Microstrategy Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Microstrategy Interview Questions & Answers

Have you prepared to attend the job interview? Are you confused in job research? Then no problem we have the right answer to you in in our site page. If you are aware with the MicroStrategy then there are numerous leading companies that offer job roles like MicroStrategy - Mstr Developer lead, MicroStrategy Developer, Senior MicroStrategy Developer, MicroStrategy Developer Cum Administrator many other leading roles too. If you are preparing for MicroStrategy interview and don’t know how to crack interview and what level or difficulty of questions to be asked in job interviews then go through Wisdomjobs MicroStrategy interview questions and answers page to crack your job interview. Underneath are the commonly asked MicroStrategy job interview questions and answers and MicroStrategy jobs role which can make you feel relaxed to face the interviews:

Microstrategy Interview Questions

Microstrategy Interview Questions
    1. Question 1. How Many Types The Microstrategy License Can Be Bought?

      Answer :

      Two types: – named users or cpu license.

    2. Question 2. What Is A Joint Child?

      Answer :

      A joint child is Microstrategy way of handling Composite Keys. Composite keys are constituted of two or more columns which together act as unique identifier. To handle this case in Microstrategy we make this set of columns, constituting composite keys, as joint child.

    3. Question 3. What Are Vldb Properties?

      Answer :

      VLDB stands for Very Large Data Base Properties. This is Microstartegy way of handling database specific preferences while generating the report SQL. There are number of them. A few common one are for Attribute or Metric join types, cross join check, type of intermediate table, etc.

    4. Question 4. What Is The Command Manager?

      Answer :

      MicroStrategy Command Manager lets you perform various administrative and application development tasks by using text commands that can be saved as scripts. Like for example: – server management, user management, security, database management.

    5. Question 5. What Is An Object Prompt?

      Answer :

      An object prompt allows you to select which MicroStrategy objects to include in a report, such as attributes, metrics, custom groups and so on. Object prompts can either determine the definition of the report template or the report filter.

    6. Question 6. What Are Logical Views Used For?

      Answer :

      Logical Views allows application architects to create any desired view using MicroStrategy, without DBA involvement. Once these Logical views are created, they are available to the report designer in a way similar to any other table. This allows developers to model attributes and facts whose expressions span multiple tables.

    7. Question 7. How Will Project Sources Be Configured In Mstr Office?

      Answer :

      By editing the projectsources.xml, new project sources can be added.

    8. Question 8. Difference Between Standard, Absolute And Ignore Condition In Metrics?

      Answer :

      Standard filtering allows the report filter to affect the metric. Absolute filtering raises the report filter to the level of the target, so all subcategories in the categories included on the report are added together. Ignore filtering disregards filtering criteria based on the attribute in the target and its related attributes (both parents and children).

    9. Question 9. Comparison Between Consolidations And Custom Groups?

      Answer :

      A custom group is a set of special filters that can be placed on a template. It is made up of an ordered collection of elements called custom group elements. Consolidations are used to specify the data you want to view in your report. They allow you to group attribute elements in new ways without changing the metadata and warehouse definitions.

    10. Question 10. How The Reports Are Optimized?

      Answer :

      VLDB properties allow you to customize the SQL that MicroStrategy generates, and determine how data is processed by the Analytical Engine.

    11. Question 11. What Is The Order Of Precedence Of Vldb Properties?

      Answer :

      Reports>Project>Database Instance>DBMS

    12. Question 12. Difference Between Report Limit And Report Filter?

      Answer :

      A report limit specifies a set of criteria used to restrict the data returned in the report data set after the report metrics are calculated. Report Filter applies the where condition to the query sent to warehouse to extract the results.

    13. Question 13. What Is Metric Formula Join Type? How It Is Different With Metric Join Type?

      Answer :

      This is basically used for Compound Metrics and determines how the different tables used in metric formula are joined. Whereas the Metric Join Type determines how the metrics are joined to other metrics.

    14. Question 14. What Are Attribute Roles?

      Answer :

      A user defines two attributes that have the same definition but play different roles in the business model. In this example, attribute Origin Airport and Destination Airport are defined using the same Lookup Table and Column (Airport_ID). Both attributes share the same forms, or information about them (Description, Location, etc.). In the fact table, however, a separate column exists for each of their roles (Origin_Airport_ID and Destination_Airport_ID).

    15. Question 15. How Do We Resolve Attribute Roles?

      Answer :

      By creating explicit table alias for the same or enabling the Automatic Attribute Role recognition.

    16. Question 16. What Are Statistics Tables And How Do You Configure The Project Statistics?

      Answer :

      Statistics tables contain data on the MicroStrategy system’s usage and performance, and are populated by all projects that are configured to log statistics.
      To configure:-
      1. Set up the Enterprise Manager.
      2. Define the statistics and enterprise warehouse database.
      3. Create the statistics database instance
      4. Go the project configuration wizard of the project
      5. Select statistics and define the what you want to log

    17. Question 17. Difference Between Project Merge And Object Manager?

      Answer :

      1. Object Manager can move just a few objects or just the objects in a few folders. Project Merge moves all the objects in a project.
      2. Object Manager must locate the dependents of the copied objects and then determine their differences before performing the copy operation. Project Merge does not do a dependency search, since all the objects in the project are to be copied.
      3. Project Merge can be run from the command prompt in Microsoft Windows.

    18. Question 18. How Conflicts Occur And What The Ways To Resolve Them?

      Answer :

      When copying objects across projects with Object Manager, if an object with the same ID as the source object exists anywhere in the destination project, a conflict occurs.There are various ways to resolve depending upon the conditions like use existing, replace, keep both, use newer, use older, update in same path, update in new path and merge privileges.

    19. Question 19. What Are Report Caches And How Many Types Are There?

      Answer :

      A report cache is a result set from an executed report that is stored on MicroStrategy Intelligence Server. 4 types: matching caches, history caches, matching-history caches and xml caches.

    20. Question 20. While Establishing Relationship Between Attributes How Do You Decide Which Attribute Qualifies As Child And Which One As Parent?

      Answer :

      While establishing the relationship between attributes one can either look from business hierarchy point of view and the attribute higher in the hierarchy becomes parent of the attribute lower in the hierarchy. Parent and Child follow a one-to-many relationship. Example Time hierarchy Year > Month > Date. Here Year would be parent of Month and Date and Month parent of Date. We can also identify Parent-Child relationship from database design point of view. Here in a table the Primary Key uniquely identifies the other columns in the table and hence qualifies as child of all the other attributes from the table, in the same ways as a child in real world identifies his father (at least the biological one).

    21. Question 21. What Is A Logical Size Of A Table And What Does It Depend On?

      Answer :

      Logical size is Microstrategy way of generating the best suitable/optimized SQL to fetch the required data. Microstrategy follows an algorithm to calculate the logical size of a table, which depends on the no of attributes and facts based on the table and also the position of those attributes in the system hierarchy. The logical size does not depend on the actual data (no of rows) in the database. If the candidate answers this than his concept is wrong

    22. Question 22. What Are Level Metrics? And Why Are They Required?

      Answer :

      Level metrics are advanced metrics which are set to be evaluated at a specified attribute level. These are required when in the same report you need to roll up a metric at two different levels side by side. Example is comparison of “Revenue from a Region” to “Revenue from a Country”. Here Region and Country are the two different levels.

    23. Question 23. What Is The Difference In The Way Microstrategy Handles Custom Group And Consolidations? Any Advantage Of Using One Over The Other?

      Answer :

      Custom Groups are handled at the database end where as Consolidations are handled at the Analytical Engine end. As a result the Consolidations are not an overhead for the database as there is a single pass in the query. On the other hand Custom Groups are an overhead on the database as they fire a separate SQL pass for every Custom group element.

