Nutrition Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Nutrition Interview Questions & Answers

Completed your bachelor degree in nutrition? Completed your Dietetic Internship Program? Want a job as nutritionist? Then you are at the right place to find the right job. Many corporate companies are looking to hire nutritionist to guide their employees as part of employee wellness program. A nutritionist is a person who suggests on matters of food and nutrition and their effects on human health. A dietician is an expert in making a list a food to eat in a day and lose weight. There are many jobs like a Clinical Nutritionist , medical nutritionist , senior dietician , nutrition coach and slimming head etc posted on wisodmjobs. To get succeed in your interview please visits our nutrition job interview questions and answers page.

Nutrition Interview Questions

Nutrition Interview Questions
    1. Question 1. Should Teenagers Take A Vitamin Supplement To Meet Their Energy Level Up?

      Answer :

      It is useless to give a vitamin supplement unless the teenager is on a low-calorie diet. It is always preferable to take vitamin organically from fruits, vegetables and healthy fats.

    2. Question 2. What Proportion Of Meal Is Best For A Teenager? 3 Large Meals Over A Day Or A 6 Small Meals A Day?

      Answer :

      Teenager’s metabolism is higher than an adult; it is advisable to give them a small meal at regular interval rather than large meals at longer duration. It will help them to keep their energy level high all day and prevent them overeating at meals.

    3. Question 3. Explain What Is Bmr?

      Answer :

      BMR means Basal Metabolic Rate; it is an energy expressed in calories that the body requires to keep it functioning at rest.

    4. Question 4. What Should Be A Daily Diet For A Patient With Type 1 Diabetes?

      Answer :

      Diabetes type 1 diet should include

      • Variety of food containing unsaturated fats such as nuts, avocados and oily fish
      • Avoid processed food
      • High fibre food
      • Eat more fruits and vegetables
      • Include beans and lentils in your diet
      • Reduce or avoid intake of salt, sugar and alcohol

    5. Question 5. What Is The Formula To Calculate Bmr (basal Metabolic Rate)?

      Answer :

      The Harris benedict equation

      • For Men: [13.75 x weight] + [5 x height] – [6.76 x age] + 66
      • For Women: [9.56 x weight] + [1.85 x height] – [4.68 x age] + 655

    6. Question 6. Explain What Is The Difference Between Dietician And Nutritionist?

      Answer :

      The role of both nutritionist and dietician are same, they both are healthcare professionals and give vital information on healthy eating habits and dietary supplements, dietician can be a nutritionist but not all nutritionist are dieticians. Dietician are registered and nationally recognized while nutritionist is more general.

    7. Question 7. What Is The Best Vegetable To Eat?

      Answer :

      All fresh vegetables are best for your diet; it comprises of all essential nutrients like fiber, potassium, folic acid, vitamin A, vitamin C and most important range of anti-oxidant, which can reduce the risk of cancer.

    8. Question 8. Is Meat Bad For Good Health?

      Answer :

      Meat is an excellent source of protein, iron and other essential nutrients. However it should be roasted or grilled instead of frying to derive maximum health benefits.

    9. Question 9. If You Don’t Drink Milk Because Of Lactose Intolerance Where You Can Get Calcium?

      Answer :

      If you are not consuming milk due to lactose intolerance, you can get calcium from fat-free cheese and yogurt, canned sardines, orange juice and cereals.

    10. Question 10. Explain What Is Good And Bad Fat?

      Answer :

      Fat is classified in two categories, saturated and unsaturated. Un-saturated fat is healthy and reduces the risk of heart disease while saturated and trans fat are bad and increase the risk of the heart ailment.

    11. Question 11. List Out Saturated And Unsaturated Food Items?

      Answer :

      • Saturated fat: Cheese, butter, deep fried foods, processed oil, fatty meats
      • Unsaturated or good fat: Fish, olives, nuts and peanuts, vegetable oil

    12. Question 12. Explain What Is The Most Important Point To Remember In Nutrition?

      Answer :

      The most important thing in nutrition is moderation and diversity. One must consume all type of foods and in moderate amount, not in excess.

    13. Question 13. How Much Water Should An Individual Consumer Per Day?

      Answer :

      • Men: 13 cups (3 liters) of water per day
      • Women: 9 Cups ( 2.2 liters) of water per day

    14. Question 14. What Is The Good Source Of Iron?

      Answer :

      The absorption rate of iron from meat, poultry and fish are higher than iron from plants, in order to get maximum absorption of iron, along with iron rich food you have to take vitamin c like citrus fruits or yogurt.

    15. Question 15. Why Anti-oxidants Are Important For Your Body?

      Answer :

      Antioxidants are substance that may protect cells in your body from free radicals. Free radicals can damage your tissue cells; it is formed when your body or tissue cells are exposed to certain chemicals, pollution, radiation, etc.

    16. Question 16. What Are Dietary Antioxidants?

      Answer :

      Dietary antioxidants comprise of Selenium, Vitamin A and related Carotenoids, Vitamin C and E.

