OBIA Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

OBIA Interview Questions & Answers

Want to be on the top of the hog in your OBIA job interview Wisdomjobs OBIA job Interview Questions is the solution to solving your interview. Oracle Business Intelligence Applications (OBIA) are complete BI solutions that carry intuitive, role-based intelligence all through an organization. These solutions allow organizations to increase more insight and larger value from a series of data sources. There is a huge requirement for OBIA jobs for the individuals with skills like OBIEE, ODI, Informatica, Hadoop etc. in top organizations for different positions like OBIA developer, OBIA Consultant etc in top metropolitan areas of India as well as International organizations. Our professional expert team has listed out the top, most regularly proposed questions in OBIA job interview questions and answers page.

OBIA Interview Questions

OBIA Interview Questions
    1. Question 1. Why We Cannot Create An Aggregate On An Ods Object?

      Answer :

      Operational Data Store has very low data latency. Data moved to ODS mostly on event based rather than time based ETL to Data Warehouse/Data Mart.

      ODS is more closer to OLTP system. We don’t normally prefer to store aggregated data in OLTP. So it is with ODS.

      Unlike data warehouse where data is HISTORICAL, ODS is near real time(NRT). So data aggregation is less important is ODS as data keeps changing.

    2. Question 2. How Do You Conditional Format.?

      Answer :

      while creating a chat in BI Answers, you can define the conditions and can apply colour formatting.

    3. Question 3. What Is Business Intelligence?

      Answer :

      Business Intelligence is a process for increasing the competitive advantage of a business by intelligent use of available data in decision making.

      The five key stages of Business Intelligence:

      1. Data Sourcing
      2. Data Analysis
      3. Situation Awareness
      4. Risk Assessment
      5. Decision Support

    4. Question 4. What Is Hierarchy Relationship In A Dimension?

      Answer :

      Whether it is:

      • 1:1
      • 1:m
      • m:m
      • 1:M

    5. Question 5. What Is Guided Navigation?

      Answer :

      It is just the arrangement of hyperlinks to guide the user to navigate between the reports to do the analysis.

    6. Question 6. What Is A Universe In Business Intelligence?

      Answer :

      A “universe” is a “Business object” terminology. Business objects also happens to be the name of the company. The universe is the interfacing layer between the client and the datawarehouse . The universe defines the relationship among the various tables in the datawarehouse.

      Universe is a semantic layer between the database and the user interface (reports).

    7. Question 7. How To Connect Gde To Co Operating System In Abinitio?

      Answer :

      We can connect AbInitio GDE with Co>operating system using Run->Settings.In there u can specify the host IP address and the connection type .

    8. Question 8. How The Users Created Differs From Rpd/answers/dashboards Level?

      Answer :

      RPD users can do administrator tasks like adding new data source, create hierarchies, change column names where as Answers users may create new charts, edit those charts and Dashboard users may only view and analyse the dashboard or can edit dashboard by adding/removing charts objects.

    9. Question 9. What Is Olap In Business Intelligence?

      Answer :

      Online Analytical Processing, a category of software tools that provides analysis of data stored in a database. OLAP tools enable users to analyze different dimensions of multidimensional data. For example, it provides time series and trend analysis views. The chief component of OLAP is the OLAP server, which sits between a client and a database management systems (DBMS). The OLAP server understands how data is organized in the database and has special functions analyzing the data.

      A good OLAP interface has writes an efficient sql and reads an accurate data from db. To design and architect having good knowledge on DB understanding the report requirements.

    10. Question 10. Explain The Name Of Some Standard Business Intelligence Tools In The Market?

      Answer :

      Some of the standard Business Intelligence tools in the market According to there performance

      • MICROSTRATEGY.
      • BUSINESS OBJECTS,CRYSTAL REPORTS.
      • COGNOS REPORT NET.
      • MS-OLAP SERVICES.

    11. Question 11. Online/offline Mode How It Impact In Dev And Deployment?

      Answer :

      Online Mode- You can make changes in the RPD file and push in changes which will be immediately visible to the users who are already connected. This feature we may use in production environment.

      Offline mode- can be useful in test or development environment.

    12. Question 12. What Are The Various Modules In Business Objects Product?

      Answer :

      • Business Objects Reporter
      • Reporting & Analyzing tool
      • Designer
      • Universe creation
      • database interaction
      • connectivity

      Supervisor: For Administrative purposes.

      Webintelligence: Access of report data through internet.

      BroadCast Agent: For scheduling the reports.

      Data Integrator: The ETL tool of Business Objects, designed to handle huge amounts of data.

    13. Question 13. What Are The Various Modules In Business Objects Product Suite?

      Answer :

      Supervisor: Supervisor is the control center for the administration and security of your entire BusinessObjects deployment.

      Designer: Designer is the tool used to create, manage and distribute universe for BusinessObjects and WebIntelligence Users. A universe is a file that contains connection parameters for one or more database middleware and SQL structure called objects that map to actual SQL structure in the database as columns,tables and database.

      BusinessObjects Full client Reporting tool: Helps to create business objects reports based on the universe and also from the other data sources.

      BusinessObjects Thin client Reporting tool: Helps to query and analysis on the universe and also share the report among other users. It doesn’t require any software, just need a web browser and the system connected to the business objetcs server.

      Auditor: Tool is used for monitor and analysis user and system activity.

      Application Foundation: This module covers a set of products which is used for Enterprise Performance Management (EPM). The tools are 

      • Dashboard manager.
      • Scorecard.
      • Performance Management Applications.

    14. Question 14. Explain The Concepts And Capabilities Of Business Intelligence.?

      Answer :

      Business Intelligence helps to manage data by applying different skills, technologies, security and quality risks. This also helps in achieving a better understanding of data.Business intelligence can be considered as the collective information. It helps in making predictions of business operations using gathered data in a warehouse. Business intelligence application helps to tackle sales, financial, production etc business data. It helps in a better decision making and can be also considered as a decision support system.

    15. Question 15. What Is Olap, Molap, Rolap, Dolap, Holap? Explain With Examples?

      Answer :

      OLAP – On-Line Analytical Processing :  Designates a category of applications and technologies that allow the collection, storage, manipulation and reproduction of multidimensional data, with the goal of analysis.

      MOLAP – Multidimensional OLAP : This term designates a cartesian data structure more specifically. In effect, MOLAP contrasts with ROLAP. Inb the former, joins between tables are already suitable, which enhances performances. In the latter, joins are computed during the request. Targeted at groups of users because it’s a shared environment. Data is stored in an exclusive server-based format. It performs more complex analysis of data.

      DOLAP – Desktop OLAP : Small OLAP products for local multidimensional analysis Desktop OLAP. There can be a mini multidimensional database (using Personal Express), or extraction of a datacube (using Business Objects).

      Designed for low-end, single, departmental user. Data is stored in cubes on the desktop. It’s like having your own spreadsheet. Since the data is local, end users dont have to worry about performance hits against the server.

      ROLAP – Relational OLAP : Designates one or several star schemas stored in relational databases. This technology permits multidimensional analysis with data stored in relational databases. Used for large departments or groups because it supports large amounts of data and users.

      HOLAP: Hybridization of OLAP.

    16. Question 16. From Where You Get The Logical Query Of Your Request?

      Answer :

      The logical SQL generated by the server can be viewed in BI Answers. If I have not understood the question, Please raise your voice.

    17. Question 17. Name Some Of The Standard Business Intelligence Tools In The Market.

      Answer :

      Business intelligence tools are to report, analyze and present data. Few of the tools available in the market are:

      • Eclipse BIRT Project:- Based on eclipse. Mainly used for web applications and it is open source.
      • Freereporting.com:- It is a free web based reporting tool.
      • JasperSoft:- BI tool used for reporting, ETL etc.
      • Pentaho:- Has data mining, dashboard and workflow capabilities.
      • Openl:- A web application used for OLAP reporting.

    18. Question 18. Why An Infocube Has Maximum Of 16 Dimensions?

      Answer :

      It depends upon the Database limits provided to define the Foreign key constraint, e.g. in Sql Server 2005, the recommended max limit for foreign keys is 253, but you can define more.

    19. Question 19. Major Challenges You Faced While Creating The Rpd?

      Answer :

      Every now and then there are problems with the database connections but the problem while creating the repository RPD files comes with complex schemas made on OLTP systems consisting of lot of joins and checking the results. Th type of join made need to be checked. By default it is inner join but sometimes the requirement demands other types of joins. There are lot of problems with the date formats also.

    20. Question 20. Explain The Dashboard In The Business Intelligence.?

      Answer :

      A dashboard in business intelligence allows huge data and reports to be read in a single graphical interface. They help in making faster decisions by replying on measurable data seen at a glance. They can also be used to get into details of this data to analyze the root cause of any business performance. It represents the business data and business state at a high level. Dashboards can also be used for cost control. Example of need of a dashboard: Banks run thousands of ATM’s. They need to know how much cash is deposited, how much is left etc.

    21. Question 21. What Is Bas? What Is The Function?

      Answer :

      The Business Application Support (BAS) functional area at SLAC provides administrative computing services to the Business Services Division and Human Resources Department. We are responsible for software development and maintenance of the PeopleSoft? Applications and consultation to customers with their computer-related tasks.

    22. Question 22. What Are Global Filter And How They Differ From Column Filter?

      Answer :

      Column filter- simply a filter applied on a column which we can use to restrict our column values while pulling the data or in charts to see the related content.

      Global filter- Not sure. I understand this filter will have impact on across the application but I really don’t understand where and how it can be user. I heard of global variables but not global filters.

    23. Question 23. Explain The Sql Server 2005 Business Intelligence Components.?

      Answer :

      • SQL Server Integration Services:- Used for data transformation and creation. Used in data acquisition form a source system.
      • SQL Server Analysis Services: Allows data discovery using data mining. Using business logic it supports data enhancement.
      • SQL Server Reporting Services:- Used for Data presentation and distribution access.

    24. Question 24. Name Some Of The Standard Business Intelligence Tools In The Market?

      Answer :

      Some of the standard Business Intelligence tools in the market According to their performance

      • MICROSTRATEGY
      • BUSINESS OBJECTS,CRYSTAL REPORTS
      • COGNOS REPORT NET
      • MS-OLAP SERVICES

      Or

      • Seagate Crystal report
      • SAS
      • Business objects
      • Microstrategy
      • Cognos
      • Microsoft OLAP
      • Hyperion
      • Microsoft integrated services

    25. Question 25. How Do We Enhance The Functionality Of The Reports In Bo?

      Answer :

      You can format the BO Reports by using various features available. You can turn the table reports into a 2-Dimensional or 3-Dimensional charts. You can apply an Alert to show some data in a different format , based on some business rule. You can also create some prompts, which will asks user to give some input values before seeing the reports, this way they will see only filtered data. There are many similar exciting options available to enhance the reports.

    26. Question 26. Where To Configure The Scheduler?

      Answer :

      We configure the OBIEE scheduler in database.

    27. Question 27. What Are Dashboards?

      Answer :

      A management reporting tool to gauge how well the organization company is performing. It normally uses “traffic-lights” or “smiley faces” to determine the status.

    28. Question 28. How To Hide Certain Columns From A User?

      Answer :

      Application access level security- Do not add the column in the report, Do not add the column in the presentation layer.

    29. Question 29. Explain About Auditing In Bo Xi R2? What Is The Use Of It?

      Answer :

      Auditor is used by the business objects administrators to know the complete information of the business intelligence system.

      • it monitors entire BI system at a glance.
      • Analyzes usage and change impact
      • optimises the BI deployment

    30. Question 30. How Can We Enable Drills In A Given Column Data?

      Answer :

      To enable Drill down for a column, it should be included in the hierarchy in OBIEE. Hyperion IR has a drill anywhere feature where don’t have to define and can drill to any available column.

    31. Question 31. How Do We Tune The Bo Reports For Performance Improvement?

      Answer :

      We can tune the report by using index awareness in universe

    32. Question 32. Is Drill Down Possible Without The Attribute Being A Part Of A Hierarchical Dimension?

      Answer :

      No, it’s not possible.

    33. Question 33. What Is The Definition Of Obia?

      Answer :

      Definition: Oracle Business Intelligence Applications is a prebuilt business intelligence solution that deliver intelligence across an organization, empowering users at all levels from front line operational users to senior management with the key information they need to maximize effectiveness.

    34. Question 34. What Are The Modules Included In Obia?

      Answer :

      Oracle BI Applications includes the following modules:

      Oracle Financial Analytics (Manage financial performance across locations, customers, products, and territories, and receive real-time alerts on events that may impact financial condition)

      Oracle Human Resources Analytics (Correlate financial measures with key workforce metrics to demonstrate HR’s strategic value in the organization)

      Oracle Procurement and Spend Analytics (Creates visibility to spending patterns for both direct and indirect spend, enabling users to identify and realize the savings opportunities, with the ability to do the spend analysis by commodities, suppliers, supplier locations, buying locations, business units, cost centers, buyers and contract usage)

      Oracle Project Analytics

      Oracle Supply Chain and Order Management Analytics, Etc.,

    35. Question 35. Obia Is Composed Of?

      Answer :

      Oracle Business Intelligence Application (OBIA) is composed of : 

      INFORMATICA + DAC  + OBIEE

    36. Question 36. Explain The Components Of Obia?

      Answer :

      components of OBIA : 

      DAC Repository metadata files: Content includes repository objects such as tables, subject areas, execution plans, and tasks, and is contained in XML files.The DAC client and server were included until version 7.9.5. Since then it is a separate installer.

      Embedded Informatica ETL tool and repository : ETL is a third party tool which includes mappings (wrapped in workflows) to extract data from the supported source systems (various versions of standard applications such as Siebel CRM - yes it was first - , Oracle eBusiness Suite, Peoplesoft, JDEdwards and SAP (BI Apps version 7.8.4) ) and load the data into the Oracle Business Analysis Warehouse.

      Pre built metadata content : This metadata content is contained in the Oracle BI Applications repository file  (OracleBIAnalyticsApps.rpd). It maps the source physical tables to a generic business model and includes more than 100 presentation catalogs (aka subject areas) to allow queries and segmentation using Oracle BI clients such as Answers, Dashboards and Segment Designer

      Pre built reports and dashboard content : Contains hundreds of requests and ready-to-use dashboards which enable tight integration between the source applications and the BI infrastructure  

      Oracle Business Analytics Warehouse : The prebuilt data warehouse that holds data extracted, transformed, and loaded from the  transactional database

      Ad-hoc Analysis : Metadata layer serves as foundation to provide flexible and intuitive ad-hoc reporting and custom dashboard designs through Oracle BI Answers and Oracle BI Dashboard tools that are part of the OBIEE toolset.

      Role-Based Dashboards : Delivered role-based dashboards are easily configurable to meet specific organizational needs and practices.

    37. Question 37. What Are The Tables Used By Obia?

      Answer :

      • Aggregate tables (_A) : These tables contain summed (aggregated) data.
      • Dimension tables (_D) : Dimension tables with descriptive data
      • Staging tables for Dimension(_DS) :These tables contain the data which is to be loaded to Target
      • Fact tables (_F) : Tables storing facts and measures
      • Dimension Hierarchy tables (_DH) : Tables that store the dimension's hierarchical structure
      • Fact Staging tables (_FS) : Staging tables used to hold the metrics being analyzed by dimensions that have not been through the final ETL transformations.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

OBIEE Tutorial