Oracle Internet Directory Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle Internet Directory Interview Questions & Answers

Oracle Internet Directory is the directory with list of all the users and network resources that can be made use for retrieval and management whenever needed. It is referred to as LDAP which communicates with external server for getting user authentication. It uses Oracle database for data. It is part of Oracle Fusion Middleware. Having certified in Oracle concepts is very helpful in giving preference to you. There are number of positions available across all the locations. Wisdomjobs focus on providing interview questions and answers to help you in clearing the interview with ease. Oracle Internet Directory interview questions are useful to attend job interviews and get shortlisted for job position. Check out interview questions page to get more information.

Oracle Internet Directory Interview Questions

Oracle Internet Directory Interview Questions
    1. Question 1. What Is Oracle Internet Directory(oid)?

      Answer :

      An online directory is a specialized database that stores and retrieves collections of information about objects. The information can represent any resources that require management.

      for example:

      • Employee names, titles, and security credentials
      • Information about partners
      • Information about shared resources such as conference rooms and printers.

      The information in the directory is available to different clients, such as single sign-on solutions, email clients, and database applications. Oracle Internet Directory is an LDAP directory that uses an Oracle Database for storage. Clients communicate with a directory server by means of the Lightweight Directory Access Protocol (LDAP).

    2. Question 2. Need Of Oracle Internet Directory ?

      Answer :

      Use of Oracle Internet Directory (Oracle’s LDAP) is much bigger and can’t be explained in this post but here is few bits which you is enough for time being (to get you started on OID).

      OID is repository for enterprise users, groups data.

      Information about various applications (Portal, BI, E-Business Suite, Collaboration Suite) registered to OID (You can register E-Business Suite or Database in OID).

      Password policy for Single Sign-On Partner Applications

    3. Question 3. How To Start & Stop Oid?

      Answer :

      To start OID:

      ${ORACLE_HOME}/opmn/bin/opmnctlstartall

      To stop:

      ${ORACLE_HOME}/opmn/bin/opmnctlstopall

    4. Question 4. What Can I Do If My Application Doesn’t Speak To Ldap ?

      Answer :

      Gateway that translate one directory access protocol into another.

    5. Question 5. How Can I Join Information Contained In Different Directories?

      Answer :

      Distributed, Multivendor directories glued together by referrals and references.

    6. Question 6. What Are Different Daemon/server In Oid ?

      Answer :

      There are three servers/daemon in OID:

      OIDLDAPD – This is the main server/daemon waiting for ldap request (ldapsearch, ldapadd, ldapmodify, ldapdelete..). When any application want to do any ldap operation(add, modify, delete, search..) on OID object (user, group, application..), that request is fulfilled by this server/daemon.

      ODISRV – also called as Oracle Directory Integration Server, this is used for integration of Various Application (Portal, BI, E-Business Suite/Apps) with OID for user/group data. If any user/group is added/deleted in Portal/BI synchronization of that user to OID is done by this Daemon (Vice Versa). If you have Integrated Apps(11i/R12) with OID/SSO then users is provisioned/de-provisioned using this daemon of OID.

      OIDREPLD – Also called as OID Replication Daemon is used if you have replicated OID. By default this daemon is disabled.

    7. Question 7. Is There Graphical Editors For Ldap ?

      Answer :

      Yes, Following are some GUI based tools for LDAP

      • GQ
      • Java LDAP Browser/Editor
      • Softerra LDAP Browser

    8. Question 8. How To Lookup Oid Entities?

      Answer :

      ldapsearch -h my-host-name -p 389 -D “cn=orcladmin” -w mypassword -b “cn=TESTENTRY,cn=OracleContext,dc=mycompany,dc=com” -s base “objectclass=*” orclnetdescstring

    9. Question 9. How To Modify Oid Entities?

      Answer :

      $ ldapmodify -h my-host-name -p 389 -D cn=orcladmin -w mypassword -c -v -f <filename>.ldif

    10. Question 10. How To Start/stop Oid ?

      Answer :

      OID Data including status of OID Servers (OIDLAPD, ODISRV OIDREPLD) is stored in Oracle Database so in order to start OID first start Database and Database Listener. Then

      To Start OID – opmnctl startproc ias-component=OID

      To Stop OID – opmnctl stopproc ias-component=OID

      OPMNCTL will first start OIDMON (OID Monitoring Process) and then instruct OIDCTL (OID Control) to start OIDLDAPD and ODISRV daemons.

    11. Question 11. What Is Ldap ?

      Answer :

      LDAP stands for Lightweight Directory Access Protocol. In plain and simple terms, its a database whereby it has all the details of all of organizations, individuals, and other resources such as files and devices in a network, whether on the Internet or on corporate intranetand whether or not you know the domain name, IP address, or geographic whereabouts. An LDAP directory can be distributed among many servers on a network, then replicated and synchronized regularly. An LDAP server is also known as a Directory System Agent (DSA). Itsa not a relational database. Outlook and other email programs uses LDAP to search for a recipient in an organization.

    12. Question 12. How To Delete Oid ?

      Answer :

      $ ldapdelete -h my-host-name -p 389 -D “cn=orcladmin” -w mypassword “cn=TESTENTRY,cn=OracleContext,dc=mycompany,dc=com”

    13. Question 13. Where To Find Log Files Related To Oid?

      Answer :

      Logs related to OIDMON, OIDCTL, OIDLDAPD should be in $ORACLE_HOME/ldap/log directory , ODISRV related logs should be in $ORACLE_HOME/ldap/ODI/log.

    14. Question 14. What Is The Relationship Between Ldap And Jndi?

      Answer :

      JNDI has classes provided by SUN that will help ur appln interact with and LDAP server. JNDI appln work similarly to JDBC appln once and be free to use ‘drivers’ from different vendors. SUN provides the “driver” that will help interact with the LDAP server. Sun also provides “drivers” for other naming services (like CORBA).

    15. Question 15. How To Add Oid Entities?

      Answer :

      $ ldapadd -h my-host-name -p 389 -D “cn=orcladmin” -w mypassword -f names.ldif

    16. Question 16. Why Ldap Is Called Light Weight?

      Answer :

      • LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) is a protocol for communications between LDAP servers and LDAP clients.
      • LDAP servers store “directories” which are access by LDAP clients.
      • LDAP is called lightweight because it is a smaller and easier protocol which was derived from the X.500 DAP
      • (Directory Access Protocol) defined in the OSI network protocol stack.

    17. Question 17. What Is Slapd?

      Answer :

      SLAPD stands for Stand-Alone LDAP.Clients connect to the server over the LDAP protocol, usually using a network-based connection (though SLAPD provides a UNIX socket listener).

    18. Question 18. How To Create First Internet Directory?

      Answer :

      Creating the First Oracle Internet Directory Instancez:

      When you install Oracle Internet Directory on a host computer, Oracle Identity Management 11g Installer creates an Oracle Fusion Middleware system component of Type=OID in a new or existing Oracle instance (ASINST). The Oracle Internet Directory component contains an OIDMON process and an Oracle Internet Directory instance (inst=1). The Oracle Internet Directory instance consists of a dispatcher process and one or more OIDLDAPD processes. The component name for the first Oracle Internet Directory component is usually oid1 and the Oracle instance name is chosen during the installation, usually asinst_1.

      Oracle Identity Management 11g Installer creates the following instance-specific configuration entry for this component during installation:

      cn=oid1,cn=oidldapd,cn=sub config subentry

      In addition, Oracle Identity Management 11g Installer creates some file system directories under the Oracle instance directory. Some of the pathnames it creates are are specific to the component name.

      For example, the pathnames under your Oracle instance on UNIX or Linux include:

      ORACLE_INSTANCE/config/OID/oid1

      ORACLE_INSTANCE/diagnostics/logs/OID/oid1

      If you selected Create New Domain or Extend Existing Domain during installation, the Oracle Internet Directory component is registered with a WebLogic domain. If you selected Configure Without a Domain during installation, the Oracle Internet Directory component is not registered with a domain. You can register it later from the command line. Registering with a domain in this case is optional.

    19. Question 19. How To Registering An Oracle Instance Or Component With The Weblogic Server?

      Answer :

      If you want to manage an Oracle Internet Directory component with Oracle Enterprise Manager Fusion Middleware Control, you must register the component and the Oracle instance that contains it with a WebLogic domain. You can register an Oracle instance with a WebLogic domain during installation or Oracle instance creation, but you are not required to do so. If an Oracle instance was not previously registered with a WebLogic domain, you can register it by using opmnctlregisterinstance.

    20. Question 20. How To Creating An Oracle Internet Directory Component By Using Opmnctl?

      Answer :

      WE create an Oracle Internet Directory system component in an Oracle instance by using opmnctlcreatecomponent. This command automatically registers the component with a WebLogic domain at the time you create the component, as long as the instance is in a registered state.

Oracle 9i Tutorial

Oracle Internet Directory Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle 9i Tutorial