Meteor Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Meteor Interview Questions & Answers

Are you a graduate in computers and information technology? Are you a person with good web designing skills and programming languages? Then browse wisdom jobs online portal which enables to transform your self. Meteor is a complete platform for building mobile and web apps in the Javascript. It is a free open source isomorphic JavaScript web framework. Meteor allows for rapid prototyping and produces cross-platform code. Meteor is developed by meteor development group. The role of a meteor developer serves as Uptime legal’s internal software developer and will play a leading role in developing legal works etc. So, try your luck by upgrading your skills as meteor developer, Javascript developer, front end developer, iOS developer, Full stack Java script developer, Full stack developer, mobile developer and so on. All candidates refer to the below listed Meteor job interview questions and answers.

Meteor Interview Questions

Meteor Interview Questions
    1. Question 1. What Makes Meteor Different From Javascript Frameworks Like Angular Or React?

      Answer :

      Meteor is a full-stack JavaScript App Platform that assembles all the pieces you need to build modern web and mobile apps, with a single JavaScript codebase. Angularand React are JavaScript UI frameworks that can be used in conjunction with Meteor, as an alternative to Meteor’s Blaze library. Think of Angular, React, and Blaze as the 'V' in MVC. Meteor automatically manages the data flow between cloud and client applications, as well as client UI state and rendering, regardless of which UI framework you use.

    2. Question 2. What Mobile Platforms And Devices Does Meteor Support?

      Answer :

      Meteor makes it easy to create iOS apps that can be installed through the App Store, and Android apps that can be installed through Google Play. Meteor compiles your apps using Apache Cordova so you don’t have to create separate codebases for iOS and Android. This results in high-quality apps that run a mix of web and native code.

    3. Question 3. How Does Hot Code Push Work With The App Store?

      Answer :

      Hot code pushes are loaded by client devices, e.g. phones, in the background while the app continues to run. Once the new code has been fully loaded, the device is able to switch over to the new code quickly. This reduces or in some cases entirely eliminates the need to update code via the App Store and Google Play.

    4. Question 4. Can I Use A Database Other Than Mongodb With Meteor?

      Answer :

      Currently MongoDB is the only database that is officially supported with Meteor. We are listening closely to the frequent requests to support other kinds of databases.

    5. Question 5. We Use Meteor To Build Apps, How Do We Get Involved With The Project?

      Answer :

      You can get involved with Meteor’s community in any number of ways. We’d love it if you helped answer questions on Stackoverflow or joined us at one of our meetups. If you happen to have written a package to extend Meteor, consider publishing it to the community. If you’d like to file or fix bugs in Meteor, check out how to contribute on GitHub. And if you really want to help, please consider working at Meteor!

    6. Question 6. Does Meteor Work On Windows?

      Answer :

      Yes, you can install Meteor on Windows.

    7. Question 7. How Do I Get Started?

      Answer :

      Get started with Meteor by installing, then completing a tutorial using any of our supported UI frameworks: Blaze, Angular, or React.

    8. Question 8. How Much Does It Cost To Use Meteor?

      Answer :

      Meteor is open source and free to use. If you would like support in developing your application, consider our developer subscription.

    9. Question 9. What Open Source License Does Meteor Use?

      Answer :

      Meteor is available under the MIT license.

    10. Question 10. What Is Meteor?

      Answer :

      Meteor, or MeteorJS is an open-source real-time JavaScript framework written using Node.js. Meteor allows for rapid development and prototyping and produces cross-platform code. Giving your the cross platform flexibility making it possible to leverage one code base for desktop, iOS and Android applications.

    11. Question 11. Why Should I Use Meteor?

      Answer :

      Because Meteor use one language on the front end and back it end, it dramatically speeds development time and is great for rapid prototyping. Saving you cost and time plus Meteor make apps feel like top-tier web properties like Facebook or Twitter, or like a great desktop applications.

    12. Question 12. What’s Under The Hood?

      Answer :

      Meteor is a complete open source platform built in pure JavaScript, MeteorJS is a essentially a grouping of really slick javascript frameworks and tools assembled in one place. Making it easier for developer and dramatically speeding up development time.

    13. Question 13. Browser And Mobile?

      Answer :

      Yes you heard right, Meteor supports both web and mobile using Apache Cordova, Meteor can also connect to devices, existing applications and IoT. Providing robust options.

    14. Question 14. Who’s Behind Meteor?

      Answer :

      Meteor is developed and maintained by the Meteor Development Group you can learn more about their mission and why they started Meteor here.

    15. Question 15. Are Developers Using Meteor?

      Answer :

      Definitely, Meteor has an amazing international community and over 6,635 open source Meteor packages.

    16. Question 16. Are Companies Using Meteor In Production?

      Answer :

      Yes there are some amazing web and mobile applications here are just a few

      • Respondly
      • Verso
      • Workpop
      • Classcraft
      • Share911

    17. Question 17. Is There Press About Meteor?

      Answer :

      Meteor has been getting lot’s of attention both from the developer community, journalist and top press sites. Here are some recommend articles:

      • Meteor pulls JavaScript technologies together, Infoworld
      • Meteor Is The App Platform For The New World Of Cloud-Client Computing, Forbes
      • Open-source Meteor takes a huge $11.2M first round; will Andreessen Horowitz get the cash back?, Venturebeat
      • Meteor Raises $20M To Build The One JavaScript Stack To Rule Them All, TechCrunch 

    18. Question 18. Can Meteor Scale?

      Answer :

      This is always one of the first questions asked with any new technology, I remember when Ruby on Rails started to get traction everyone was saying this or when Node.JS first came out.

    19. Question 19. Is Meteor Secure?

      Answer :

      Like every tech, application, framework or tool it’s only as secure as developer makes it. You can check out the following which covers Meteor security

      • Meteor security resources
      • Meteor Security 201

    20. Question 20. Are You A Meteor Prime Partner?

      Answer :

      No I’m not a Meteor Prime Partner, while the “Prime Partner Program” might sound like it creates a difference between Meteor partners and selects the higher or more experienced partners it does not. The prime program is a pure ads system based on payment to Meteor Development Group, for $700 per month you become a “Prime Partner”and get preferred listing. While this might be worth it to some partners at this time I don’t believe it’s worth it nor reflects providers that have strong experience in Meteor. Looking at the current prime partners a number of them have very little experience in Meteor. I feel it’s just buying an ad to be at the top and has no merits as a service provider.

    21. Question 21. What Is Meteor Js?

      Answer :

      • Meteor or Meteor Js is an open-source platform for developing modern web, mobile (iOS, Android and Windows), and desktop apps with the help of using NodeJS platform. Meteor allows for rapid development and prototyping and produces cross-platform code.
      • Meteor automatically manages the data flow between cloud and client applications, as well as client UI state and rendering, regardless of which UI framework you use.
      • Meteor is a JavaScript platform used for developing web and mobile applications. Applications develop using Meteor framework supports different platforms (windows, android, and iOS). Meteor includes a key set of technologies such as Node.js and general JavaScript community.
      • Meteor was developed by Meteor Development Group and maintained by same and it is integrated with Angular, MongoDB, npm and Cordova and many more.

    22. Question 22. Why Meteor Js?

      Answer :

      • Ship more with less code
      • Build apps for any device - web, mobile (iOS, Android and windows), and desktop apps
      • Integrate technologies you already use
      • Reduce your development cost and time

      Meteor make apps feel like top-tier web properties like Facebook or Twitter, or like a great desktop applications.

      Meteor uses JavaScript language for front end as well as backend development. It makes dramatically fast development time and great for rapid prototyping.

    23. Question 23. What Are The Features Of Meteor?

      Answer :

      List of MeteorJs Features:

      • Web and mobile - Used for developing Android, IOS and Web apps
      • Packages - Used for support huge number of packages
      • Meteor Galaxy - support Cloud service
      • Universal Apps - Same code used for mobile device and web browser both.

    24. Question 24. What Are The Advantages Of Meteor?

      Answer :

      • It is Open-source.
      • Coding is very simple and beginner friendly.
      • Meteor apps are by default real-time.
      • The development process is highly simplified as frontend, backend and database all uses one language i.e. JavaScript.

    25. Question 25. What Are The Disadvantages Of Meteor?

      Answer :

      • Meteor is not much suitable for large and complex application.
      • Meteor API is rapidly changing.

    26. Question 26. Which Database Is Supported By Meteor?

      Answer :

      Currently, Meteor support MongoDB database. It may be rapidly change in future.

    27. Question 27. What Is Session And How Session Can Be Created In Meteor?

      Answer :

      • The session is used to save the data while apps are in use. This session data or saved data will be deleted while user leaves the apps.
      • The session are created by using Session.set() method and Session.get() method is used to get the data.

    28. Question 28. What Is Blaze In Meteor?

      Answer :

      Blaze is a Meteor package used for building live reactive templates.

    29. Question 29. What Is Meteor Ejson?

      Answer :

      The EJSON is an extension of EJSON syntax that supports Date and Binary types. The date and binary can be de-serialize using the parse method.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Meteor Tutorial