Organising Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Organising Interview Questions & Answers

If you are looking for the job profile in the stream of organizing the employer may have to assess your planning and organizational skills. Most of the interviewers look for an experienced candidate while hiring for the profile. Your behavior in the previous organization will be considered your future behavior. However, the interviewer gives due attention to your capability to answer the organizing interview questions and answers. www.wisdomjobs.com brings establishes a right path for you at this juncture by bringing a big list of job interview questions and answers that make your profile preferred choice for the interviewer. We have experts that especially work researching on the different questions asked by the interviewer before framing them on the portal so that you could answer most of the questions.

Organising Interview Questions

Organising Interview Questions
    1. Question 1. State The Types Of Authority?

      Answer :

      • Line authority
      • Functional authority 
      • Staff authority

    2. Question 2. Give The Types Of Organisation Structure?

      Answer :

      Functional Structure: Functional structure is set up so that each portion of the organization is grouped according to its purpose. In this type of organization.

      For example, there may be a marketing department, a sales department and a production department.

      Divisional Structure: Divisional structure typically is used in larger companies that operate in a wide geographic area or that have separate smaller organizations within the umbrella group to cover different types of products.

    3. Question 3. What Is Delegation?

      Answer :

      Delegation is the process managers use to transfer authority and responsibility to positions below them. Organizations today tend to encourage delegation from highest to lowest possible levels. Delegation can improve flexibility to meet customers needs and adaptation to competitive environments.

    4. Question 4. State The Elements Of Delegation? Explain?

      Answer :

      • Authority is a manager's formal and legitimate right to make decisions, issue orders, and allocate resources to achieve organizationally desired outcomes. 
      • Responsibility means an employee's duty to perform assigned task or activities. 
      • Accountability means that those with authority and responsibility must report and justify task outcomes to those above them in the chain of command.

    5. Question 5. What Is Organising?

      Answer :

      Organizing is a systematic process of structuring, integrating, co-ordinating task goals, and activities to resources in order to attain objectives. "Organising is the process of identifying and grouping the work to be performed, defining and delegating responsibility and authority and establishing relationships for the purpose of enabling people to work most effectively together in accomplishing objectives.

    6. Question 6. What Are The Characteristics Of An Organising?

      Answer :

      • Specialization and division of work.
      • Orientation towards goals.
      • Composition of individuals and groups.
      • Continuity.

    7. Question 7. State The Difference Between Tall And Flat Structure?

      Answer :

      Tall - A management structure characterized by an overall narrow span of management and a relatively large number of hierarchical levels. Reduced communication overhead.

      Flat - A management structure characterized by a wide span of control and relatively few hierarchical levels. Facilitates delegation.

    8. Question 8. State The Organising Process?

      Answer :

      • Identification and division of work.
      • Departmentalisation.
      • Assignment of duties.
      • Establishment of reporting relationships.

    9. Question 9. What Are The Importances Of Delegation?

      Answer :

      • Effective management
      • Employee development
      • Facilitation of growth
      • Basis of management hierarchy 
      • Better coordination

    10. Question 10. State The Ways Of Departmentalization?

      Answer :

      • On the basis of function
      • On the basis of type of product manufactured
      • On the basis of territory.

    11. Question 11. State The Staffing Process?

      Answer :

      • Manpower requirements
      • Recruitment
      • Selection
      • Orientation and Placement
      • Training and Development
      • Remuneration
      • Performance Evaluation
      • Promotion and transfer.

    12. Question 12. State The Difference Between Formal And Informal Organisation?

      Answer :

      Formal Organisation:
      It refers to the structure of well defined authority and responsibility relationships. Authority flows from top to bottom.

      Informal Organisation:
      It refers to the personal relationships which develop automatically when people work together. Authority flows both from top to bottom as well as bottom to top.

    13. Question 13. What Is Departmentalization?

      Answer :

      Departmentalization is the basis on which individuals are grouped into departments and departments into total organizations. Manner or practice in which related individual tasks and their allocation to work groups is combined, to form a specialized functional area that is distinct from other functional areas in an organization.

    14. Question 14. What Is The Importance Of Organising?

      Answer :

      • Organizations are often troubled by how to organize, particularly when a new strategy is developed.
      • Changing market conditions or new technology requires change.
      • Organizations seek efficiencies through improvements in organizing.

    15. Question 15. What Is Line Authority?

      Answer :

      Line authority managers have the formal power to direct and control immediate subordinates. The superior issues orders and is responsible for the result and the subordinate obeys and is responsible only for executing the order according to instructions.

    16. Question 16. What Is Work Specialisation?

      Answer :

      Work specialization is the degree to which organizational tasks are sub-divided into individual jobs. It may increase the efficiency of workers, but with too much specialization, employees may feel isolated and bored. Many organizations enlarge jobs or rotate assigned tasks to provide greater challenges.

    17. Question 17. What Is The Purpose Of Organising ?

      Answer :

      1. Helps to achieve organizational goal
      2. Optimum use of resources
      3. To perform managerial function
      4. Facilitates growth and diversification
      5. Humane treatment of employees.

    18. Question 18. What Is Chain Of Command?

      Answer :

      Chain of command is the vertical lines of a command structure that is used for the purposes of overall responsibility and accountability in the achieving of stated goals and objectives through the use of orders one direction and reports of compliance in the other direction.

Customer Relationship Management Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Customer Relationship Management Tutorial