Proofreader Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Proofreader Interview Questions & Answers

Are you a person with a bachelor’s degree in English or Journalism? Are you a person with ability to work independently with excellent oral and written skills then logon to www.wisdomjobs.com. Proof readers read copy and transcripts and check to make sure there are no spelling, grammatical or typo graphical errors. They work for publishers, newspapers and other places that rely on perfect grammar in printing. Proof readers work with a team that includes editors, authors, typists and other proof readers. They use care, judgement skill, knowledge and experience in checking the work of author. So find a career as copy writer, content writer, content editor, technical editor, proof reader, copy editor and moderation associate by looking into Proof Reader job interview question and answer given.

Proofreader Interview Questions

Proofreader Interview Questions
    1. Question 1. What Is Proofreading?

      Answer :

      Proofreading is a way of catching errors in your paper before you hand it in so that your paper will be clearer, more correct, and more acceptable to your instructor and to anyone else who reads it. 

    2. Question 2. When Should I Proofread My Paper?

      Answer :

      In general, any time is a good time to proofread your paper before you hand it in. Here are some specific times when proofreading would be a good idea:

      1. If you write multiple rough drafts, select the “last” rough draft to be the one that you proofread carefully.
      2. You could proofread each sentence after writing it, or you could wait until you finish a whole paragraph and then go back and proofread the entire paragraph.
      3. Each time you edit or add any words to your paper, (even if it is only one or two words), check over the revised part to make sure that it is correct.
      4. Most importantly, however, be sure to proofread your entire paper just before you print it out. Proofreading your whole paper carefully should always be the very last thing you do before printing out the final draft. Remember to double-check any lastminute changes for correctness before you print out the final version of your paper. In fact, it is often a good idea to proofread your “final” paper again after it has been printed out. There’s no such thing as “too much” proofreading! 

    3. Question 3. What Are Some Typical Errors To Watch Out For When I Proofread?

      Answer :

      Among the more commonly made errors in students’ papers are the following:

      • Sentence errors (fragments, run-ons, comma splices)
      • Commas (misplaced, incorrectly use, missing)
      • Incorrect homonym use
      • Misspelling
      • Typos
      • Transposing letters (from vs. form)
      • Confusing similar words (affect vs. effect, then vs. than)
      • Incorrect use of capitals or omitting correct capital letters 

    4. Question 4. What Proofreading Is Not?

      Answer :

      Proofreading is too late in the publishing process to edit for grammar, mechanics of style, or consistency. There is unlikely to be time or budget for reorganizing, incorporating reviews, clarifying meaning, or smoothing language. Neither is it the time for coding, fact checking, or securing permissions.

    5. Question 5. What Proofreading Is?

      Answer :

      This stage in the process is where those fancy proofreading marks get applied (to a paper printout or a PDF) to mark corrections.

    6. Question 6. When Proofreading Happens?

      Answer :

      Really, proofreading should be done on a sample of the final output, whether that be a bound book, an app, or a T-shirt. It is the last step in quality control before the public sees the words.

    7. Question 7. What Are Proofreading Symbols?

      Answer :

      Proofreading Symbols : Proofreading symbols are designed to save you time while improving the quality of your work. You can use these symbols to correct misspellings, punctuation errors, and even formatting issues. On screen are the most commonly used symbols. 

    8. Question 8. What Is The Traditional Method Of Proofreading?

      Answer :

      A proof is a typeset version of copy or a manuscript page. They often contain typos introduced through human error. Traditionally, a proofreader looks at an increment of text on the copy and then compares it to the corresponding typeset increment, and then marks any errors (sometimes called line edits) using standard proofreaders' marks.

      Unlike copy editing, proofreading's defining procedure is to work directly with two sets of information at the same time. Proofs are then returned to the typesetter or graphic artist for correction. Correction-cycle proofs will typically have one descriptive term, such as bounce, bump, or revise unique to the department or organization and used for clarity to the strict exclusion of any other. It is a common practice for all such corrections, no matter how slight, to be sent again to a proofreader to be checked and initialed, thus establishing the principle of higher responsibility for proofreaders as compared to their typesetters or artists.

    9. Question 9. What Does A Proofreader Do..?

      Answer :

      Proofreaders will check documents for simple and complex errors. Spelling mistakes and grammar errors cannot be in an article when it goes out for publication. Errors can impact the integrity of a publication.The job is not complete until the document is error-free.

    10. Question 10. Is Proof Read One Word Or Two?

      Answer :

      To explain this, let's first think about the technical names for writing words like this: proof reading [spelling as two words] proof-reading [hyphenated compound noun] proofreading [closed spelling as one word]

    11. Question 11. What Is The Difference Between An Editor And A Proofreader?

      Answer :

      The terms 'proofreading' and 'editing' are sometimes used interchangeably, but in fact there are important differences between the two. Proofreading focuses on correcting superficial errors in spelling, grammar, syntax, punctuation, and formatting.

    12. Question 12. What Are Proofreading Methods?

      Answer :

       Here are seven proofreading methods that help produce error-free writing.

      1. Write a rough draft. Writing and editing are two different practices. 
      2. Schedule a fake deadline.  
      3. Take breaks. 
      4. Use your vocal chords.  
      5. Delete colloquialisms. 
      6. Shorten descriptions. 
      7. Print a copy.

    13. Question 13. Why Is It Important To Proofread Your Work?

      Answer :

      Proofreading is important because mistakes in written work can lead to misunderstandings, changes in meaning or intent and can cost companies money, according to the National Association of Legal Professionals.

    14. Question 14. What Is The Definition Of Editing In Writing?

      Answer :

      Editing involves looking at each sentence carefully, and making sure that it's well designed and serves its purpose. Proofreading involves checking for grammatical and punctuation errors, spelling mistakes, etc. Proofing is the final stage of the writing process.

    15. Question 15. What Do You Look For When You Proofread Your Work?

      Answer :

      You may have included things like:

      • Spelling.
      • Punctuation.
      • Grammar.
      • Paragraphing.
      • Key terms and phrases you need to include.
      • Checking you have remembered everything against your success criteria.
      • Making sure you have addressed an ebi set in a previous task.

    16. Question 16. Why Do We Proofread?

      Answer :

      • Proofreading helps you to check that you have included everything you wanted to say in any piece of writing
      • It gives you a chance to review your work and add in anything you may have missed out
      • It helps you iron out any little, unnecessary errors you may have made
      • Proofreading shows that you take pride in your work and that it is the best you can make it
      • It can help you gain extra marks in your exams and could even make the difference between an entire grade!

    17. Question 17. What Does Your Writing Say About You?

      Answer :

      • In many situations, you need to use your writing skills the first time you contact someone new, whether this is an application letter to a college/university, an e-mail to a potential employer about a job or even when you write a response to an exam question.
      • We all know that first impressions count and in these situations, what you write is like a way of introducing yourself to someone you have never met before. 

    18. Question 18. What Are Proofreading Strategies?

      Answer :

      Proofreading strategies :

      • If possible, try to leave your writing for a few moments before you re-read it so that you can look at it again with ‘fresh eyes’ .
      • Take your time and read through your work thoroughly.
      • Read it aloud, and if this isn’t possible, try to imagine how you would say it out loud as you read through your writing.
      • Read it backwards!
      • Work with a partnerProofreading strategies .
      • Know your weaknesses and make sure you check for these things in particular.
      • Concentrate on your ideas in the first instance and leave the proofreading to the end.
      • If you are sitting exams soon, try to leave yourself a few minutes at the end of each exam paper so that you can check through all your answers – remember that even one more mark can make all the difference.
      • Use the spelling checker but be aware of its limitations.

    19. Question 19. What Is A Factual Essay?

      Answer :

      Factual essay is an essay and it is based on the facts not on opinion.If you write the factual essay then you need facts.Then you can do the research about the particular facts and after that organize the information with good format and ideas.First of select the topic and you know something about the topic.

    20. Question 20. What Are The Different Stages Of The Writing Process?

      Answer :

      Revising and Editing. Revising, Editing, and Proofreading. Revision is the step or stage of the writing process where the writer reviews and then amends their essay. Revision is not a one-stop stage in the writing process and often involves circling back and forth between drafting.

    21. Question 21. What Is The Pre Writing Process?

      Answer :

      Prewriting is the first stage of the writing process, typically followed by drafting, revision, editing and publishing. Prewriting can consist of a combination of outlining, diagramming, storyboarding, clustering

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Collaborative Writing Tutorial