Oracle SOA Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle SOA Interview Questions & Answers

Companies are looking after cloud technology and applications are deployed in it there by increasing the complexity. Oracle SOA helps in reducing the complexity and makes the process simpler. It provides components that makes development simpler, secure easy. There are several releases in it and 11g is the most commonly used for long time because of its tools and capabilities. Having certified in Oracle concepts is very helpful in giving preference to you. There are number of positions available across all the locations. Wisdomjobs focus on providing interview questions and answers to help you in clearing the interview with ease. Oracle SOA job interview questions and answers are useful to attend job interviews and get shortlisted for job position. Check out interview questions page to get more information.

Oracle SOA Interview Questions

Oracle SOA Interview Questions
    1. Question 1. What Is Soa?

      Answer :

      Service Oriented Architecture (SOA) is used to develop Enterprise applications by using a collection of services which communicates each other. Service-Oriented Architecture (SOA) is a set of principles and methodologies for designing and developing software in the form of interoperable services.

    2. Question 2. Principles Of Soa?

      Answer :

      • Loose coupling 
      • Reusability 
      • Interoperability 
      • Flexible 

    3. Question 3. What Is The Difference Between 10g And 11g?

      Answer :

      • SCA architecture was followed in 11g and not in 10g 
      • In 11g you can put all your project SOA components in composite.xml file and deploy as a single deployment unit to single server, where in 10g you have to deploy each component to the respective server (i.e. ESB to ESB server, BPEL to BPEL Server) 
      • Basically all the SOA components like BPEL, ESB (Called Mediator in 11g), & OWSM are brought into one place in 11g using SCA composite concept. 
      • The major difference between 10g & 11g would be the app server container. 10g by default runs onOC4J while 11g runs on Web logic Server. 
      • In 10g every BPEL is a separate project, but in 11g several components can make 1 project as SCA. 
      • In 10g consoles are separate for BPEL and ESB, but in 11g Enterprise Manager contains all. 
      • In 10g BAM and business rules are outside SOA Suite, but in 11g they are in SOA Suite. 

    4. Question 4. Is Oracle Soa Same As Oracle Fusion Middleware?

      Answer :

      No because SOA is one of the parts in Fusion middleware and SOA behaves like user interface where as Fusion is big platform.

    5. Question 5. What Is Sca?

      Answer :

      Service Component Architecture (SCA) provides a programming model for building applications and systems based on a Service Oriented Architecture. SCA is a model that aims to encompass a wide range of technologies for service components and for the access methods which are used to connect them.

    6. Question 6. What Is The Soa Suite 11g Components?

      Answer :

      1. Oracle Adapters 
      2. Oracle Mediator 
      3. Business Events and Events Delivery Network 
      4. Oracle Business Rules 
      5. Human Workflow 
      6. Oracle Business Activity Monitoring 
      7. Oracle Enterprise Manager

    7. Question 7. What Is Choreography? How Does It Differ From Orchestration?

      Answer :

      In choreography there is no business process to control the integration between the systems; each system will directly integrate with one another in sequence where as in Orchestration there is a business process which controls all the services (source/Target) which is part of the integration.

    8. Question 8. What Are The Different Design Patterns In Soa?

      Answer :

      1. Synchronous 
      2. Asynchronous Fire and Forget 
      3. Asynchronous Delayed Response.

    9. Question 9. In How Many Ways Can A Process Be Deployed?

      Answer :

      1. Using Jdeveloper 
      2. Through Enterprise Manager Console 
      3. Through Weblogic Scripts.

    10. Question 10. What Are Dspmaxthread And Recieverthread Properties? Why Are They Important?

      Answer :

      Receiver Threads property specifies the maximum number of MDBs that process Async across all domains. Whereas the dspMaxThread are the maximum number of MDBs that process Async and threads that operate across a domain. So, we need to ensure that the dspMaxThread value is not greater than Receiver Threads.

