Oracle Order Management Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle Order Management Interview Questions & Answers

Do you like to switch your career? Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Oracle Order Management is the service that Oracle offers. It takes the orders via different channels and manages them till the end. The data is validated for each entry and verified in order to get the order reach the final location. Candidate should have good command on all activities to be done. There is huge demand for jobs related to Oracle Order Management anywhere. One can check the availability of the job across cities including Mumbai, Delhi, Bangalore, Pune and Hyderabad. Follow Wisdomjobs page for Oracle Order Management job interview questions and answers page to get through your job interview successfully.

Oracle Order Management Interview Questions

Oracle Order Management Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Steps Involved In Implementing Order Transaction Types In Order Management?

      Answer :

      1. Create a Line Transaction Types for Order Lines
      2. Create Order Transaction Types
      3. Assign Line Flows to Order Transaction Types
      4. Create document sequence for Orders
      5. Assign Order transaction types to the document sequence

    2. Question 2. When A Line Is At Fulfilled Step And The Workflow Is At Applying Pre-payment, How Can We Progress The Line To Close?

      Answer :

      Go to the order lines showing Fulfilled ->right click -> Select Progress Order.

      This will interface the order to Accounts Receivable for Invoice Interface.

    3. Question 3. What Are The Steps To Define An Order Type And What Are The Mandatory Requirements?

      Answer :

      In the Order Management ->Setup -> Transaction Types

      Transaction type Window Opens.

      Mandatory requirements:

      1. Operating Unit / Organization must already been defined.
      2. Defaulting Rules
      3. Price Rules
      4. Freight Carriers
      5. Most important is already we must have defined OM Line Transaction Type so that we can assign this Line Transaction Type to OM Order Transaction Type.
      6. Credit Check Rules.
      7. Invoicing Rules & Accounting Rules.
      8. Currency

    4. Question 4. When Scheduling, The Line Got Error "atp Error Scheduling Failed". How Will You Resolve?

      Answer :

      This error may be due to Item setup in Inventory & Order Transaction Type Setup Order management.

      Ensure the Below Setups

      1. Inventory -> Items -> Organization Items -> Order Management ->Check ATP should be none.
      2. Order Management -> Setup -> Transaction Types ->Define. In 'Shipping' sub-tab uncheck 'Auto Schedule' check box.
      3. Profile Option 'OM: Auto Schedule' should be 'No'.

    5. Question 5. What Are The Possible Reasons For Interface Trip Stop To Complete With Error?

      Answer :

      Few reasons may be

      1. Order is on Hold
      2. Tax is not applied properly
      3. On-Hand qty is not available in the Inventory
      4. Inventory Period is not open
      5. Make sure Schedule Ship Date or Requested Date is within the range of order Date

    6. Question 6. Explain The Setup Involved In Drop Shipment Process?

      Answer :

      • Drop Shipment is a process where the customer places a purchase order on a company and the company instructs its supplier to directly ship the items to the customer.
      • Drop Shipment Process Steps
      • Create a Sales Order with line where the line source is External
      • Book and Schedule the Sales Order
      • Run workflow background Process
      • Now the line status will be in Awaiting Receipt
      • Login to the Receiving Organization (Purchasing) who has been setup as an Approver
      • Run Requisition Import Process
      • Auto create to Create Purchase Order
      • Approve the PO
      • Receive against the purchase Order
      • Run Auto Invoice
      • Verify Invoice in Sales Order
      • Oracle Order Management uses purchase orders to outside suppliers that are automatically generated from sales orders for goods supplied directly from the supplier. The external supplier ships the goods directly to the 3rd Party customer and confirms the shipment through the use of an Advanced Shipment Notice (ASN).

    7. Question 7. What Are The Different Statuses For A Drop Ship Order?

      Answer :

      • Entered
      • Booked Awaiting Receipt
      • Closed

    8. Question 8. Explain Internal Sales Order?

      Answer :

      Internal Sales Orders are used to transfer material from one inventory organization to other inventory or warehouse organization with the same company.

      Flow of Internal Sales Order

      • Internal requisition in PO/INV ->Requisition Approval -> Run Create Internal Sales Order Concurrent Program ->Run Order Import Concurrent Program in OM -> Pick Item in INV thru OM -> Ship Confirm ->Receive Internal Order in INV / PO
      • Select Order Source as Internal while importing Orders.
      • Shipping Network (Intransit or Direct) to be defined between two organizations (Source and Destination)
      • Destination (requesting) Organization should be defined as Internal Customer with a Ship to address in Order Management.
      • An Internal Sales Order does not generate Accounts Receivable Invoice

    9. Question 9. Explain Back To Back Order Or Procure To Order Processing?

      Answer :

      Customer order products from you company, you place the order with third party supplier. The supplier ships the product to you and you ship the product to Customer.

    10. Question 10. What Are The Inventory Set Ups Required For Back To Back Order Processing?

      Answer :

      Order Management Tab: Customer Orderable, Assemble to Order (ATO)

      Purchasing Tab: Purchasable

      WIP Tab: Build in WIP

      General Planning Tab: Buy

    11. Question 11. What Is The Difference Between A Credit Memo And An Invoice?

      Answer :

      Credit Memo – A document that partially or fully reverses an original invoice amount.

      Invoice – A document you create in Oracle Receivables that lists amounts owed for the purchases of goods or services. This document may list any tax and freight charges.

    12. Question 12. What Is A Standard Item?

      Answer :

      A standard item is a finished good that is not an assembled or configured item, a service or a component.

    13. Question 13. What Happens When You Enter An Order?

      Answer :

      After you enter an order, the items on the order are validated in Oracle Inventory; a price is calculated for the items using the pricing engine; the availability of the items are checked and may be reserved; the items are then pick released and shipped to the customer.

