MariaDB Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

MariaDB Interview Questions & Answers

Are you a person with a fascination of working in Database and Applications? Are you a person with commendable knowledge in RDBMS then log on to www.wisdomjobs.com. Maria DB is a community developed fork of the My SQL relational database management system intended to remain free under the GNU GPL. It is so called because My SQL is trade marked by Oracle and they have chosen to keep that to themselves. This name comes from Monty’s first daughter “My”. The goal of Maria db is to provide a community developed, stable and always free DBMS that is on the user level broadly compatible with My SQL. So track down into Maria DB as Engineering manager, Development Manage , database analyst, support engineer, optimizer developer by looking into Maria DB job interview question and answers given.

MariaDB Interview Questions

MariaDB Interview Questions
    1. Question 1. Mariadb High Availability Solutions?

      Answer :

      If you've got a solution that currently works with MySQL, it will work with MariaDB. Do we have specific solutions that we recommend? No. There's a wide array out there, and I'd encourage you to take your pick (the right one, for the right solution).

    2. Question 2. Moving Process Names, Directories, Tcp Port Etc From Mysql To Mariadb?

      Answer :

      It is important to keep same defaults as MySQL. At least for now. As stated right at the top of the introduction in About MariaDB, MariaDB is an enhanced, drop-in replacement for MySQL. This means that MariaDB is designed such that you can simply replace an installation of MySQL with an installation of MariaDB without having to change anything in your application setup or config files. MariaDB offers all of the features available inside MySQL and behaves exactly the same. Plus it offers a completely free implementation of some features only available in the commercial (paid) version of MySQL Enterprise.

      The issue of conflicts (like using the same port) does not arise, since for most installations only one or the other will be installed: MySQL or MariaDB. That said, for testing, comparison, and development purposes there may be a need to run both, or even multiple versions of MariaDB on the same server and it is possible to install both MariaDB and MySQL, or two versions of MariaDB, in such a way that they both coexist side by side but it is not recommended for the majority of users.

    3. Question 3. What Version Of Mariadb Is Workable On Windows 7 X64?

      Answer :

      Any released version.

      However, MariaDB 5.2.5 and below were all compiled for 32-bit Windows only. These versions of MariaDB will run under 64-bit Windows, but they will run as 32-bit processes.

      MariaDB 5.2.6 and above have 64-bit Windows binaries available. 64-bit binaries (and MSI packages) can also be built from the source, as described in Building MariaDB on Windows.

    4. Question 4. Gui/workbench For Mariadb Aria?

      Answer :

      There are many GUI tools that work with MariaDB, such as Webyog/SQLyog, HeidiSQL, dbForge Studio for MySQL, and of course, MySQL Workbench.

      We know some tools have received requests and/or are working to add support for MariaDB and Aria-specific features (SQLyog, for example). Until your preferred GUI tool supports MariaDB and Aria-specific features directly, most of the tools provide a mechanism for editing and executing custom SQL code.

    5. Question 5. Default Data Directory For Mariadb?

      Answer :

      The data directory location is controlled by the datadir variable. Look at your /etc/mysql/my.cnf file to see where your installation of MariaDB is configured to store data. The default is /var/lib/mysql but it is often changed, like for example if you are using a RAID array.

    6. Question 6. Embedded Engine?

      Answer :

      There is no embedded version of MariaDB.

    7. Question 7. How To Change Innodb_page_size?

      Answer :

      No need for a fresh install.

      Just export your data, move or delete the system database (ibdata1) and the log files (ib_logfile0 & ib_logfile1), set innodb_page_size to either 4k or 8k, and restart MariaDB. A new XtraDB instance will be created with the smaller page size. Then you can import your data and run your tests.

    8. Question 8. Missing Centos7 Rpm: Mariadb-10.1.16-centos7-x86_64-cassandra-engine.rpm?

      Answer :

      Development on Cassandra SE appears to have stopped. 

