OsCommerce Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

OsCommerce Interview Questions & Answers

Os commerce is an e-commerce software management software that can be used on a web server that has PHP and SQL. If you are looking to get a job in the software like OS commerce, you need to gain knowledge on performing security checks of the software, installation of the software, configure OS commerce with the domain, optimize OS commerce for the better performance. Wisdomjobs.com portal brings a good list of OS commerce job interview questions and answers to guide the job seeker to get the job in the desired company. Interview questions are framed here will help the job seeker establish an easy path for you to get the job and stand out of the crowd among the competitors.

OsCommerce Interview Questions

OsCommerce Interview Questions
    1. Question 1. Html Text Has Priority Over An Image For The Banner?

      Answer :

      yes, HTML Text has priority over an image for the banner.

    2. Question 2. By Default, Oscommerce Saves All Uploaded Image Files To The Images Folder?

      Answer :

      Yes, By default, osCommerce saves all uploaded image files to the images folder.

    3. Question 3. Which Class Property Is An Array Containing One Or More Allowable File Upload Types?

      Answer :

      $extensions class property is an array containing one or more allowable file upload types.

    4. Question 4. In The Class Method I.e Set_extensions($extensions), $extensions Can Either Be A String Containing One Extension Type, Or An Array Containing Many Extension Types?

      Answer :

      Yes, In the class method i.e set_extensions($extensions), $extensions can either be a string containing one extension type, or an array containing many extension types.

    5. Question 5. How To Setup Oscommerce To Use Smtp?

      Answer :

      osCommerce could be setup to use the SMTP functionality inside its back-end, but there are some manual modifications needed in order to fully setup the SMTP functionality of this application.

      Follow these steps to complete the setup:

      • Access the osCommerce administrative panel. The URL should be similar to http://yourdomain.com/admin.
      • Go to Configuration > Email Options.
      • Choose "SMTP" as the Transport Method.

    6. Question 6. How To Secure Oscommerce?

      Answer :

      In order to secure OsCommerce please follow these steps:

      1. Download all your OsCommerce files
      2. Create a backup in case something goes wrong later
      3. Scan all the files with an antivirus software and delete the suspicious ones
      4. Check manually for suspicious code in your files. If you have doubts about parts of the code, check the original OsCommerce files
      5. Make sure there are no .php (.pl, .cgi) files in your images directory. Executable files are not supposed to be there under any circumstances.
      6. Once you perform the above steps upload your files to your webserver.
      7. Make sure that your installation is the latest OsCommerce version. If not, upgrade it following the official instructions
      8. Password protect your admin directory additionally or limit its access by IP
      9. Disable the following functions in PHP:

        disable_functions =exec,passthru,shell_exec,proc_open,popen,curl_exec,curl_multi_exec
        Besides that, make sure that register_globals and allow_url_include are turned off.

      10. Depending on your host and webserver try to find additional protection in mod_security rules or suhosin rules applicable to OsCommerce.

    7. Question 7. Oscommerce Security Check?

      Answer :

      If you have any doubts that your OsCommerce security has been compromised please follow these steps:

      1. Check if you have any .php files in the images directory. By default OsCommerce does not store any .php files there.
      2. Check for suspicious admin users. This can be done by logging in your OsCommerce admin backend and choosing the option 'Administrators' from the Configuration menu. By default there is only one administrator.
      3. Download all your files and scan them with an antivirus software. This can help find some popular exploits but not all.

    8. Question 8. What Are Oscommerce Admin Login Problems?

      Answer :

      If you cannot log into your OsCommerce admin area try the following:

      1. Open your OsCommerce database through PhpMyAdmin. If you are not sure which it is check the file includes/configure.php and look for a constant called 'DB_DATABASE'.
      2. Run the following two queries:
        CREATE TABLE IF NOT EXISTS administrators (
         id int(11) NOT NULL auto_increment,
         user_name varchar(32) NOT NULL,
         user_password varchar(40) NOT NULL,
         PRIMARY KEY  (id)
        ) ;
        INSERT INTO administrators (id, user_name, user_password) VALUES
        (1, 'adm', '2272bd2219e0bbc353e33f1e774c9d1e:11');

      3. The above will create a new administrator with login 'adm' and password 'pass11'.

    9. Question 9. How To Optimize Oscommerce For Better Performance?

      Answer :

      osCommerce is one of the most popular free shopping cart applications currently available.

      Here are some tips on how to improve the performance of your osCommerce shopping cart:

      • Check your website using this online tool. It will give you valuable information on what modifications can be made in order to improve its performance.
      • Reduce the number of products shown on your main page.
      • Optimize your osCommerce database.
      • Keep the number of additional contributions as low as possible. Install only the most necessary ones.
      • Disable all default osCommerce features you are not using.
      • Keep the number of external links as low as possible.

    10. Question 10. How To Configure Oscommerce To Work With A New Domain?

      Answer :

      In order to configure osCommerce to work properly with another domain, you should modify the two configure.php files in includes/ and admin/includes/ folders to reflect the new domain.

      The settings that should be changed in includes /configure.php are:

      HTTP_SERVER - you should change this to your new domain name, e.g. http://newdomain.com:
      define('HTTP_SERVER', 'http://newdomain.com');
      HTTP_COOKIE_DOMAIN - again, this should be changed to reflect your new domain name:
      define('HTTP_COOKIE_DOMAIN', 'newdomain.com');
      If you are using SSL you should also modify:

      HTTPS_SERVER - for example:

      define('HTTPS_SERVER', 'https://newdomain.com');
      HTTPS_COOKIE_DOMAIN - set this to:
      define('HTTPS_COOKIE_DOMAIN', 'newdomain.com');
      In admin/includes/configure.php you should modify:
      HTTP_SERVER - you should change this to your new domain name, e.g. http://newdomain.com:
      define('HTTP_SERVER', 'http://newdomain.com');
      HTTP_CATALOG_SERVER - again, this should be changed to your new domain name:
      define('HTTP_CATALOG_SERVER', 'http://newdomain.com');
      If you are using SSL, you should also change HTTPS_CATALOG_SERVER to:
      define('HTTPS_CATALOG_SERVER', 'https://newdomain.com');

    11. Question 11. E-commerce Application Comparison: Oscommerce Vs Cre Loaded?

      Answer :

      In this we will list the most important pros and cons of osCommerce and CRE Loaded Standard. Hopefully, this will help you in your choice of a free shopping cart application.

      CRE Loaded:

      pros:

      • very easy to use;
      • the standard installation includes a lot of extra modules;
      • well-organized admin area;
      • better templates and template management;
      • easy to upgrade;

      cons:

      • some of the default modules are rarely used;
      • on the other hand, some useful modules are part of the paid CRE Loaded package;

      osCommerce:

      pros:

      • easy installation;
      • a lot of additional contributions which greatly expand the application's functionality;
      • sufficient documentation and forum support;

       cons:

      • the installation of most contributions requires changes in the application's code and this may lead to problems;
      • new versions and upgrades are released very rarely;
      • older versions do not work properly with MySQL 5;
      • the installation of a new template is actually a complete new osCommerce installation;
      • upgrading osCommerce is not an easy task;

    12. Question 12. E-commerce Application Comparison: Oscommerce Vs Zen Cart?

      Answer :

      osCommerce and Zen Cart are two of the most popular free shopping cart solutions. But which one is better? Which one of these two would be more suitable for your needs. In this article we have tried to make a comparison between osCommerce and Zen Cart.

      osCommerce:

      pros:

      • easy installation;
      • a lot of additional contributions which greatly expand the application's functionality;
      • sufficient documentation and forum support;

       cons:

      • the installation of most contributions requires changes in the application's code and this may lead to problems;
      • new versions and upgrades are released very rarely;
      • older versions do not work properly with MySQL 5;
      • the installation of a new template is actually a complete new osCommerce installation;
      • upgrading osCommerce is not an easy task; 

      Zen Cart:

      pros:

      • easier to use with more intuitive admin area;
      • more secure;
      • more modules included in the default installation;

      cons:

      • mediocre default templates;
      • upgrading Zen Cart is not an easy task either;
      • fewer additional modules/contributions;

    13. Question 13. How Can I See The Exact Version Of My Oscommerce?

      Answer :

      In order to check the version of your osCommerce, you should open the includes/application_top.php file located in your osCommerce installation folder.

