Oracle 11g RAC Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Oracle 11g RAC Interview Questions & Answers

Looking for oracle 11g RAC jobs? Then we provide complete details on interview Questions and answers on our site. So that you can clear the interview on first attempt itself. To be precise about the oracle 11g RAC lets numerous computers to run Oracle RDBMS software concurrently while retrieving a single database, thus providing clustering. In a non-RAC Oracle database, a single example admission a single database. The database contains of a collection of data files, control files, and redo logs located on disk. If you are good at Oracle 11g RAC concepts then there are numerous companies that offer jobs in positions like Oracle RAC DBA, Oracle DBA Consultant - Rac/10g/11g, Senior Oracle Applications DBA, Systems Analyst 3-Support- DBA - RAC / Perf Tuning / GG / Exadata / 11g and many other too. For any other details on Oracle 11g RAC job Interview Question and Answers visit our site Wisdomjobs.com.

Oracle 11g RAC Interview Questions

Oracle 11g RAC Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Major Difference Between 10g And 11g Rac?

      Answer :

      Well, there is not much difference between 10g and 11gR (1) RAC.

      But there is a significant difference in 11gR2.

      Prior to 11gR1 (10g) RAC, the following were managed by Oracle CRS:

      • Databases
      • Instances
      • Applications
      • Node Monitoring
      • Event Services
      • High Availability

      From 11gR2 (onwards) it’s completed HA stack managing and providing the following resources as like the other cluster software like VCS etc.

      • Databases
      • Instances
      • Applications
      • Cluster Management
      • Node Management
      • Event Services
      • High Availability
      • Network Management (provides DNS/GNS/MDNSD services on behalf of other traditional services) and SCAN – Single Access Client Naming method, HAIP.
      • Storage Management (with help of ASM and other new ACFS filesystem).
      • Time synchronization (rather depending upon traditional NTP).
      • Removed OS dependent hang checker etc, manages with own additional monitor process.

    2. Question 2. What Are Oracle Cluster Components?

      Answer :

      • Cluster Interconnect (HAIP)
      • Shared Storage (OCR/Voting Disk)
      • Cluster ware software

    3. Question 3. What Are Oracle Rac Components?

      Answer :

      VIP, Node apps etc.

    4. Question 4. What Are Oracle Kernel Components (nothing But How Does Oracle Rac Database Differs Than Normal Single Instance Database In Terms Of Binaries And Process)?

      Answer :

      Basically Oracle kernel need to switched on with RAC On option when you convert to RAC, that is the difference as it facilitates few RAC bg process like LMON, LCK, LMD, LMS etc.

      To turn on RAC:

      • # link the oracle libraries
      • $ cd $ORACLE_HOME/rdbms/lib
      • $ make -f ins_rdbms.mk rac_on
      • # rebuild oracle
      • $ cd $ORACLE_HOME/bin
      • $ relink oracle

      Oracle RAC is composed of two or more database instances. They are composed of Memory structures and background processes same as the single instance database. Oracle RAC instances use two processes GES(Global Enqueue Service), GCS(Global Cache Service) that enable cache fusion.

      Oracle RAC instances are composed of following background processes:

      • ACMS—Atomic Controlfile to Memory Service (ACMS)
      • GTX0-j—Global Transaction Process
      • LMON—Global Enqueue Service Monitor
      • LMD—Global Enqueue Service Daemon
      • LMS—Global Cache Service Process
      • LCK0—Instance Enqueue Process
      • RMSn—Oracle RAC Management Processes (RMSn)
      • RSMN—Remote Slave Monitor

    5. Question 5. What Is Cluster Ware?

      Answer :

      Software that provides various interfaces and services for a cluster. Typically, this includes capabilities that:

      • Allow the cluster to be managed as a whole.
      • Protect the integrity of the cluster.
      • Maintain a registry of resources across the cluster.
      • Deal with changes to the cluster.
      • Provide a common view of resources.

    6. Question 6. What Is Gns?

      Answer :

      Grid Naming service is alternative service to DNS , which will act as a sub domain in your DNS but managed by Oracle, with GNS the connection is routed to the cluster IP and manages internally.

    7. Question 7. List Key Benefits Of Asm?

      Answer :

      • Stripes files rather than logical volumes.
      • Provides redundancy on a file basis.
      • Enables online disk reconfiguration and dynamic rebalancing.
      • Reduces the time significantly to resynchronize a transient failure by tracking changes while disk is offline.
      • Provides adjustable rebalancing speed.
      • Is cluster-aware.
      • Supports reading from mirrored copy instead of primary copy for extended clusters.
      • Is automatically installed as part of the Grid Infrastructure.

    8. Question 8. What Is Node Listener?

      Answer :

      In 11gr2 the listeners will run from Grid Infrastructure software home

      • The node listener is a process that helps establish network connections from ASM clients to the ASM instance.
      • Runs by default from the Grid $ORACLE_HOME/bin directory.
      • Listens on port 1521 by default.
      • Is the same as a database instance listener.
      • Is capable of listening for all database instances on the same machine in addition to the ASM instance.
      • Can run concurrently with separate database listeners or be replaced by a separate database listener.
      • Is named tnslsnr on the Linux platform.

    9. Question 9. What Is Scan Listener?

      Answer :

      A scan listener is something that additional to node listener which listens the incoming db connection requests from the client which got through the scan IP, it got endpoints configured to node listener where it routes the db connection requests to particular node listener.

    10. Question 10. What Is The Difference Between Crsctl And Srvctl?

      Answer :

      Crsctl manages cluster ware-related operations:

      • Starting and stopping Oracle Cluster ware.
      • Enabling and disabling Oracle Cluster ware daemons.
      • Registering cluster resources.

      Srvctl manages Oracle resource–related operations:

      • Starting and stopping database instances and services.
      • Also from 11gR2 manages the cluster resources like network, vip, disks etc.

    11. Question 11. How To Control Oracle Cluster Ware?

      Answer :

      To start or stop Oracle Cluster ware on a specific node:

      • # crsctl stop crs
      • # crsctl start crs

      To enable or disable Oracle Cluster ware on a specific node:

      • # crsctl enable crs
      • # crsctl disable crs

    12. Question 12. How To Check The Cluster (all Nodes) Status?

      Answer :

      To check the viability of Cluster Synchronization Services (CSS) across nodes:

      $ crsctl check cluster

      CRS-4537: Cluster Ready Services is online.

      CRS-4529: Cluster Synchronization Services is online.

      CRS-4533: Event Manager is online.

    13. Question 13. How To Check The Cluster (one Node) Status?

      Answer :

      $ crsctl check crs

      CRS-4638: Oracle High Availability Services is online.

      CRS-4537: Cluster Ready Services is online.

      CRS-4529: Cluster Synchronization Services is online.

      CRS-4533: Event Manager is online.

    14. Question 14. How To Find Location Of Ocr?

      Answer :

      • cat /etc/oracle/ocr.loc

      ocrconfig local=+DATA

      local_only=FALSE

      • #OCRCHECK (also about OCR integrity)

    15. Question 15. What Is Asm Striping?

      Answer :

      ASM can use variable size data extents to support larger files, reduce memory requirements, and improve performance.

      1. Each data extent resides on an individual disk.
      2. Data extents consist of one or more allocation units.

      The data extent size is:

      • Equal to AU for the first 20,000 extents (0–19999)
      • Equal to 4 × AU for the next 20,000 extents (20000–39999)
      • Equal to 16 × AU for extents above 40,000

      ASM stripes files using extents with a coarse method for load balancing or a fine method to reduce latency.

      • Coarse-grained striping is always equal to the effective AU size.
      • Fine-grained striping is always equal to 128 KB.

    16. Question 16. How Many Asm Disk Groups Can Be Created Under One Asm Instance?

      Answer :

      ASM imposes the following limits:

      • 63 disk groups in a storage system
      • 10,000 ASM disks in a storage system
      • Two-terabyte maximum storage for each ASM disk (non-Exadata)
      • Four-petabyte maximum storage for each ASM disk (Exadata)
      • 40-exabyte maximum storage for each storage system
      • 1 million files for each disk group

      ASM file size limits (database limit is 128 TB):

      1. External redundancy maximum file size is 140 PB.
      2. Normal redundancy maximum file size is 42 PB.
      3. High redundancy maximum file size is 15 PB.

    17. Question 17. How To Change Cluster Interconnect In Rac?

      Answer :

      On a single node in the cluster, add the new global interface specification:

      • $ oifcfg setif -global eth2/192.0.2.0:cluster_interconnect

      Verify the changes with oifcfg getif and then stop Cluster ware on all nodes by running the following command as root on each node:

      • # oifcfg getif
      • # crsctl stop crs

      Assign the network address to the new network adapters on all nodes using ifconfig:

      • #ifconfig eth2 192.0.2.15 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.0.2.255

      Remove the former adapter/subnet specification and restart Cluster ware:

      • $ oifcfgdelif -global eth1/192.168.1.0
      • # crsctl start crs

    18. Question 18. Managing Or Modifying Scan In Oracle Rac?

      Answer :

      To add a SCAN VIP resource:

      • $ srvctl add scan -n cluster01-scan

      To remove Cluster ware resources from SCAN VIPs:

      • $ srvctl remove scan [-f]

      To add a SCAN listener resource:

      • $ srvctl add scan listener
      • $ srvctl add scan listener -p 1521

      To remove Cluster ware resources from all SCAN listeners:

      • $ srvctl remove scan listener [-f]

    19. Question 19. How To Check The Node Connectivity In Oracle Grid Infrastructure?

      Answer :

      $ cluvfy comp nodecon -n all –verbose

    20. Question 20. Can I Stop All Nodes In One Command? Meaning That Stopping Whole Cluster?

      Answer :

      In 10g its not possible, where in 11g it is possible

      [root@pic1]# crsctl start cluster -all

      [root@pic2]# crsctl stop cluster –all

    21. Question 21. What Is Olr? Which Of The Following Statements Regarding The Oracle Local Registry (olr) Is True?

      Answer :

      1. Each cluster node has a local registry for node-specific resources.
      2. The OLR should be manually created after installing Grid Infrastructure on each node in the cluster.
      3. One of its functions is to facilitate Cluster ware startup in situations where the ASM stores the OCR and voting disks.
      4. You can check the status of the OLR using ocrcheck.

    22. Question 22. What Is Runfixup.sh Script In Oracle Cluster Ware 11g Release 2 Installation?

      Answer :

      With Oracle Cluster ware 11g release 2, Oracle Universal Installer (OUI) detects when the minimum requirements for an installation are not met, and creates shell scripts, called fixup scripts, to finish incomplete system configuration steps. If OUI detects an incomplete task, then it generates fixup scripts (runfixup.sh). You can run the fixup script after you click the Fix and Check Again Button.

      The Fixup script does the following:

      If necessary sets kernel parameters to values required for successful installation, including:

      • Shared memory parameters.
      • Open file descriptor and UDP send/receive parameters.

      Sets permissions on the Oracle Inventory (central inventory) directory. Reconfigures primary and secondary group memberships for the installation owner, if necessary, for the Oracle Inventory directory and the operating system privileges groups.

      • Sets shell limits if necessary to required values.

    23. Question 23. How To Stop Whole Cluster With Single Command?

      Answer :

      crsctl stop cluster (possible only from 11gr2), please note crsctl commands becomes global now, if you do not specify node specifically the command executed globally

      for example:

      • crsctl stop crs (stops in all crs resource in all nodes).
      • crsctl stop crs –n <neonate) (stops only in specified node).

    24. Question 24. Crs Is Not Starting Automatically After A Node Reboot, What You Do To Make It Happen?

      Answer :

      crsctl enable crs (as root)

      to disable

      crsctl disable crs (as root)

    25. Question 25. Can You Add Voting Disk Online? Do You Need Voting Disk Backup?

      Answer :

      Yes, as per documentation, if you have multiple voting disk you can add online, but if you have only one voting disk, by that cluster will be down as its lost you just need to start crs in exclusive mode and add the vote disk using

      crsctl add vote disk <path>

    26. Question 26. You Have Lost Ocr Disk, What Is Your Next Step?

      Answer :

      The cluster stack will be down due to the fact that cssd is unable to maintain the integrity, this is true in 10g, from 11gR2 onwards, the crsd stack will be down, the house still up and running. You can add the OCR back by restoring the automatic backup or import the manual backup.

Oracle 11g Tutorial

Oracle 11g Rac Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle 11g Tutorial