Oracle Aia Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle Aia Interview Questions

    1. Question 1. What Is A Business Process?

      Answer :

      A set of activities and tasks accomplished in a particular business area are treated as a business process. Examples include Sales Management, Inventory Management, and so on. In themselves, they do not deliver business value. Coordination of business processes from different business areas creates business value.

    2. Question 2. What Is A Business Activity?

      Answer :

      A Business Activity is a coordinated set of Tasks. A Business Activity is equivalent to a subprocess. Examples include Process Payment, Ship Goods, and so on. One application or a combination provides business activity functionality.

    3. Question 3. What Is A Task?

      Answer :

      A Task is an elementary activity or atomic process capable of handling a unit of work. It cannot be split further without a loss of business meaning. It can be implemented by one or more providers. Examples include Create Customer, Query Payment, and so on.

    4. Question 4. What Is A Composite Business Flow?

      Answer :

      A Composite Business Flow is a set of coordinated tasks and activities, involving both human and system interactions across one or more business areas, which leads to accomplishing a set of specific organizational goals.

      Characteristics of Composite Business Flows include the following:

      • Large, complex, and long running
      • Widely distributed and customized
      • Dynamic
      • Automated
      • Both business-oriented and technical in nature
      • Crossing boundaries within and between businesses
      • Dependent on and supportive of human intelligence and judgment
      • Difficult to recognize.

    5. Question 5. What Is A Service Consumer?

      Answer :

      A Service Consumer is the initiator of a business process, business activity, or task in an enterprise. It has knowledge of the available AIA Conceptual Services and can present requests accordingly.

    6. Question 6. What Are Aia Conceptual Services?

      Answer :

      AIA Conceptual Services are developed using Oracle Fusion Middleware technologies. They constitute the service portfolio for the SOA implementation and enable the following:

      Reuse, granularity, modularity, composeability, componentization, and interoperability Standards-compliance (both common and industry-specific) Service identification and categorization, provisioning and delivery, and monitoring and tracking AIA Conceptual Services are categorized into Process Services, Activity Services, Data Services, Connector Services, and Infrastructure Services.

    7. Question 7. What Are Provider Applications And Resources?

      Answer :

      Various applications acquired for their best-of-breed functionalities and any legacy applications built in-house are Provider Applications and Resources. Each of these applications exposes business functions, such as APIs, and can be accessed using different modes of connectivity.

    8. Question 8. What Is A Process Service?

      Answer :

      A Process Service is the implementation of major business events that have a significant impact on running the enterprise. It involves work being accomplished with the help of multiple resources.Process Services automate business processes, orchestrate a series of human and automated steps, and normally span multiple information systems. They are analogous to Business Processes in AIA Reference Process Models.

      Process Services in AIA define and automate business processes that are external to and independent of the specific back-end systems used in the organization. This shields business processes from back-end system changes. Similarly, applications are isolated from business process changes. Loose coupling between business processes and applications simplifies changes and maintenance for both.

    9. Question 9. What Is An Activity Service?

      Answer :

      An Activity Service represents an atomic business unit of work and has a set of steps involving system-to-system interactions. Activity Services may also warrant orchestration. In some cases, there may be matching application capabilities. These are exposed as mediator services on the service bus. Activity Services can act upon multiple canonical messages and be consumed by participating applications and process services. The structure of the message is either canonical or a user-defined format.

    10. Question 10. What Is A Data Service?

      Answer :

      A Data Service provides an aggregated, real-time view of enterprise data. Data consumers interact with enterprise data using Data Services. Data Services are primarily create, read, update, and delete (CRUD) operations that act upon canonical or user-defined messages. They are exposed on the service bus as mediator services.

      Data Services eliminate point-to-point links at the data level and direct dependency on the data models of data sources. Data Services can be consumed by participating applications, process services, and activity services.

    11. Question 11. What Is A Utility Service?

      Answer :

      A Utility Service provides error handling, diagnostic, and logging facilities across AIA implementations.

    12. Question 12. What Is A Composite Business Process?

      Answer :

      A Composite Business Process (CBP) is a set of coordinated tasks and activities involving both human and system interactions. It is an implementation of the AIA Reference Process Model Business Process and is a Process Service.

      In AIA, CBPs are implemented, managed, and monitored as a single SOA composite using SOA BPEL along with SOA Mediator, SOA Human Workflow, and SOA Business Rules components. The BPEL components drive the flow.

    13. Question 13. What Is An Enterprise Business Service?

      Answer :

      An Enterprise Business Service (EBS) is a first-class object exposed on the enterprise service bus. An EBS is coarse-grained and performs a specific business activity or task and is either an Activity Service or Data Service.

      For example, the activity it performs could be one of the following:

      Creating an account in a billing system.

      Checking for the presence of an account in a billing system.

      Getting the balance details for an account from a billing system.

      An EBS is agnostic to a specific back-end implementation. Back-end implementations that support EBS interface standards can be considered service providers. EBSs expose coarse-grained, message-driven interfaces for exchanging data between applications, both synchronously and asynchronously.

      The salient features of EBSs include:

      Reuse of available assets in the Oracle portfolio.

      Substitution of a service provider with another without any impact to the client.

      Content-based selection of the service provider.

    14. Question 14. What Is An Application Business Connector Service?

      Answer :

      An Application Business Connector Service (ABCS) implements the EBS interface by exposing the business functions provided by the participating application. 

    15. Question 15. Is It Recommended To Have One Single Deployment Plan For All The Composites, Or One Each For The Requestor Abcs, Provider Abcs, Ebs Etc?

      Answer :

      There is no particular recommendation. If you have implemented your services properly and idependently, you can deploy them in any order and it does not really matter if you have one or multiple DPs as everything gets deployed.

    16. Question 16. Looking At The Dp That Gets Generated, It Looks Like They Can Be Manually Created, Without Going Through The Aia Lcw, Bom Generation Etc. I Know It Is Not The Approach Suggested As Per Aia Flow, But Is There Anything Wrong With Doing It?

      Answer :

      There is nothing really wrong with hand-crafting the DP except that you lose the overall stream of information from start to end in your development lifecycle. But some customers actually decided to do it this way, though.

    17. Question 17. What Is The Significance Of The /oracle/product/middleware/aia/aia_instances/my_instance/ Aiametadata/config/aiaconfigurationproperties.xml File? When An Interface Is Migrated From Dev To Test, How Do I Make Sure That This File Is Updated In Test Instance? Is It By Manually Updating And Running Updatemetadata.xml? Or The Aid Will Take Care Of It?

      Answer :

      This file is absolutely key at runtime as services read certain properties (e.g. the actual endpoint of the services that are called) from that file. I would assume your services will fail if you don’t have a valid file on your test environment, i.e. having a section for each of your services.

      And yes, the AID takes care of maintaining it. Every service you created with Service Constructor should have a file called AIAServiceConfigurationProperies.xml. When running AID to deploy such a service, it first adjusts the values in that file to match the current environment, then merges the content into AIAConfigurationProperties.xml and finally uploads it to MDS.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial