Novell Netware Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Novell Netware Interview Questions & Answers

Are you looking for an opportunity in based on engineering for a bright career? Have an eye on wisdom jobs pondering a plenty of placements for a fresher’s and experienced one's career. Novell Netware jobs are based on auto cad related to engineering who have skills and technological brilliance. NetWare LAN system is extremely popular for protocol suite developed by Novell for use. Job givers may look for professionals to whom they perform their best. Explore the more of Novell Netware jobs interview questions and answers page to get the subject and be fit for interviews. Go on to our website for more offers and get notifications for a relevant job. Be fit in an interview and get the job with your skills.

Novell Netware Interview Questions

Novell Netware Interview Questions
    1. Question 1. Can I Use Arcnet With My Novell Netware 4.11?

      Answer :

      Server: Novell does not support ARCNET adapters at the file server as of NetWare 4.11.

      Client: 16-bit ARCNET drivers are supported by NetWare 4.11's Client 32. 32-bit ARCNET drivers are not supported.

      In order to get ARCNET clients under Novell connected to a NetWare 4.11 file server, you need to have an IPX protocol router between the clients that use ARCNET and the Ethernet file server.

    2. Question 2. What Are The Features Of Novell Netware?

      Answer :

      Features Of NOVELL NETWARE :

      • Developed by Ray Noarda.
      • It is 16 bit O/S.
      • Min processor requirement is 80286.
      • Designed around IPX protocol.
      • Built in TCP/IP.
      • It supports System Fault Tolerance.
      • It supports N/w Loadable Module.

    3. Question 3. What Are The Network Drives?

      Answer :

      These are classified into 3 types :

      1. Physical Drive : These are physically present on n/w i.e. HDD, FDD, CD
      2. Logical Drive : These are the drives which are logically access by partitioning HDD into no. of segments. Each segment represents specific logical drive. These are represented from F to Z. These are total 21 logical drive on the n/w.
      3. Search Drives : These are represented in the reverse manner of logical drives i.e. Z to K. Z = Z1, Y = Z2, X = Z3 …… & so on (upto Z16). These drives are used for locating particular directory or which is store or logical drive.

    4. Question 4. Explain About Filler?

      Answer :

      Filler is used to view info about the dir & files.

      Following options are available with it :

      • Current Directory information : It gives info about current dir i.e. home dir to the user. Following info is avilable :
        • Name of Dir.
        • Date of creation.
        • Name of the Owner.
        • Size of the Dir.
        • Attributes.
        • Effective Rights.
        • Date of Archieving.
      •  Change Current Dir : User can view info about different with this option.It also gives following permissions to the user to perform file operations such as :
        • File copy.
        • File delete.

      For this first of all file is selected from the dir. File related info is given to the user by seletcting the perticular file.From the window select file operation
       E.g. In case of file copy; from operation select copy the window, with which it will ask for destination path, where the file is to be copied, type the path in the window & press enter. With which file copy operation is preformed.  

      • File : This option is used for confirmation of files related oeration performed in the  previous option.Under this following info is avilable:
        • Confirmation of file copy operation[Yes/No]
        • Confirmation of file  deletion operation [Yes/No]
        • Confirmation of file overwritting [Yes/No]
      1. Set dir attributes  : H,S,N,P
      2. Set effectice rights : R,W,M,C,A,F etc.
      •  Volume information : Show info about the volume related to the current dir.
        • Name of Volume.
        • Size of the Volume   [in Kb].
        • Free space available on the volume.
        • No. of directories shown on the volume.

    5. Question 5. Explain The System Fault Tolerance?

      Answer :

      SFT is a basic feature of Netware with which if one component of the n/w goes bad, then Netware replaces the same component without disturbing normal operation. It is classified into 3 levels.

      Level I :

      1. Directory Duplicate structure.
      2. Read After Write Verification.
      3. Hot Fix.

      Level II :

      1. Transaction Tracking System.
      2. Disk Mirroring.
      3. Disk Duplexing.

      Level III :

      1. Server Link Model.

    6. Question 6. What Is The Message "this Module Is Using N Outdated Apis"?

      Answer :

      The Outdated API message is merely informative and means that the NLM is using internal APIs introduced in previous versions of NetWare which Novell has since replaced or updated but continues to support for backwards compatibility. (sm)

    7. Question 7. My Server's Console Screen Has Hung. How Can I Down My Server Gracefully?

      Answer :

       If the server has been upgraded from NetWare 3.x, try using FCONSOLE. You can also get a copy of FCONSOLE from the file TABND2.EXE

    8. Question 8. Explain Few Netware Commands(server Based)?

      Answer :

      • BIND : TO LINK NIC WITH PROTOCOL  BIND 10BASE2 IPX

           IPX :- INTRANET PACKET EXCHANGE 

      • BROADCAST : USED BY ADMIN TO SENDS MESSAGES TO THE USER       

            BROADCAST  ["SHUTDOWN"]

      •  MOUNT : TO MAKE VOLUMES AVAILABLE TO USER
      •  DISAMOUNT : TO MAKE VOLUMES UNAVAILABLE TO USER
      •  GRANT : UTILITY TO ADMIN TO GRANT PERMISSIONS

           Grant [RIGHTS] [FOR/IN DIR NAME] TO [GROUP] 

      • REVOKE : REVOKE [R W] [FOR ORACLE] FROM [SAMEER]
      • TLIST : LIST OF TRUSTEE RIGHTS

           DIR | RIGTHS | GROUPNAME

      • SET : SET N/W PARAMETERS; ADMIN TO CHECK H/W.
      • MONITER : TO MONITER N/W OPERATIONS.

    9. Question 9. Explain Netware Commands (workstation Based)?

      Answer :

      • Login : Access to the specific user

          Syntax :  LOGIN Sever name/Username 

      • LOGOUT : Exit from the Server.

          Syntax :  LOGOUT 

      • SETPASS : To change the Passsword.

           Syntax :  SETPASS Oldpassword/Newpassword. 

      • CHKVOL : To check the volume or Diskspace (Free space available to the user in bytes).

           Syntax :      CHKVOL Servername/volumename no. 

      • NCOPY : Copy data from 1 logical drive to another logical drive.

           Syntax : NCOPY  <*.*>   <Source path>   <Destination Path> 

      • NPRINT : To print the files from n/w printer, redirecting the files from local to n/w printer.

           Syntax :  NPRINT <Filename> 

      • RENDIR : Rename of directory

           Syntax :  RENDIR <Dirname> 

      • PURGE : To delete the files from n/w dir.

          Syntax :  PURGE <filename.ext>

      • SALVAGE : Recover the File, which was deleted from purge.

           Syntax :  SALVAGE <Filename>

    10. Question 10. What Is The Netware Printer Installation Procedure?

      Answer :

      Netware Printer Installation Procedure :

      • Log in as N/w Administrator.
      • Select PCONSOLE utility from options & run it. It gives following options :   Change Current Server
        • Print Queue Information.
        • Print Server Information.
      • Select second option with this following information is available to user i.e. Queue ID, Queue Operator, Queue Status.Assign Queue to printer ascending/descending depending upon Queue ID.
      • Select third option. It gives following to user : Name of File Server to which printer is connected. Selection of printer (Dot Matrix / ine).  Information about print queue or spooling (Spooling is the process of assigning priorities to the jobs). Name of printer manufacturer.
      •  Exit from PCONSOLE.
      • Type LOAD PRINTSERVER at F prompt.

    11. Question 11. Explain Netware Workstation Installation?

      Answer :

      Netware Workstation Installation :

      Non-Dedicated w/s :

      It is w/s same as stand-alone machine. This w/s consist of its own HDD & it is partially depend on Server Procedure :

      1. Reboot the system from A drive. Min DOS version must be compatible with Netware with this command.com is loaded by w/s.
      2. Insert w/s installation disk in drive & type A:> IPX.COM. When IPX is loaded it will configure address for the w/s.
      3. Type A:>NETX.COM  with which latest version of Netware is loaded by w/s with the server if version at Netware w/s matches with the server it displays F prompt.

      Dedicated Workstation :

      These are diskless w/s, which are totally dependant on server for booting process. Procedure :

      1. Insert Boot ROM Chip into the NIC of w/s.
      2. Switch on w/s with this NET$DOS.SYS file gets executed from w/s. It also called as Netware Shell. It acts as interface between DOS & Netware. Nothing but it intersects DOS with Netware. Whenever commands are related with DOS then these commands are executed from w/s & if commands are related with Netware, it executed under Netware Environment. This file is basically used to distinguish between DOS & Netware e.g. Setpass executed from w/s & Attached directed to the Server.

    12. Question 12. What Is Ipx Protocol?

      Answer :

      IPX (Internetwork Packet Exchange) is a networking protocol from Novell that interconnects networks that use Novell's NetWare clients and servers. IPX is a datagram or packet protocol.

    13. Question 13. What Are The Features Of Ipx Protocol?

      Answer :

      IPX Protocol Features :

      • Easy to install.
      • It can configure its own address.
      • Addresses are assigned in alphanumeric Form.
      • Active protocol among all types of protocols.

    14. Question 14. Explain Ipx Reference Model?

      Answer :

      IPX Reference Model :

      Physical Layer : It is related to the selection of n/w (LAN) depending on components of n/w. It selects Ethernet/Arch net/Token Ring for installation.

      Datalink Layer : Depending on the type of NIC selected at Physical Layer. Datalink selects IEEE frame format i.e. for Ethernet it selects IEEE 802.3. Datalink Layer combines with Physical Layer in order to form Host to n/w layer

      Network Layer : It is based on only IPX Protocol.

      Transport Layer : Like TCP/IP this layer is based on 2 end to end Protocols NCP & SPX.

      Application Layer : It is related to the end users such as SAP users & File Server Users. SAP users selects SPX  for data trans because it is mainly used for multimedia applications. File Server users selects NCP for data trans as it is related to File Transfer Protocol (FTP).

    15. Question 15. Explain Ipx Frame Format / Ipx Packet Format?

      Answer :

      1. Checksum : It is 2 bytes long & it is many times ignored by IPX.
      2. Length of Packet : It is 2 bytes long, which gives idea about no. of bytes available in a particular Packet.
      3. Packet Control : It is 1 byte long & gives idea about no. of  n/w that are traveled by Packet.
      4. Packet Type : This field is used to distinguish between Control Packet & Data Packet. If first bit of Packet is 0 then it represents Control Packet & if it is 1 then it represents Data Packet. Control Packets are generated for maintenance of n/w.
      5. Destination Address : It is 12 Bytes long. Out of 96 bits first 32 bytes are n/w no, next 48 Bits represents Machine No. & last 16 bits represents Port / Socket Port i.e. local address of the Machine.
      6. Source Address : It is also 12 Bytes long as Destination Address.
      7. Data Field : It can store unlimited data bytes for actual transmission.

    16. Question 16. Explain About Modem?

      Answer :

      It is Modulator Demodulator Circuit.It is used for long distance transmission. It is a connectivity device, which support connectivity with the Internet.

      Types of modem:

      1. Internal 
      2. External

      Features of Internal : 

      • In Built     
      • Less expensive  
      • Not Portable  
      • Slower   
      • More Maintenance 

      Features of external modem : 

      • Connected Externally
      • More Expensive
      • Portable
      • Faster
      • Less Maintenance

    17. Question 17. Explain About Modulation?

      Answer :

      Modulation :- It is a process with which original signal is transmitted over a  carrier wave with the fixed amplitude or frequency. Carrier wave is a signal, which is used for trans of audio or video. Mainly these signals are trans over telephone lines. Two basic operations are performed by the Modem :

      1. Conversion of data from digital to analog form
      2. Conversion of data from analog to digital form

      Modulation is classified into :

      1. Amplitude : In this technique, amplitude of the carrier wave is constant from source to destination to avoid attenuation of a signal. Amplitude is  voltage between 2 consecutive peaks. It is peak-to-peak voltage.
      2. Frequency : In this, frequency of the carrier wave is constant from source to destination in order to maintain speed of trans. It is no of cycles per second. It is calculated in terms of wavelength (lamda). Wavelength is the distance between 2 consecutive peaks. Frequency & wavelength are inversely  promotional to wavelength.
      3. Phase modulation : In this technique amplitude as well as frequency of carrier wave is constant from source to destination. Phase Modulation is also called as Shift Key.

    18. Question 18. What Are The Components Of Modem?

      Answer :

      Components Of Modem :

      1. PC Interface : It is interface between PC & Modulator circuit, which connects PC & modem together. It trans signals from PC to Modem & vice versa. It also performs conversion of data from analog to digital & vice versa.
      2. Modulator Demodulator Circuit : It performs modulation of signals. Mainly it is based on frequency modulation in order to achieve max trans rate.
      3. Line Interface : It is interface between modulation circuit & telephone line. It connects telephone with modem with the help of twisted pair cables. It transmits modulated signals over telephone lines.

