Oracle Application Framework Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle Application Framework Interview Questions & Answers

Are you good at Oracle Application Framework topics? Looking for a great career opportunity in Oracle Application Framework jobs? Then we have provided you the complete set of Oracle Application framework Interview Question and Answers along with the various jobs role in our site. Oracle Application Framework provides you a great career. There are numerous number of jobs in the various leading companies with the job roles like Oracle OAF (oracle Application Framework), R12 Apps Technical with OAF requirement, Oracle Apps Technical Consultant with OAF, Sr. Java/ADF/OAF Developer, Senior OAF (oracle application Framework) Consultant and many other roles too. To clear any job in the first attempt one should prepare well on all topics of Oracle Application Framework. For more details visit our site www.wisdomjobs.com.

Oracle Application Framework Interview Questions

Oracle Application Framework Interview Questions
    1. Question 1. What Is A Controller?

      Answer :

      Controller is the java file and can be associated to a complete OAF page or to a specific region.

      There are several tasks you will do routinely in your code.

      1. Handle button press and other events
      2. Automatic queries
      3. Dynamic WHERE clauses
      4. Commits
      5. JSP Forwards

      The logic for accomplishing all these tasks is written in controller.

    2. Question 2. When Is The Process Request Method Called?

      Answer :

      PR method is called when the page is getting rendered onto the screen.

    3. Question 3. When Is Processformrequest Method Called?

      Answer :

      PFR method is called when we perform some action on the screen like click of submit button or click on lov.

    4. Question 4. What Is Extension?

      Answer :

      Extension is when you take an already existing component ex an OAF page or a region and then add some more functionality to it without disturbing the original functionality.

    5. Question 5. What Is Personalization?

      Answer :

      Oracle Apps Framework has an OA Personalization Framework associated with it so that you can personalize any OAF page in an Oracle E-business Suite application without changing the basic or underlying code of that OA Framework page, Oracle Application Framework makes it very easy to personalize the appearance of the page or even the personalization of data displayed on to an OA Framework page.

    6. Question 6. What Are Levels Of Personalization?

      Answer :

      1. Function Level
      2. Localization Level
      3. Site Level
      4. Organization Level
      5. Responsibility Level
      6. Admin-Seeded User Level
      7. Portlet Level
      8. User Level

    7. Question 7. What Is Bc4j?

      Answer :

      Business Components for Java is JDeveloper’s programming framework for building multitier database applications from reusable business components. These applications typically consist of:

      1. A client-side user interface written in Java and/or HTML.
      2. One or more business logic tier components that provide business logic and views of business objects.
      3. Tables on the database server that store the underlying data.

    8. Question 8. What Are All The Components Of Bc4j?

      Answer :

      Following are the components of BC4J:

      1. Entity Object – EO encapsulates the business logic and rules. EO’s are used for Inserting, Updating and Deleting data from the database table. E0 is also used for validating the records across the applications.
      2. View Object – View object encapsulates the database query. It is used for selecting data. It provides iteration over a query result set. VO’s are primarily based on EO’s. It can be used on multiple EO’s if the UI is for update.
      3. Application Module – Application Modules serve as containers for related BC4J components. The pages are related by participating in the same task. It also defines the logical data model and business methods needed.

    9. Question 9. What Is An Eo?

      Answer :

      EO encapsulates the business logic and rules.EO’s are used for Inserting, Updating and Deleting data. This is used for validating across the applications. We can also link to other EO’s and create a Association object.

    10. Question 10. What Is An Vo?

      Answer :

      View object encapsulates the database query. It is used for selecting data. It provides iteration over a query result set.VO’s are primarily based on Eo’s. It can be used on multiple EO’s if the UI is for update. It provides a single point of contact for getting and setting entity object values. It can be linked together to form View Links.

    11. Question 11. What Is An Ao?

      Answer :

      An association object is created where we link EO’s. For example take the search page where we link the same EO to form a association between the manager and employee. Every employee should have a manager associated. But if it President then no there is no manager associated. This is a perfect example to understand the AO.

    12. Question 12. What Is An Vl?

      Answer :

      A view link is an active link between view links. A view link can be created by providing the source and destination views and source and destination attributes. There are two modes of View link operation that can be performed. A document and Master/Detail operation.

    13. Question 13. What Is Uix?

      Answer :

      UIX is an extensible, J2EE-based framework for building web applications. It is based on the Model-View-Controller (MVC) design pattern, which provides the foundation for building scalable enterprise web applications.

    14. Question 14. Where The Vo Is Located In The Mvc Architecture?

      Answer :

      VO is located in the View Layer in MVC which is responsible for presenting the data to the user.

    15. Question 15. Which Package Should Include Eo And Ao.

      Answer :

      The EO and AO will be present in the schema.server package.

    16. Question 16. What Is The Difference Between Inline Love And External Lov?

      Answer :

      • Inline love is a lov which is used only for that particular page for which it was created and cannot be used by any other page.
      • External lov is a common lov which can be used by any page. It is a common component for any page to use it. It can be used by giving the full path of the lov in the properties section “External LOV” of the item.

    17. Question 17. What Is A Java Bean?

      Answer :

      JavaBeans is an object-oriented programming interface that lets you build re-useable applications or program building blocks called components that can be deployed in a network on any major operating system platform.

    18. Question 18. What Is Query Bean?

      Answer :

      QueryBean is used to execute and return the results of a query on behalf of the QueryPortlet application.

    19. Question 19. What Is The Difference Between Autocustomization Criteria And Result Based Search?

      Answer :

      • Results based search generates search items automatically based on the columns on the results table.
      • In Autocustomization search we need to set what all fields are required to display as a search criteria.

    20. Question 20. What Is Mds?

      Answer :

      MDS is MetaData Service. When a web page is broken into small units like buttons,fields etc they are stored in a database. These are not stored as binary files but as data in tables. The data are present in JDR tables. MDS provides service to store & return page definitions. MDS collects those definitions in components/fields in a meaningful manner to build a page.

    21. Question 21. What Is Xml?

      Answer :

      XML is a markup language for documents containing structured information.

      Structured information contains both content (words, pictures, etc.) and some indication of what role that content plays (for example, content in a section heading has a different meaning from content in a footnote, which means something different than content in a figure caption or content in a database table, etc.).

    22. Question 22. What Is The Difference Between Customization And Extension?

      Answer :

      Customization is under direct user control. The user explicitly selects between certain options. Using customization a user can:

      1. Altering the functionality of an application
      2. Altering existing UI
      3. Altering existing business logic

      Extension is about extending the functionality of an application beyond what can be done through personalization. Using extension we can:

      1. Add new functional flows
      2. Extend or override existing business logic
      3. Create New application/module
      4. Create New page
      5. Create New attribute
      6. Extend/Override defaults & validations

    23. Question 23. Can You Extend Every Possible Application Module?

      Answer :

      No..Root AM cannot be extended.

    24. Question 24. What Is Rootam?

      Answer :

      The application module which is associated with the top-level page region (the pageLayout region) is root application module.

    25. Question 25. Why Can’t Root Am Be Extended?

      Answer :

      • The root AM is loaded first and after that the MDS Substitutions are parsed.
      • Hence ROOT AM gets loaded even before the time the substitutions definition from MDS layer get worked out. 
      • Obviously, the root am cant substitute itself, hence it can’t be extended.

    26. Question 26. What Are Different Methods For Passing Paramaters?

      Answer :

      Tokens

      eg. vname={@AttributeName}

      Hash Maps

      eg. HashMap variablename=nre HashMap();

      variablename.add(“ParameterName”,ParameterValue);

      ThroughSession

      eg. pageContext.putSessionvalue(“ParamterName”,ParameterValue)

    27. Question 27. What For Ispreparedforexecution() And Executequery() Methods Used?

      Answer :

      • isPreparedForExecution function will check whether all parameters are assigned properly and query is ready for execution. 
      • On multiple navigations to the page this query will not be executed multiple times.
      • While executeQuery function is used for executing the VO query so that it can fetch the data from database into VO cache.

    28. Question 28. What Is The Pattern Used In Developing An Oaf Component?

      Answer :

      MVC (Model, View, Controller)

      Lists the components in the MVC architecture

      Model: Application Module, View Objects, View Links, Entity Objects, Entity Associations etc.

      View: Page, Region, Attribute sets etc.

      Controller: Controller class files

    29. Question 29. Which Is The Component Responsible For User Actions?

      Answer :

      Controller is the object. The code present in ProcessFormRequest gets executed up on the user action.

    30. Question 30. If We Have To Initialize Something During The Page Loading, Which Is The Right Place?

      Answer :

      ProcessRequest() method of the Controller file is the right place.

    31. Question 31. What Is The Significance Of Process Form Data()?

      Answer :

      For a ‘POST’ request the data on the page is binded to the view object in this method.

    32. Question 32. Does ‘get’ Request Result In Calling Process Form Data()?

      Answer :

      No, only POST request calls that.

    33. Question 33. What Is The Main Controller Component In Oaf?

      Answer :

      OAF Controller is the main class and our controller will become subclass of it.

    34. Question 34. How Does Page Structure Get Created At Runtime?

      Answer :

      OAPageBean is responsible for creating the bean hierarchy structure at runtime after calling ProcessRequest() of each of the beans in the hierarchy.

    35. Question 35. Where Does The Client Bc4j Objects Get Placed In The Server?

      Answer :

      They are located in the oracle.apps...server

    36. Question 36. Where Does The Server Bc4j Objects Get Placed In The Server?

      Answer :

      They are located in the oracle.apps...schema.server

    37. Question 37. Where Does The Page And Controller Related Files Get Placed?

      Answer :

      They are located in oracle.apps...webui

    38. Question 38. What Are Validation View Objects?

      Answer :

      They are the VVO’s used in validation of attributes, they are the BC4J components and have their AM ie VAM Validation Application Module.

    39. Question 39. What Is A Database Connectivity File?

      Answer :

      It is a .dbc file which is specified in the project properties. The location of this file on the server is $FND_TOP/secure.

    40. Question 40. What Is A View Object?

      Answer :

      It is a BC4J(Business Component for Java) object which encapsulates the query results. View objects will support the display of the content to user in the Page.

    41. Question 41. How Do You Create A View Object?

      Answer :

      View objects can be created in the Business components package, can be based on entity objects or an sql query. View objects based on sql query are read only view objects.

Oracle Dba Tutorial

Oracle Application Framework Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle DBA Tutorial