Programmable Logic Controller (PLC) Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Programmable Logic Controller (PLC) Interview Questions & Answers

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. Prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Programmable Logic Controller (PLC) is also known as digital computer which is used for controlling the manufacturing process. Process where high reliability control is required requires PLC. Firstly developed for automobile industry for assembling the parts using simple programmable controllers. The basic functions of the PLC is to emulate the functions of electromechanical relays. Follow our Wisdomjobs page for Programmable Logic Controller (PLC) job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

Programmable Logic Controller (PLC) Interview Questions

Programmable Logic Controller (PLC) Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Plc Ranges Available In Rockwell?

      Answer :

      • Pico: Non modular small PLCs
      • Micrologix 1000, 1200 and 1500 Series
      • SLC: SLC 5/01, 5/02, 5/03 ….
      • Control Logix Flex Logic and Soft PLC

    2. Question 2. What Is The Software Used With Ab?

      Answer :

      • For Pico soft for Pico PLC programming
      • RS Logix 500 for Micrologix and SLC PLCs programming
      • RSLogix 5000 for Controllogix PLCs programming
      • SCADA – RS View earlier Control View

    3. Question 3. What Is Use Of Rs Linux Software?

      Answer :

      RS Linux software is used to perform following tasks:

      • Configure communication drivers
      • View configured drivers and active nodes
      • Enable communication tasks such as uploading, downloading, going online, updating firmware and sending messages.

    4. Question 4. What Is Use Of Rs Logix Software?

      Answer :

      RS Logix is PLC programming software. It contains all the instructions needed for PLC programming. We can develop the program, down load / upload the program, work on line / off line and force the I/Os using the software.

      • RS Logix 500 is used for Micrologix and SLCs
      • RS Logix 5000 is used for Control Logix PLCs

    5. Question 5. How To Creating Linkage Between Plcs And Plc Programming Software?

      Answer :

      The RS Linux software is used for linking the PLC and software Either you can manually configuration the communication settings or By using Auto Configure facility the software will detect the communication settings automatically.

    6. Question 6. What Is The Meaning Of Upload And Download?

      Answer :

      Upload means transferring the program data from PLC to PC.

      Download means transferring the program data from PC to PLC.

    7. Question 7. What Are The Various Communication Interfaces Supported By Ab?

      Answer :

      The commonly used communication protocol in AB includes DH+, DH485, ETH, Modbus, Device Net and Control Net.

    8. Question 8. Give Information About Dh, Control Net, Device Net And Ethernet Protocol?

      Answer :

      Data Highway: The proprietary data network used by Allen Bradley PLCs to communicate information to and from other PLCs on the network or to and from host computers attached to the network.

      Control Net: A real-time, control-layer network providing high-speed transport of both time- critical IO data and messaging data, including upload/download of programming and configuration data and peer-to-peer messaging, on a single physical media link

      Device Net: A low-cost communication link that connects industrial devices to a network. It is based on broadcast-oriented communication protocol – the Controller Area Network (CAN).

      Ethernet: The standard for local communications networks developed jointly by Digital Equipment Corp., Xerox, and Intel. Ethernet baseband coaxial cable transmits data at speeds up to 10 megabits per second. Ethernet is used as the underlying transport vehicle by several upper-level protocols, including TCP/IP.

    9. Question 9. What Is Latency In Communication?

      Answer :

      The delay time between the end of one communication and the start of another. During this time, the processes associated with the communication are hung up and cannot continue. The latency has to be minimum.

    10. Question 10. How The Communication Protocols Are Distinguished?

      Answer :

      The protocols are distinguished with following specifications

      • No. of nodes supported, total network length, Speed of communication.

    11. Question 11. Is Allen Bradley Rockwell?

      Answer :

      Allen–Bradley is the brand-name of a line of Factory Automation Equipment manufactured by Rockwell Automation (NYSE ROK).

    12. Question 12. What Is Rslogix?

      Answer :

      The RSLogix™ family of IEC-1131-compliant ladder logic programming packages helps you maximize performance, save project development time, and improve productivity.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial