Osteologist Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Osteologist Interview Questions & Answers

Osteology is the study related to bones. When you attend the interview for the post of Osteologist, you need to gain knowledge on Archaeology, anatomy metaphysis and much more. Your subject knowledge as osteologist must be huge to handle the job responsibilities. When attending the job interviews for the position of osteologist, you may wonder about the job interview questions and answers asked to hire you. Lots of information related to the subject is available on the internet. Finding the osteologist interview questions and answers can be tricky. Wisdomjobs.com now brings down a comprehensive list of interview questions in the field of osteology to make your job easy. Start your preparation with these interview questions to fetch the dream job.

Osteologist Interview Questions

Osteologist Interview Questions
    1. Question 1. Explain Me Who Studies The Bones?

      Answer :

      Scientists who study dinosaur bones (or fossils) are called paleontologists. Paleontologists have a lot in common with archaeologists - both excavate and study animal bones. Archaeologists who specialize in animal bones study zooarchaeology, which means “the archaeology of animals”.

    2. Question 2. What Is Archaeology?

      Answer :

      Archaeology, or archeology, is the study of human activity through the recovery and analysis of material culture. The archaeological record consists of artifacts, architecture, biofacts or ecofacts, and cultural landscapes. Archaeology can be considered both a social science and a branch of the humanities. In North America, archaeology is considered a sub-field of anthropology, while in Europe archaeology is often viewed as either a discipline in its own right or a sub-field of other disciplines.

    3. Question 3. What Is Metaphysis?

      Answer :

      growth plate; epiphyseal plate.

    4. Question 4. What Is Anatomy?

      Answer :

      Anatomy is the branch of biology concerned with the study of the structure of organisms and their parts. Anatomy is inherently tied to embryology, comparative anatomy, evolutionary biology, and phylogeny, as these are the processes by which anatomy is generated over immediate (embryology) and long (evolution) timescales. Human anatomy is one of the basic essential sciences of medicine.

    5. Question 5. What Is Foramen?

      Answer :

      Hole (orifice) through which nerves, ligaments, or blood vessels pass.

    6. Question 6. What Is Social Anthropology?

      Answer :

      Social anthropology or anthroposociology is the dominant constituent of anthropology throughout the United Kingdom and Commonwealth and much of Europe, where it is distinguished from cultural anthropology. In the USA, social anthropology is commonly subsumed within cultural anthropology.

    7. Question 7. What Are Methods Of Osteology?

      Answer :

      A typical analysis will include:

      • an inventory of the skeletal elements present
      • a dental inventory
      • aging data, based upon epiphyseal fusion and dental eruption (for subadults) and deterioration of the pubic symphysis or sternal end of ribs (for adults)
      • stature and other metric data
      • ancestry
      • non-metric traits
      • pathology and/or cultural modifications

    8. Question 8. What Is Epiphysis?

      Answer :

      End of long bone; secondary site of ossification.

    9. Question 9. What Is Condyle?

      Answer :

      Rounded prominence: usually found at the site of articulation with another structure.

    10. Question 10. What Is Facet?

      Answer :

      Smooth, nearly flat articular surface.

    11. Question 11. What Is Sinus?

      Answer :

      cavity within the bone; usually filled with air

    12. Question 12. What Is Ossification?

      Answer :

      Ossification in bone remodeling is the process of laying down new bone material by cells called osteoblasts. It is synonymous with bone tissue formation. There are two processes resulting in the formation of normal, healthy bone tissue: Intramembranous ossification is the direct laying down of bone into the primitive connective tissue, while endochondral ossification involves cartilage as a precursor. In fracture healing, endochondral osteogenesis is the most commonly occurring process, for example in fractures of long bones treated by plaster of Paris, whereas fractures treated by open reduction and internal fixation with metal plates, screws, pins, rods and nails may heal by intramembranous osteogenesis.

    13. Question 13. Do You Know What Is Forensic Osteology?

      Answer :

      Forensic Anthropology is the application of anthropological knowledge and techniques in a legal context. This involves detailed knowledge of osteology (skeletal anatomy and biology) to aid in the identification and cause of death of skeletal remains, as well as the recovery of remains using archaeological techniques.

    14. Question 14. What Is Crest?

      Answer :

      Narrow ridge of bone.

    15. Question 15. What Is Fossa?

      Answer :

      Depression in or on bone

    16. Question 16. What Is Cultural Anthropology?

      Answer :

      Cultural anthropology is a branch of anthropology focused on the study of cultural variation among humans. It is in contrast to social anthropology, which perceives cultural variation as a subset of the anthropological constant.

    17. Question 17. Tell Me What Is The Study Of Human Remains?

      Answer :

      According to the Museum of Osteology, the study of bones is called osteology, which is practiced by doctors and researchers called osteologists. Osteology is a complex science that uses information and data from anatomy, archaeology and anthropology.

    18. Question 18. What Is Diaphysis?

      Answer :

      shaft of long bone; primary site of ossification

    19. Question 19. What Is Articular Cartilage?

      Answer :

      Glassy textured cushion at the end of long bones used to absorb stressful joint movement.

    20. Question 20. What Is Anthropology?

      Answer :

      Anthropology is the study of various aspects of humans within past and present societies. Social anthropology and cultural anthropology study the norms and values of societies. Linguistic anthropology studies how language affects social life. Biological or physical anthropology studies the biological development of humans.

    21. Question 21. Tell Me What Is The Meaning Of The Word Ornithologist?

      Answer :

      An ornithologist is someone who studies ornithology - the branch of science devoted to birds. Ornithologists study every aspect of birds, including bird songs, flight patterns, physical appearance, and migration patterns.

    22. Question 22. What Is Osteology?

      Answer :

      A subdiscipline of anatomy, anthropology, and archaeology, osteology is a detailed study of the structure of bones, skeletal elements, teeth, microbone morphology, function, disease, pathology, the process of ossification (from cartilaginous molds), the resistance and hardness of bones (biophysics), etc.

Pharmacology Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Pharmacology Tutorial