    9. Question 9. Uninstall Mariadb On Osx?

      Answer :

      or MariaDB 5.3.x then you can uninstall MariaDB with:

      sudo make uninstall

      If you compiled and installed MariaDB 5.5.x or higher then there is no 'make uninstall'. However, after doing a 'sudo make install' to install MariaDB there will be an 'install_manifest.txt' file at the top level of the source dir. Remove all of the files listed in it and everything you installed will be gone.

      On Linux the default is to place everything under '/usr/local/mysql/' so removing that directory is enough to uninstall MariaDB. If you customized the install directory, or if MacOS has a different default then it will be different. In any case the 'install_manifest.txt' file will have the locations.

    10. Question 10. Which Is The Max Storage Capacity Of Version 5.5 Mariadb?

      Answer :

      InnoDB/XtraDB tables can be up to 64TB (terabytes) in size. On top of this you can have multiple tables per database and multiple databases per server. Usually the size and space limits of your underlying storage and operating system are reached long before MariaDB's internal limits are reached.

    11. Question 11. Why Does Mariadb 10.2 Use Innodb Instead Of Xtradb?

      Answer :

      Keeping InnoDB (or XtraDB) up to date with MySQL (Percona) is a complex task. It took us more than half a year to migrate from InnoDB-5.6 to InnoDB-5.7 in 10.2. Doing it again for XtraDB would probably have required only slightly less than this. For us to embark on such project, it must bring significant benefits to our users.

      XtraDB had many great improvements over InnoDB in 5.1 and 5.5. But over time, MySQL has implemented almost all of them. InnoDB has caught up and XtraDB is only marginally better. Not enough to justify a multi-month merge that would delay 10.2-GA for everyone.

      In particular, the only real improvement that XtraDB 5.7 seems to have is for a write-intensive I/O-bound workload, where innodb_thread_concurrency control is disabled.

      With a proper innodb_thread_concurrency, XtraDB is only marginally better. We didn't want to delay 10.2-GA by up to half a year for the sake of those few users who have write-intensive I/O-bound InnoDB workload and don't know how to configure innodb_thread_concurrency.

      Note, we still consider incorporating XtraDB optimizations, but as patches, rather than XtraDB as a whole, which no longer has numerous all-over-the-code improvements.

    12. Question 12. What Is Mariadb?

      Answer :

      MariaDB is a backward compatible, drop-in replacement of the MySQL® Database Server. It includes all major open source storage engines.

    13. Question 13. What Is The Goal Of Mariadb?

      Answer :

      To provide a community developed, stable, and always Free DBMS that is, on the user level, broadly compatible with MySQL.

      We strive for interoperability with both our own, and our upstream, communities.

      Until MariaDB 5.5, MariaDB was kept up to date with the latest MySQL release from the same branch. For example MariaDB 5.1.47 was up to date with MySQL 5.1.47, and so on.

      We did a merge from the main MySQL branch for every new MySQL release or when there was some critical bugfix applied to the main branch.

      Since MariaDB 10.0, MariaDB includes backported features from MySQL as well as entirely new features not found anywhere else, but does not necessarily include all MySQL features.

      We strive to keep our main trees as free from bugs as possible. It should be reasonably safe to pull from our trees at any time.

    14. Question 14. Who Is Behind Mariadb?

      Answer :

      The MariaDB project is the brainchild of Michael "Monty" Widenius, the founder of MySQL®, Monty Program Ab (nowMariaDB Corporation), and a founding member of the MariaDB Foundation.

      The core team consists of developers sponsored by the MariaDB Foundation, companies and individuals who are members of the Foundation, and people in the MariaDB community. MariaDB is a technocracy, and we want our core membership to reflect this.

      The MariaDB Foundation's role is to be a steward of the MariaDB project. The Foundation also takes the responsibility of keeping the quality of the MariaDB project high. The MariaDB Foundation has assumed this stewardship from Monty Program Ab, which was the original driver until a foundation could be created.

      A current list of active core contributors (MariaDB captains) can be found on Launchpad. Anyone with enough technical skill level who actively participates in the development of MariaDB can be part of this team. You don't have to work at the MariaDB Foundation, MariaDB Corporation, or at any other Foundation member company to be able to participate or commit code!

      There is an active community around MariaDB that you can be part of. Their developer contributions can be found on the log of MariaDB contributors.

      There have been some questions if MariaDB is a company or a community open source project. MariaDB is a community open source project because:

      • It's driven by a non profit foundation.
      • All code in MariaDB is open source. The MariaDB Foundation does not and does not intend to release any closed source modules to MariaDB. The same goes for companies which are members of the Foundation.
      • Anyone who matches the criteria of a MariaDB captain can get commit rights to the MariaDB code base. There are many different companies and individuals among them.
      • Anyone can contribute articles to the MariaDB Knowledge Base with very few restrictions.
      • The MariaDB Foundation manages the MariaDB trademark, but gives broad rights to it to others.

    15. Question 15. Why Is The Project Called Mariadb?

      Answer :

      The 'MySQL' name is trademarked by Oracle, and they have chosen to keep that trademark to themselves. The name MySQL (just like the MyISAM storage engine) comes from Monty's first daughter "My". MariaDB continues this tradition by being named after his younger daughter, Maria.

    16. Question 16. Can I Get Help With Mariadb? Something's Broken!

      Answer :

      If you can't find help in the MariaDB documentation, in many cases the documentation for MySQL can be used. New features of MariaDB are mentioned on the MariaDB versus MySQL page and in greater detail under the MariaDB category.

      If you have a question about a feature that is not properly documented or something that is not working as expected, go to the corresponding Knowledge Base page and ask your question there.

      You can report and check on bugs which are unique to MariaDB in JIRA. MySQL bugs that also affect MariaDB should also be reported to MySQL.

      You can also subscribe to the mailing lists and or join the IRC channel to communicate with MariaDB users and developers.

      The MariaDB Corporation offers commercial support for MariaDB and all major MySQL versions (starting from MySQL 3.23).

    17. Question 17. How Can I Contribute To Mariadb?

      Answer :

      If you want to contribute to, or participate in the development of MariaDB, there are many ways to do so. You don't have to be a developer (but we always welcome more of those), you just have to have the willingness to help make MariaDB better. For example, we are looking for writers or translators of KB articles and people helping setting up MariaDB discussions groups.

      Ready to begin?

      Contributing to the MariaDB Project is the page that gathers together everything you need to get started.

      The community category contains a lot of interesting links about how to participate.

      You can also consider sponsoring a feature.

      Welcome to the MariaDB community!

    18. Question 18. What Is Mariadb Galera Cluster?

      Answer :

      MariaDB Galera Cluster is a synchronous multi-master cluster for MariaDB. It is available on Linux only, and only supports theXtraDB/InnoDB storage engines (although there is experimental support for MyISAM - see the wsrep_replicate_myisam system variable).

      Starting with MariaDB 10.1, the wsrep API for Galera Cluster is included by default. This is available as a separate download for MariaDB 10.0 and MariaDB 5.5.

    19. Question 19. Why Is Order By In A From Subquery Ignored?

      Answer :

      A query such as

      SELECT field1, field2 FROM ( SELECT field1, field2 FROM table1 ORDER BY field2 ) alias

      returns a result set that is not necessarily ordered by field2. This is not a bug.

      A "table" (and subquery in the FROM clause too) is - according to the SQL standard - an unordered set of rows. Rows in a table (or in a subquery in the FROM clause) do not come in any specific order. That's why the optimizer can ignore the ORDER BY clause that you have specified. In fact, SQL standard does not even allow the ORDER BY clause to appear in this subquery (we allow it, because ORDER BY ... LIMIT ... changes the result, the set of rows, not only their order).

      You need to treat the subquery in the FROM clause, as a set of rows in some unspecified and undefined order, and put the ORDER BY on the top-level SELECT.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

MariaDB Tutorial