Production Supervisor Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Production Supervisor Interview Questions & Answers

Production supervisor may look after entire plants. They also coordinate, plan and direct all the activities involved in the production of goods. They also organise workflow in an efficient manner so that employees could understand their duties and tasks. So, why are you in dilemma? Getting the right jobs these days has become tiresome. In order to face the interview try to visit Wisdomjobs page to find out the details of various job positions available in companies. If you want to crack the interview at the very first attempt subscribe our site wisdom jobs and have a look at our production supervisor job interview questions and answers which ensures all job seeking candidates to broaden their knowledge before facing the interview.

Production Supervisor Interview Questions

Production Supervisor Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Term Bom?

      Answer :

      A bill of materials or product structure (sometimes bill of material, BOM or associated list) is a list of the raw materials, sub-assemblies, intermediate assemblies, sub-components, parts and the quantities of each needed to manufacture an end product.

    2. Question 2. What Is Qms?

      Answer :

      A quality management system (QMS) is a formalized system that documents processes, procedures, and responsibilities for achieving quality policies and objectives.While some use the term QMS to describe the ISO 9001 standard or the group of documents detailing the QMS, it actually refers to the entirety of the system.

    3. Question 3. Explain Me Do You Have An Understanding Of Lean Six Sigma?

      Answer :

      Generally - I have completed yellow belt training which allowed me to do an improvement project within my department when I was at Leinster. I was the facilitator for my team which introduced a storage at heights methodology in the warehouse whilst increasing storage space by 33%. This was a top ten finalist in the WA chamber of minerals and energy 2010 awards.

    4. Question 4. Please Explain What Does Quality Work Mean To You?

      Answer :

      Quality work to be is about doing work to the require or set standard, which is very important when it comes to warehouse operations.

    5. Question 5. How Do You Stay Organized As Production Supervisor?

      Answer :

      By maintaining proper routine every day. Puting my strongest points with my weakness. High priority always comes first.

    6. Question 6. Our Assemblers Belong To A Labor Union. How Would You Juggle The Demands Of The Union Against The Demands Of Our Plant’s Business?

      Answer :

      I have worked in union shops before, and understand how strong that influence is on the business. Some production managers take the “us versus them” stance when referring to non-union versus union workers, but I don’t think that’s the best way to handle things. I prefer not to roll up my sleeves until I’m sure I need to. In other words, I’m not the type to make threats and ultimatums that only make the relationship worse. The business needs must come first, but not at the expense of employee rights and benefits. I strive to keep up with what other companies in the industry are doing, so if there’s a problem, I can point to how our employees receive similar, if not better, benefits, compensation and working conditions.

    7. Question 7. How Do You Ensure Quality Across All Phases Of Production?

      Answer :

      Production managers need to understand various aspects of the business to lead the manufacturing of a quality product. I spent time in purchasing after working on the line, then started supervising assembly workers. My experience in purchasing helped me see just how many procurement options we had, and how both price and quality varied. While working as a supervisor, I started to notice things about the small components that I hadnot been aware of earlier, and felt proud that our purchasing department worked so hard to research and select only the best quality components. My goal is to understand the assembly line so well that I can almost jump in and handle anyone’s job. This helps me to make the right recommendations and changes where necessary.

    8. Question 8. Please Tell Me About A Time You Had To Coach An Employee To Perform A Task?

      Answer :

      Coaching and developing others is part of the supervisor function. Supervisor interview questions about the development of employees should include your ability to agree on the outcomes and methods of coaching with the employee, to explain and demonstrate task performance, to observe and provide constructive feedback.

    9. Question 9. Have You Ever Lead A Team That Missed A Production Deadline? What Did You Learn From It?

      Answer :

      Yes. We were doing an early run of a custom product and we missed our deadline by about a day and a half. Thankfully, our schedule had some wiggle room, and our product arrived at the purchaser exactly on the day it was promised. Although we were technically off the hook, I took it as an opportunity to learn. One issue was that during training sessions, some assemblers didn’t speak up and ask questions. Therefore, assumptions were made on the line, and these led to mistakes that we had to correct. I realized that the pride of some of them kept them quiet, and in future training sessions for unique short-run products, I vowed to engage everyone. I learned that it doesn’t matter how much experience your assemblers have – cooperation, listening and teamwork are still key to turning out products correctly and on-time.

    10. Question 10. What Experience Do You Have In The Hiring And Dismissal Of Staff?

      Answer :

      While managing a line I started to sit in on interviews. Once while the production manager was on vacation I screened some candidates from a temp agency when we were scrambling to replace two workers who suddenly left. While working as a supervisor, our plant had to let someone go and I was asked to provide evidence for the dismissal. Some of my coursework in business administration also helped me to handle turnover from an operational and managerial standpoint.

Production And Operations Management Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Production and Operations Management Tutorial