    24. Question 24. At Which Levels You Can Set The Vldb Properties? Which Level Has The Highest Pecedence?

      Answer :

      VLDB Properties can be set at various levels like Report, Template, Metric, Project, Database Instance and DBMS level. Out of this Report level has the highest priority. It overrides all other levels.

    25. Question 25. What Are The Various Ways Of Incorporating Security In Microstrategy?

      Answer :

      In Microstrategy security can be incorporated using a mix of any of the following ways:
      1. Putting user specific restrictions at the database end and using user specific connection mapping. This is for column level security.
      2. Applying folder and object level security to restrict access to certain set of reports/objects
      3. Applying Security filters to the user. This provides row level security.

    26. Question 26. What Are Pass-through Functions And Why They Are So Called? Give Some Examples.

      Answer :

      Pass-through functions are Microstrategy way of generating database specific SQL construct which otherwise are not possible. These are called pass-through functions because Microstrategy does not check the actual SQL construct and dumps it as is on the database. Example include ApplySimple, ApplyComparison, etc.

    27. Question 27. Please Write A Query To Get All The Departments, And The Count Of Employee In Those Department, Which Have More Than 50 Employees And Are Based Out Of State New York. Following Are The Table Structures:

      Answer :

      Department table: Department_ID, Department_Name, State (Note: Department ID is Unique here and more than one department can belong to one State) Employee Table: Employee_ID, Employee_Name, Department_ID (Note: Employee ID is unique here and more than one Employee can belong to one department, but one employee does not belong to more than one department)

      Following should be the query

      SELECT dept.department_id,
      Max(dept.department_name),
      Count(emp.employee_id)
      FROM department dept JOIN employee emp
      ON dept.department_id = emp.department_id
      WHERE dept.state = “new york”
      GROUP BY dept.department_id
      HAVING Count(emp.employee_id) > 50

    28. Question 28. What Is The Difference Between Absolute Filtering And Standard Filtering?

      Answer :

      When we use the absolute filtering in definition of level metric whatever data we obtain from the filter is goingto be reported as such and the the report filter will be overridden by the absolute filter settings. The standard filtering the report filter interacts with the metric filter in the normal way and what we obtain will be formatted according to the report filter settings

    29. Question 29. What Types Of Testing Can Be Carried Out Over The Microstrategy Reports?

      Answer :

      There are many aspects of the report that can be put into testing depending upon the type of report.

      • Naming convention tests.
      • Total calculations test.
      • SQL query validations.
      • Attribute and metric positions in report.
      • Drilling options Tests.
      • Prompts related verifications.
      • Security filter tests.
      • Formatting/export functionality tests.
      • Threshold testing

    30. Question 30. What Do You Mean By Trimming Of The Sql Queries?

      Answer :

      Trimming of the SQL refers to the clean up and optimizations that are applied to the query at the MSTR level using VLDB settings. The main thing that is achieved by the trimming is the removal of the unwanted cross joins and the other complex operations

    31. Question 31. How Does The Reporting Varies In The Cognos And The Microstrategy?

      Answer :

      The Cognos has the two metadata repository based database, while the microstrategy is based on single metadata repository. The Cognos has only a web based reporting tool, while the microstrategy can be operated as a webbased and a desktop tool. Cognos has a cube dataset which has to be refreshed to get latest repository values before reporting. The microstrategy has no cube dataset and we get the latest data from the data warehouse automatically available. The Cognos reporting can be considerably slow in performance than the microstrategy reporting.

    32. Question 32. What Is Compound And Smart Metrics?

      Answer :

      Compound metrics are the ones that are derived by some specific expression involving the different simple metrics. Eg, Total( profit/units Sold). Smart metrics is when the compound metric is calculated with the help of subtotal calculations for every element inside the compound metric. For the above example the smart metric computation can be Total(profit)/Total(Sold).

    33. Question 33. What Are Logical Views? How Are They Useful?

      Answer :

      The logical views help in establishing a specific view based on the combination of facts, attributes and expressions that are based on values from multiple tables. This can be done without the actual modification to the actual physical database or the DBA involvement. This way the reporting can be altered at the highest level of application and can be very quick way to alterations for reporting.

    34. Question 34. How Can You Make The Sql Query To Be Based On A Specific Table Of Your Choice?

      Answer :

      The MSTR operates in such a way that the incoming queries and data retrievals are done from the table which has the least logical size. Thus if we prefer a specific table to be the center of activity then we should try to reduce the logical size of that specific table so that it becomes considerably lesser than the other tables.

    35. Question 35. What Are Report Filters And View Filters?

      Answer :

      Report filters: report filters are the conditions that accompany the report generating SQL statements. The report definitions have the filters as part of their definition.

      View Filters: View Filters are the conditions that come into play before a specific result is presented to the user. Thus the view filters are not part of the SQL statements like report definitions, rather they are the filters applied after the execution of the SQL statements, after the data is retrieved from the data warehouse.

    36. Question 36. Why Is It Required To Maintain A Parent-child Relationship Among The Various Attributes? What Are The Various Types Of Relationships Depending On The Number Of Participants?

      Answer :

      The parent-child relationship helps in establishing the hierarchical structure to the entire logic and business model. For example, you can have the quarter to be a child of a specific year attribute. This will help us in having a modularized approach in the design and will help in establishing common usage semantics. The various types of relationships can be one to one, many to one, many to many, one to many relationships.

    37. Question 37. How Is The Number Of Passes In A Sql Query Significant In Performance Evaluation?

      Answer :

      The number of passes represents the number of times the SQL query has to be parsed and different parts of the query is handled for every pass. The fewer passes we have the more efficient the query executes and faster the reports are generated.

    38. Question 38. What Are Consolidations And Custom Groups?

      Answer :

      The custom groups are the made up of what are called as custom group elements and together they act as a special filter that can be implemented over a specific template. Consolidations refer to the way in which you group or order the data in your report. The different attributes can be gathered together without changing the underlying metadata and ware housing structure

    39. Question 39. How Can You Specify The Report Template And A Report Filter? How Are Reports Optimized?

      Answer :

      The objects maps are the ones that are used to select the group of microstrategy objects that are used to generate the report. This can serve as the template or filter. Then optimizations to the various reports can be done by analysis of the VLDB properties and the customizations can be monitored by the processing path taken up by the Anlytical engine

    40. Question 40. What Are Attribute Roles? How Can You Resolve The Attribute Roles?

      Answer :

      The attributes that are single in definition but the instances of the attribute can behave differently according to the role they take. Example for this can be a database of airports around the world. The attribute of airport name is always based on the same database table but can be seen as a destination airport or source airport. Such roles are resolved by having aliases for the same table, one alias for destination and one for source airports. We can also enable the automatic attribute role recognition by configuring it properly.

    41. Question 41. What Is The Command Manager Used For?

      Answer :

      The command manger is the one through which you can manage the applications, user accesses, security and databases of the microstrategy. The command manager allows us to save the text commands that can be executed as scripts. Thus it can help in automation of the entire management process.

    42. Question 42. How Is Object Manager Oriented Copy Operation Different From The Project Merge?

      Answer :

      The object manager is the one that copies groups of objects with all the attributes that are associated with it. The project merge is used for copying the entire project along with all the objects. This is why it does not have to check for the attribute constraints before copying. The Object manager however has to make sure of the object attribute matches before copying the objects. The object manager cannot be run from the command prompt directly whilst the project merge can be run directly

    43. Question 43. What Are Level Metrics? Why Are They Needed?

      Answer :

      The level metrics are the metric calculation that are carried out over the specific attribute but at the different levels or dimensions. For example, the number of units sold is an attribute that we keep a count on. That metric can be calculated across time and region. Say number of units sold in last month and the number of units sold in specific region of the country. Here the region and time are two different levels. Such level based metric give analytical inference as to the performance of the organization etc.

