Poultry Farming Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Poultry Farming Interview Questions & Answers

Are you excited about working on a farm and taking care of birds then you can seriously think of developing a career in Poultry farming. An expertise in poultry farming can help you find jobs in hatcheries, feed production companies, pharmaceutical companies and veterinary hospitals. There are many institutes that provide specialized training in courses related to Poultry farming. To know more about the various Poultry farming courses, the eligibility criteria and the different career prospects available, you can browse the wisdomjobs page. On the wisdomjobs page you can also find a list of all the Poultry farming jobs. You can apply for a job and you can also prepare for the interview by reading the various Poultry farming job interview questions and answers available on that page. A complete knowledge from these questions will definitely help you to grab a job that you like.

Poultry Farming Interview Questions

Poultry Farming Interview Questions
    1. Question 1. How Long Do Chickens Live?

      Answer :

      Chickens in small flocks live several years if conditions are correct. A life span of 6-8 years may not be unreasonable. Most commercial layers are kept for 2-3 years.

    2. Question 2. How Noisy Are Chickens?

      Answer :

      Roosters are VERY noisy, and contrary to popular belief, they don't just crow in the morning. They crow all day long. Hens are much quieter -- you basically won't hear them until they've just laid an egg, or if they're threatened.

    3. Question 3. Where Can I Get Pet Chickens For Myself?

      Answer :

      You can get grown chickens from a local farmer, or you can get baby chicks from a hatchery.

    4. Question 4. What If One Of My Pet Chickens Gets Sick?

      Answer :

      Take it to a veterinarian that specializes in avian medicine or farm animals.

    5. Question 5. Can I Have Just One Chicken?

      Answer :

      You shouldn't. Chickens are social creatures and they will not do well alone. I advise a minimum of two.

    6. Question 6. What Are Certified Egg Production Flocks?

      Answer :

      Certified egg production flocks are those flocks that comply with the guidelines established by the United Egg Producers organization. To be certified, flocks must meet requirements in housing and cage space allowance, beak trimming, molting, transportation and handling.

    7. Question 7. Does The Small White Spot On The Egg Yolk Indicate That The Egg Is Fertile?

      Answer :

      No, all eggs have the white spot called the germinal disc. It is almost impossible to determine if an egg is fertile without first incubating it for several hours.

    8. Question 8. Do You Have To Give Chickens Baths?

      Answer :

      No! Chickens take dust bathsthat keep them clean and free of pests. However, if you plan on showing your chickens in a Poultry Show, you'll want your bird looking her best, so you can wash them with a gentle cleanser and blow them dry.

    9. Question 9. How Can The Sex Of Baby Chicks Be Determined?

      Answer :

      Vent sexing by an experienced chick sexer can be done at one day of age. This technique is difficult and requires a great deal of experience. If a fast feathering gene has been introduced into the breeding flock, chicks can be sexed by observing the differences in the appearance of the primary wing feathers. The feathers on the wings of the female will be a little longer and in a different pattern than those on the males. Most chickens can not be sexed in this manner.

    10. Question 10. What Part Of The Egg Develops Into The Baby Chicken?

      Answer :

      The chicks develop from the true egg, seen as a small white spot (germinal disc) on the yolk. If the egg is fertile and incubated at the correct temperature, cell division will continue. The egg white protects the developing embryo and offers some nutrition, however, the yolk is the primary nutrition source.

    11. Question 11. Do Chickens Really "come Home To Roost"?

      Answer :

      Yes! Chickens will come back to the same place to sleep every night -- so you can let your chickens roam your yard during the day and when it gets dark they will return to their coop to catch up on their beauty rest. (A "roost" is a pole they perch on, which they much prefer to sleeping on the ground.)

    12. Question 12. Where Does Salmonella Originate?

      Answer :

      Salmonella bacteria are spread in fecal material from all kinds of animals. Animals may also pick up bacteria from the soil or perhaps from contaminated processed feed. The organisms then live in the intestinal tract of the host and may or may not have an effect on the animal. As food animals are slaughtered and processed, there are times when some of the bacteria from the intestines have the opportunity to contaminate uncooked meat products.

