Production Pharmacist Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Production Pharmacist Interview Questions & Answers

Looking for production pharmacist jobs? There are numerous jobs available in pharmaceutical industry? You can work as research scholar in R and B production team which is the fantastic opportunity for pharmacist graduates, pharmaceutical manager, contract production pharmacist, sales and marketing, drug information which are posted on wisdom jobs site. Candidates who are fresher’s or experienced, part time or full time jobs are available in various manufacturing drug companies. As a production pharmacist, you need to help the production manager in achieving required output. He is responsible to take orders from the production manager and oversees manufacturing activities. In addition to that he supervises the employees, plans production target and plays an important role in managing the company. So, please make right decision and win the interview by looking in to the production pharmacist job interview questions and answers at our wisdoms jobs page.

Production Pharmacist Interview Questions

Production Pharmacist Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Factors Which Influence Tablet Hardness?

      Answer :

      1. Compression force
      2. Binder quantity (More binder more hardness)
      3. Moisture content

    2. Question 2. Which Type Of Tablets Is Exempted From Disintegration Testing?

      Answer :

      Chewable Tablets

    3. Question 3. List Out The Appearance Defects Of Tables During Compression Activity?

      Answer :

      Capping: ‘Capping’ is the term used, when the upper or lower segment of the tablet separates horizontally, either partially or completely from the main body of a tablet and comes off as a cap, during ejection from the tablet press, or during subsequent handling.

      Lamination / Laminating: ‘Lamination’ is the separation of a tablet into two or more distinct horizontal layers.

      Sticking/filming: ‘Sticking’ refers to the tablet material adhering to the die wall. Filming is a slow form of sticking and is largely due to excess moisture in the granulation.

      Cracking: Small fine cracks observed on the upper and lower center surface of the tablets, or very rarely on the side wall are referred to as cracks.

      Chipping: ‘Chipping’ is defined as the breaking of tablet edges, while the tablet leaves the press or during subsequent handling and coating operation.

      Mottling: ‘Mottling’ is the term used to describe an unequal distribution of color on a tablet.

      Double Impression: ‘Double impression’ involves only those punches, which have a monogram or other engraving on them.

    4. Question 4. What Is The Recommended Storage Condition For Empty Hard Gelatin Capsules?

      Answer :

      15 - 250 C & 35 -55% RH

    5. Question 5. If Sticking Observed During Tablet Compression What May The Probable Reason For The Same?

      Answer :

      • If the granules are not dried properly sticking can occur.
      • Too little or improper lubrication.
      • Too much binder
      • Hygroscopic granular

    6. Question 6. What Is The Difference Between Calibration And Validation?

      Answer :

      In tablet manufacturing facilities, pressure gradients are maintained to avoid cross contamination of products through air. Usually processing areas are maintained under positive pressure with respect to service corridors.

    7. Question 7. What Are The Basic Differences Between Elixir And Suspension?

      Answer :

      In an elixir, the active ingredients are mixed with a liquid, usually a kind of syrup or alcohol, in which they can dissolve.

      In a suspension, the medicine is mixed with a liquid, usually water, in which it cannot dissolve and therefore remains intact in the form of small particles. The important thing to remember is that you have to shake a suspension before giving each dose so that the medicine particles are evenly distributed throughout the liquid.

    8. Question 8. What Do You Mean By Dq, Iq, Oq, & Pq?

      Answer :

      Design Qualification (DQ): documented verification that the proposed design of the facilities, equipment, or systems is suitable for the intended purpose.

      Installation Qualification (IQ): documented verification that the equipment or systems are installed or modified & comply with the approved design of the manufacturer’s recommendations and/or user requirements.

      Operational Qualification (OQ): documented verification that the equipment or systems are installed or modified & perform as intended throughout the anticipated operating ranges.

      Performance Qualification (PQ): documented verification that the equipment and ancillary systems are connected & can perform effectively and reproducibly based on the approved process method and specifications.

    9. Question 9. Write The Functions & Use Of Hvac System?

      Answer :

      Heating, Ventilating and Air conditioning system is used for temperature and humidity control within a manufacturing environment. It includes air handling units, air distribution network, air-cooling and heating system, air filtration, equipment control system, monitoring and alarm decreases

    10. Question 10. What Is Clean Room & Aseptic Area?

      Answer :

      Clean Room: A room in which the concentration of airborne particles is controlled to meet specified airborne particulate cleanliness class. In addition, the concentration of microorganisms in the environment is monitored; is cleanliness class defined is also assigned a microbial level for air, surface, and personnel gear.

      Aseptic Area: Any area in an aseptic process system for which airborne particulate and microorganism levels are controlled to specific levels appropriate to the activities conducted within that environment.

    11. Question 11. Which Type Of Water Is Used In Sterile Preparation?

      Answer :

      Water for Injection (Bulk)-

      Characters-A clear, colorless, odorless and tasteless liquid.

      • Nitrates-Not more than 0.2 ppm
      • Heavy metals-Not more than 0.1 ppm
      • Conductivity-Conductivity at 20°C not more than 1.1 µS.cm-1.
      • Microbial Contamination-Total viable aerobic count should less than 10 micro-organism per 100 ml. Absence of E.
      • Coli, Salmonella, Staphylococcus aureus & Pseudomonas.
      • Bacterial endotoxins-Less than 0.25 IU per ml.

    12. Question 12. What Are The Packaging Components Of Aerosol?

      Answer :

      • Propellant
      • Container
      • Valve and actuator
      • Product concentrate

    13. Question 13. How Many Grams Of Dextrose Required To Prepare 4000 Ml Of 8% Solution?

      Answer :

      solute = 4000

      x = 200 g

      S g. = 100 ml   ,          

      X   = 4000 ml

      X = 4000 x S/100 = 200 g

    14. Question 14. Peppermint Spirit Contains 10% (v/v) Of Peppermint Oil. What Volume Of Spirit Contain 75 Ml Of Active Ingredient?

      Answer :

      Volume in ml = 75/0.1 =750 ml

    15. Question 15. What Are The Differences Between Ointment & Cream?

      Answer :

      • An ointment is 80 percent oil and 20 percent water.
      • A cream is 50 percent oil and 50 percent water.
      • Ointment is an emulsion of water/Oil        
      • A cream is an emulsion of Oil/water, Thick
      • Thin Ointment has very moisturizing effect, Preferable for Dry skin       
      • Cream has moderate in moisturizing. Preferable for moist skin

    16. Question 16. What S Vortex?

      Answer :

      In fluid dynamics, a vortex is a region within a fluid where the flow is mostly a spinning motion about an imaginary axis, straight or curved.

    17. Question 17. Write Down The Tablet Manufacturing Process?

      Answer :

      • Wet granulation         
      • Dry granulation         
      • Direct compression

    18. Question 18. How Many Methods Of Sterilization Involved In Pharmaceutical Plant?

      Answer :

      1. Physical Method
      2. Thermal (Heat) methods
      3. Radiation method
      4. Filtration method
      5. Chemical Method
      6. Gaseous method

    19. Question 19. What Is Bfs Technology?

      Answer :

      BFS means Blow Fill Seal. This technology usually used for sterilized product like ophthalmic drops, where container preparation, material fill and sealing all are happen at a time.

    20. Question 20. What Are The Main Components Of Effervescent Tablets?

      Answer :

      The effervescent tablet mainly consists of three components:

      1. Active ingredient
      2. Acid source
      3. Alkaline compound, constituted by a carbonate or bicarbonate

    21. Question 21. What Is Lyophilization?

      Answer :

      Lyophilization, or freeze drying, there is a water is frozen, followed by its removal from the sample, initially by sublimation (primary drying) and then by desorption (secondary drying). In this process, the moisture content of the product is reduced to such a low level that does not support biological growth or chemical reactions which gives the stability to the formulation. This technique useful in formulation development of drugs which are thermolabile and/or unstable in aqueous medium.

    22. Question 22. Define Primary And Secondary Packaging?

      Answer :

      The primary packaging consist of those packaging components which have a direct contact with the product (i.e. bottle, cap, cap liner, label etc).

      The secondary packaging mainly provides the additional physical protection necessary to endure the safe warehousing and for refill packaging.

    23. Question 23. Define Strip Package And Blister Package?

      Answer :

      Strip packages have at least one sealed pocket of material with each pocket containing a single dose of the product. The package is made of two layers of film or laminate material. The nature and level of protection which is required by the contained product will affect the composition of these layers.

      Blister packages are composed of a base layer, with cavities called blisters which contain the pharmaceutical product, and a lid. This lid is sealed to the base layer by heat, pressure or both. They are more rigid than strip packages and are not used for powders or semi-solids. In tropical areas blister packages with an additional aluminium membrane is used which provide greater protection against high humidity.

Production And Operations Management Tutorial

Production Pharmacist Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Production and Operations Management Tutorial