      Look for these two lines:

      // define the project version

      define('PROJECT_VERSION', 'osCommerce Online Merchant v2.2 RC2a');

      The value after PROJECT_VERSION defines your current osCommerce version.

    14. Question 14. I’m Getting A 1054 Error In My Oscommerce After A Website/account Transfer?

      Answer :

      Sometimes, after a website or account transfer, your osCommerce may give a 1054 - Unknown column 'p.products_id' in 'on clause' error when browsing your products  or when using the search tool.

      The most common reason for this issue is that your account has been moved from a server running MySQL 4 to a server running MySQL 5.

      As a solution, you can try applying this osCommerce contribution.

      In most cases, this will resolve the 1054 problem. If, however, the problem persists, the best solution would be to have your account  migrated to a server running MySQL 4.

    15. Question 15. How To Transfer My Oscommerce From One Host To Another?

      Answer :

      Transferring your osCommerce application includes copying your files and database and modifying the two configure.php files in includes/ and admin/includes/ folders to work with the new server settings.

      The most important settings which should be modified in includes/configure.php are:

      • HTTP_SERVER - you should set this to your domain name, e.g. http://yourdomain.com:

        define('HTTP_SERVER', 'http://yourdomain.com');

      • DIR_FS_CATALOG - the absolute path to your shop, e.g. /home/user/public_html/shop/:

        define('DIR_FS_CATALOG', '/home/user/public_html/shop');

      • DB_SERVER - you should set this to localhost:

        define('DB_SERVER', 'localhost');

      • DB_SERVER_USERNAME - the username with privileges to access the shop database:

        define('DB_SERVER_USERNAME', 'user_osc1');

      • DB_SERVER_PASSWORD - the password for accessing the database:

        define('DB_SERVER_PASSWORD', 'oscpassword');

      • DB_DATABASE - the shop database:

        define('DB_DATABASE', 'user_osc1');

      • In admin/includes/configure.php, along with the settings above, you should also modify:
      • DIR_FS_DOCUMENT_ROOT - the absolute path to your shop, e.g. /home/user/public_html/shop/:

        define('DIR_FS_DOCUMENT_ROOT', '/home/user/public_html/shop/');

      • DIR_FS_ADMIN - the absolute path to the admin folder, e.g. /home/user/public_html/shop/admin/:

        define('DIR_FS_ADMIN', '/home/user/public_html/shop/admin/');

    16. Question 16. How To Add A Banner In Oscommerce?

      Answer :

      You can easily add a custom banner to your osCommerce shop from the application's admin area > Tools > Banner Manager.

    17. Question 17. How To Generate The Necessary Certificates For Paypal Ipn?

      Answer :

      The PayPal IPN contribution for osCommerce offers OpenSSL public/private key encryption to securely send the order information to PayPal during checkout.

      Here is information on how to generate the necessary certificates:

      1. You should have OpenSSL installed on your computer. Linux distrubutions should have it installed by default, and a Windows version can be downloaded from here.
      2. You should generate a private key using this command:

        openssl genrsa -out my-prvkey.pem 1024

        This will create a 1024-bit RSA private key in the file my-prvkey.pem.

      3. You should generate a public certificate using this command:

        openssl req -new -key my-prvkey.pem -x509 -days 365 -out my-pubcert.pem

        This will create a public certificate in the file my-pubcert.pem.

      4. Then you should upload your public certificate to the PayPal website:

        4.1. Log in to your PayPal account.
        4.2. Click the Profile tab.
        4.3. In the Seller Preferences column you should click the Encrypted Payment Settings link. The Website Payment Certificates page should appear.
        4.4. Scroll down to the Your Public Certificates section and click the Add button. The Add Certificate page should appear.
        4.5. Click the Browse button and select the public certificate that you want to upload to PayPal from your local computer.
        4.6. Click the Add button. After you upload the public certificate successfully, it appears in the Your Public Certificates section of the Website Payment Certificates page.

      5. A certificate ID will be assigned to your public certificate. You need this certificate ID to encrypt your payment buttons by using PayPal's Encrypted Website Payments program.

    18. Question 18. How To Configure Oscommerce To Work With Ssl?

      Answer :

      In order to configure osCommerce to work with SSL you should open the file public_html/catalog/includes/configure.php and make the following changes:

      define('HTTP_SERVER', 'http://www.yourdomain.com'); // eg, http://localhost - should not be empty for productive servers
      define('HTTPS_SERVER', 'https://yourdomain.com'); // eg, https://localhost - should not be empty for productive servers
      define('ENABLE_SSL', true); // secure webserver for checkout procedure
      define('HTTP_COOKIE_DOMAIN', 'www.yourdomain.com');
      define('HTTPS_COOKIE_DOMAIN', 'yourdomain.com');
      define('HTTP_COOKIE_PATH', '/catalog/');
      define('HTTPS_COOKIE_PATH', '/catalog/');
      define('DIR_WS_HTTP_CATALOG', '/catalog/');
      define('DIR_WS_HTTPS_CATALOG', '/catalog/');

      Similar to the above changes have to be made in the file public_html/catalog/admin/includes/configure.php which is responsible for the admin area configuration.

      In the above example we are configuring an osCommerce installation in the catalog directory with domain yourdomain.com. You should adjust the above settings to your details.

    19. Question 19. How To Install Ecommerce On My Hosting Account?

      Answer :

      By default all Siteground accounts come with no pre-installed applications. An Ecommerce pack may include several features and most often begins with an OsCommerce, a CreLoaded or a Zencart installation.

    20. Question 20. Oscommerce Does Not Use The Private Ssl?

      Answer :

      After purchasing your private SSL you have to manually reconfigure your application to use it.

    21. Question 21. Zencart / Oscommerce / Creloaded Shows Security Warnings.?

      Answer :

      After a ZenCart / osCommerce / CRELoaded installation you may receive the following warning:

      "Warning: I am able to write to the configuration file: /home/user/public_html/includes/configure.php. This is a potential security risk..."

      In order to fix this issue you can follow these steps:

      • Log in your cPanel and go to the File manager;
      • First navigate to your store's directory and then go to the includes directory where you will find the configure.php file;
      • Click on the file in question and from the top right menu change its permissions to 444;
      • You will have to change similarly the permissions of the file configure.php in your store's admin/includes directory.

    22. Question 22. How To Install A Different Template To An Existing Oscommerce?

      Answer :

      osCommerce does not support a template installer option, as Joomla CMS or phpBB forum do, for instance. Installing a new template for osCommerce is actually a new installation of the osCommerce files.

      The installation of the template will not affect your database which means you will not lose your data and products.

    23. Question 23. What We Do If The Requested Url /account.php Was Not Found On This Server?

      Answer :

      This issue is most commonly caused by incorrectly configured SSL settings for your OS Commerce. If you don not have private SSL and your OS Commerce is enabled you will receive this error.

      Enabling/disabling SSL in osCommerce is quite straightforward. You have to edit /includes/configure.php to disable SSL and the code takes care of the rest. This is an example of SSL enabled configuration:

      // Define the webserver and path parameters
      // * DIR_FS_* = Filesystem directories (local/physical)
      // * DIR_WS_* = Webserver directories (virtual/URL)

      define('HTTP_SERVER', 'http://www.yourdomain.com'); // eg, http://localhost - should not be empty for productive servers

      define('HTTPS_SERVER', 'https://yourdomain.com'); // eg, https://localhost - should not be empty for productive servers

      define('ENABLE_SSL', true); // secure webserver for checkout procedure?

      define('HTTP_COOKIE_DOMAIN', 'www.yourdomain.com');
      define('HTTPS_COOKIE_DOMAIN', 'yourdomain.com');
      define('HTTP_COOKIE_PATH', '/catalog/');
      define('HTTPS_COOKIE_PATH', '/catalog/');
      define('DIR_WS_HTTP_CATALOG', '/catalog/');
      define('DIR_WS_HTTPS_CATALOG', '/catalog/');
      In order to disable the SSL you will have to replace
      define('ENABLE_SSL', true);
      with
      define('ENABLE_SSL', false);

Php And Jquery Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

PHP and Jquery Tutorial