Oracle Data Integrator (ODI) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Oracle Data Integrator (ODI) Interview Questions & Answers

Are you good at Oracle Data Integrator (ODI) Concepts? Looking for a bright career in Oracle? Then we in Wisdomjobs provide you with the complete details about the Oracle Data Integrator (ODI) Interview Question and Answers on our site page. To clear any interview, you must prepare well on all concepts of Oracle Data Integrator. There are many leading companies that offer Oracle Data Integrator jobs in various roles like ODI (oracle data integrator) developer, ODI (oracle data integrator) developer, Odi+bi Apps -oracle Data Integrator Developers, ODI Developer – ETL, Oracle Data Integrator (ODI)-cum-PLSQL, Technical Lead - Oracle Data Integrator and many other roles too. To clear all your confusions on the interview questions and answers and also on job roles visit our www.wisdomjobs.com site page.

Oracle Data Integrator (ODI) Interview Questions

Oracle Data Integrator (ODI) Interview Questions
    1. Question 1. What Is Oracle Data Integrator (odi)?

      Answer :

      Oracle acquired Sunopsis in 2006 and with it “Sunopsis Data Integrator”.

      Oracle Data Integrator (ODI) is an E-LT (Extract, Load and Transform) tool used for high-speed data movement between disparate systems.

      The latest version, Oracle Data Integrator Enterprise Edition (ODI-EE) brings together “Oracle Data Integrator” and “Oracle Warehouse Builder” as separate components of a single product with a single licence.

    2. Question 2. What Is E-lt?

      Answer :

      E-LT is an innovative approach to extracting, loading and Transforming data. Typically ETL application vendors have relied on costly heavyweight , mid-tier server to perform the transformations required when moving large volumes of data around the enterprise.

      ODI delivers unique next-generation, Extract Load and Transform (E-LT) technology that improves performance and reduces data integration costs, even across heterogeneous systems by pushing the processing required down to the typically large and powerful database servers already in place within the enterprise.

    3. Question 3. What Components Make Up Oracle Data Integrator?

      Answer :

      “Oracle Data Integrator” comprises of:

      1) Oracle Data Integrator + Topology Manager + Designer + Operator + Agent
      2) Oracle Data Quality for Data Integrator
      3) Oracle Data Profiling

    4. Question 4. What Is Oracle Data Integration Suite?

      Answer :

      Oracle data integration suite is a set of data management applications for building, deploying, and managing enterprise data integration solutions:

      • Oracle Data Integrator Enterprise Edition
      • Oracle Data Relationship Management
      • Oracle Service Bus (limited use)
      • Oracle BPEL (limited use)
      • Oracle WebLogic Server (limited use)

      Additional product options are:

      • Oracle Goldengate
      • Oracle Data Quality for Oracle Data Integrator (Trillium-based DQ)
      • Oracle Data Profiling (Trillium based Data Profiling)
      • ODSI (the former Aqualogic Data Services Platform)

    5. Question 5. What Systems Can Odi Extract And Load Data Into?

      Answer :

      ODI brings true heterogeneous connectivity out-of-the-box, it can connect natively to Oracle, Sybase, MS SQL Server, MySQL, LDAP, DB2, PostgreSQL, Netezza.

      It can also connect to any data source supporting JDBC, its possible even to use the Oracle BI Server as a data source using the jdbc driver that ships with BI Publisher.

    6. Question 6. What Are Knowledge Modules?

      Answer :

      Knowledge Modules form the basis of ‘plug-ins’ that allow ODI to generate the relevant execution code , across technologies , to perform tasks in one of six areas, the six types of knowledge module consist of: 

      • Reverse-engineering knowledge modules are used for reading the table and other object metadata from source databases
      • Journalizing knowledge modules record the new and changed data within either a single table or view or a consistent set of tables or views
      • Loading knowledge modules are used for efficient extraction of data from source databases for loading into a staging area (database-specific bulk unload utilities can be used where available)
      • Check knowledge modules are used for detecting errors in source data
      • Integration knowledge modules are used for efficiently transforming data from staging area to the target tables, generating the optimized native SQL for the given database
      • Service knowledge modules provide the ability to expose data as Web services
      • ODI ships with many knowledge modules out of the box, these are also extendable, they can modified within the ODI Designer module.

    7. Question 7. How Do ‘contexts’ Work In Odi?

      Answer :

      ODI offers a unique design approach through use of Contexts and Logical schemas. Imagine a development team, within the ODI Topology manager a senior developer can define the system architecture, connections, databases, data servers (tables etc) and so forth.

      These objects are linked through contexts to ‘logical’ architecture objects that are then used by other developers to simply create interfaces using these logical objects, at run-time, on specification of a context within which to execute the interfaces, ODI will use the correct physical connections, databases + tables (source + target) linked the logical objects being used in those interfaces as defined within the environment Topology.

    8. Question 8. Does My Odi Infrastructure Require An Oracle Database?

      Answer :

      No, the ODI modular repositories (Master + and one of multiple Work repositories) can be installed on any database engine that supports ANSI ISO 89 syntax such as Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase AS Enterprise, IBM DB2 UDB, IBM DB2/40.

    9. Question 9. Does Odi Support Web Services?

      Answer :

      Yes, ODI is ‘SOA’ enabled and its web services can be used in 3 ways:

      1. The Oracle Data Integrator Public Web Service, that lets you execute a scenario (a published package) from a web service call
      2. Data Services, which provide a web service over an ODI data store (i.e. a table, view or other data source registered in ODI)
      3. The ODIInvokeWebService tool that you can add to a package to request a response from a web service.

    10. Question 10. What Is The Odi Console?

      Answer :

      ODI console is a web based navigator to access the Designer, Operator and Topology components through browser.

    11. Question 11. Suppose I Having 6 Interfaces And Running The Interface 3 Rd One Failed How To Run Remaining Interfaces?

      Answer :

      If you are running Sequential load it will stop the other interfaces. so goto operator and right click on filed interface and click on restart. If you are running all the interfaces are parallel only one interface will fail and other interfaces will finish.

    12. Question 12. What Is Load Plans And Types Of Load Plans?

      Answer :

      Load plan is a process to run or execute multiple scenarios as a Sequential or parallel or conditional based execution of your scenarios. And same we can call three types of load plans , Sequential, parallel and Condition based load plans.

    13. Question 13. What Is Profile In Odi?

      Answer :

      profile is a set of objective wise privileges. we can assign this profiles to the users. Users will get the privileges from profile.

    14. Question 14. How To Write The Sub-queries In Odi?

      Answer :

      Using Yellow interface and sub queries option we can create sub queries in ODI. or Using  VIEW we can go for sub queries Or Using ODI Procedure we can call direct database queries in ODI.

    15. Question 15. How To Remove The Duplicate In Odi?

      Answer :

      Use DISTINCT in IKM level. it will remove the duplicate rows while loading into target.

    16. Question 16. Suppose Having Unique And Duplicate But I Want To Load Unique Record One Table And Duplicates One Table?

      Answer :

      Create two interfaces or once procedure and use two queries one for Unique values and one for duplicate values.

    17. Question 17. How To Implement Data Validations?

      Answer :

      Use Filters & Mapping Area AND Data Quality related to constraints use CKM Flowcontrol.

    18. Question 18. How To Handle Exceptions?

      Answer :

      Exceptions In packages advanced tab and load plan exception tab we can handle exceptions.

    19. Question 19. In The Package One Interface Got Failed How To Know Which Interface Got Failed If We No Access To Operator?

      Answer :

      Make it mail alert or check into SNP_SESS_LOg tables for session log details.

    20. Question 20. How To Implement The Logic In Procedures If The Source Side Data Deleted That Will Reflect The Target Side Table?

      Answer :

      User this query on Command on target Delete from Target_table where not exists (Select ‘X’ From Source_table Where Source_table.ID=Target_table.ID).

    21. Question 21. If The Source Have Total 15 Records With 2 Records Are Updated And 3 Records Are Newly Inserted At The Target Side We Have To Load The Newly Changed And Inserted Records

      Answer :

      Use IKM Incremental Update Knowledge Module for Both Insert n Update operations.

    22. Question 22. Can We Implement Package In Package?

      Answer :

      Yes, we can call one package into other package.

    23. Question 23. How To Load The Data With One Flat File And One Rdbms Table Using Joins?

      Answer :

      Drag and drop both File and table into source area and join as in Staging area.

    24. Question 24. If The Source And Target Are Oracle Technology Tell Me The Process To Achieve This Requirement(interfaces, Kms, Models)

      Answer :

      Use LKM-SQL to SQL or LKM-SQL to Oracle , IKM Oracle Incremental update or Control append.

    25. Question 25. How To Reverse Engineer Views(how To Load The Data From Views)?

      Answer :

      In Models Go to Reverse engineering tab and select Reverse engineering object as VIEW.

    26. Question 26. Is Odi Used By Oracle In Their Products?

      Answer :

      Yes there are many Oracle products that utilise ODI, but here are just a few:

      • Oracle Application Integration Architecture (AIA)
      • Oracle Agile products
      • Oracle Hyperion Financial Management
      • Oracle Hyperion Planning
      • Oracle Fusion Governance, Risk & Compliance
      • Oracle Business Activity Monitoring
      • Oracle BI Applications also uses ODI as its core ETL tool in place of Informatica , but only for one release of OBIA and when using a certain source system.

    27. Question 27. Explain What Is Odi?why Is It Different From The Other Etl Tools.

      Answer :

      ODI stands for Oracle Data Integrator. It is different from another ETL tool in a way that it uses E-LT approach as opposed to ETL approach. This approach eliminates the need of the exclusive Transformation Server between the Source and Target Data server. The power of the target data server can be used to transform the data. i.e. The target data server acts as staging area in addition to its role of target databasel. While loading the data in the target database (from staging area) the transformation logic is implemented. Also, the use of appropriate CKM (Check Knowldege Module) can be made while doing this to implement data quality requirement.

    28. Question 28. How Will You Bring In The Different Source Data Into Odi?

      Answer :

      you will have to create dataservers in the topology manager for the different sources that you want.

    29. Question 29. How Will You Bulk Load Data?

      Answer :

      In Odi there are IKM that are designed for bulk loading of data.

    30. Question 30. How Will You Bring In Files From Remote Locations?

      Answer :

      We will invoke the Service knowledge module in ODI,this will help us to accesses data thought a web service.

    31. Question 31. How Will You Handle Data Quality In Odi?

      Answer :

      There are two ways of handling data quality in Odi….the first method deals with handling the incorrect data using the CKM…the second method uses Oracle data quality tool(this is for advanced quality options)

    32. Question 32. What Is A Procedure And How To Write The Procedures In Odi?

      Answer :

      A Procedure is a reusable component that allows you to group actions that do not fit in the Interface framework. (That is load a target datastore from one or more sources). A Procedure is a sequence of commands launched on logical schemas. It has a group of associated options. These options parameterize whether or not a command should be executed as well as the code of the commands.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

H2 Database Tutorial