    14. Question 14. Explain About Processing Constraints?

      Answer :

      Processing Constraints are a security framework where you can define rules in Oracle Order Management that validate back-end operations such as Create, Update, Delete and Cancel.

      Examples:

      You cannot change the Order Type in the order header once the order is Booked.

      You cannot delete the line in an order once the Order Status is Closed (if the order is ship confirmed or invoice interfaced).

    15. Question 15. What Are Defaulting Rules?

      Answer :

      Defaulting Rules enable you to speed up data entry by passing values in the window based on some key values you have entered.

      Examples:

      In the order header, Ship-To Address and Bill-To Address values default in the window once you enter the customer name or number.

      If you enter an item number, the Unit of Measure and Item Description automatically default on the order line.

    16. Question 16. How Drop Ship Order Is Created?

      Answer :

      Drop shipments are created as sales orders in Order Management, indicated as drop shipments when their Source Type is entered as External.

    17. Question 17. When Will You Create A Drop Ship Order?

      Answer :

      Drop shipments are used due to the following reasons:

      • Customer requires an item that is not normally stocked
      •  Customer requires a large quantity of the item which is not available with you
      • It is more economical when the supplier ships directly to the customer.

    18. Question 18. What Are The Types Of Drop Ship Order?

      Answer :

      There are three types of drop shipments:

      Full Drop Shipment:

      The seller sends the purchase order to the supplier for the full quantity that the customer had ordered

      Normal Shipments and Full Drop Shipment:

      The seller ships some goods from inventory to the customer, and the other goods are always shipped from an external source (supplier)

      Normal Shipments and Partial Drop Shipment:

      If the seller has only part of the quantity available for shipping to the customer, then that quantity is shipped.

      The user looks at the availability for the order qty by using the ATP check and if the whole qty is not available the balance qty is fulfilled using the drop ship process.

      A purchase order is created for the remaining quantity which the seller was not able to fulfill.

    19. Question 19. What Is A Sales Agreement?

      Answer :

      A Sales Agreement is a supplier’s representation of an agreement with a customer for the supplier to sell and the customer to buy goods or services.

    20. Question 20. What Is Asn?

      Answer :

      ASN stands for Advanced Shipment Notice. ASN is transmitted via Electronic Data Interchange (EDI) from a supplier to let the receiving organization know that a shipment is coming. The ASN contains details including shipment date, time, and identification number, packing slip data, freight information, and item detail including cumulative received quantities, purchase order number, and returnable container information.

    21. Question 21. What Are Modifiers And Qualifiers?

      Answer :

      Modifiers are discount, surcharge or special charge that may be applied to the base price and may alter the value of the item. It can be applied either at order level or at the line level.

      A qualifier helps you define who is eligible for a price list or modifier. A qualifier can be a customer name, a customer class, an order type, or an order amount that can span orders.

    22. Question 22. Explain One Step Pick Release Process?

      Answer :

      The one-step process consists of selecting the Auto Allocate box on the Inventory tab and the Auto Pick Confirm box on the Inventory tab when you run Pick Release, which means that the Pick Recommendation is automatically created and Pick Confirmed without any manual intervention.

    23. Question 23. Explain Two Step Pick Release Process

      Answer :

      The two-step process consists of selecting Auto Allocate (not Auto Pick Confirm), which creates a move order that is automatically detailed.  It enables you to view the Pick Recommendation and provides the opportunity to change quantity, location, and subinventory. You can report a missing quantity at the Pick Confirmation step in the Transact Move Orders window. Once you have made your changes, you can transact the move order to Pick Confirm the inventory.

    24. Question 24. Explain Three Step Pick Release Process?

      Answer :

      The three-step process consists of selecting neither the Auto Allocate or Auto Pick Confirm check boxes. This creates a move order whose details you can enter manually or automatically in the Transact Move Orders window. After the details are entered, you can transact the move order to pick confirm the transaction.

    25. Question 25. What Are Various Ways You Can Run Pick Release?

      Answer :

      Release Sales Orders Window

      Using a Concurrent Program

      SRS – Pick Selection List Generation – SRS.

      Release Rule Name need to be specified to proceed with the pick release when using the concurrent program or SRS.

    26. Question 26. At Which Stage The Item Is Moved From Ware House To Staging Inventory?

      Answer :

      During Pick Confirm

    27. Question 27. What Happens During Ship Confirm?

      Answer :

      Ship Confirm indicate that the items are loaded onto the carrier from staging location.

    28. Question 28. At Which Stage The Oracle Inventory Is Decremented And Sales Order Line Status Is Updated?

      Answer :

      During Ship Confirm

    29. Question 29. What Is Autoinvoice?

      Answer :

      AutoInvoice is a concurrent program in Oracle Receivables that performs invoice processing at both the order and line levels. Once an order or line or set of lines is eligible for invoicing, the Invoice Interface workflow activity interfaces the data to Receivables.

      Oracle Order Management inserts records into the following interface tables:

      RA_INTERFACE_LINES and RA_INTERFACE_SALES_CREDITS. 

    30. Question 30. If The Order Or Lines Are On Hold, What Happens During Invoice Interface?

      Answer :

      The Invoice Interface workflow activity will complete with a status of On Hold and the order details will not be interfaced to Receivables.

    31. Question 31. What Is Credit Check?

      Answer :

      Credit Checking feature is the process by which orders are validated and released against your credit checking business rules.

    32. Question 32. What Are The Two Invoicing Rules?

      Answer :

      Advance Invoice and Arrears Invoice

Oracle 10g Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle 10g Tutorial