Marketing Communications Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Marketing Communications Interview Questions & Answers

Are you a person with excellent written and verbal communication? Are you willing to work under pressure with imaginative skills then log onto www.wisdomjobs.com. Marketing Communications is a fundamental and complex part of a company's marketing efforts. It can cover the more traditional activities such as trade and consumer PR and client relations, advertising, internal communication or the whole business of managing a social media campaign using Twitter and LinkedIn. It is made up of marketing mix which is made up of 4 P's Price Promotion Place and Product for a business selling goods and made up of 7P’s Price Promotion Place Product People Physical evidence and Process service based business. So track your future as Marketing Communication Specialist, Executive, Co-ordinator, Marketing manager by looking into Marketing Communication job interview question and answers given.

Marketing Communications Interview Questions

Marketing Communications Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Various Responsibilities Of A Person Working In Marcom?

      Answer :

      The various responsibilities of a person working in Marcom are as follows:

      • Crafting an effective communication messages to the target audience and implementing the same using different media starting from Internet to newsletter
      • Media management and measurement
      • Liaison with creative agency
      • Designing marketing collaterals
      • Sourcing vendors and vendor management
      • Managing market research assignments
      • Web content and corporate website management
      • Training & Development
      • Organizing conferences and other product launch events
      • Active participation in exhibitions/tradeshows and
      • Meeting public relations requirements.

    2. Question 2. What Are The Various Tools You Would Use To Communicate With Your Target Audience?

      Answer :

      The following are the various tools used to communicate with the target audience:

      • Company newsletters
      • Journal article
      • Conference
      • Trade shows
      • Exhibitions
      • Product brochure
      • Word of mouth
      • Direct mail
      • Internet
      • TV
      • Local/regional/national newspaper
      • Magazine
      • Radio etc.

    3. Question 3. What Role Do Events (for Ex:exhibitions, Trade Shows) Play In Marcom?

      Answer :

      The events play the following role in Marcom:

      • The communication messages are circulated to the mass people irrespective of segments i.e. wide reach
      • Lower costs
      • Increases corporate and brand image
      • In-depth insights about target audience
      • Global exposure for the new products/services

    4. Question 4. What Steps Would You Follow To Participate In An Event Like Exhibition Or Tradeshow? How Would You Ensure Your Media Coverage?

      Answer :

      The following are the steps taken to participate in an event like exhibition or trade show:

      • Identifying the participation of target audience and know-how of the events.
      • Negotiate stall rates with the organizing partner and finalize.
      • Evaluate the feasibility of internal events budget to justify the participation.
      • Prepare a blue print highlighting the outcomes and measurable objectives out of participating in this event.
      • Getting a formal approval from the authorities to sign off.
      • Prepare the marketing collaterals and negotiating the contract with vendors sourcing it.
      • Creating checklists of all the items to be sent to the organizing event spot/place/location.
      • Allocate required manpower to support the company’s stall.
      • Working out the logistics plan on a whole.
      • Train the employees in customer service skills to enhance the maximum footfalls in the stall.
      • Collect the customer’s information like name, address, phone number, email id etc. for CRM.
      • Measure and monitor the effectiveness of the event using simple feedback surveys.
      • Document the happenings during the event partipation to overcome the gaps for future events in order to get the maximum out of it.
      • Last but least, showcase the events participation with help of media planning for wider reach by means of product review, press release both online and offline etc.

    5. Question 5. How Would You Use Online Media For Your Marcom Activities?

      Answer :

      Using online media for Marcom activities is to ensure the maximum reach of the target audience at lower costs and results in increased consumer engagement. And also, it is easy to monitor and measure the results of online media usage. Internet is considered to be the one of the most effective tool in today’s competitive business world.

    6. Question 6. How Would You Get Your Pr Across To People?

      Answer :

      One of the main responsibilities of a Marcom person is to ensure the organization and product/brand image to be good in front of the eyes of the consumers. On a timely basis, PR should be used to create awareness to the public in relation to the events happening in the company such as new product launch, product relaunch, sponsoring consumer events, participation in trade shows and exhibitions etc.

    7. Question 7. How Would You Judge The Effectiveness Of Your Marcom Activities?

      Answer :

      • Reach
      • Frequency
      • Increase in sales
      • Improving the company image
      • Brand and advertising awareness
      • Cost per thousand
      • Change in market share etc.

    8. Question 8. Which Type Of Vendors Would You Need To Deal With For Your Marcom Activities?

      Answer :

      The following are the type of vendors to deal with Marcom activities:

      • Web designing company
      • Creative agency
      • Printing press vendor
      • Advertising agency
      • Public relation agency
      • Digital media partners etc.

    9. Question 9. Which Of Our Products/services Most Appeals To You And Why?

      Answer :

      For any marketing interview you must familiarize yourself with what the company does and it's successful products/services. This will allow you to identify its appeal and then describe how the marketing strategy has worked. An example might be Walker's crisps tasting nice and through the good marketing strategy are now also perceived as good fun which is obviously important when one of their biggest markets is children.

    10. Question 10. What Factors Do Consider Most Important When Attempting To Influence Consumer Behaviour?

      Answer :

      When answering this question make sure to show how cultural, social, personal and psychological factors all impact consumer behavior. Provide an example of a marketing campaign or project you developed and how you used these four key factors to develop and optimize your project.

    11. Question 11. Which Type Of Vendors Would Need To Deal With For Marcom Activities?

      Answer :

      The following are the type of vendors to deal with Marcom activities:

      • Web designing company
      • Creative agency
      • Printing press vendor
      • Advertising agency
      • Public relation agency
      • Digital media partners etc.

    12. Question 12. How Would You Ensure About Your Media Coverage?

      Answer :

      • Allocate required manpower to support the company's stall.
      • Working out the logistics plan on a whole.
      • Train the employees in customer service skills to enhance the maximum footfalls in the stall.
      • Collect the customer's information like name, address, phone number, email id etc. for CRM.
      • Measure and monitor the effectiveness of the event using simple feedback surveys.
      • Document the happenings during the event participation to overcome the gaps for future events in order to get the maximum out of it.
      • Last but least, showcase the events participation with help of media planning for wider reach by means of product review, press release both online and offline etc. 
      • Negotiate stall rates with the organizing partner and finalize.
      • Evaluate the feasibility of internal events budget to justify the participation.
      • Prepare a blue print highlighting the outcomes and measurable objectives out of participating in this event.
      • Getting a formal approval from the authorities to sign off.

    13. Question 13. How To Use Online Media For Marcom Activities?

      Answer :

      Using online media for Marcom activities is to ensure the maximum reach of the target audience at lower costs and results in increased consumer engagement. And also, it is easy to monitor and measure the results of online media usage. Internet is considered to be the one of the most effective tool in today's competitive business world.

    14. Question 14. What Important Role Do Events Play In Marcom?

      Answer :

      The events play the following role in Marcom:

      • The communication messages are circulated to the mass people irrespective of segments i.e. wide reach Lower costs
      • Increases corporate and brand image
      • In-depth insights about target audience
      • Global exposure for the new products/services

    15. Question 15. What Are The Various Responsibilities Of A Person Working In Marketing Communication?

      Answer :

      The various responsibilities of a person working in Marcom are as follows:

      • Crafting an effective communication messages to the target audience and implementing the same using different media starting from Internet to newsletter
      • Media management and measurement
      • Liaison with creative agency
      • Designing marketing collaterals
      • Sourcing vendors and vendor management
      • Managing market research assignments
      • Web content and corporate website management
      • Training & Development
      • Organizing conferences and other product launch events
      • Active participation in exhibitions/tradeshows and
      • Meeting public relations requirements.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Marketing Communications Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial