National Defence Academy (NDA) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

National Defence Academy (NDA) Interview Questions & Answers

Are you looking for NDA jobs? Are you passionate about to work in Navy and Army? Want to know the application process, entrance date, age limit to appear for the exam and other details? We wisdom jobs will give you full details regarding the job prospects and the interview session that is going to be held after the entrance exam. Candidates who want a bright career can opt for this NDA jobs which is a joint services academy of the Indian armed forces where cadets of the three services army, navy and air force train together before they are posted to their service academies. NDA jobs are very challenging and adventurous job which requires physical fitness. Candidates who have completed inter are eligible for NDA jobs. if you want to select in the interview be prepared by looking into National Defence Academy job interview questions and answers given at our page.

National Defence Academy (NDA) Interview Questions

National Defence Academy (NDA) Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Role Of Defense Forces In Our Country?

      Answer :

      If, you are going to appear for interview, you should have detailed information about the organization. Interviewer asked this question, so you should give the perfect and impressive answer. Candidates, who passed their 12th class and attending NDA interview, they must have entire knowledge about the organization.

    2. Question 2. Why Did You Gave First Preference As Army / Air Force / Navy?

      Answer :

      When you are filling NDA Application Form for examination, aspirants get a choice to select Army / Air Force / Navy.

    3. Question 3. Will You Come Back Again For Ssb Interview If You Fail This Time.?

      Answer :

      interview can also put up that question, don’t be tense, he is not signifying that, he is disqualifying you at this time. At this time, interviewer is examining your personality. If you say, you come here with a particular reason, this type of answer, definitely, will be effective for your personality.

    4. Question 4. Which Course You Will Opt After 10+2 If You Could Not Become Officer And Why?

      Answer :

      After 10+ 2, there are several opportunities available for additional studies. So, you can decide before attend SSB interview. Never say that, it is a choice your parents that you will be become an officer. It will be reflected your personality.

    5. Question 5. Why Do You Want To Join Indian Air Force?

      Answer :

      Normally, this types of questions, asked in NDA Interview. Firstly, interviewer will ask to you, why do you want to join Indian air force? So, you must give a particular answer. Some participants answer that, they would like to serve for their country and some aspirants say that, uniform of Indian air force makes them feel proud and many applicants say that, money is also purpose to join Indian Armed Forces.

    6. Question 6. Did You Do Any Special Preparation For Ssb?

      Answer :

      Definitely, you did special preparation for SSB, so tell him, Yes sir. I am ready to give answers to your questions. You can practiced for SSB from various resources including current issues, studying magazines, getting guidelines from sites especially devoted for SSB like SSB chink.

    7. Question 7. What Are Your Strengths?

      Answer :

      This is the most asked question in which interviewee has to tell about his or her best ability like knowledge base strengths (computer skill, technical ability etc), Personal ability (flexibility, dedication, punctuality, leading ability etc) and transferable skills (planning, analytical skills etc).

    8. Question 8. What Are Your Weaknesses And How Are You Overcoming Them?

      Answer :

      It is the favorite question of recruiting panel and asked to know about weakness of candidate. Main thing to remember while answer this que stionto not to tell your personal weakness. You must answer of it in positive way and with a better overcome option.

    9. Question 9. Who Is The General / Chief Of India Army, Navy And Air Force?

      Answer :

      While going for NDA interview you must know answer of this question otherwise you must be disqualified.

      So this time:

      • General of Indian army – Mr. Dalbir Singh Suhag
      • Chief of Navy – Mr. Admiral RK Dhowan
      • Chief of Air Force – Air Chief Marshal Arup Raha

    10. Question 10. Motivation Behind To Opt For Nda?

      Answer :

      You must be prepared for this question as you have decided your career in defence. You must have a proper and realistic reason that what is you motivation or why you have decided to join National Defence Academy.

    11. Question 11. Why Do You Want To Join Defence?

      Answer :

      Most regularly raised query for NDA NA applicants during the individual meeting is why you want to be a part of defense sector. As the applicants will be participating in their first meeting, this query is the most predicted query. So you need to get ready your purpose properly. Few applicants say that they want to work for the nation and few say that the dress (Standard uniform) feels them pleased and proud, for few applicants cash is also purpose behind becoming a member of Native Indian Armed Forces.

    12. Question 12. What Is The Role Of Defence Forces In Our Country?

      Answer :

      If an applicant is coming for an interview, interview panel member will anticipate the applicant to know about the association. So this query may be thrown up during the SSB meeting by the official getting your personal interview. As many applicants are just 12th standard pursuing applicants, most of them don't know much about Defense. So before coming for the interview, you must know few details.

    13. Question 13. Will You Come Back Again For Ssb Interview If You Fail This Time?

      Answer :

      The meeting panel member may ask this query during individual meeting for NDA NA applicants. Don't be anxious as he is not informing you ultimately that he is unable you now. Instead, the meeting with official is trying to analyze your character. If you say you will not come back without a justification, it will indicate badly on your character.

    14. Question 14. What If You Do Not Get Recommended This Time?

      Answer :

      You have to swiftly and basically say that ‘Sir I’ll try next occasion again’. Now he may reverse you by saying that if you do not get into then what? Here you have to demonstrate your dedications to work for nation, you have to say that sir I’ll work with my best, or I have not supposed anything as hitherto except Defense.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial