Oracle apps Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle apps Interview Questions & Answers

Are you in search of Oracle Apps jobs? Then you are at the right place of getting your desired job. Here in Wisdomjobs we provide complete details about all type of interview question and answers right from basic to expertise level. Oracle Apps offers various number of jobs for freshers and also to experience candidates. If you are well familiar with the Oracle concepts then it will be easy to clear the Oracle Apps jobs. There are Nemours companies that offers jobs in various roles like, Oracle apps technical consultant, Oracle Applications Technology Training and Delivery Manager, Oracle Apps CoreHR Technical, Oracle Apps SCM Technical and many other roles too. Wisdomjobs saves you lot of time by providing all the necessary Oracle Apps Interview Questions and Answers and also Oracle Apex jobs in one page. For any other details feel free to visit our site www.wisdomjobs.com.

Oracle Apps Interview Questions

Oracle apps Interview Questions
    1. Question 1. Define Request Group?

      Answer :

      A request security group is the collection of requests, request sets, and concurrent programs that a user, operating under a given responsibility, can select from the Submit Requests window.

    2. Question 2. Incompatibility In Report Registration And Run Alone?

      Answer :

      Identify programs that should not run simultaneously with your concurrent program because they might interfere with its execution.You can specify your program as being incompatible with itself.

      Application: Although the default for this field is the application of your concurrent program, you can enter any valid application name.

      Name: The program name and application you specify must uniquely identify a concurrent program. Your list displays the user-friendly name of the program, the short name, and the description of the program.

      Scope: Enter Set or Program Only to specify whether your concurrent program is zincompatible with this program and all its child requests (Set) or only with this program (Program Only).

      Run Alone: Indicate whether your program should run alone relative to all other programs in the same logical database. If the execution of your program interferes with the execution of all other programs in the same logical database (in other words, if your program is incompatible with all programs in its logical database, including itself), it should run alone.

    3. Question 3. What Is Tca (trading Community Architecture)?

      Answer :

      Oracle Trading Community Architecture (TCA) is a data model that allows you to manage complex information about the parties, or customers, who belong to your commercial community, including organizations, locations, and the network of hierarchical relationships among them. This information is maintained in the TCA Registry, which is the single source of trading community information for Oracle E-Business Suite applications.

    4. Question 4. What Is Summary Columns?

      Answer :

      A summary column performs a computation on another column's data. Using the Report Wizard or Data Wizard, you can create the following summaries: sum, average, count, minimum, maximum, % total. You can also create a summary column manually in the Data Model view, and use the Property Palette to create the following additional

      summaries: first, last, standard deviation, variance.

    5. Question 5. What Is Formula Column?

      Answer :

      A formula column performs a user-defined computation on another column(s) data, including placeholder columns.

    6. Question 6. What Is Place Holder Columns?

      Answer :

      A placeholder is a column is an empty container at design time. The placeholder can hold a value at run time has been calculated and placed in to It by pl/sql code from another object.

      You can set the value of a placeholder column is in a Before Report trigger.

      Store a Temporary value for future reference. EX. Store the current max salary as records are retrieved.

    7. Question 7. Form Development Process?

      Answer :

      • Open template form
      • Save as .fmb
      • Change the form module name as form name.
      • Delete the default blocks, window, and canvas
      • Create a window.
      • Assign the window property class to window
      • Create a canvas (subclass info)
      • Assign canvas property class to the canvas
      • assign the window to the canvas and canvas to the window
      • Create a data block
      • Modify the form level properties. (sub class item Text item)
      • Modify the app_custom package. In the program unit.
      • Modify the pre-form trigger (form level)
      • Modify the module level properties ((console window, First navigation
      • Save and compile the form.
        Place the .fmx in the server directory.

    8. Question 8. What Is Set-of-books?

      Answer :

      Collection of Chart of Accounts and Currency and Calendars is called SOB

    9. Question 9. Tell Me Something About Sql-loader?

      Answer :

      Sql  loader is a bulk loader utility used for moving data from external files into the oracle database.

      Sql loader supports various load formats, selective loading, and multi-tables loads.

      1. Conventional --The conventional path loader essentially loads the data by using standard ‘insert’ statement.
      2. Direct -- The direct path loader (direct = true) by possess of logic involved with that, and loads directly in to the oracle data files.

      EX:- My data.csv file

      1001, “scott tiger”,1000,40

      1002,”gvreddy”,2345,50

      Load data

      Infile ‘c:datamydata.csv’

      insert Into table emp Fields terminated by “,” optionally enclosed by‘”’

      (empno, empname,sal,deptno)

      >sqlldr scott/tiger@vis control=loader.ctl log= gvlog.log bad=gvbad.bad discard=gvdis.dsc .

    10. Question 10. What Is Token?

      Answer :

      Use to transfer values to report builder and it is not case sensitive.

    11. Question 11. What Is Us Folder In The Custom Top?

      Answer :

      It is a language specific folder used to store the G.U.I like reports and forms.

    12. Question 12. What Is Meant By Concurrent Program?

      Answer :

      It is nothing but Instance of the execution along with parameters & Incompatables. Here Incompatables nothing but if we  are submiting cc programs if any one can be execute in those program , which programs r not imp yet this time we will  mention those programs in incompatables tab.

    13. Question 13. Can We Have Custom Schema When It It Required?

      Answer :

      yes, we can have custom schema, when we want to create a new table we required custom schema.     

    14. Question 14. Where Did U Find The Application Short Name And Basepath Names?

      Answer :

      select basepath,application_short_name from fnd_application from the backend. From the from end we can get it Navigation Application Developer.-----> Application---->Register The application name we will get from FND_APPLICATION_TL

    15. Question 15. What Is The Significancy Of Us Folder?

      Answer :

      It is nothing but language specification by default it is in american language. We can have multiple languages folders  based on installed languages. from backend we can get it from

      FND_LANGUAGES -- COL --INSTALLED_FLAG I,B,D

                    I--INSTALLED,

                    B--BASE,

                    D--DISABLE

                    select language_code,nls_language from fnd_languages where installed_flag like 'B'

    16. Question 16. What Is Meant By Custom Top And What Is The Purpose?

      Answer :

      Custom Top is nothing but Customer Top, which is created for customer only. we can have multiple custom tops based on client requirement. It is used to store developed & customized components. whenever oracle corp applying patches it will over ride on all the modules except custom top. that's why we will use custom top.

    17. Question 17. What Is The Diff Between Apps Schema And Other Schemas?

      Answer :

      Apps schema contains only Synonyms we can't create tables in apps schema,where as other schema s contains tables, & all the objects. Here only we will create the tables and giving grants on created tables. Almost all every time we  will connect to apps schema only.

    18. Question 18. How Do You Make Your Own Query When You Are In Forms Query Mode?

      Answer :

      You can use a placeholder to achieve this. If you enter a single colon ( : ) in one of your query fields during the Enter Query mode, Oracle Forms Run Query will prompt you to enter the text of SQL Where clause.

    19. Question 19. What Is Concurrent Processing?

      Answer :

      Concurrent processing is a process that simultaneously runs programs in the background (usually on the server rather than your workstation) while working online.

    20. Question 20. What Is A Concurrent Manager?

      Answer :

      A Concurrent Manager is a component of concurrent processing that monitors and runs requests while you work online. Once the user submits a request to run the job, the information is stored in the request table. A concurrent manager gets the information from the request table and executes the specified concurrent job.

    21. Question 21. What Is A Request Set?

      Answer :

      A request set is a collection of reports or programs grouped together. Once you submit a request set job, it executes all the programs in a report set sequentially or in a parallel manner as defined in the request set.

    22. Question 22. What Are The Four Phases Of A Concurrent Request?

      Answer :

      The four phases are as follows: inactive, pending, running, and completed.

    23. Question 23. How Would You Identify The Results Of The Request In The Concurrent View Requests Window?

      Answer :

      When ever a concurrent job is submitted, Applications creates a Request ID. You can use this Request ID to view the results.

    24. Question 24. What Are The Profile Options? How Many Levels Of Profile Options Are Available?

      Answer :

      Profile options are set to determine how the applications look and feel. There are four levels of profile options available: site level, application level, responsibility level, and user level. You can have various categories of profile options, such as personal options, system options, auditing profile options, currency options, Flexfield options, online reporting options, personal output viewer options, and user profile options.

    25. Question 25. What Is A Document Sequence?

      Answer :

      A document sequence assigns unique numbers to the documents (transactions) generated by Oracle Applications. For example, each invoice has its own unique invoice number and each purchasing document has its own unique purchase order (PO) number.

    26. Question 26. What Is A Flexfield? How Many Types Of Flexfields Exist?

      Answer :

      A Flexfield is a field made up of segments. Each segment has an assigned name and a list of valid values. Two types of Flexfields exist: Key Flexfields and Descriptive Flexfields (DFFs).

    27. Question 27. What Is A Key Flexfield?

      Answer :

      A Key Flexfield is a unique identifier that is made up of meaningful segments to identify GL account numbers and item numbers. Key Flexfields are usually stored in SEGMENT1...SEGMENTn database columns.

      Some examples would be Item No 34H-AFR-223-112.G and GL Account No:

      100-00-1000-324-11100.

      For an example GL Account, segments could be identified as Organization, Cost Center, Account, Product, Product Line.

    28. Question 28. What Is A Descriptive Flex Field?

      Answer :

      A DFF lets you define the custom fields into Oracle Application forms without customizing the program code. DFFs in forms are represented by a "beer mug" field (a single space field enclosed by brackets) that looks like the following symbol: [ ]. They are usually stored in ATTRIBUTE 1...ATTRIBUTE n database columns. DFFs can also be used to accept report parameters.

    29. Question 29. How Many Validation Types Are There?

      Answer :

      Six validation types exist:
      none, dependent, independent, table, special, and pair.

    30. Question 30. What Are The Required And Optional Steps For Setting Up Flexfields?

      Answer :

      The required steps are as follows: define the value sets, define the structures, and define the values, if needed. The optional steps are as follows: define the security rules, define the cross-validation rules, and define the shorthand aliases, if necessary.

    31. Question 31. What Is Oracle Alert?

      Answer :

      Oracle Alert is an exception reporting system. It keeps you informed on an as-needed basis. It also communicates with other users through e-mail regarding exception messages.

    32. Question 32. What Is An Open Interface In Oracle Applications?

      Answer :

      Open Interface, also known as the Application Programmer Interface (API), is a process whereby the Oracle Applications are linked with external or legacy systems. Open Interface works as a temporary staging area to load the external information into Oracle Applications tables. Once the data is validated, it sends the information to the permanent tables. Rejected transactions can be corrected and resubmitted.

    33. Question 33. Which Schema Has Complete Access To The Oracle Applications Data Model?

      Answer :

      The APPS schema. AutoInstall automatically sets the FNDNAM environment variable to the name of the APPS schema.

    34. Question 34. What Are The Main Prerequisites For Creating A Custom Application Or Responsibility?

      Answer :

      Set up a directory structure for a custom application, and define an environment variable that translates to your application base path.

    35. Question 35. Do I Need To Have Who Column Information In Custom Forms?

      Answer :

      Yes. It is strongly recommended to add WHO columns to the custom tables and call standard API, FND_STANDARD.SET_WHO in PRE-INSERT, and PRE-UPDATE triggers in each block of the form. Also, specify these fields as hidden in each block of the form.

    36. Question 36. What Is The Oracle-recommended Application Short Name For Extensions?

      Answer :

      Oracle recommends an application short name begin with XX. As an example, extensions to Oracle Purchasing would be XXPO.

    37. Question 37. Where Do You Maintain Database Customizations?

      Answer :

      You can maintain all your table changes by creating a new schema. You can use your custom application short name (such as XXPO) as your Oracle schema name for easy identification. The new schema must be registered in the Oracle AOL.

    38. Question 38. Can You Create Extensions To Oracle Applications Without Modifying The Standard Form Code?

      Answer :

      Yes. This can be done using the CUSTOM library, which is an Oracle Forms PL/SQL library. You can integrate your custom code directly with Oracle Applications without making changes to your Oracle Applications forms code. The CUSTOM library is located in the $AU_TOP/res/plsql directory. Once you write the code, you compile and generate the CUSTOM procedures to make your changes.

    39. Question 39. When Do You Use The Custom Library?

      Answer :

      You can use the CUSTOM library in a variety of cases. You can use it to incorporate Zoom logic, logic for generic events, logic for product-specific events, and to add entries for the special menu.

    40. Question 40. What Is Autonomous Transaction?

      Answer :

      Autonomous transaction means a transaction that is embedded in some other transaction, but functions independently.

Oracle 9i Tutorial

Oracle Apps Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle 9i Tutorial