    11. Question 11. How Does A Async Request Run In The Backend?

      Answer :

      The sequences of events involved in the delivery of invoke messages is as follows: 

      • The client posts the message to the delivery service. 
      • The delivery service saves the invocation message to the dlv_message table. The initial state of the message is 0 (undelivered). 
      • The delivery service schedules a dispatcher message to process the invocation message asynchronously. 
      • The dispatcher message is delivered to the dispatcher through the afterCompletion() call. Therefore, the message is not delivered if the JTA transaction fails. 
      • The dispatcher sends the JMS message to the queue. Places a very short JMS message in the in-memory queue (jms/collaxa/BPELWorkerQueue) in OC4J JMS. The small JMS message triggers the Worker Bean in the downstream step. 
      • This message is then picked up by a Worker Bean MDB, which requests the dispatcher for work to execute. If the number of Worker Bean MDBs currently processing activities for the domain is sufficient, the dispatcher module may decide not to request another MDB. 
      • MDB fetches the invocation message from the dispatcher. 
      • MDB passes the invocation message to Oracle BPEL Server, which updates the invocation message state to 1 (delivered), creates the instance, and executes the activities in the flow until a breakpoint activity is reached.

    12. Question 12. How To Increase The Transaction Timeouts In Soa?

      Answer :

      For the transaction timeout needs to be increased, all the below settings timeout value needs to be changed to the expected Timeout value. 

      1. JTA 
      2. Engine Bean 
      3. Delivery Bean 

    13. Question 13. Is It Possible To Use Ms Sql Server As Dehydration Store With Soa Suite ?if Yes How?

      Answer :

      Yes it is possible. 

      To automatically maintain long-running asynchronous processes and their current state information in a database while they wait for asynchronous callbacks, you use a database as a dehydration store. Storing the process in a database preserves the process and prevents any loss of state or reliability if a system shuts down or a network problem occurs. This feature increases both BPEL process reliability and scalability. You can also use it to support clustering and failover.

    14. Question 14. What Is Soa Governance? What Are Its Functions?

      Answer :

      Service-Oriented Architecture (SOA) governance is a concept used for activities related to exercising control over services in an SOA.

      Some key activities that are often mentioned as being part of SOA governance are: 

      Managing the portfolio of services: This includes planning development of new services and updating current services.

      Managing the service lifecycle: This is meant to ensure that updates of services do not disturb current services to the consumers.

      Using policies to restrict behavior: Consistency of services can be ensured by having the rules applied to all the created services.

      Monitoring performance of services: The consequences of service downtime or underperformance can be severe because of service composition. Therefore action can be taken instantly when a problem occurs by monitoring service performance and availability.

    15. Question 15. What Is End Point Virtualization?

      Answer :

      Generally a service bus is used for endpoint virtualization and in 11g stack; Oracle Service Bus (OSB) is the primary service bus. In exposed proxy's message flow, it can route the request to any of your environment's actual (physical) service on the basis of whatever logic.

      Mediator can also be used to expose the service and in mediator routing rule, it can be routed to actual service.

    16. Question 16. What Are Dvm's And How Are They Helpful In Soa?

      Answer :

      DVM-Domain Value Map is static mappings between a source and target system which can be used in transformations. The value can be changed via SOA composer.

    17. Question 17. What Is The Difference Between Xref And Dvm?

      Answer :

      XREF: It is dynamic since the values to the XREF can be populated dynamically and it is stored in XREF_DATA table in SOA Dehydration store. 

      DVM:- Domain Value Map is static mappings between a source and target system which can be used in transformations.

    18. Question 18. What Is Dehydration Store?

      Answer :

      Dehydration store is the database where the instances get stored when it gets dehydrated by the process on the occurrence of non-idempotent activities and also stores the information on the long running processes.

    19. Question 19. What Is Decision Service?

      Answer :

      Oracle SOA Suite provides support for Decision components that support Oracle Business Rules. A Decision component is a mechanism for publishing rules and rule sets as a reusable service that can be invoked from multiple business processes. These rules can be changed without redeploying the code.

    20. Question 20. Why We Use Bpel And Osb?

      Answer :

      OSB is the light-weight service bus wherever there is not much business logic involves and there is need to just get the message routed between the systems OSB is used where as when there is more business logic involves in the process, then BPEL will be used.

    21. Question 21. What Is Mds?

      Answer :

      MDS –Metadata Store 

      Wsdl and Schemas to be used in the process can be published to the MDS and get it used in the code by referring the artifacts from the MDS 

      Advantages: 

      JAR (Deployment unit) size will be reduced. 
      Duplication of the artifacts can be avoided between the services.