    19. Question 19. Explain Network Loadable Modules [nlm]?

      Answer :

      Network Loadable Modules [NLM] : These are the programs which are used to improve performance of the n/w. These modules are loaded at the time of installation of Netware O/S. NLM are classified into following :

      1. LAN Driver : It is NIC & related proxy for installation of NIC. It makes communication between w/s & other peripherals available on the n/w. e.g. Ethernet, Arch net, Token Ring
      2. Disk Driver : It controls communication between HDD (File Server or Database Server) & other peripherals of the n/w.
      3. Management Utilities & System Application Program : Utilities are the program which are executed whenever particular Netware Command is not applicable. These utilities are Syscon, Session, Filler, Pconsole.
      4. Name Spacing Module : These are the program which allow the user to assign different names for files & folders under Non-DOS environment.
      5. Netware Command Files : These are 2 Netware commands files which play an important role during execution of Netware. These files are autoexec.ncf & startup.ncf. Autoexec.ncf is used for configuration of the n/w. Startup.ncf is used for checking connectivity with the IPX. These files are used as batch files i.e. autoexec is executes first & then startup.

    20. Question 20. What Are The Protocols Used In Ipx Reference Model?

      Answer :

      • Application   : SAP(Sys advt  protocol)/ FTP (File Server).
      • Transport     : NCP(n/w core protocol)/ SPX.
      • Network       : IPX.
      • Datalink       : EEE 802.3/802.4/802.5.
      • Physical       : Ethernet / Archnet / Token Ring

    21. Question 21. What Is Listserv?

      Answer :

      LISTSERV is an automatic mailing list manager program. Each mailing list has a e-mail address which LISTSERV controls. For example the Novell mailing list has as its e-mail address NOVELL@listserv.syr.edu.

      LISTSERV forwards any mail sent to the list to all the people on the mailing list (in fact not all mail messages are forwarded: LISTSERV tries to catch spurious or faulty messages before they are forwarded). LISTSERV has its own e-mail address as well: the LISTSERV responsible for the Novell list can be found at LISTSERV@listserv.syr.edu.

       

    22. Question 22. How Do I Change A Server Name?

      Answer :

      1. Make sure that NDS is synchronised correctly (SET DSTRACE=ON).
      2. Change the file server name in AUTOEXEC.NCF of the server.
      3. Down the server.
      4. On another server, do a RESET ROUTER.
      5. Wait 5 minutes then reboot the server which has been renamed.
      6. Check DSTRACE again to make sure NDS is synchronised.
      7. Go into NETADMIN/NWAdmin to rename volume objects associated with server.

    23. Question 23. How Do I Change/upgrade The Sys: Volume On A Netware 4.10 Server?

      Answer :

      Download DSENH.EXE from the NWOSFILES library and use the DSMAINT.NLM which is documented within DSENH.EXE. The instructions are in README.TXT, section IV, Scenario 1.

    24. Question 24. How Do I Rename A Tree In Netware 4.1/4.11?

      Answer :

      LOAD DSMERGE and select the option to Rename a tree.

    25. Question 25. How Do I Remove Nds From A Server Where There Are Nds Errors Which Will Not Allow Removal Any Other Way?

      Answer :

      LOAD INSTALL -DSREMOVE then select the option to remove Directory Services.

    26. Question 26. How Do I Enable Nlsp?

      Answer :

      NLSP comes with Netware 4.1 and NetWare 4.11

            Load INetcfg
              Protocols
                IPX
                  Advanced IPX - Enabled
                    Routing Protocol - NLSP

    27. Question 27. Which Version Of Nwadmin Should I Use?

      Answer :

      NWADMIN.EXE is the windows probram for administrating NW 4.x servers up to NetWare 4.10.

      •       NWADMN3X.EXE is the NW 4.11 version for Windows 3.x.
      •       NWADMN95.EXE is the NW 4.11 version for Windows 95.
      •       NWADMNNT.EXE is the NW 4.11 version for Windows NT.

            The NetWare 4.11 version will also work with earlier NetWare 4 versions, but they don't support MHS or the 'old style' of user templates. In a mixed NetWare 4.10/4.11 environment, user templates can be used without problem.

    28. Question 28. How Do I Login As The Administrator User For The First Time After Installation?

      Answer :

      Ensure that you are using VLMs with NDS.VLM loaded, or Client 32, then : 

           LOGIN .admin.orgname

    29. Question 29. Where Can I Find A Full List Of Net.cfg Parameters?

      Answer :

      NETCFG.TXT in VLM*.EXE in the NWOSFILES forum or the manual for the 'DOS/Windows Client Kit'

    30. Question 30. How Can I Check That Nds Is Synchronising Properly?

      Answer :

      Type SET DSTRACE=ON at the server console. Check that you are seeing ALL PROCESSED=YES on the newly-created screen.

    31. Question 31. How Do I Set Up Bindery Emulation On The Server?

      Answer :

      Use the SET BINDERY CONTEXT command on the console to set the context(s) where Bindery Emulation should occur.

    32. Question 32. What Is Error -631 When Trying To Set Bindery Context On Server?

      Answer :

      Ensure that a partition replica containing the context to be bindery emulated exists on this server.

    33. Question 33. Is There A Way To Limit The Amount Of Disk Space A Given User Can Access On A Volume?

      Answer :

      In NWADMIN, click on the volume object, From the menu:  Object, Details, See User Space Limits  _or_ click on the directory under the volume. Object, Details, Facts, Restrict size.

    34. Question 34. How Do I Manage File Rights On A Netware 3.x Server Running Netsync?

      Answer :

      Assigning File Rights With NetSync : 

      Administration of NetSync should be done using the NetWare 4.10 utilities Filer or NWAdmin and not the Syscon utility.Changes made in Syscon will not be updated in the binderies on other NetWare 3.x servers.  To use NWAdmin to administer file rights for the NetWare 3.x servers you must proceed as follows:

      • Create a server object for the 3.x server using NWAdmin.  Do NOT delete the server bindery object that was created when NetSync was installed.
      • Create volume objects for each volume that resides on the 3.x server. You can now double-click on the volume object to display the file structure of the volume.
      •  Highlight the directory to which you want to modify rights and enter the "Details" menu.  Rights can now be modified in the "Trustees  of this Directory" menu.
      •  Rights for NetSync cannot be modified from the user object.

    35. Question 35. I Get A Message On The Server Console That My Netware 4.x Server Can't Communicate With My Netware 3.x Server. Why?

      Answer :

      The NetWare 4.x server is trying to communicate with the NetWare 3.x server using NetWare 4.x protocols. The NetWare 3.x server does not respond, so they cannot communicate. Ignore this error message. 

    36. Question 36. What Is The Equivalent In Netware 4.x Of Security.exe In Netware 3.x?

      Answer :

      You would need to use a third party utility, such as AuditWare/NDS from Preferred Systems or BindView/NDS from BindView Development Corp.

    37. Question 37. How Can I Minimise Network Traffic Across Wan Links?

      Answer :

      In a NetWare 4 environment, WAN traffic can be seen from the following sources :

      1. Time synchronisation.
      2. NDS.
      3. SAP/RIP.

      Traffic from each of these sources may be reduced in the following ways. 

      Time Synchronisation : The following two SET parameters may be adjusted to change the frequency (number) and polling interval (seconds) for time synchronisation polling :  

        • TIMESYNC Polling Count = number (default 3)  (Decrease this figure) 
        • TIMESYNC Polling Interval = seconds (default 600)    (Increase this figure) 

      NDS : NDS traffic may be reduced by using the DS Filter program,which allows setting of the periods during which synchronisation may take place. Using this program, NDS synchronisation will only occur at certain times of the day. DS Filter NLMs are available as part of the Novell Multi Protocol Router (MPR) 3.0 product, or on the Novell Consulting Toolkit.

          Additionally, it is possible to change the SET parameter : NDS inactivity synchronization interval = minutes (default 30) to increase the time between periods when a synchronisation attempt takes place, if no other activity has been seen during this time. This is of particular interest on ISDN (and other switched) connections where frequent activation of the line might be undesirable. 

      SAP/RIP :  SAP (Service Advertising Protocol) and RIP (Routing Information Protocol) traffic may be reduced by the use of a filtering   program included with NetWare 4.0x and 4.1. This program can be used on servers which are acting as routers within the network.If servers are not acting as routers, it is suggested that the filtering facilities as provided by the third-party router are used instead. 

    38. Question 38. How Do I Know How Compression Is Progressing?

      Answer :

      Use the console command : 

           SET COMPRESS SCREEN=ON

      This creates a new screen which shows compression as it takes place. The first field shows the file being processed (an asterisk means   decompression). The second field shows the compression ratio. The third and fourth fields are bytes/sec in and out. The fifth field is the compressed size, and the sixth field is the original size. The final group of five numbers are debug values having to do with how the file was compressed, whether the file could be compressed, etc.

    39. Question 39. I Have One Server. Time Synchronisation Is Showing As Not Synchronised.what Can I Do?

      Answer :

      Make sure that TIMESYNC TYPE is set to SINGLE reference

    40. Question 40. How Can I Check That Time Synchronisation Is Active On My Server?

      Answer :

      Type TIME at the server console.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

NGN Tutorial