MS VISIO Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

MS VISIO Interview Questions & Answers

Are you a Graphic expert with skills expanded to MS Visio and thriving for opportunities to show your skills? Your next step in that case should be towards wisdom jobs, India’s leading job portal used by many talented job seekers as well as top job givers. A product from the Microsoft family, MS Visio is a diagramming and vector graphics application. There are plenty of MS Visio jobs, for the right talent at any time in any industry in all major to minor companies in various locations. The positions that are frequently heard available are Documentation or senior manager, MS Visio application specialist, MS Visio Engineer, Graphic designer, MS Visio consultant, Graphic team lead etc. Go through MS Visio job interview questions and answers page for a tension free and winning interview.

MS VISIO Interview Questions

MS VISIO Interview Questions
    1. Question 1. Explain What Is Microsoft Visio?

      Answer :

      Microsoft vision is a diagramming tool designed by Microsoft in order to help create pictures out of complex information. Business flow charts, network diagrams, organization charts, etc. can be easily formed with the help of Micro-soft Visio.

    2. Question 2. Explain How You Can Edit A Master Shape In Microsoft Visio?

      Answer :

      Copy the master shape to a custom stencil, for example, document stencil or a new stencil In your custom stencil, right click the master shape and click Edit Master -> Edit Master Shape. A new window will open with the shape ready for edit Edit the custom stencil, by using various data tools like Shape Styles on Home tab or Shape Design on Developer tab When you are done close the window. Click Yes to save the changes.

    3. Question 3. Explain How You Can Import Data To Shapes In Your Drawing In Visio 2013?

      Answer :

      To import your data into the External window, use the data selector wizard On the data tab, in the external data group, choose option link data to shapes On the first page of the Data Selector wizard, select what type of data sources you want to use In the data selector wizard, follow the instructions Once you click on finish tab of the Data Selector wizard, the external data window manifests with your imported data.

    4. Question 4. Mention What Are The New Features Available In Visio 2013?

      Answer :

      It provides more number of shapes than the earlier version A metro-style format to support windows 8 Newly introduced template that includes family budget, inventory tracker, personal money tracker, The new version allows you to link with numerous data sources and import data from these data sources. Some of these data sources includes SQL server, Excel, Sharepoint, Couple of people can work on the same diagram at the same time and can merge multiple versions together.

      Also, you can get visual indicators about what shapes other are working on and easily sync diagram when saving It allows others to add comments to a diagram through a browser using Visio Services By keeping your diagram linked to the data source, you can also have an upto date view of your data It allows you to comment and share diagrams both static and data linked through a web browser Quick access floating bar replace any shape in a diagram quickly.

    5. Question 5. Explain What Is The Short-cut For Zooming An Image In Visio 2013?

      Answer :

      In Visio 2013, the short-cut for zooming an image is by holding Cntrl+Shift keys and then drag rectangle around two of the shapes on the drawing page.

    6. Question 6. Explain How You Can Create An Erd In Visio 2013?

      Answer :

      To create an ERD in Visio 2013, You have to select software and database from the list of template categories After that select Database Model Diagram and then select Software and Database from the list of templates Now drag-n-drop an entity from the Shapes panel into the drawing grid. Change the generic name for the physical name and conceptual name Inside the Database Properties panel, switch to the column category. Now, type the name of an column (an attribute). Type FNAME, and then click the Edit button to change the default size of 10 characters.

      Now choose the Data Type tab and change the field length to 12 and switch from “fixed length” to “variable length” . After that enter the column names Once one entity is prepared, likewise you can create another column Now to create a relationship between different entities, click on the relations icon in the shape panel, and drag and drop Relationship into the table you want to build a relation with. You can do same for other entities as well.

    7. Question 7. Explain What Are The Roles Of Connectors In Visio?

      Answer :

      Connectors in Visio are referred to those lines that connect shapes. They are one-dimensional shapes that are used most frequently to connect two-dimensional shapes. One-dimensional shapes will display endpoints whereas two-dimensional shapes will display a selection frame with rotation handles and green sizing.

    8. Question 8. Explain How To Create Powerpoint Slides From A Visio Drawing?

      Answer :

      To create a PowerPoint slides from a Visio drawing, you have to access macro in Visio as it creates slides from the active Visio drawing. To open the set of slides from a Visio drawing, you have to Open the Visio drawing containing the macro Open the Visio drawing that you want to save as PowerPoint Choose Tools>Macro>Create PPT fromVisio>ThisDocument>CreatePowerPointFromVisio Now you will have PowerPoint slides with your drawing pages Macro forms a title slide and inserts the name of the Visio document from which slides were made.

    9. Question 9. Explain What Is Containers, Lists And Callouts?

      Answer :

      Containers: It provides a visual boundary around a set of objects, but it also build a logical relationship between the objects and containers within it. Containers know which shape they consist, and shapes know when they are members of a container Lists.

      container Lists: It is a type of container that maintains an ordered relationship among its members. Each object in the list are aware of its ordinal position, new objects are merely not added to a list but are added to a specific position in a list.

      Callouts: A callout is merely a shape that glued to one another to add a comment. A visio 2013 provides the provision to add an annotation to a shape, but the callout knows the shape to which it is attached and the shape can recognize any attached callouts.

    10. Question 10. Explain How You Can Share Diagram Using The Cloud?

      Answer :

      In order to share a file using Cloud, you have to Go to the File option, and then go down to Share option When you choose option Share, you will further notice two options, Invite People and  Second option is to send a link If you choose the first option, it will save your file on SkyDrive After that, you will be enabled to share a document, if you are choosing e-mail as a sending option, you can share a copy of your diagram The other option is sending out a link to the file and then you will be having everybody working on the same file.

    11. Question 11. What Is The Use Of Microsoft Visio?

      Answer :

      Visio is a program that falls under the Microsoft Office Suite of products. It is used for many things that utilize layouts, diagrams, and charts. The graphics that are used in Visio are standard images utilized by flowcharts, decision diagrams, playbooks, and even network diagraming.

    12. Question 12. What Is Microsoft Visio Viewer Used For?

      Answer :

      By using Microsoft Visio 2013 Viewer, Visio users can freely distribute Visio drawings (files with a .vsdx, .vsdm, .vsd, .vdx, .vdw, .vstx, .vstm, .vst, or .vtx extension) to team members, partners, customers, or others, even if the recipients do not have Visio installed on their computers.

    13. Question 13. How Do I Add Visio To Office 365?

      Answer :

      Process for adding Visio to Office 365 :

      • Click on the App Launch button and then on Admin to open the Office 365 admin center.
      • Click on the Purchase Services link in the left panel.
      • Find the Visio trial in the list of services.
      • Click on the Trial link.
      • Click on the 'try now' button.

    14. Question 14. What Is Visio Pro?

      Answer :

      Microsoft Visio can be used to create simple or complicated diagrams. It offers a wide variety of built-in shapes, objects and stencils to work with. You can also make your own shapes and import them, if you're willing to do all that extra work. 

    15. Question 15. Is Visio A Microsoft Product?

      Answer :

      Microsoft Visio (formerly Microsoft Office Visio) is a diagramming and vector graphics application and is part of the Microsoft Office family. The product was first introduced in 1992, made by the Shapeware Corporation. It was acquired by Microsoft in 2000.

    16. Question 16. How Do I Convert A Visio File To A Pdf File?

      Answer :

      Open Microsoft Office Visio 2007 and go to File->Open (or press Ctrl+O), browse for the diagram you want converted to PDF and open it. Go to File->Print (or press Ctrl+P) and in the Printer section choose novaPDF. If you want to adjust novaPDF's settings before creating the PDF file, use the Properties button.

    17. Question 17. What Is A Visio Viewer?

      Answer :

      By using Microsoft Visio 2016 Viewer, Visio users can freely distribute Visio drawings (files with a .vsdx, .vsdm, .vsd, .vdx, .vdw, .vstx, .vstm, .vst, or .vtx extension) to team members, partners, customers, or others, even if the recipients do not have Visio installed on their computers.

    18. Question 18. How Do I Print A Visio Document?

      Answer :

      If you want to print your entire drawing, view your entire drawing in your browser window and center it in the window. (Right-click the drawing, click Zoom, and then click Whole Page.) Choose a printer paper orientation (portrait or landscape) that matches the orientation of the Visio drawing.

    19. Question 19. What Is A Swim Lane In Visio?

      Answer :

      A swim lane (or swimlane diagram) is a visual element used in process flow diagrams, or flowcharts, that visually distinguishes job sharing and responsibilities for sub-processes of a business process. Swim lanes may be arranged either horizontally or vertically. Swim lane flowchart.

    20. Question 20. How To Create A Cross-functional Flowchart?

      Answer :

      Create a cross-functional flowchart :

      • Click the File tab.
      • Click New, click Flowchart, and then double-click Cross Functional Flowchart.
      • To label the diagram and swimlanes, click a field that contains placeholder text, and then type the label.
        • TIP: To reposition a label, click the Text Block tool, click a label, and then drag it to a new location.
      • In the Ribbon, click the Cross-functional Flowchart tab.
      • In the Design group, click Rotate Lane Label to change the orientation of the label text.
        • You can make other changes to the design and layout of the flowchart on this tab.
      • To indicate phases in your process, in the Insert group, click Separator. To change the label, type while the phase is selected.
      • Drag a flowchart shape from the Shapes window onto a swimlane.
        • The swimlane glows with a slight yellow/orange highlight to indicate that it contains the shape. When a shape is contained by a swimlane, it will move with the swimlane if you later decide to rearrange the diagram.
      • Add more shapes to create your flowchart by using the AutoConnect mini toolbar or by dragging shapes from the Shapes window and connecting them.

    21. Question 21. How To Delete A Swim Lane?

      Answer :

      Click the label of the swimlane you want to delete, and then press DELETE.

    22. Question 22. How To Rearrange The Swim Lanes?

      Answer :

      Rearrange the swimlanes :

      • Click the heading of the swimlane you want to move, so the swimlane is selected.
      • The pointer should display the Move icon.
      • Drag the swimlane and drop it where you want it.
      • Shapes that are contained by the swimlane will move with it. To check whether a shape is contained and not just sitting under the swimlane, select the shape. The swimlane will glow with a slight yellow/orange highlight if the shape is contained. If a shape is not contained but you want it to be, move the shape a little and the swimlane will recognize it.

    23. Question 23. How To Add A Swim Lane?

      Answer :

      Add a swimlane :

      • Right-click a swimline and then click Insert ‘Swimlane’ Before or Insert ‘Swimlane’ After in the shortcut menu.
      • Hold the pointer over a corner of one of the swimlanes. Click the blue Insert ‘Swimlane’ Shape arrow that appears.
      • On the Cross-functional Flowchart tab, in the Insert group, click Swimlane. A swimlane is added after the selected swimlane, or at the end if no swimlane is selected.
      • From Basic Flowchart Shapes, drag a swimlane shape to the boundary of the band where you want it to appear.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Microsoft Silverlight Tutorial