    44. Question 44. Explain The Use Of Pass-through Functions.

      Answer :

      The pass-through functions are the specific database oriented SQL statements and constructs that are executed by the microstrategy without checking semantics of the actual construct. They are called pass-through as they are not checked for correctness by the microstrategy as such. ApplySimple, Applycomparison are two pass through functions that microstrategy usually applies.

    45. Question 45. How Can You Impose Security Measures Into The Microstrategy.

      Answer :

      • Column level security established by the imposing user specific access permissions in the database and having user specific connections.
      • Entire set of objects can be secured by imposing folder and object level security.
      • Row level security is imposed by having user specific security filters for various records.

    46. Question 46. What Are The Vldb Properties? Which Level Of Vldb Configurations Have The Highest Precedence?

      Answer :

      The Very Large Data Base properties is the configuration set that manages the overall way in which the database behaves and generates reports. There are many such settings like check for cross joins, intermediate table creation and type etc. The VLDB properties can be set at many different level like metric level, attribute level, Database Instance level, project level or the DBMS level. The highest precedence is given to the report level of configurations.

    47. Question 47. What Is Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Microstrategy Desktop™ is a Windows client-server software application that provides integrated monitoring, reporting, and analysis capabilities.

    48. Question 48. What Does Microstrategy Desktop Allow Users To Do?

      Answer :

      Using Microstrategy Desktop, users can easily access and share critical corporate information they need to make cost-cutting decisions and improve business processes. The information found in databases can also be used to help increase revenue and boost profits. Users can access this database and SAP data without having to learn technical database query (SQL) or multi-dimensional expression (MDX) syntax.

    49. Question 49. What Can Users Do With The Information They Access Using Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Users can analyze the information using standard aggregations and more sophisticated functions such as average, summation, percentage contribution, standard deviation and net present value. Investigative reporting, using pivoting, sorting, slicing, and drilling to more detail, can be performed with simple mouse clicks. Users can also format reports to their specifications and view the data as intuitive charts and graphs to identify trends and anomalies quickly

    50. Question 50. What Are The Benefits Of Using Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Users can obtain critical information immediately without waiting for IT departments to create reports. The software is easy to use and provides context sensitive help, thus eliminating the need for extensive support and maintenance staff

    51. Question 51. Are The Reports Created Using Microstrategy Desktop Available To Other Products Such As Microstrategy Web?

      Answer :

      Yes. Reports created using Microstrategy Desktop are immediately available to other Microstrategy products because of our centralized metadata architecture

    52. Question 52. Can Microstrategy Desktop Access Sap Data?

      Answer :

      Yes. With the release of Microstrategy 8, Microstrategy Desktop incorporates a new dynamic data access engine designed to access multi-dimensional databases (MDDBs or OLAP Cube Databases) such as those from SAP Business Information Warehouse (BW) databases

    53. Question 53. Can Microstrategy Desktop Access Operational Data Systems?

      Answer :

      Yes. Microstrategy Desktop users can use a new Operational SQL Engine to include data from any operational system using completely free-form SQL, including stored procedures and views

    54. Question 54. How Fast Is The Performance On Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Microstrategy Desktop provides instant access and analysis of information. This high performance is enabled through Intelligence Cubes™, caches, incremental fetches and advanced analytic features.

    55. Question 55. How Long Does It Take To Learn Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Microstrategy Desktop preserves the look and feel of popular desktop software such as Microsoft® Windows® Explorer and Microsoft Office. As such, users are immediately comfortable with Microstrategy Desktop. A customized interface using HTML can be created, simplifying navigation and report execution.

    56. Question 56. Can I Make My Data And Graphs Look Professional?

      Answer :

      Yes. Users can format their data into appealing reports using various formatting styles and graphs for maximum visual impact. Users can choose from more than 30 different charting options to present information in the best layout possible.

    57. Question 57. Is It Possible To Display Multiple Reports, Images And Information On The Same Page?

      Answer :

      Yes, users can easily combine tables, images, graphs and other information onto the same page in a document. Visually impressive and compelling documents can be printed out and shared with corporate executives. Business users can now rearrange the organization of any report with simple drag and drop actions or by clicking on the new toolbar icons to get entirely new views of the data, all from the same report and without requiring assistance from IT.

    58. Question 58. What Printing Capabilities Are Available In Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Microstrategy Desktop offers advanced printing capabilities. Features include repeating row/column headers, customizable headers and footers, and a comprehensive page setup menu. Users can preview reports before sending it to the printer

    59. Question 59. What Subtotaling Features Does Microstrategy Desktop Contain?

      Answer :

      Microstrategy Desktop has more than 10 different subtotaling functions that aid analysis of the data. Subtotals can be presented at any level in the rows, columns and pages on the report.

    60. Question 60. What Are The Minimum Requirements For Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Minimum requirements are a computer with at least a 450MHZ Pentium- compatible CPU, 256MB of RAM and 500MB of hard disk

    61. Question 61. Is Microstrategy Desktop Available In Other Languages?

      Answer :

      Microstrategy Desktop is available in English, French, German, Spanish, Korean, Italian, Swedish, Japanese and Portuguese.

    62. Question 62. How Long Does It Take To Get Microstrategy Desktop Up And Running?

      Answer :

      Microstrategy Desktop installs in minutes and automatically presents a list of available Microstrategy Intelligence Servers. Within an hour, the installation and setup are completed

    63. Question 63. How Does Microstrategy Desktop Integrate With The Rest Of The Microstrategy Platform?

      Answer :

      Microstrategy Desktop is the intuitive client-server interface used by business analysts and application developers. Microstrategy Desktop interacts with the Intelligence Server to build metrics, create and format reports, and retrieve timely, accurate information to the desktop to enhance the decision-making process

    64. Question 64. What Security Is Provided With Microstrategy Desktop?

      Answer :

      Microstrategy Desktop provides a host of security options to ensure that data is kept confidential and private. To facilitate easy deployment and minimal maintenance, Microstrategy Desktop integrates with Windows NT and 2000 security and with Novell directory. As a result, users who have logged into these systems will not need to log on again.

    65. Question 65. To What Extend Can Microstrategy Desktop Be Personalized?

      Answer :

      Each Microstrategy Desktop user has a security profile defined by their administrator. This profile controls access to application functionality, specific reports or particular data for individual users or groups of users. The Desktop interface will adapt and display only what this user is allowed to see.

    66. Question 66. Is The Microstrategy Mdx Engine Certified By Sap?

      Answer :

      Yes. This new Dynamic MDX Engine generates optimized MDX syntax that is fully certified with SAP BW using SAP's high performance BAPI interfaces.

    67. Question 67. Can Users Join Data Across Sap Bw Info Cubes And Query Cubes?

      Answer :

      Yes. Users can use Microstrategy Desktop to create reports that access SAP data and join data across SAP BW Info Cubes and Query Cubes as well as access multiple instances of SAP BW at once.

    68. Question 68. Can Microstrategy Desktop Join Data Across Heterogeneous Data Sources?

      Answer :

      Yes. Microstrategy 8 extends the Microstrategy data modeling flexibility to include integrated views of data across heterogeneous data stores. By mapping conforming dimensions from different sources, Microstrategy Desktop can automatically join data from multiple different sources in the same report document. Data can come from any source accessible by Microstrategy 8, including the data warehouse, data marts, SAP BW, and any number of operational system databases

    69. Question 69. Does Microstrategy Provide Predictive Modeling Capabilities Commonly Available In Data Mining Tools?

      Answer :

      Yes. Microstrategy 8 can calculate four of the primary data mining functions including neural network algorithms, clustering algorithms, regression algorithms, and tree algorithms

    70. Question 70. Can Microstrategy Incorporate Best-of-breed Data Mining Insight Into Mainstream Business Reports And Analysis?

      Answer :

      Yes. Microstrategy 8 has extended its analytic engine with "Data Mining Services" capability that allows reports and analysis to include predictive capabilities in every Microstrategy report or analysis. Microstrategy 8 includes the new ability to import data mining models directly from best-of-breed data mining products from vendors like IBM, Teradata, SAS, and SPSS using the new PMML or predictive modeling mark-up language standard

    71. Question 71. Can Microstrategy Desktop Export Data To Other Software Applications?

      Answer :

      You can export information from Microstrategy Desktop to text files, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Access and HTML files. The formatting of the tables and data are preserved when you export to these file formats

    72. Question 72. What Data Sources Does Microstrategy Desktop Support?

      Answer :

      You can access data in all the major databases including Oracle, IBM DB2, Informix, NCR Teradata, Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Red Brick, Sybase and Non-Stop SQL

    73. Question 73. To Save Time, Can Many Reports Be Run At The Same Time?

      Answer :

      Microstrategy Desktop can execute multiple reports simultaneously. Report results are saved in a personal History folder when ready

    74. Question 74. Can Reports Be Executed In Off-peak Periods?

      Answer :

      Reports can be attached to time-based or event-based schedules that are defined by the administrator. These schedules automatically trigger the report execution and place a notification message in the History folder on completion.

    75. Question 75. What Is Microstrategy Olap Services?

      Answer :

      Microstrategy OLAP Services is an extension to Microstrategy Intelligence Server that allows Microstrategy Web and Desktop users to manipulate Intelligent Cubes™. With OLAP Services end users can add or remove report objects, add derived metrics and modify the filter -- all with speed-of-thought response time against Intelligent Cubes. OLAP Services enables full multi-dimensional OLAP analysis within Intelligent Cubes, while retaining users' ability to seamlessly drill through to the full breadth and depth of the data warehouse

    76. Question 76. What Are The Intelligent Cubes Used By Olap Services?

      Answer :

      Intelligent Cubes are user or administrator created multi-dimensional cubes that operate within Microstrategy Intelligence Server™. On Microstrategy's BI platform, creating an Intelligent Cube is as easy as creating a report. Intelligent Cubes enable Microstrategy to combine the speed and interactivity of multi-dimensional OLAP analysis and the analytical power and depth of relational OLAP.

    77. Question 77. What Specific Features And Functionality Do I Get With Olap Services?

      Answer :

      With OLAP Services Microstrategy Web, Desktop and Office users can:

      • Create unique report views based off an Intelligent Cube. With OLAP Services, users can create unique report views by adding or removing attributes and metrics contained within the Intelligent Cube. This allows speed-of-thought report creation and modification with no need to extract data from the data warehouse.
      • Create new on-the-fly metric calculations from existing metrics in an Intelligent Cube. The new calculation is performed without submitting a new request to the data warehouse.
      • Filter their view of the data within an Intelligent Cube. The filtering will be performed on Microstrategy Intelligence Server within the Intelligent Cube.

    78. Question 78. How Are Intelligent Cubes Different From Ordinary Cubes?

      Answer :

      Intelligent Cubes are created automatically when a new report is run against the data warehouse. Subsequent requests by other users can seamlessly hit this new Intelligent Cube. The logic to match user requests with the appropriate Intelligent Cube is automatically handled within the Microstrategy platform. Users don't have to specify the cube to which they want to connect. Benefits of Intelligent Cubes include:

      • Greater Efficiency - Intelligent Cubes are automatically generated and shared among all users whenever a report is executed by a user or pre-cached by the administrator or a user.
      • Easy to Use - Intelligent Cubes can be designed by mainstream BI users, using the same interface and the same operations as are used with basic OLAP analysis.
      • More Scalable Cubes - Intelligent Cubes do not need massive pre-calculations or pre-aggregations. The mid-tier Intelligence Server can do these calculations on-the-fly as the cubes are being used.
      • Increased Manageability and Reliability - Intelligent Cubes can be configured to expire or refresh automatically whenever underlying data or definitions change.
      • Increased Power for End-Users - Users can seamlessly drill through to the full depth of the data warehouse, or slice and dice with speed-of-thought response time within the Intelligent Cube.

    79. Question 79. What End User Products Leverage Olap Services?

      Answer :

      Microstrategy Web (Analyst and Professional versions), Microstrategy Desktop (Analyst and Designer versions) and Microstrategy Office all leverage the functionality enabled by OLAP Services

    80. Question 80. What Does An End-user Need To Do To Take Advantage Of This?

      Answer :

      The usage of OLAP Services is transparent to end-users. Users do not need to know the name and location of an Intelligent Cube, or even if it exists. OLAP Services works with Microstrategy Intelligence Server to automatically use the appropriate Intelligent Cube or create a new one to satisfy the end user request

    81. Question 81. How Is Security Handled?

      Answer :

      Intelligent Cubes used by OLAP Services automatically inherit all of the security provisions of every report object used within the Intelligent Cube, and those provisions are dynamically applied to each user's security profile when the cube is accessed. If a user only has privileges to use four of the five metrics contained in an Intelligent Cube, that restriction will automatically and seamlessly apply when the user accesses the Intelligent Cube. The user will still have access to the Intelligent Cube for the four metrics he or she has privileges to use

    82. Question 82. Can I Access Intelligent Cubes Without Olap Services?

      Answer :

      Yes, with the appropriate version of Microstrategy Web or Desktop, certain functions leverage the Intelligent Cubes. These functions include: report formatting down to cell level, column aliasing, drilling, pivoting, page-by, adding metric thresholds, adding subtotals, ranking and sorting. Please see the Web and Desktop version comparisons to determine exactly which Web or Desktop version includes the desired functionality.

    83. Question 83. Is Olap Services Sold As A Separate Product?

      Answer :

      Yes, OLAP Services is sold as a separate product that is installed with Microstrategy Intelligence Server. It is licensed either on a per-user or per-CPU basis.

    84. Question 84. What Is Microstrategy Narrowcast Server?

      Answer :

      Microstrategy Narrowcast Server is a software product that monitors and delivers individualized information to users via email, web portals, and wireless devices such as PDAs, pagers, and phones. Through a easy-to-use web page, users specify what information they want, when and how they want to receive it.

    85. Question 85. What Are The Business Benefits Of Microstrategy Narrowcast Server?

      Answer :

      Microstrategy Narrowcast Server provides an easy and inexpensive way to send corporate information to untrained employees, partners, and customers. As a result, decision-makers have the information they need to maximize revenue generation and streamline business processes that cut operating costs

    86. Question 86. What Kinds Of Applications Can Microstrategy Narrowcast Server Support?

      Answer :

      Microstrategy Narrowcast Server supports: enterprise reporting applications, executive information portals, corporate information dissemination, sale force automation, working capital management, supply chain management, extranet portals, secure business to business portals, customer service applications, and intelligent alerting applications

    87. Question 87. Why Do Businesses Need To Send Information Out To Users Proactively?

      Answer :

      People do not have time to search through information to identify information that requires immediate action. An intelligent alerting system understands and constantly monitors the information users need, and delivers information only when users need it. Users save time and take action when required

    88. Question 88. How Do Current Microstrategy Narrowcast Server Customers Use Intelligent Alerting?

      Answer :

      Customers use Microstrategy Narrowcast Server to deliver inventory alerts, business performance alerts, supply chain alerts, customer activity alerts, stock and personal finance alerts, last minute travel alerts, data load alerts, customer account activity alerts, and fraud alerts. New uses are constantly being developed for intelligent alerting

    89. Question 89. How Do Users Receive Only Information That They Want?

      Answer :

      Through an easy-to-use subscription web page, users specify what information they want. Some personalization options include the language choices and specific information criteria such as certain products. Using this user profile, Microstrategy Narrowcast Server sends only the information that the user has requested.

