Material Design Lite Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Material Design Lite Interview Questions & Answers

Do you aspire to build beautiful websites using Material Design Lite, then you can browse the wisdomjobs page to find answers to all your queries. The need for modern web designers is growing as organizations require experts who can provide them browser portability and create more responsive websites. Hence the number of Material Design Lite jobs are increasing rapidly. In a Material Design Lite job, you can create components using JavaScript, HTML and CSS, to develop web applications and you can make it accessible for cross-device use. Read the wisdomjobs page to know about basics of Material Design Lite, and also find a list of different institutions that provide specialized training in this field. Also go through the various job opportunities provided to you on this page. Read the Material Design Lite job interview questions and answers to be well prepared before you go to attend any interview.

Material Design Lite Interview Questions

Material Design Lite Interview Questions
    1. Question 1. Where Should I Use Material Design Lite (mdl)?

      Answer :

      If you’re interested in a Material Design experience using vanilla Web technologies like CSS, JavaScript and HTML, MDL might be a useful option to consider. We optimise for websites heavy on content, such as marketing pages, articles, blogs and general web content that isn’t particularly app-y. If you just want to pick some colors, customise a template and ship a Material experience, we try to help make that process simpler.

      Whilst there exist several community-driven options for Material Design, our experience has shown that there are several gaps in the Material specification when it comes to the web. Rather than guessing how these gaps should be filled (something we know the community has struggled with), we’ve opted for a close collaboration with the Material Design team to provide a Material library that is both spec compatible for today and provides guidance on aspects of the spec still being evolved.

    2. Question 2. What Css Naming Conventions Does Mdl Use?

      Answer :

      MDL was written using BEM. BEM stands for Block, Element, Modifier. It is a method used to construct CSS class-names so they are consistent, isolated, and expressive.

      A few good resources for learning more about BEM methods are:

      • CSSWizardry
      • CSS-Tricks
      • Smashing Magazine

      These are great resources that simplify the data needed to understand BEM. If you want to read the methodology from the inventors, Yandex provides the resource. This reference goes way beyond just the CSS and into the full JavaScript setup they use as well.

    3. Question 3. Does Mdl Support Progressive Enhancement?

      Answer :

      MDL’s components were designed from the ground up with progressive enhancement in mind. We attempt to build on native HTML elements as much as possible, relying on JavaScript where absolutely necessary for ‘enhancements’.

    4. Question 4. Which Browsers Does Mdl Support?

      Answer :

      The complete MDL experience should work in the last two versions of all evergreen browsers, whilst we gracefully degrade to CSS-only in browsers like IE9 that don’t pass our Cutting-the-mustard test.

      Our browser compatibility matrix has the most up to date information on the browsers we officially support. For components, at minimum we require support for querySelector, classList and addEventListener, which can be polyfilled as needed. Our Templates will work in IE10+, primarily due to our use of Flexbox.

      The polyfills that we’re currently using for the MDL site to improve support in oldIE are the following:

      <!--[if IE]>

      <script src="//cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/es5-shim/4.2.0/es5-shim.min.js"></script>

      <script src="//cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/classlist/2014.01.31/classList.min.js"></script>

      <script src="//cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/selectivizr/1.0.2/selectivizr-min.js"></script>

      <![endif]-->

      IE10 standards mode removes support for conditional comments, so the above will only get interpreted by older versions of IE, such as IE9.

    5. Question 5. Does Mdl Play Nicely With Polymer? Is It A Replacement For The Paper Elements?

      Answer :

      MDL focuses on delivering an experience that is optimised for static content sites, like blogs, marketing pages and more traditional text-based web pages.

      The Paper elements built with Polymer are fully encapsulated components that can be used individually or composed together to create a material design-style site, and support more advanced user interaction.

      That said, MDL can be used alongside the Polymer element counterparts. Polymer uses the power of Web Components to encapsulate the designs used for those components. MDL does not affect the styling within custom components.

    6. Question 6. Is Mdl Comparable To Bootstrap?

      Answer :

      Material Design can replace many parts of Bootstrap. However, it does not intend to feature-match everything Bootstrap offers. Instead MDL intends to implement the components specified by the Material Design specification. This allows it to provide the most comprehensive and accurate solution available.

    7. Question 7. How Does It Compare To Existing Material Css Implementations?

      Answer :

      We think the community does a great job offering their own take on how Material Design should be implemented for CSS libraries.

      That said, the large, diverse number of implementations available are often quite liberal with their interpretation of the spec (not their fault!) and their opinions don’t always reflect what the Material Design team would consider ‘correct’. MDL was developed in close collaboration with the Material Design and Chrome UX teams and undergoes regular reviews for spec compliance. When we run into an area of the spec that isn’t yet fully fleshed out, MDL is able to offer reviewed opinions on how these should be solved in a way that tries to stay true to Material Design.

    8. Question 8. Should I Use The Minified, Cdn Or Sass Versions Of Mdl?

      Answer :

      Minified: If it’s your first time using MDL, we recommend downloading one of the default packages from the ‘Getting Started’ page that include a minified version of our CSS/JS and optionally our pre-made Templates.

      CDN: If you’re just prototyping or want to avoid hosting your own copy of the MDL CSS and JS files, you can use our CDN to pull down a heavily edge-cached version.

      Customiser: If you’re creating a new site with MDL and are using a custom color scheme, we recommend downloading the default package then generating a custom build using the Customiser tool. You can use this to override the material.min.css file for your own needs.

      Sass: If you would prefer to go all in, you can get the Sass version of MDL, which includes our original sources, docs and templates. This version allows maximum customisation using CSS variables and the rest of the Sass goodness you’re used to.

    9. Question 9. How Does Mdl Relate To Web Starter Kit?

      Answer :

      MDL is an evolutionary step from the styleguide provided in Web Starter Kit. The more Web Starter Kit was used, the more it became clear that many developers simply wanted Material Design in their sites.

      The WSK Styleguide also did not align to Material Design fully, it was simply based on the idea. From the WSK project, MDL was born to try and fill this need for developers. In the process making the implementation as faithful as possible to the specification.

    10. Question 10. Do Any Google Properties Use Mdl In Production?

      Answer :

      MDL is used in production by a few different Google properties. These use an older, incomplete version but demonstrate what deployed experiences can look like. 

    11. Question 11. Is There A Showcase Available Of Sites Using Mdl?

      Answer :

      MDL is used in production by a few different Google properties. These use an older, incomplete version but demonstrate what deployed experiences can look like. 

    12. Question 12. Can I Build Or Use Individual Mdl Components (e.g A Button)?

      Answer :

      For V1 of MDL we are focused on the use-case of folks who are likely to need a few different components on their page and will want to include most of the MDL library. This means that support and docs around just plucking single components on their own is minimal.

      That said, if you need to generate a build using just a single (or smaller number of) components, you will need to use Gulp with our Sass build. You can comment out those components you don’t need in material-design-lite.scss, comment out the scripts you don’t need in the Gulpfile and then run gulp to create your build.

    13. Question 13. Where Can I Get Help With Questions About Using Mdl?

      Answer :

      We encourage the MDL user and developer community to ask questions, and help answer questions, on Stack Overflow, using the Material-Design-Lite tag.

    14. Question 14. Can I Request Or Contribute Components To Mdl?

      Answer :

      Sure! There may be components or templates you would like to see implemented in MDL that we don't yet provide. Please feel free to propose them on the Issue Tracker. While we can't guarantee we'll be able to implement them all, we will consider requests and review them at regular intervals.

    15. Question 15. Will Mdl Support Non-sass Preprocessors?

      Answer :

      MDL is implemented using Sass and there are no current plans to change this. If you wish to maintain a port to another preprocessor, you are more than welcome to.

    16. Question 16. How Do I Keep Updated With Issues I'm Interested In?

      Answer :

      Watching the whole repository can introduce a lot of extra noise in your stream. To keep updated with just issues you are interested in you only need to subscribe to that issue. This is done on the issue page by clicking the "Subscribe" button in the right hand sidebar.

    17. Question 17. What Are The General Rules And Principles?

      Answer :

      In general, follow these basic steps to use an MDL component in your HTML page:

      1. Start with a standard HTML element, such as <button>, <div>, or <ul>, depending on the MDL component you want to use. This establishes the element in the page and readies it for MDL modification.
      2. Add one or more MDL-specific CSS classes to the element, such as mdl-button or mdl-tabs__panel, again depending on the component. The classes apply the MDL enhancements to the element and turn it into an MDL component.

      Remember to include the meta viewport tag in your document so mobile devices will render correctly.

      <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">

      A note about HTML elements and MDL CSS classes

      Material Design Lite uses namespaced BEM classes—which can apply to almost any HTML element—to construct components. For some components you can use almost any element. The examples in each component's documentation use elements that perform well as that component. If you must use elements other than those shown in the examples, we encourage you to experiment to find the best combination of HTML elements and MDL CSS classes for your application.

    18. Question 18. How To Use Mdl On Dynamic Websites?

      Answer :

      Material Design Lite will automatically register and render all elements marked with MDL classes upon page load. However in the case where you are creating DOM elements dynamically you need to register new elements using the upgradeElement function. Here is how you can dynamically create the same raised button with ripples shown in the section above:

      <div id="container"/>
      <script>
        var button = document.createElement('button');
        var textNode = document.createTextNode('Click Me!');
        button.appendChild(textNode);
        button.className = 'mdl-button mdl-js-button mdl-js-ripple-effect';
        componentHandler.upgradeElement(button);
        document.getElementById('container').appendChild(button);
      </script>

    19. Question 19. What Are Mdl's Responsibilities?

      Answer :

      Material Design Lite is built to provide a lightweight and basic set of Material Design components and templates for web sites. The project does not intend to provide structures to create all possible UX needs, but to provide a low-friction Material Design implementation you can build on. Even within Material Design itself, cards specifically, it is unfeasible to provide every combination in a seamless manner. When you find something not provided, such as dropdowns in the drawer, you may need to code your own component.

      The team is committed to providing a great experience to developers while staying true to the promise of lite.

    20. Question 20. How To Use Material Design Lite?

      Answer :

      There are two ways to use Material Design Lite:

      • Local Installation - You can download the material.{primary}-{accent}.min.css and material.min.js files on your local machine and include it in your HTML code.
      • CDN Based Version - You can include the material.{primary}-{accent}.min.css and material.min.js files into your HTML code directly from the Content Delivery Network (CDN).

    21. Question 21. What Is Cdn Based Version?

      Answer :

      You can include the js and css files into your HTML code directly from the Content Delivery Network (CDN). storage.googleapis.com provides content for the latest version.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Material Design Lite Tutorial