MooTools Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

MooTools Interview Questions & Answers

Preparing for a job interview is no longer a tedious job with our job portal. MooTools is a compact JavaScript framework designed for the benefit of intermediate to advanced JavaScript developers. There are plenty of MooTools jobs available for those talented and passionate professionals for different positions like Front End engineer, IT Manager, Panel programmer analyst, senior PHP developer, Senior JavaScript developer and many more positions as such. Visit wisdom jobs for any kind of information related to your job search and also go through MooTools jobs interview questions and answers page so as to prepare well for the interview and clear the interview easily. Apply for various relevant jobs and subscribe to our job portal to further get notified of any latest jobs.

MooTools Interview Questions

MooTools Interview Questions
    1. Question 1. How To Use The Gallery With Data From Flickr In Mootools?

      Answer :

      Just download the version of smoothgallery with the flickr plugin and follow those steps:

      • Put proxy.php from the archive in the same folder as your html file.
      • Use demoflickr.html as an example of how to use it).

    2. Question 2. How To Make The Gallery Go To The Next Or Previous Image Using Mootools?

      Answer :

      Sometime you might want to remove the built in buttons to make buttons outside the gallery. Doing that is very simple: Just make your buttons call the appropriate functions.

      The functions to make it go to the next or previous images are respectively:

      • myGallery.nextItem();
      • myGallery.prevItem();

    3. Question 3. How To Make The Gallery Go To A Specific Image Using Mootools?

      Answer :

      Just use the goTo function. But remember that its argument is an integer starting from 0 and not 1.

      For example, to make it skip to the fifth image, use this code:

      myGallery.goTo(4);

    4. Question 4. How To Call The Gallery From Outside In Mootools?

      Answer :

      First, when you create your gallery, you should store it in an object. In the Getting Started guide, we called this object myGallery so let's continue to use this name for our examples.

      Just call the childs functions like this:

      myGallery.myFunction(myArgs);

    5. Question 5. Suppose I Want To Change The Way I Feed The Slideshow. How Can I Change The Elements And Classes It Is Using?

      Answer :

      Doing so is very simple. SmoothGallery uses CSS Selectors to select elements and values. Just keep in mind that values are contained by an element.

      Here are the options to change the selectors used, and their default values:

      elementSelector: "div.imageElement",
      titleSelector: "h3",
      subtitleSelector: "p",
      linkSelector: "a.open",
      imageSelector: "img.full",
      thumbnailSelector: "img.thumbnail"

    6. Question 6. How To Set Up The Slideshow To Automatically Go To The Next Image After A Certain Amount Of Time?

      Answer :

      To set the timed mode, just add this options:

      timed: true

      Then, set your delay between image (default is 9000 miliseconds). For example, to have a delay of 5 seconds between images, set this option:

      delay: 5000

    7. Question 7. How To Change The Text On The Carousel Tab (the "pictures" Text)?

      Answer :

      I'm glad you asked. Since you may have different languages on your website, each instance can have it's own text. To change it, just set this option:

      textShowCarousel: 'My new text'

    8. Question 8. How To Change The Arrows And Their Position In Mootools?

      Answer :

      Well, you have two options:

      ► Either change the arrows for all the galleries, by changing those selectors background values in jd.gallery.css:

      .jdGallery a.left and .jdGallery a.right for all the browsers

      and * html .jdGallery a.left and * html .jdGallery a.right for IE6.

      ► Or, you could change the arrows and position for a specific instance of the galleries in your own css file (called after the smoothgallery one), with the selectors:

      #myGalleryId a.left and #myGalleryId a.right

      (see how it's done in jd.gallery.css for more info on the css settings).

    9. Question 9. How To Hide The Image Information Panel In Mootools?

      Answer :

      Yet another simple switch in the options:

      showInfopane: false

    10. Question 10. How To Hide The Carousel In Mootools?

      Answer :

      Just like for the arrows, add this to the options:

      showCarousel: false

    11. Question 11. How To Hide The Arrows In Mootools?

      Answer :

      Very simple, just feed this option to gallery creator:

      showArrows: false

    12. Question 12. Suppose We Want To Use Mootools On Our Website For Other Effects But We Need More Components. What Can We Do?

      Answer :

      We can make your own releases on the MooTools "build your own download" page.

      The components you will need for SmoothGallery are:

      • All from core
      • All from native
      • All from addons
      • All from Window
      • All from Effects
      • From Drag: Drag.Base
      • Nothing from remote
      • From Plugins: Scroller and Slider.

    13. Question 13. Explain Mootools Benefits?

      Answer :

      MooTools provides the user with a number of advantages over native JavaScript. These include:

      ► An extensible and modular framework allowing developers to choose their own customized combination of components.
      ► MooTools follows object-oriented practices and the DRY principle.
      ► An advanced effects component, with optimized transitions such as easing equations used by many Flash developers.
      ► Enhancements to the DOM, enabling developers to easily add, modify, select, and delete DOM elements. Storing and retrieving information with Element storage is also supported.

    14. Question 14. Explain Mootools Browser Compatibility?

      Answer :

      MooTools is compatible and tested with:[15]

      ► Safari 3+
      ► Internet Explorer 6+
      ► Mozilla Firefox 2+
      ► Opera 9+
      ► Chrome 4+

    15. Question 15. Explain Mootools Components?

      Answer :

      MooTools includes a number of components, but not all need to be loaded for each application.

      Some of the component categories are:

      ► Core: A collection of utility functions that all the other components require.

      ► More: An official collection of add-ons that extend the Core and provide enhanced functionality.

      ► Class: The base library for Class object instantiation.

      ► Natives: A collection of JavaScript Native Object enhancements. The Natives add functionality, compatibility, and new methods that simplify coding.

      ► Element: Contains a large number of enhancements and compatibility standardization to the HTML Element object.

      ► Fx: An advanced effects-API to animate page elements.

      ► Request: Includes XHR interface, Cookie, JSON, and HTML retrieval-specific tools for developers to exploit.

      ► Window: Provides a cross-browser interface to client-specific information, such as the dimensions of the window.

    16. Question 16. What Is Mootools?

      Answer :

      MooTools originated from Moo.fx, a popular plug-in Proietti produced for Prototype in October 2005, which is still maintained and used.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

MooTools Tutorial