    13. Question 13. Why Do Chickens And Turkeys Have Light And Dark Meat?

      Answer :

      Different muscles in the body of the bird are used at various rates. Since chickens and turkeys do not fly, the breast muscles (which are used in flight) are not used as much as the leg and thigh muscles and do not require as much oxygen. The oxygen transport mechanism is myoglobin and is present in dissimilar amounts in the muscles which results in the color contrast.

    14. Question 14. Do Cats Attack Chickens?

      Answer :

      In the vast majority of cases, no, but you do hear of this once in a while. Most cats are more intimidated by grown chickens than chickens are of them. Baby chicks are more at risk because they're helpless, but again in our experience cats aren't interested in them. Better to take precautions, though!

    15. Question 15. Are Chickens In Cages Being Abused?

      Answer :

      Housing chickens in cages does not abuse them. The egg producer does not intentionally abuse chickens because the birds will not be healthy and happy and good egg producers. The certification program mentioned in Question 9 is designed to increase cage space and modify other production practices that may be in question. Research has shown that keeping hens in cages actually may be less stressful since there is less competition and interaction with other more aggressive birds.

    16. Question 16. How Big Are Chickens?

      Answer :

      "Standard" chickens weigh 4-7 pounds depending on the breed and the sex (roosters weigh more than hens). "Bantam" chickens -- which are the same as standard chickens, only smaller -- weigh 1-2 pounds.

    17. Question 17. How Should Frozen Poultry Be Thawed?

      Answer :

      Frozen chickens and turkeys should be thawed in the refrigerator. This prevents all parts of the bird from getting warm enough to encourage the growth of spoilage bacteria before the entire birds is thawed completely. Depending on the size of the bird, two or three days may be required to complete the thawing process. If faster thawing is necessary birds can be immersed in cold water. Directions on the label concerning thawing should be followed.

    18. Question 18. Will Twin Chicks Hatch From A Double Yolked Egg?

      Answer :

      A double yolked egg is not likely to hatch. An embryo may begin to develop from the germinal disc on both egg yolks, but usually there is not enough room for two chicks or the conditions are not adequate for two embryos and the chicks do not hatch.

    19. Question 19. Is There Really Such A Thing As A "pecking Order"?

      Answer :

      Yes. This is a very real phenomenon. All chicken flocks have a well-defined pecking order. It's their way of preventing mayhem.

      The lucky chicken at the top of the pecking order basically gets to push everyone around. She gets first access to food, water, prime roosting spots and so on. If she doesn't like what anyone else is doing she has full pecking rights. She gets to tell any other chicken to bug off. The poor baby at the bottom of the pecking order is in the exact opposite situation: everyone in the flock can peck her, and she has last rights to food and other resources. The other chickens in a flock fall somewhere between these two extremes. The #2 chicken can only be bullied by the #1 chicken and can bully everyone else in turn, and so on and so on.

      Pecking order is established at a very early age and usually remains unchallenged until death.

    20. Question 20. How Can I Tell If An Egg Is Fertile?

      Answer :

      To determine if an egg is fertile, incubate it for a few days and then candle it to see if cell division has begun.

    21. Question 21. Can Chickens Fly?

      Answer :

      Sort of. Smaller (lighter) breeds, and "bantams" -- which are the same as "standard" breeds but about 1/4 the size -- can fly 25-50 feet and will roost in trees if allowed to. Heavier breeds have much more limited flight.

    22. Question 22. How Old Are Chickens When They Begin To Lay Eggs?

      Answer :

      Under optimum conditions; good nutrition, ideal day length, adequate housing and good management practices, most layers should begin egg production at about 20-22 weeks of age.

    23. Question 23. Is There A Nutritional Difference In Eggs With Different Colors Of Shells?

      Answer :

      There is essentially no nutritional difference due to shell color. White, brown or blue-green eggs from birds being fed similar rations are very similar. Research has shown that the cholesterol content of eggs is about the same regardless of color and whether or not the egg is fertile. In simple terms an egg is an egg regardless of the color or whether it is fertile.

    24. Question 24. Do You Need Roosters For Hens To Lay Eggs?

      Answer :

      No. This is one of the most common misconceptions about chickens. Hens will lay eggs just as well in the absence of roosters. If roosters are present, however, the eggs may be fertilized!

    25. Question 25. Does Eating Eggs Increase My Cholesterol?

      Answer :

      According to research results, moderate egg consumption will not increase a person's serum cholesterol and the American Heart Association is now reporting that there is no evidence to suggest that eating eggs will increase the risk of heart disease in healthy individuals. In fact, scientists now know that eggs provide several much needed nutrients such as lutein and zeaxanthin which may decrease the possibility of macular degeneration. Eggs are also an excellent source of folic acid and choline.

    26. Question 26. What Causes Blood Spots In Eggs?

      Answer :

      Blood spots are the result of broken capillaries in the reproductive system. When the capillary ruptures, a drop of blood leaks out and becomes part of the egg. The presence of a blood spot does not mean the egg is fertile or that an embryo is beginning to form. Egg processors attempt to identify and remove all eggs containing blood spots before eggs go into the carton. Occasionally one is missed, but if the blood spot is small, it can be removed and the egg used. For large blood spots the egg should be discarded.

    27. Question 27. How Do Chickens Reproduce?

      Answer :

      Chickens reproduce in a manner similar to some other animals. The female produces an egg which if fertilized can result in a baby chick. The true egg, the part that develops into the embryo, is located on the egg yolk. The yolk begins to develop in the ovary and after 10-12 days of development, ovulation occurs. If the female has been mating with a male, sperm will be present and fertilization can occur. 

      The male chicken does not have a penis and therefore there is no penetration of the female reproductive tract at the time of mating. Instead the female inverts the cloaca (site of the common junction of the reproductive and digestive systems) which comes in contact with the male's inverted cloaca and receives the sperm. The cloaca is then drawn back into the hen's body and the sperm are captured. They then begin the journey up the length of the reproductive system. The sperm live inside the female reproductive system and each time an ovulation occurs (every 24-26 hours in good egg producers) the egg can become fertile. This process continues and matings at 7 - 10 day intervals are necessary to maintain fertility. After fertilization occurs the egg albumen, shell membranes, and shell are added to complete the egg formation process. The chicken usually lays the egg about 24 hours after ovulation.

    28. Question 28. How Long Will Eggs Keep?

      Answer :

      If eggs are properly refrigerated they should remain usable for several weeks. Most eggs have a 4 week expiration date on the carton. That means they may be sold up to four weeks after they are placed in the carton and the consumer will still have plenty of time to use them. Keeping eggs in the carton in the refrigerator will extend the shelf life. Keeping eggs at a temperature below 40° F, but above freezing and at a high humidity is the ideal way to maximize the shelf life.

    29. Question 29. What Are The Stringy White Things In Eggs?

      Answer :

      The stringy white portion of the egg is called the chalazae. It is there to anchor the yolk in the center of the egg. The presence of a prominent chalazae is actually an indication that the egg is fresh because as the egg ages the chalazae becomes less noticeable.

    30. Question 30. Can Eggs Be Produced Without A Male Being Present?

      Answer :

      Yes, most eggs produced for human consumption are produced this way and are non-fertile.

    31. Question 31. Should I Eat Foods That May Contain Uncooked Eggs?

      Answer :

      The recent introduction of in-shell pasteurized eggs now provides an extra margin of safety when using raw or undercooked eggs in foods. To be absolutely safe, only pasteurized eggs should be used when preparing foods that may be undercooked. Even clean, sound shelled eggs have the possibility of bacterial contamination and should be fully cooked.

    32. Question 32. How Often Do Chickens Lay Eggs?

      Answer :

      That depends on three main factors:

      • The breed of chicken. Some chickens are bred for meat production and lay few eggs; some are bred for egg production and can lay as often as once a day; some are bred as "dual purpose" andare good for both egg-laying and meat, although not optimal for either.
      • The hen's age. Hens start to lay at 4-5 months of age, and lay best during their first year. Each year after that their production decreases.
      • The season. In the winter (with fewer daylight hours), egg production drastically decreases. High laying season is summer.

      A healthy, young hen bred for egg-laying can lay almost an egg a day!

    33. Question 33. Can Eggs Be Frozen?

      Answer :

      Eggs can be satisfactorily frozen after mixing the yolk and the albumen. It may be desirable to freeze the egg mixture in ice trays or muffin tins and then store the frozen eggs in plastic bags. The frozen eggs can be thawed in the refrigerator and used any where a whole egg is needed. Three tablespoons of liquid whole egg should be used in place of one large egg. Egg whites can be frozen satisfactorily and can also be frozen in ice trays or muffin tins. Yolks on the other hand become very gelatinous when frozen unless they are mixed with salt or sugar. To help retard the gelation, mix 1/8 teaspoon salt or 1 ½ teaspoons sugar or corn syrup per ¼ cup eggs yolks (4 large yolks).

      Freezing in ice trays or muffin tins may also be desirable. When the egg yolks are used, the recipe should be adjusted to the salt or sugar already in the egg yolks.

    34. Question 34. Are Brown Eggs Healthier Than White Eggs?

      Answer :

      No, the color of the egg has no effect on how healthy it is. However, how chickens are kept DOES have an effect on how healthy the eggs are!

    35. Question 35. Why Are Some Hard-cooked Eggs Difficult To Peel?

      Answer :

      Eggs that are very fresh are usually more difficult to peal. As the egg ages the pH changes and the shell is more easily removed. To improve peelability, start with an egg that is a few days old, hard-cook the egg, then immerse the egg in cold water and peel immediately.

    36. Question 36. What Are Designer Eggs, Free Range Eggs, Etc?

      Answer :

      Designer eggs are those eggs produced by flocks of chickens which have been fed special diets in an attempt to modify the nutrition of the eggs they produce. Consumers should be well informed about the differences in these eggs and all other eggs when making purchasing decisions. Free range eggs are produced by flocks of chickens which are not confined in cages. The chickens may be raised on the floor of a poultry house or they may be allowed to roam around outside. Yolks of free range eggs may be darker because of the chicken's eating foods that contain more carotenoid pigments (green grass, yellow corn, etc.).

    37. Question 37. Why Do Chickens Lay Different-colored Eggs?

      Answer :

      They just do! Different breeds lay different-colored eggs. Eggs come in many different colors - light brown, deep chocolate brown, white, off-white, pinkish and even green and blue! Some also lay speckled eggs. 

      A couple of key facts:

      • An individual bird's eggs will remain basically the same color all the time.
      • There can be variation in the shade of egg colors amongst individuals within a breed, but not the base color (brown, white, blue etc.).
      • One way to tell what color egg a chicken will lay is to look at her earlobe! A hen with a white earlobe will always lay white eggs, whereas hens with red earlobes can lay brown, blue or green eggs. 
      • Araucana and Ameraucana breeds, also known as the "Easter Egg Chickens", famously lay varying shades of green and blue eggs.

    38. Question 38. What Should Chickens Be Fed?

      Answer :

      Commercial rations will usually produce the best results from all types of poultry. A ration designed specifically for a particular type of bird should always be used (ie. layer ration for layers, broiler ration for broilers, etc.). The commercial ration should not be supplemented with scratch, corn or table scraps because the birds will not be eating a balanced diet.

    39. Question 39. Is There Any Danger From Eating Poultry?

      Answer :

      If the chicken is fresh and is properly cooked (to an end point temperature of at least 165 degrees F.) there should be minimal danger. The bacteria that may be of concern is Salmonella. There is a possibility that Salmonella could be present on some raw chickens, but as stated earlier, proper cooking eliminates any potential problems. In addition to proper cooking, another safeguard that should be remembered when preparing all meat items is to carefully wash hands, utensils, and countertops after preparing the meat to avoid cross-contamination to other foods.

    40. Question 40. What Size Eggs Should I Purchase?

      Answer :

      Most recipes are written for large eggs. Because of that, better results will be obtained by using large eggs in baked products. If the end use of the eggs is scrambled, fried, poached, hard cooked or a method where volume is not critical, then the size with the least expensive cost per ounce might be the best choice.

    41. Question 41. How Much Care Do Pet Chickens Require?

      Answer :

      They're much easier than dogs: no walking, no twice-daily feeding, no baths, no grooming. With the proper housing they're a very low-maintenance pet:

      • Daily: a "checking on", egg collection, and closing the coop if you've let them out.
      • As necessary: fill feed and water containers.
      • Monthly: change bedding and remove that free fertilizer (poo) so it can be put to good use!
      • Twice a year: a thorough cleaning and disinfecting of the coop.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial