Master Data Management Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Master Data Management Interview Questions & Answers

If you are really passionate about working in a Master Data Management job, then you should go ahead and build a wonderful career in it. On wisdomjobs page you can find details about the role of a Master Data Management specialist, his responsibilities and functions, job opportunities in this field and also about expected salary. As a Master Data Management specialist, you can gain experience in designing, developing and documenting the different data models. You will also get a chance to work along with the business and IT departments to ensure uniformity and accountability of the master data of any organization. To know about the qualifications and experience required to take up a Master Data Management job, you can browse the wisdomjobs page. Also read the list of Master Data Management job interview questions and answers to keep you ready for the interview process.

Master Data Management Interview Questions

Master Data Management Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sap Master Data Management ?

      Answer :

      SAP Master Data Management (SAP MDM) enables information integrity across the business network, in a heterogeneous IT landscape. SAP MDM helps to define the business network environment based on generic and industry specific business elements and related attributes - called master data. Master data, for example, cover business partner information, product masters,product structures, or technical asset information.

      SAP MDM enables the sharing of harmonized master data, formerly trapped in multiple systems, and ensures cross system data consistency regardless of physical system location and vendor. It helps to align master data by providing services that recognize identical master data objects and keep them consistent. In addition, it enables the federation of business processes, by providing consistent distribution mechanisms of master data objects into other systems, within the company and across company boundaries.

    2. Question 2. What Are Sap Mdm's Major Benefits ?

      Answer :

      SAP MDM: Helps companies leverage already committed IT investments since it complements and integrates into their existing IT landscape. Reduces overall data maintenance costs by preventing multiple processing in different systems. Accelerates process execution by providing sophisticated data distribution mechanisms to connected applications.

      Ensures information consistency and accuracy, and therefore reduces error-processing costs that arise from inconsistent master data. Improves corporate decision-making processes in strategic sales and purchasing by providing up-to-date information to all people.

    3. Question 3. What Are The Mdm Business Scenarios ?

      Answer :

      • Master Data Consolidation
      • Master Data Harmonization
      • Central Master Data Management
      • Rich Product Content Management
      • Customer Data Integration
      • Global Data Synchronization

    4. Question 4. What Is Master Data Consolidation ?

      Answer :

      In Master Data Consolidation scenario, users wield SAP NetWeaver MDM to collect master data from several systems at a central location, detect and clean up duplicate and identical objects, and manage the local object keys for cross-system communication.

    5. Question 5. What Is Master Data Harmonization ?

      Answer :

      In Master Data Harmonization scenario enhances the Master Data Consolidation scenario by forwarding the consolidated master data information to all connected, remote systems, thus depositing unified, high-quality data in heterogeneous system landscapes. With this scenario, you can synchronize globally relevant data across your system landscape.

    6. Question 6. What Are All The Capabilities And Functions Of Sap Netweaver Mdm ?

      Answer :

      SAP NetWeaver MDM is used to aggregate master data from across the entire system landscape (including SAP and non-SAP systems) into a centralized repository of consolidated information. High information quality is ensured by syndicating harmonized master data that is globally relevant to the subscribed applications. A company's quality standards are supported by ensuring the central control of master data, including maintenance and storage.

    7. Question 7. What Are All The Mdm Functional Components ?

      Answer :

      Import Server, Syndication Server, Console, Import manager, Data manager, Syndicator, Publisher etc.

    8. Question 8. What Is Parametric Import ?

      Answer :

      Parametric Import is a new and radically more efficient approach to importing and transforming data that is conceptually similar to parametric search. Parametric import lists the complete set of distinct values for each field in the source data.

    9. Question 9. Can't You Achieve All This By Using Today's Eai And/or Etl Applications ?

      Answer :

      EAI tools provide the connection between different systems on the technical layer to ensure message handling, semantic mapping, routing and queuing of data. ETL tools provide similar functionality but are typically deployed less as a message handling layer and more as a batch-oriented, massive volume integration mechanism.

      As a building block of the SAP NetWeaver platform, SAP MDM leverages the process integration capabilities of SAP's Exchange Infrastructure (SAP XI), but, in addition, also provides services for content consolidation, data harmonization, central maintenance and controlled data distribution according to the business process semantics.

    10. Question 10. Is Sap Mdm An Xapp ?

      Answer :

      No. SAP MDM is a building block of the SAP NetWeaver platform. SAP MDM can be licensed and used stand-alone in heterogeneous environments as well as in conjunction with other mySAP.com solutions or xApps in future.

    11. Question 11. Is Sap Mdm An Extension Of My Sap Plm ?

      Answer :

      No. SAP MDM can be used in conjunction with mySAP solutions including mySAP PLM or non-SAP solutions.

    12. Question 12. Why Is Sap Mdm Part Of Sap Netweaver ?

      Answer :

      SAP NetWeaver is an integration and application platform that helps unify and align people, information and business processes across technologies and organizations. SAP Master Data Management (MDM) is a building block of SAP NetWeaver to enable information integrity across the business network and to facilitate a better communication of information across a heterogeneous IT landscape.

    13. Question 13. What Prompted Sap To Begin Development Of Sap Mdm ?

      Answer :

      Integration is the key to success in business. And since heterogeneous system landscapes are commonplace today, only companies with continuous processes and optimal access to consistent information can secure themselves a decisive competitive advantage. The basic principle behind this is the availability of reliable and consistent master data.

    14. Question 14. Is Sap Late To This Market ?

      Answer :

      No. There are a few applications announced in the market today, which are addressing parts of the solution. However those solutions are typically limited to business partner information only and do not address the process integration needs to maintain and distribute the harmonized master data.

      SAP is the only provider that offers a broad and diverse connectivity and business content developed by SAP and its partner network, based on SAP's intimate, longstanding knowledge of comprehensive business processes in more than 20 industries. This business content shortens the development cycle for customers and drives down the cost of integration projects.

    15. Question 15. When Will Sap Mdm Become Available? How Will It Be Priced ?

      Answer :

      Customer ramp-up is scheduled to begin in September 2003. It will be priced separately as an engine, based on the number of managed data objects in the connected systems.

    16. Question 16. How Will Sap Mdm Be Implemented ?

      Answer :

      Implementation services will be provided by SAP's Global Professional Services Organization as well as together with selected system integrators.

    17. Question 17. Will This Solution Replace The Existing Master Data Distribution Techniques Between My Sap Crm And Sap R/3 (sap Bc, Crm Middleware) Or Sap R/3 And Mysap Scm (cif Interface) ?

      Answer :

      Those interfaces including ALE will continue to be used in parallel to process operational data. It is not planned to replace those interfaces with SAP MDM.

    18. Question 18. Will It Be Possible To Use Sap Mdm Only With Sap Exchange Infrastructure Or Can A Company Also Use Other Eai Tools ?

      Answer :

      The use of the SAP Exchange Infrastructure is the foundation for SAP MDM. SAP solutions are powered by the SAP NetWeaver platform with high emphasis on interoperability to :NET and J2EE/Java.

    19. Question 19. For Which 3rd Party Products Will Sap Provide The Adaptors ?

      Answer :

      In the first phase the adaptors to 3rd party products will be provided on a project basis. SAP plans to make selected adaptors to 3rd party systems to a part of the standard solution in future.

    20. Question 20. Will The Solution Provide The Adaptors To All Sap Solutions ?

      Answer :

      SAP MDM will provide adaptors for mySAP CRM, mySAP SRM and SAP R/3 in the first phase. MySAP SCM will be supported via SAP R/3 in the first phase. In the next phase, a direct adaptor will also provided for mySAP SCM.

    21. Question 21. What Objects Will Be Supported By Sap Mdm? What Services Will Be Offered ?

      Answer :

      • The initial release of SAP MDM will support the following master data objects: business partner, product master, product structures, document links, technical assets and change masters.
      • Services provided depend on the type of objects and will include maintenance of objects, search for objects, workflow, mass changes, change notifications, duplicate checking, and notifications for object creation and discontinuation. 

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP MM Tutorial