    90. Question 90. Can Users Turn Off The Information Delivery?

      Answer :

      Yes, users can switch on and off their own information delivery. Administrators can also set up some ‘non-optional’ information delivery so that everyone receives the information. As a result, users can obtain information without having to wait for IT to develop the reports.

    91. Question 91. What Kinds Of Information Can Users Receive?

      Answer :

      Users can receive both tables and charts from the Microstrategy platform, and content from current information sources such as transaction processing systems, Enterprise Resource Planning systems, databases, XML files, and web servers

    92. Question 92. What Formatting Can Be Applied To The Information That Is Sent Out By Microstrategy Narrowcast Server?

      Answer :

      Information can be formatted into HTML, plain text, Microsoft® Excel, or PDF files. The size and display of these files are adjusted to suit the email type or the wireless device for different users.

    93. Question 93. To Which Devices Can Microstrategy Narrowcast Server Deliver Information?

      Answer :

      Narrowcast Server can deliver information to email, mobile phones, pagers, faxes, PDAs, intranet and extranet web portals. Businesses can also build and plug in their own Information Transmission Module to support their own devices.

    94. Question 94. How Does The Microstrategy Narrowcast Server Support Enterprise Wide Mission Critical Applications?

      Answer :

      Microstrategy Narrowcast Server's world-class clustering and fail-over ensures support for mission-critical 24x7 systems. Rigorous in-house testing has proven that Narrowcast Server can personalize and deliver millions of messages a day. The system tracks fail-over down to each message.

    95. Question 95. Are There Any Special Requirements Needed To Move Objects Across Projects?

      Answer :

      Yes. In order to perform cross-project operations, the projects involved must originate from the same source project. In other words, the projects can only be related by the duplication of a single project. This ensures that the projects have a similar set of schema and application objects, and that the object ID's in the two projects are the same. MicroStrategy Object Manager uses the object and version ID's across the projects to perform comparisons.MicroStrategy Object Manager prevents the user from attempting operations across unrelated projects.

    96. Question 96. How Does Microstrategy Object Manager Determine If Two Projects Are Related?

      Answer :

      MicroStrategy Object Manager compares the Schema ID's of the two projects. Duplicated projects have different Project ID's, but their Schema ID's are the same.

    97. Question 97. What Is The Conflict Resolution Window?

      Answer :

      The Conflict Resolution window provides the user with a means to decide how to handle object conflicts between the source project and the destination project. In addition, the Conflict Resolution window displays the object name in the original project, the object name in the destination project and the type of conflict. Users may also specify a new name for the object depending on the action chosen

    98. Question 98. How Does Microstrategy Object Manager Determine If Two Objects In Different Projects Are The Same?

      Answer :

      To determine if two objects are the same, MicroStrategy Object Manager compares their Object ID's. If these ID's are the same, MicroStrategy Object Manager then compares the Version ID's. If the Version ID's are the same, the Conflict Resolution grid lists the conflict as 'Exists Identically.' If the Version ID's are different, the Conflict Resolution grid lists the conflict as 'Exists Differently.

    99. Question 99. How Can The User Determine The Object Id Of An Object?

      Answer :

      To view the Object ID of an object, right-mouse click on the object and select 'Properties.' The Object ID and Version ID are listed on the 'General' tab.

    100. Question 100. Why Does Microstrategy Object Manager Search For Object Dependencies?

      Answer :

      MicroStrategy Object Manager makes a list of all object dependencies before copying an object to prevent metadata inconsistency. The time required for dependency checking varies based on a customer's metadata size and schema complexity. For large metadata and complex schemas, gathering all the dependencies may take a long time.

    101. Question 101. Can Schema Objects Be Copied Across Projects With Microstrategy Object Manager?

      Answer :

      Yes, schema objects can be copied across projects using MicroStrategy Object Manager. MicroStrategy Object Manager moves objects seamlessly between similar projects such as from a development project version to a production project version where the warehouses are the same in terms of views, prefixes, and warehouse structure. However, subtle changes in the warehouse that relate to prefixes, views, or table structure cannot be tracked by MicroStrategy Object Manager. For situations where the projects' warehouse structures or setups are dissimilar, users may be required to make further edits of the objects to ensure full integration into the destination project. These edits may include hierarchical relationship changes or modifications to the prefixes.

    102. Question 102. How Does Microstrategy Object Manager Integrate With The Microstrategy Product Suite Security Model?

      Answer :

      Security in MicroStrategy Object Manager is based on the MicroStrategy 7.x Product Suite security model. All activities that can be performed in MicroStrategy Object Manager are governed by privileges and access control lists. For example, if a user is not allowed to access a certain folder in MicroStrategy Agent, they will not be able to access the folder in MicroStrategy Object Manager.

    103. Question 103. Is It Possible To Use Microstrategy Object Manager While Other Users Are Making Changes In Microstrategy Agent?

      Answer :

      Using MicroStrategy Object Manager to copy/move objects around is not recommended while other user sessions are making changes using MicroStrategy Agent, as it could lead to metadata inconsistency. Project and schema locking prevent multiple users sessions from manipulating the schema at the same time. This prevents metadata inconsistency from occurring.

    104. Question 104. What Are The Tracing Options Available In Microstrategy Object Manager?

      Answer :

      Tracing is available under the Tools/Diagnostics menu. These tracing options apply to every MicroStrategy product installed on the machine.To see the SQL that has been executed against the metadata, go to the Advanced tab and turn on 'SQL Tracing' under the DSS MDServer key.Function level tracing can be accomplished by going to the Advanced tab and turning on 'Function Level Tracing' under the DSS ObjectManager key.

    105. Question 105. Where Are Dependent Objects Copied If They Do Not Already Exist In The Destination Project?

      Answer :

      If the location exists in the destination project, the dependent object is copied to that location. If the location does not exist in the destination project, a new folder entitled 'Dependencies' is created and the object is copied to that folder

    106. Question 106. What Happens If The Owner Of An Object Does Not Exist In The Destination Project?

      Answer :

      If the owner of the source object does not exist in the destination project, the user login for the destination project takes ownership of the object when it is copied or replaced.

    107. Question 107. Where Can Users Find More Information On Microstrategy Object Manager?

      Answer :

      Further information can be found in the release notes, as well as in MicroStrategy Object Manager's online help

    108. Question 108. Does Microstrategy Web Support Clustering Via Cisco Local Router Or Any Other Third-party Clustering Software?

      Answer :

      MicroStrategy Web relies on third-party web-clustering software to provide clustering functionality. MicroStrategy Web is designed to be stateless so that each individual MicroStrategy Web node can function without the knowledge of the existence of other nodes. Therefore, any third-party software used to cluster web servers can be used.

    109. Question 109. What Information Is Shared By The Application Across Microstrategy Web Nodes?

      Answer :

      MicroStrategy Web is designed to be as stateless as possible. Therefore, no information is shared by the MicroStrategy Web application across cluster nodes. All state information for running jobs is pushed to the client browser.When a report is submitted by a MicroStrategy Web user, the user will receive a wait page in the client browser. This wait page will poll the MicroStrategy Web Server periodically for the status of the report. This polling is performed as new http requests. This http request will contain all state information, including encrypted login information and MicroStrategy Intelligence Server connection information.

    110. Question 110. Is Microstrategy Web "cluster-aware"?

      Answer :

      The MicroStrategy Web application is designed so that each MicroStrategy Web cluster node does not need to know that it is a member of a cluster. MicroStrategy Web is designed to be stateless, so that each client http request can be processed individually without having to persist information within the MicroStrategy Web application. Therefore, third-party Web-server clustering software can be used to cluster together multiple web servers running MicroStrategy Web.

    111. Question 111. Should Microstrategy Web Be Specifically Configured To Access A Microstrategy Intelligence Server Cluster?

      Answer :

      No. When the administrator configures MicroStrategy Web to access a particular MicroStrategy Intelligence Server, the MicroStrategy Web application will automatically detect that the MicroStrategy Intelligence Server is a member of a cluster. Once this detection is made, MicroStrategy Web will automatically add all the other members of the same cluster into the pool of available MicroStrategy Intelligence Servers.

    112. Question 112. What Information Is Shared By The Application Across Microstrategy Intelligence Server Nodes?

      Answer :

      Report caches are shared in a cluster and Object caches on each MicroStrategy Intelligence Server node are synchronized

    113. Question 113. Is A Copy Of Each Report Cache Retained In Each Microstrategy Intelligence Server Node?

      Answer :

      No. Each MicroStrategy Intelligence Server retains a lookup table with information about the existence and location of report caches. When a cluster node creates a report cache, information about the location of the new cache is shared with the other cluster nodes. Each cluster node then updates its own lookup table with the location of the new cache.

    114. Question 114. If A Microstrategy Intelligence Server Node Crashes, Will Report Caches Be Lost?

      Answer :

      Although report caches will not be lost, access to report caches may be affected, depending on the way in which the report cache is configured.If a separate file server is used as a common report cache repository for all MicroStrategy Intelligence Server cluster nodes, then the loss of a cluster node will not affect access to the report cache by other nodes.If the cluster is configured such that each node locally hosts the report cache created by that node, then those report caches residing in the lost node will naturally be inaccessible. If any report cached in that lost node is requested, then another node within the cluster will re-run and re-cache the report. When the cluster node is recovered and rejoined into the cluster, all report caches in that cluster node will be made available again to the rest of the cluster.

    115. Question 115. If A Microstrategy Intelligence Server Node Is Removed From A Cluster Manually, Will Report Caches Be Lost?

      Answer :

      If an administrator removes a cluster node from a cluster, then all report caches that had been created by that cluster node will be inaccessible by the rest of the cluster, whether or not a separate file server is used as a common report cache. This behavior is by design.

    116. Question 116. How Does Microstrategy Intelligence Server 7.0 Clustering Enable Cache Sharing?

      Answer :

      Each node in a MicroStrategy Intelligence Server 7.0 cluster maintains indices of the caches available on the different nodes. When a report is submitted, these indices will be searched and once an existing cache is found (in any nodes), the cached results will be retrieved directly from cache locations in either the local or remote machine.

    117. Question 117. What Methods Can Be Used To Guarantee Availability Of The Microstrategy Intelligence Server Report Cache?

      Answer :

      To prevent the loss of a MicroStrategy Intelligence Server cluster node from affecting report cache availability, the cluster can be configured such that a separate file server is used as a common report cache repository. In order to maintain cache availability, this separate file server can be configured for failover with third-party clustering software.

    118. Question 118. If A Report Cache Is Created By A Microstrategy Intelligence Server Cluster Node, Will That Report Cache Be Seen In The Cache Monitor Of Another Cluster Node?

      Answer :

      No. Although the new report cache will be available for use by other cluster nodes, the cache will not appear in the Cache Monitor of other cluster nodes. In order to see all report caches within a cluster, the administrator will need to create a separate data source within Desktop for each cluster node. Then, the report caches within each node can be administered separately, using the same instance of the MicroStrategy Desktop application.

    119. Question 119. If Objects Are Created, Modified Or Deleted, Will The Change Be Reflected Across All Microstrategy Intelligence Server Cluster Nodes?

      Answer :

      Yes. Object caches are synchronized across all cluster nodes. If any change affecting the Metadata is made by one cluster node, then the cluster node broadcasts the change to the other cluster nodes. The other cluster nodes will then update their local object caches. NOTE: Client-side object caches will not be automatically be refreshed. In MicroStrategy Desktop, for example, a user may have to explicitly click on 'Refresh' to see an object change be reflected in the client application

    120. Question 120. Should All Microstrategy Intelligence Server Cluster Nodes Be Configured Identically?

      Answer :

      Technically, MicroStrategy Intelligence Servers in a cluster do not have to be configured identically. The only technical requirements are that all MicroStrategy Intelligence Servers point to the same metadata and that all MicroStrategy Intelligence Servers have the same projects registered and in the same state (i.e., if Node A has Project A in a 'Loaded' state, then Node B must also have Project A in a 'Loaded' state.).However, in order to ease administration and to reduce the risk of unbalanced load across cluster nodes, it is recommended that all nodes use the same MicroStrategy Intelligence Server definition and that each machine shows identical characteristics (i.e., equal RAM, hard disk space, CPU).

    121. Question 121. Is It Possible For Different Nodes Of A Microstrategy Intelligence Server Cluster To Run Against Different Metadata Repositories?

      Answer :

      No, all the nodes in the same cluster must run against the same metadata

    122. Question 122. Is It Possible For Different Nodes Of A Microstrategy Intelligence Server Cluster To Run With Different Configuration Settings Under The Same Metadata Repository?

      Answer :

      Yes this is possible, using caution because users can configure different nodes at different settings. For example, differences in memory allocation for the cache, time out settings, etc can result in uneven performance across cluster nodes.

    123. Question 123. What Communication Protocol Does Microstrategy Intelligence Server Use For Intracluster Communication?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server 7.0 and MicroStrategy Intelligence Server 7.0 SP1 use TCP/IP when communicating between clusters. MicroStrategy Intelligence Server 7.1 will provide the option of using TCP/IP or UDP/IP (Universal Datagram Protocol). In 7.2, UDP support was removed as packet loss affects cluster synchronization

    124. Question 124. If A Microstrategy Intelligence Server Cluster Node Is Rebooted, Will The Node Rejoin The Cluster Automatically?

      Answer :

      Whenever a MicroStrategy Intelligence Server cluster node is stopped in any way besides explicitly shutting down the MicroStrategy Intelligence Server service, the node will automatically rejoin the cluster when the MicroStrategy Intelligence Server service is restarted. So, if the node crashes, then the node will rejoin the cluster automatically upon startup

    125. Question 125. Does Microstrategy Intelligence Server Support Clustering Via Microsoft Cluster Server Or Any Other Third-party Clustering Software?

      Answer :

      Microsoft Cluster Server (MSCS) can be used for failover of MicroStrategy Intelligence Server. However, MSCS and other third-party clustering software will not provide the load-balancing and some of the failover capabilities of MicroStrategy Intelligence Server's native clustering solution

    126. Question 126. Is It Possible To Run Multiple Instances Of Microstrategy Intelligence Server On The Same Microsoft Windows Nt Machine?

      Answer :

      MicroStrategy 7.0 does not support running multiple instances of MicroStrategy Intelligence Server on the same Microsoft Windows NT machine. This is because MicroStrategy Intelligence Server can support running multiple projects with different prioritization and configuration settings on one server. This functionality was not available in MicroStrategy DSS Server 5.x and thus, required running multiple instances of MicroStrategy Intelligence Server to accomplish the same functionality

    127. Question 127. What Is The Maximum Number Of Nodes That Can Be Supported In A Microstrategy Intelligence Server 7.0 Cluster?

      Answer :

      There is no technical hard limit on the maximum number of cluster nodes that can be supported by MicroStrategy Intelligence Server 7.0. However, when the number of nodes increases, there is increasing overhead put on the system by the clustering software. So, there will be practical limits related to the hardware configuration of the users' system

    128. Question 128. What Is Metadata?

      Answer :

      Metadata is repository which stores microstrategy objects definitions and information about the data warehouse structure and content.Metadata is used by the intelligence server to evaluate the most efficient data retrieval scenario to guarantee optimal query performance.Explain 2-tier and 3-tier Architecture in MSTR

    129. Question 129. What Does Microstrategy Intelligence Server Allow Users To Do?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server provides reporting and OLAP analysis for the whole enterprise. All business users can obtain scorecards and dashboards, operational reports, queries and OLAP and predictive analyses without learning any programming or database syntax.

    130. Question 130. What Are The Benefits Of Using Microstrategy Intelligence Server?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server provides one centralzed architecture for all users' monitoring, reporting and analysis requirements. MicroStrategy Intelligence Server also provides scalability to analyze any amount of data, support for any number of users and a 24 X 7 operating environment, with robust security

    131. Question 131. Does Microstrategy Intelligence Server Run On Windows®, Unix®, Or Linux®?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server is certified on Windows, UNIX, and Linux operating systems. MicroStrategy Intelligence Server has been designed to be a completely open architecture built on industry standards and compiled to run on multiple operating systems

    132. Question 132. How Do You Ensure Simultaneous Releases Across Multiple Operating Systems?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server is engineered to be platform-independent on a single code base and is simply compiled appropriately for each certified operating system. As a result, MicroStrategy can release Intelligence Server on all certified operating systems at the same time with the same features

    133. Question 133. Does Microstrategy Intelligence Server Run On 32-bit And 64-bit Systems?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server provides an industry first -- a common code base architecture for all supported 32- and 64-bit operating systems. This single code base ensures that the latest functionality is always available on all these operating systems at the same time.

    134. Question 134. What Are The Advantages Of Running A Bi Server On A 64-bit Operating System?

      Answer :

      A BI application can access much greater memory resources when running on a 64-bit systems than it could on a 32-bit system. More addressable memory results in more BI applications, more sophisticated applications, more reports, larger reports, better performance and more users -- all with fewer servers. Organizations can combine MicroStrategy's industry leading scalability with the advantages of 64-bit UNIX to deploy the richest BI applications, with the highest performance and the most users

    135. Question 135. Do Users Need To Learn Any Programming Languages Or Database Syntax To Run Business Queries?

      Answer :

      No, business users can run any query without learning any programming languages or database syntax. MicroStrategy Intelligence Server automatically and appropriately processes all business questions by accessing a report cache or Intelligent Cube, or by generating dynamic SQL or MDX that is optimized to each data source platform

    136. Question 136. Can I Deploy A Single Bi Application In Multiple Languages?

      Answer :

      Yes. Every component of a BI application can be translated and presented in multiple languages, including all MicroStrategy user interfaces, metadata objects such as the names of reports and documents, and data within a data warehouse.

    137. Question 137. Can I Access Multiple Data Sources Transparently From A Single Data Model?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy MultiSource Option is a new and fully integrated add-on component of MicroStrategy Intelligence Server. It allows users to seamlessly report, analyze, and monitor data across multiple sources through a single business model

    138. Question 138. What Is A Cache?

      Answer :

      A cache contains the properties and data of a report once a report has been run. Caches can be stored in memory and/or on disk. When users ask for a report that is cached, the Intelligence Server will retrieve the data from disk or memory instead of running a query on the data source. Cache creation and usage securely leverages other users' work, increases query performance and reduces the workload on the data warehouse

    139. Question 139. What Are Intelligent Cubes?

      Answer :

      Intelligent Cubes are in-memory caches stored by the Intelligence Server. While accessing an Intelligent Cube, users can easily add or remove report objects (such as attributes and metrics), add new metric calculations and filter their view of the data -- all in an ad hoc fashion with speed-of-thought response times. Data stored outside an Intelligent Cube is automatically accessed using the ROLAP engine when drilling to more details

    140. Question 140. Can Microstrategy Intelligence Server Access Any Amount Of Data?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server can scale to any amount of data by leveraging your database's strengths. Using Very Large Database (VLDB) drivers, MicroStrategy Intelligence Server automatically tunes its operations to leverage the unique strengths of your database software and hardware.

    141. Question 141. Can Microstrategy Intelligence Server Scale Easily And Cost Effectively Based On My Growing Needs?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server provides out-of-the-box clustering capabilities that allow corporations to leverage their initial investments and gradually scale as more users and data are added to the system, or when different styles of BI are required

    142. Question 142. Can My Users Perform On-demand Analysis Without Any Downtime?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server provides complete fault tolerance and fail-over support to maximize the uptime of your application

    143. Question 143. Will My Users Get The Performance They Need?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server maximizes system performance at all layers of your system. Intelligence Server:
      • Leverages the unique strengths of each database software and hardware using VLDB drivers.
      • Uses four levels of report and dataset caching to optimize performance for documents, reports, analyses and prompt lists.
      • Increases analytic performance with its Intelligent Cubes. Users or administrators can schedule creation or refreshing of Intelligent Cubes during low usage time periods.
      • Minimizes network traffic by sending users only the result sets they want to view.

    144. Question 144. What Types Of Analysis Does Microstrategy Intelligence Server Support?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server users can easily perform simple to sophisticated analysis such as basic performance indicators, market basket, churn, retention and decile analysis. Users can make use of a complete library of statistical, mathematical, financial and OLAP functions. Other types of analysis include hypothesis testing, regressions, neural networks, decision tress, clustering and bond calculations

    145. Question 145. Can I Use My Homegrown Functions Or Integrate With Existing Third-party Statistical And Data Mining Software?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server allows enterprises to integrate their homegrown functions as well as third-party software using an advanced plug-and-play architecture. Predictive Models created by third-party data mining software can also be imported using PMML (Predictive Markup Language).

    146. Question 146. What Type Of Security Does Microstrategy Intelligence Server Provide?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server provides a highly robust security model at four different layers in your system:

      1. User level - Login and ID authentication ensure users have authorization to access the MicroStrategy system.
      2. Application level - Access control lists and user privileges ensure proper access to MicroStrategy objects and functionality.
      3. Data transmission level - Encryption and dual firewall configuration ensure safe transmission of data.
      4. Data level - Security filters ensure users access only the data they have authorization to view.

    147. Question 147. Can Users Access Microstrategy Intelligence Server Using Ldap, Data Source Or Windows Authentication?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server integrates with LDAP and Windows security systems. Users will only need to login with their LDAP or Windows login to access MicroStrategy projects through Intelligence Server

    148. Question 148. Can My Administrator Easily Maintain And Manage Microstrategy Intelligence Server?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server's centralized architecture provides one console from which all maintenance and administration can be performed. In addition, a standardized data dictionary for enterprise reporting and OLAP analysis is stored in a metadata repository and enables reusable reporting objects and business rules.

    149. Question 149. Does Microstrategy Have Windows- Or Unix-based Administration Tools?

      Answer :

      MicroStrategy has both Windows- and UNIX-based administration tools. UNIX and Linux administration is provided through a Java-based Control Center. Both the Windows administration tools and the Java-based Control Center provide local or remote administration and monitoring of all Intelligence Servers in the BI implementations

    150. Question 150. What Are The Supported Languages For Microstrategy Intelligence Server?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server is available in English (US and UK), French, German, Spanish, Italian, Portuguese (Brazilian), Swedish, Chinese (Simplified and Traditional), Korean and Japanese

    151. Question 151. Does Microstrategy Intelligence Server Integrate With Other System Management Software?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server integrates with other system management software. In fact, all inner statistics of Intelligence Server are published to Performance Monitor and diagnostic logs. As a result, third-party system management software such as IBM® Tivoli® or CA's Unicenter® can remotely monitor these statistics

    152. Question 152. Does Microstrategy Intelligence Server Support Scheduling?

      Answer :

      Yes, MicroStrategy Intelligence Server supports time-based and event-based schedules. These schedules automatically trigger report execution and place a notification message in the user's History folder upon completion.

    153. Question 153. Why Is Microstrategy Intelligence Server Better Than Competitor's Products?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server wins over its competitors because it solves all issues that corporations face when implementing a query, reporting and analysis solution. MicroStrategy Intelligence Server provides the solutions required for a successful enterprise business intelligence system: full range of analysis, support for any number of users, support for any amount of data, iron-clad security, world-class reliability, easy administration and maintenance, and high performance.

    154. Question 154. How Long Does It Take To Deploy Microstrategy Intelligence Server?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server installs in minutes and automatically presents a configuration wizard to connect to the database. Within an hour, the installation and setup can be completed

    155. Question 155. Can Intelligence Server Integrate With My Existing Data Structure?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server easily integrates with your existing data structure with its support for the major types of schemas like Star, Snowflake, Hybrid, Denormalized, Normalized and Aggregated Schema. MicroStrategy Intelligence Server also integrates with SAP® BW InfoCubes and QueryCubes.

    156. Question 156. How Does Intelligence Server Integrate With The Rest Of The Microstrategy Platform?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server is the analytical server that processes all requests from all MicroStrategy end users. Intelligence Server is the central product that links all MicroStrategy components to the data warehouse

    157. Question 157. What Data Sources Does Microstrategy Intelligence Server Support?

      Answer :

      MicroStrategy Intelligence Server can access data in all major databases including Oracle®, IBM DB2®, Microsoft® SQL Server, Microsoft Access®, Microsoft Excel®, Teradata®, Sybase®, Red Brick®, Informix®, HP NeoView, HP NonStop SQL/MP, Netezza®, MySQL, PostgreSQL, Greenplum, Kognito, Vertica, Aster nCluster, text files, and other ANSI-92 compatible relational databases. It can also access multidimensional data sources such as SAP BW, Hyperion Essbase, and Microsoft Analysis Services. Additionally, Intelligence Server can access data from EII sources including Composite, Oracle Transparent Gateways, IBM WebSphere Information Integrator, and MetaMatrix

    158. Question 158. To Save Time, Can Many Reports Be Run At The Same Time And At The User Level?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server can execute multiple reports simultaneously. When report results are ready they are saved in a personal History folder

    159. Question 159. Does Microstrategy Intelligence Server Support Xml?

      Answer :

      Yes. MicroStrategy Intelligence Server uses XML to transfer data. This enables organizations to present information from Intelligence Server to end users through multiple mediums including the Web, email and web services

    160. Question 160. How Can I Create Statements, Report Books, Or Dashboard Books In Microstrategy?

      Answer :

      Users have the ability to maintain separate documents and combine them into a single, finalized document (report book, statement, or dashboard book). The individual documents can be maintained by different users and they can have the following unique qualities:
      • Page groupings
      • Layout
      • Page Orientation
      • Vertical or horizontal repeating sections
      • Conditional formatting
      • Pagination
      • Datasets
      Enabling users to group together multiple documents into one makes it significantly easier to develop and maintain individual pieces of the unified document

    161. Question 161. What Olap Capabilities Do I Have Within A Microstrategy Report Services Document?

      Answer :

      Users have the ability to drill within the document, drill anywhere, or disable drilling. Drilling capabilities can be applied to a grid or graph, enabling users to perform an investigative analysis directly on a dashboard, scorecard, or enterprise report. Users can drill out of the dashboard to investigate across the data warehouse or multiple data sources and generate new information-rich reports.Using the multi-select feature, business users can dynamically select any group of elements and create derived element groups on the fly. Elements can be removed or added dynamically and users can create their own calculations between various groups or individual items

    162. Question 162. I Want Only One Version Of The Dashboard To View In Flash And Dhtml (ajax), But I Have Flash-advanced Visualizations In The Dashboard. How Can I Design This Dashboard For Dhtml?

      Answer :

      Only one design of the dashboard is required. Flash-advanced visualizations have flash plug-ins that are maintained within the container of the advanced visualization. Flash-advanced visualizations can be rendered in both Flash and DHTML, and the same controls are made available to users, enabling a seamless integration between Flash and DHTML design.

    163. Question 163. How Can Users Design Dashboards Quickly And Without Programming Experience Or Training?

      Answer :

      MicroStrategy offers out-of-the box templates that provide a great starting point for dashboard designers. Each template contains a series of containers, or panel stacks, that enable users to quickly add components to each panel stack, such as: text boxes, shapes, reports, grids, graphs, panel stacks, HTML containers, selectors, and widgets. Also, pre-formatted customized templates can be created to place the design experience in the hands of end-users. These pre-formatted templates can include the corporate logo and color layout. Users can simply drag, drop, and select dashboard components to quickly design a dashboard in the matter of minutes.

    164. Question 164. What Kind Of Optimizations You Did?

      Answer :

      Datamarts to create aggregate/summary tables at higher levels of a hierarchies. Addition of Indexes to tables for faster execution of queries. Factors to decide on aggregate tables If a large set of reports need to be viewed at a level(a level that is higher than that of the existing Fact tables used by those reports) then it is worth creating aggregate tables at that level. Or if a report is huge and it is critical for the business decisions then it is worth creating the aggregate tables for that report

    165. Question 165. When Do We Need To Create A View Or A Materialized View In A Database?

      Answer :

      Views are created in such scenarios where we need a "Distinct attribute lookup table" or "Attribute form expression across multiple tables" or "Slowly Changing Dimensions" etc

    166. Question 166. What Leads To A Cross-join Or How Does A Cross-join Occur?

      Answer :

      Cross Joins occur when unrelated attributes(attributes that are not related to a metric or another attribute) are placed in a report

    167. Question 167. How Do We Prevent A Cross-join?

      Answer :

      Cross-Joins can be prevented by setting the VLDB property that does not allow to execute a cross-join

    168. Question 168. If We Need To Restrict Certain Rows From Appearing To A User/user-group How Can We Do It?

      Answer :

      Security Filters

    169. Question 169. If We Need To Restrict Certain Columns From Appearing To A User/user-group How Can We Do It?

      Answer :

      Remove access to the metrics in ACL for the user/user-group

    170. Question 170. I Have A Fact Table At All Time Levels(date, Week...year). I Have The Similar Fact Table At Year Level. If I Create A Report With A Fact Attribute And A Metric Based On That Fact........ How Do We Force The Mstr To Use Year Level Fact Table Instead Of Using The All-levels Fact Table?

      Answer :

      The MSTR calculates the table key and based on the key value it would use the appropriate FACT table. If it doesn't use the appropriate FACT table for some reason, we can include the reference called FACTID within the Metric formula expression to indicate which FACT table to be used in that particular metric.

    171. Question 171. How To Reduce Multiple Passes To One In A Report?

      Answer :

      VLDB settings

    172. Question 172. What Is A Materialized View?

      Answer :

      A materialized view is a database object that contains the results of a query. They are local copies of data located remotely, or are used to create summary tables based on aggregations of a table's data. Materialized views, which store data based on remote tables are also, know as snapshots. A materialized view caches the query result as a concrete table that may be updated from the original base tables from time to time. Materialized views were implemented first by the Oracle database. In IBM DB2, they are called “materialized query tables”; Microsoft SQL Server has a similar feature called “indexed view”.

Microstrategy Tutorial

Microstrategy Practice Tests


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Microstrategy Tutorial