    22. Question 22. What Is A Xa Data Source? How It Differs From A Non-xa Data Source?

      Answer :

      An XA transaction involves a coordinating transaction manager, with one or more databases (or other resources, like JMS) all involved in a single global transaction. Non-XA transactions have no transaction coordinator, and a single resource is doing all its transaction work itself (this is sometimes called local transactions).

    23. Question 23. How Can We Secure Our Web Services Using Oracle Soa Suite?

      Answer :

      When accessing the services should be restricted to the group,then service should be secured via WSM (Web service Manager).

    24. Question 24. How To Deploy An Xsl File Without Deployment Of Bpel Process?

      Answer :

      We will directly deploy the XSLT,
      options: - 
      Using ANT script by file replacement in TMP folder.
      By creating a folder in BPEL PM Installation folder and specifying its location in our BPEL code with http call and replacing our xslt to that location.

    25. Question 25. What Is Ha File And Ftp Adapters?

      Answer :

      In the clustered environment, File and FTP adapters should be used as HA (High-Availability) 

      Inbound: It is controlled by Control Files and avoids the race between the manages servers in reading the files where the reference of the files read by the managed servers will be maintained in the control directory. 

      Outbound: It is controlled by DB Mutex table exist in the SOA dehydration store and this avoids duplicated been written to the same file when all the managed servers in the clusters process the same messages.

    26. Question 26. What Is Singleton Property In Soa?

      Answer :

      In the clustered environment when the processing of the message should happen via only one SOA managed server, then the property singleton needs to be defined at the adapter level.

    27. Question 27. What Is A Pick Activity? Can I Have A Pick Activity With No Onmessage Branch?

      Answer :

      Pick activity picks the messages from service (Source) which has multiple operations or the BPEL process needs to receive the messages from multiple source system. Pick activity should have at least on Message branch.

    28. Question 28. What Is A Flow Activity? What Is A Flow N Activity And How Does It Leverages The Flow Activity?

      Answer :

      Flow activity is used, when parallel execution of the flow is needed and to use this property “non blocking invoke should be set as true “at the partner link level and no. of execution of parallel flow is defined and static. Where as in Flown the no. of execution of parallel flow is not static and it is determined during run time.

    29. Question 29. What Do You Mean By Non-idempotent Activity?
      Which All Activities Are Non-idempotent By Default?

      Answer :

      Activities like Pick, Wait, receive, reply and checkpoint() are called non-Idempotent activity and during the execution of the process whenever these activities are encountered then it gets dehydrated to the dehydration store.

    30. Question 30. How Can We Embed Or Use A Java Code In Bpel?

      Answer :

      Using JAVA embedding activity in BPEL, Java code can be embedded in BPEL and can be used.

    31. Question 31. How Does Pick Activity Differ From A Receive Activity?

      Answer :

      Pick activity can act as a multiple receive activity in some business scenarios. If we have two inbound operations and both can trigger the bpel process then we will go with pick activity as we can’t have two receive activity with create Instance box checked.

    32. Question 32. How Can We Make A Partner Link Dynamic?

      Answer :

      If we have to send the request to different service which has the same wsdl then dynamic partner link will be used and using addressing schema we can set the endpoint dynamic to send the request to the desired service.

    33. Question 33. What Is A Nonblockingall Property?

      Answer :

      Non- blocking invoke is used when Parallel flow needs to be executed where new thread will be created for each invoke a activity and which will execute simultaneously.

    34. Question 34. How Can We Improve The Performance Of An Xsl File?

      Answer :

      By avoiding use of various if statements and using choose and by using for-each group in place of for-each.

    35. Question 35. How Do We Handle Transactions In Bpel?

      Answer :

      Property needs to be defined to start the new transaction or to continue with the same transactions 

      Property Name: Transaction and if this has value as required then the BPEL process will be continued in the same transaction where as if the value is defined as requiresnew then it will start the new transaction.

    36. Question 36. What Are Transient And Durable Bpel Processes?

      Answer :

      Durable:- It is long running process and initiated through a one-way invocation and do incur one or more dehydration points in the database during execution Ex: Asynchronous 

      Transient:- It is short-lived process, request-response style processes and do not incur dehydration during their process execution Ex: Synchronous.

    37. Question 37. When U Will Go For Sync Process?

      Answer :

      When ever the services returns the response in few seconds, it is recommended to go for synchronous BPEL process if not the BPEL process should be Asynchronous the reason is calling application can’t proceed further in case of synchronous process.