    17. Question 17. Do Calcium Supplements Interfere With Medications?

      Answer :

      Calcium does interact with several medication in different ways like antibiotics, diuretics, laxatives, etc. It will have an effect on the absorption process of medication or vice versa. It is always advisable to take physician advice on its intake and at what duration you can have it.

    18. Question 18. Is It Ok To Replace Medication With Food Supplement Like Replacing Cholesterol Medication With Niacin?

      Answer :

      Niacin is B3 vitamin (egg, peanut, milk) which has a tendency to reduce blood cholesterol, but you are already on medication that is reducing cholesterol, you should not replace it with high intake of vitamin B3 or Niacin.

    19. Question 19. What Should A Pku Diet Be?

      Answer :

      PKU is a genetic disorder called Phenylketonuria. It lacks the enzyme which converts phenylalanine amino acid into tyrosine amino acid, resulting in accumulation of phenylalanine. Excess phenylalanine causes brain damage, so children who have PKU should avoid protein rich food.

    20. Question 20. Explain What Is The Intake Of Protein In Diabetic?

      Answer :

      About 15- 20% of your daily calorie should come from protein. However, a diabetic patient won’t have any difference in their sugar level with high intake of protein, so they can consume food rich protein unless they have CKD (Chronic Kidney Disease) related to diabetes.

    21. Question 21. Explain Which Egg Is More Nutritious White Or Brown?

      Answer :

      Both eggs has same nutritional value; they are rich in protein, vitamin and most important nutrient choline which is responsible for brain development and function. One egg may provide half of your daily requirement of choline.

    22. Question 22. Explain How Type 2 Diabetes Can Be Avoided?

      Answer :

      Type 2 diabetes can be avoided by

      • Eat snacks and meals throughout the day, and do not go longer without eating
      • Restrict yourself to the food rich in sodium, fat and sugar
      • Eat more fibre containing foods like vegetables, fruit and whole grains
      • Drink water instead of sweetened beverages

    23. Question 23. Do Peach Pit Contain Cyanide?

      Answer :

      Peach pit do contain cyanide in the form of cyanogen glycosides, one hundred gram of moist peach seed contain 88 mg of cyanide. So if you eat whole pit you would consume around 9 milligram of cyanide in the form of amygdalin that is less poisonous.

    24. Question 24. What Is Bse And How Can I Prevent Exposure To It?

      Answer :

      Bovine spongiform encephalopathy (BSE), also called "mad cow disease" is a fatal neurological disease in cows though to be caused by consuming contaminated animal feed. Some countries have included in the feed given to cattle, ground up animal parts including brains and nervous systems of animals killed for food. Some of these animals had early stages BSE, and the infectious agent was passed on to the animals who consumed the feed. There is now evidence that some people who ate the meat from animals infected with BSE became infected themselves. Nearly 100 people have now died from what are now called "transmissible spongiform encephalopathies" (TSEs) believed to have been caused by eating BSE-contaminated beef.

    25. Question 25. Where Is The Best Source Of Bovine Raw Glandulars?

      Answer :

      Glandular materials start out as healthy (or unhealthy) as the animals from which they are made. For this reason, all reputable processors of glandular concentrates will use only USDA-inspected animals as the original source. The highest quality glandular materials will be made from animals grown in a healthier environment. New Zealand beef cattle make the best source of bovine glandular concentrates, because they are free-range rather than lot-raised, and fed pasture grasses and hay rather than cattle feed. Additionally, New Zealand is one of the only countries in the world considered completely free of BSE (mad cow disease) and other transmissible spongiform encephalopathies (TSEs).

    26. Question 26. What Does Porcine Mean?

      Answer :

      Porcine means derived from pig.

    27. Question 27. What Makes Amino Acid Chelated Minerals Better Than Other Types Of Minerals?

      Answer :

      In order to be absorbed, minerals, whether from foods or in supplements, have to be combined with a "carrier" molecule. When this molecule is a fragment of protein (an amino acid), and the mineral-amino acid compound forms a stable molecule, it is referred to as an amino acid chelate. Because the body is very efficient at absorbing amino acids, chelated minerals are more easily transported across the intestinal wall than are non-chelated minerals.

    28. Question 28. What Is The Glycemic Index?

      Answer :

      The glycemic index (GI) is a ranking of foods on a scale from 0 to 100 according to the extent to which they raise blood sugar levels after eating. Glucose is given a relative number of 100 to provide a baseline to which all others can be compared. For example, an apple has a glycemic index of 38 which is less than half that of glucose, but higher than soybeans (which have a glycemic index of 18). Other common foods and their corresponding glycemic indices are Corn Flakes (84), dark rye bread (80), and bananas (54).

    29. Question 29. What Is Msm?

      Answer :

      Methylsulfonylmethane (MSM) is a highly biologically valuable source of sulfur. Sulfur is important for joint tissue support, however, other nutrients are also supportive of joint health. Along with MSM there are a number of supportive nutrients including glucosamine, chondroitin, vitamins C and E, and specific amino acids. While optimal joint support must start with a healthy and varied diet, nutritional supplements may be useful. However, it is important that your healthcare provider be aware of ALL supplements, herbs or medicines you are taking.

    30. Question 30. What Is Myo-inositol, And How Does It Differ From Regular Inositol?

      Answer :

      Myo-inositol is one of eight naturally occurring forms that make up the nutrient inositol. Each one has a slightly different shape and are individually referred to as isomers. The myo-inositol isomer is the most abundant form found in the central nervous system, where it can be converted into phosphatidyl inositol, a second messenger neurotransmitters. Inositol is the term used to describe the entire group of isomers together.

    31. Question 31. What Are Colloidal Minerals?

      Answer :

      A "colloid" is a chemical description of a gel-like suspension. Therefore, colloidal minerals would be a blend of minerals found in some form of suspension or solution. Generally, commercially-available colloidal minerals are produced from mining ancient sea beds, and then mixing the mined minerals with water or other fluid to hold them in solution. While these products provide a large number of minerals, there is no credible scientific evidence to support marketing claims for superior absorption or bioavailability. They may even contain relatively high levels of unwanted minerals such as aluminum, lead or mercury (which of course are naturally occurring), or of other contaminants.

    32. Question 32. What Vitamins, Minerals Or Herbs Might Be Recommended For Anxiety?

      Answer :

      Many nutrients have been shown to be helpful during times of anxiety, both to help you cope with anxiety and also to offset the increased nutritional demands on your body due to stress. The first place to begin is to make sure your diet has plenty of vegetables and fruit, preferably fresh. (These provide high nutritional value with low calories.) Beyond that, herbs such as St. John's Wort have been shown in scientific research to be helpful, but before you take any herbs or vitamins for anxiety, be sure and discuss them with your healthcare provider.

    33. Question 33. Should An Infant Take Acidophilus? I Have Heard They Should Only Take Bifidus?

      Answer :

      While it is true that bifidobacterium lactis is commonly found in the digestive tract of healthy infants, remember that there are hundreds of different bacteria strains in a healthy digestive tract. Different strains such as Lactobacillus acidophilus may provide specific and desired health benefits and could be part of your healthcare provider's strategy. Be sure and discuss this with your nutritionally-oriented health care practitioner.

    34. Question 34. When Should A Child Take Vitamins?

      Answer :

      Both children and adults should always strive to eat a healthy diet, full of various different naturally colorful vegetables and fruits (it is the substances that give color to our food that often contain the greatest value!) A nutritional supplement should be taken to improve the overall value of the diet, not to replace the necessity of healthy dietary choices. But because in our hectic lifestyle many people cannot, or do not make the healthiest choices, a basic nutritional supplement targeted towards children's increased nutritional needs makes good nutritional "insurance."

    35. Question 35. What If I Find A Tablet In My Stool?

      Answer :

      That means that the tablet did not break down during the digestive process, and the nutrients in the tablet were not absorbed. A well-manufactured tablet should break down within 20 or 30 minutes after you swallow it. Reputable companies routinely perform disintegration tests on tablets during manufacturing to ensure they meet appropriate standards.

    36. Question 36. Will I Destroy Any Of The Properties In A Tablet If I Crush It?

      Answer :

      Generally, no. Sometimes crushing a tablet and sprinkling the powder on apple sauce or some other food helps those who have difficulty swallowing tablets. The only exception to this is if the supplement is enteric coated to allow it remain intact in the stomach and break down in the small intestine. Crushing the tablet may reduce the amount of the nutrient that gets into the bloodstream, so if you have any questions about this please be sure and discuss them with your healthcare provider on your next visit.

    37. Question 37. Should I Take Extra Antioxidants If I Am Working Out?

      Answer :

      Exercise increases the flow of blood to the muscles, to deliver more oxygen and other nutrients. As oxygen usage increases, so does the production of free radicals. Since antioxidants help protect against the damage caused by free radicals, it would be sensible to increase your body's supply of antioxidants. The important first step in doing so is to eat a diet rich in fresh vegetables and fruits, since that is where many of the antioxidants are found in the first place. A good, broad-based nutritional supplement may be helpful in filling in any gaps in your diet, but should never be used instead of eating a healthy diet. Remember to always discuss your nutritional supplement use with your healthcare provider.

    38. Question 38. Can I Still Take Vitamins If I Am Involved With A Detoxification Program?

      Answer :

      biochemical pathways involved in detoxification require the presence of specific vitamins and minerals in order to function optimally. Additionally, research has shown that the process of detoxification can be compromised by insufficient energy reserves in the form of readily available calories. It is important to discuss your specific nutrition requirements with your healthcare provider, especially during detoxification programs.

    39. Question 39. What Makes Urine Change Color When I Take A Multivitamin?

      Answer :

      Vitamin B2 (riboflavin) causes urine to become a bright yellow when consumed in relatively high amounts.

    40. Question 40. Why Would Herbs Be Supplied In Combination Blends?

      Answer :

      Historically, the people who studied, catalogued and used herbs in treating people would use them in combinations. Traditional herbalists knew which combinations of herbs, when prepared in certain ways, would yield the results they were interested in. An herbalist would take several different plants, prepare them together as a tea, poultice, blend of dried powders, etc. and administer them. Drawing on this rich history of application improves can improve the successes of modern treatments as well.

Pharmacology Tutorial

Nutrition Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Pharmacology Tutorial