    38. Question 38. What Is A Syncfileread Operation?

      Answer :

      When file has to be read in the mid of the BPEL process, then we will use syncFileRead Operation, means some process should initiate the file read process and it is an outbound operation and process can’t begin with Sync File read.

    39. Question 39. Can We Use A File Adapter To Get A File Without Reading Its Content?

      Answer :

      Yes, by selecting the Do not read file content check box in the Jdeveloper wizard while configuring the "Read operation."

    40. Question 40. How Do We Resubmit A Faulted Process?

      Answer :

      Scenario A: The BPEL code uses a fault-policy and a fault is handled using the “ora-human-intervention” activity, then the fault is marked as Recoverable and the instance state is set to “Running”. 

      Scenario B: The BPEL code uses a fault-policy and a fault is caught and re-thrown using the “ora-rethrow-fault” action, then the fault is marked as Recoverable and the instance state is set to “Faulted”; provided the fault is a recoverable one (like URL was not available).

    41. Question 41. Predefined Errors In Bpel?

      Answer :

      • Custom errors 
      • Timed out errors 
      • BPM errors 
      • Validation Errors

    42. Question 42. What Is A Throw Activity? What It Is?

      Answer :

      Throw activity will explicitly throw the fault and this fault will get caught by the catch block and the corresponding actions will get executed. 

    43. Question 43. What Is Web Service?

      Answer :

      Web services are application components, which are self-contained and self-describing and provide services based on the open protocol communication (i.e. SOAP UI, HTTP over the net). 

    44. Question 44. Difference Between Uri And Url?

      Answer :

      • A URI is an identifier for some resource, but a URL gives you specific information as to obtain that resource. 
      • A URI is a URL and as one commenter pointed out, it is now considered incorrect to use URL when describing applications. Generally, if the URL describes both the location and name of a resource, the term to use is URI. 
      • Since this is generally the case most of us encounter every day, URI is the correct term.

    45. Question 45. What Is Mediator?

      Answer :

      The Mediator is in charge of interconnecting, within an SOA composite application, components that expose different interfaces. In addition, the Mediator can perform duties such as filtering and making routing decisions. 

      The composite editor in Jdeveloper gives you the flexibility to define the interface now, to choose an existing interface, or to define the interface later as you wire components to the Mediator. 

      Transforming data from one representation to another is, along with routing, one of the key functions of the Mediator.

    46. Question 46. Difference Between Esb And Mediator?

      Answer :

      • In 10g for routing, separate router need to keep along with ESB for routing and filter expressions.
      • Where as in 11g mediator contains routing rules and filter expressions itself. 

    47. Question 47. What Is The Difference Between Concrete And Abstract Wsdl?

      Answer :

      Concrete: Besides the information about how to communicate to the web service, it the information on where the service exist. It has Bindings (Protocol the message should be sent) and Services(has endpoint for each bindings). 

      Abstract: It has information about how to communicate to the web service like types (Schema), Message (input and output messages service accepts) ,Operations (operation that can be performed on this service) and port Type.

    48. Question 48. What Is The Service Component Architecture (sca) Used For?

      Answer :

      Service Component Architecture (SCA) assembly model abstracts the implementation and allows assembly of components, with little implementation details. SCA enables you to represent business logic as reusable service components that can be easily integrated into any SCA-compliant application. The resulting application is known as a SOA composite application. The specification for the SCA standard is maintained by the Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS).

    49. Question 49. What Is The Purpose Of Service Data Objects (sdo)?

      Answer :

      Service Data Objects (SDO) provides a data programming architecture. It provides a standardized view on data, and provides efficient transportation, as well as change capture, in form of a change summary. More specifically, it collects a data graph of related business objects, called DataObjects. This graph tracks the schema that describes the DataObjects. Knowledge is not required about how to access a particular back-end data source to use SDO in a SOA composite application. Consequently, you can use static or dynamic programming styles and obtain connected and disconnected access.

    50. Question 50. What Is The Purpose Of Business Process Execution Language (bpel)?

      Answer :

      BPEL provides enterprises with an industry standard for business process orchestration and execution. Using BPEL, you design a business process that integrates a series of discrete services into an end-to-end process flow. This integration reduces process cost and complexity.

    51. Question 51. What Is The Purpose Of Xsl Transformations?

      Answer :

      XSLT processes XML documents and transforms document data from one XML schema to another.

    52. Question 52. What Are The Components Comprise An Oracle Soa Suite Installation?

      Answer :

      The following components comprise an Oracle SOA Suite installation:

      • Service Infrastructure
      • Oracle Mediator
      • Oracle Adapters
      • Business Events and Events Delivery Network
      • Oracle Metadata Repository
      • Oracle Business Rules
      • Oracle WSM Policy Manager
      • Oracle BPEL Process Manager (Business Process Execution Language)
      • Human Workflow
      • Oracle Business Activity Monitoring
      • Oracle User Messaging Service
      • Oracle B2B
      • Oracle JDeveloper
      • Oracle Enterprise Manager

      The following components are included with Oracle SOA Suite, but available as a separate download:

      • Oracle Service Bus (provides service virtualization and protocol transformations for oracle SOA appl)
      • Oracle Complex Event Processing

    53. Question 53. What Is The Purpose Of Oracle Mediator?

      Answer :

      Oracle mediator is used for route, validate, filter and transform data from service providers to external partners.

      Route: Determines the service component (BPEL process, business rule, human task, and mediator) to which to send the messages.

      Validate: Provides support for validating the incoming message payload by using a schematron or an XSD file.

      Filter: If specified in the rules, applies a filter expression that specifies the contents (payload) of a message be analyzed before any service is invoked.

      Transformation: If specified in the rules, transforms document data from one XML schema to another, thus enabling data interchange among applications using different schemas.

    54. Question 54. What Is The Purpose Of Oracle Service Bus?

      Answer :

      Oracle Service Bus provides standalone service bus capabilities, enabling separation between application developers and target systems or services. Oracle Service Bus receives messages through a transport protocol such as HTTP(S), JMS, File, and FTP, and sends messages through the same or a different transport protocol.

      Service response messages follow the inverse path. Oracle Service Bus handles the deployment, management, mediation, messaging, security and governance of implementing SOA to enterprise applications.

    55. Question 55. What Is The Purpose Of Oracle Adapters?

      Answer :

      Oracle Adapters use JCA (Java Connector Architecture) technology to connect external systems to the Oracle SOA Suite.
      Oracle SOA Suite provides the following technology adapters to integrate with transport protocols, data stores, and messaging middleware:

      • BAM
      • FTP
      • Java Messaging Service (JMS)
      • Advanced Queuing (AQ)
      • Files
      • Message Queuing (MQ) Series
      • Legacy Adapters
      • Application Adapters

    56. Question 56. What Is The Purpose Of Business Events?

      Answer :

      Business events are messages sent as the result of an occurrence or situation, such as a new order or completion of an order. In Oracle SOA Suite, the mediator service component subscribes or publishes events. When an event is published, other applications can subscribe to it.

    57. Question 57. What Is Oracle Metadata Repository?

      Answer :

      Oracle Metadata Repository MDS stores business events, rulesets for use by Oracle Business Rules, XSLT files for Oracle Service Bus and Oracle Mediator, XSD XML schema files for Oracle BPEL Process Manager, WSDL files, and metadata files for Complex Event Processing.

    58. Question 58. What Is Oracle Business Rules Used For?

      Answer :

      Oracle Business Rules, initiated by a BPEL process service component, enable dynamic decisions at runtime. In addition, the human task and mediator service components can make use of rules for dynamic routing.

    59. Question 59. What Is The Purpose Of Oracle Wsm Policy Manager?

      Answer :

      Oracle WSM Policy Manager provides the infrastructure for enforcing global security and auditing policies in the Service Infrastructure.

    60. Question 60. Can I Buy An Soa Or Must I Build One?

      Answer :

      To move your organization toward greater service orientation, you need to take a balanced approach to building versus buying. To create the infrastructure for an SOA, you’ll need the right commercial off-the-shelf software that complements (rather than replaces) your existing IT infrastructure. This is a “buy” statement. On the “build” side, you may also choose to access know-how and hands-on involvement to use these software products effectively and get the most out of them. This infrastructure and the associated tools can help you create the business services that run on your SOA. Again, there is some “building” associated with this. So the real answer is that you need a certain measure of both building and buying.

Oracle 11g Tutorial

Oracle Soa Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle 11g Tutorial