Managing the Manager Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Managing The Manager Interview Questions

    1. Question 1. What Is A Managing Manager?

      Answer :

      1. Sets objectives. The manager sets goals for the group, and decides what work needs to be done to meet those goals. 
      2. Organizes. The manager divided the work into manageable activities, and selects people to accomplish the tasks that need to be done.

    2. Question 2. What Are The Roles And Responsibilities Of Managers?

      Answer :

      Manager is a job title that is used in organizations to denote an employee who has certain duties and responsibilities to lead functions or departments and/or employees. The manager who is responsible for a department normally has directly reporting employees for whom he or she has leadership responsibility.

    3. Question 3. Who Is A Manager And What Are The Functions Of A Manager?

      Answer :

      Managers have five basics functions. Those functions are; planning, organizing, staffing, directing, and controlling. Managers must plan, or narrow goals from their broadest to most intricate form. They must organize and create a structure for daily tasks and communication.

    4. Question 4. What Is The Difference Between A Manager And A Leader?

      Answer :

      The main difference between leaders and managers is that leaders have people follow them while managers have people who work for them. A successful business owner needs to be both a strong leader and manager to get their team on board to follow them towards their vision of success.

    5. Question 5. What Is The Responsibility Of The Manager?

      Answer :

      Managers are responsible for ensuring the following are true: all employees are doing their jobs correctly, thoroughly, and on time. Expectations and goals are clear. Conflicting priorities are addressed and readjusted as needed.

    6. Question 6. What Are The Duties And Responsibilities Of A Manager?

      Answer :

      Accomplishes staff results by communicating job expectations; planning, monitoring, and appraising job results; coaching, counseling, and disciplining employees; developing, coordinating, and enforcing systems, policies, procedures, and productivity standards.

    7. Question 7. Is Every Manager Is A Leader?

      Answer :

      It's a myth that managers and leaders are the same thing. While every leader may not be a manager, every manager should be a leader. A manager who lacks effective leadership traits will drive a business into the ground faster than you can count to 10. Going from manager to leader isn't going to happen overnight.

    8. Question 8. How Can I Be A More Effective Manager?

      Answer :

      7 Keys to Becoming a Remarkably Effective Leader:

      • Delegate wisely. The key to leadership success is to learn to effectively delegate both the responsibility for completing assignments and the authority required to get things done.
      • Set goals.
      • Communicate.
      • Make time for employees.
      • Recognize achievements.
      • Think about lasting solutions.
      • Don't take it all too seriously.

    9. Question 9. What Is The Role Of A Store Manager?

      Answer :

      They are responsible for ensuring their staff gives great customer service as well as monitoring the financial performance of the store. Typical responsibilities of the job include: recruiting, training, supervising and appraising staff. Dealing with customer queries and complaints.

    10. Question 10. What Is The Role Of An Office Manager?

      Answer :

      Office Manager Job Duties: Maintains office services by organizing office operations and procedures; preparing payroll; controlling correspondence; designing filing systems; reviewing and approving supply requisitions; assigning and monitoring clerical functions.

    11. Question 11. What Does A Manager Do For An Artist?

      Answer :

      The job may include: negotiating contracts and fees, finding and booking events and venues that match the artist's career strategy, advising on career decisions, publicity and promotion, helping them on career decisions such as which record producer to work with, or which songs to perform, and managing media relations.

    12. Question 12. What Are The Tasks Of A Manager?

      Answer :

      Task management is the process of managing a task through its life cycle. It involves planning, testing, tracking, and reporting. Task management can help either individual achieve goals, or groups of individuals collaborate and share knowledge for the accomplishment of collective goals.

    13. Question 13. What Are The Five Basic Management Skills?

      Answer :

      Here are five crucial skills for project management professionals:

      • Communication. One of the most important skills for project managers is great communication.
      • Time Management.
      • Organizational Awareness.
      • Problem Solving.
      • Leadership.

    14. Question 14. What Are The 3 Skills Of A Manager?

      Answer :

      Robert Katz identifies three types of skills that are essential for a successful management process:

      1. Technical skills,
      2. Conceptual skills and.
      3. Human or interpersonal management skills.

    15. Question 15. Can You Be A Leader And A Manager?

      Answer :

      Leadership is accountable to the entire organization; management is accountable to the team. ... Indeed, there are important differences between leading and managing. The best leaders lead and let others manage; the best managers understand their leader's vision and work with their teams to achieve it.

    16. Question 16. What Is The Skill Of A Manager?

      Answer :

      Management skills overlap with leadership skills, as both involve problem-solving, decision-making, planning, delegation, communication, and time management. Good managers are often good leaders. And yet the two roles are distinct. In general, management is about organization.

    17. Question 17. What Are The Eight Functions Of Management?

      Answer :

      A manager is called upon to perform the following managerial functions:

      • Planning
      • Organizing
      • Staffing
      • Directing
      • Motivating
      • Controlling
      • Coordinating and
      • Communicating

    18. Question 18. Who Is The Father Of The Management?

      Answer :

      Peter F. Drucker, father of modern management, dies at 95. Peter F. Drucker, revered as the father of modern management for his numerous books and articles stressing innovation, entrepreneurship and strategies for dealing with a changing world, has died.

    19. Question 19. Who Is The Mother Of Management?

      Answer :

      Lillian Gilbreth was the mother of modern management. Together with her husband Frank, she pioneered industrial management techniques still in use today. She was one of the first "super women" to combine a career with her home life.

    20. Question 20. What Is Mary Parker Follett Theory Of Management?

      Answer :

      Mary Parker Follett is well known in the field of management theory for her humanistic and socially just viewpoint on management structures and conflict resolution within organizations. Follett built on classical management principles to lay the foundation for much of the modern management theory ideas in use today.

    21. Question 21. What Was Elton Mayo's Theory?

      Answer :

      Management Theory of Elton Mayo. Elton Mayo's contribution to management theory helped pave the way for modern human relations management methods. Based on his well-known Hawthorne experiments, Mayo's management theories grew from his observations of employee productivity levels under varying environmental conditions.

    22. Question 22. What Is The Human Relations Approach To Management?

      Answer :

      Neoclassical Theory of Management: The Human Relations Approach. In the early 1920s, a shift away from classical management theory took place as theorists began to consider the human side of an organization and the social needs of employees.

    23. Question 23. What Is A Systems Approach To Management?

      Answer :

      Systems theory is one of the dominant organizational theories in management today. It treats an organization as either an open or closed system. A system is a set of distinct parts that form a complex whole. A closed system is not affected by its environment, while an open system is.

    24. Question 24. What Is The Classical Theory Of Management?

      Answer :

      Scientific management theory, also called classical management theory, entered the mainstream in the early 1900s, with an emphasis on increasing worker productivity. Developed by Frederick Taylor, the classical theory of management advocated a scientific study of tasks and the workers responsible for them.

    25. Question 25. What Is Meant By System Approach To Management?

      Answer :

      A line of thought in the management field which stresses the interactive nature and interdependence of external and internal factors in an organization. A systems approach is commonly used to evaluate market elements which affect the profitability of a business.

    26. Question 26. What Is The Theory Of Management?

      Answer :

      Management theory addresses how managers and supervisors relate to their organizations in the knowledge of its goals, the implementation of effective means to get the goals accomplished and how to motivate employees to perform to the highest standard.

    27. Question 27. What Is The Classical Approach In Management?

      Answer :

      Classical organization theories (Taylor, 1947; Weber, 1947; Fayol, 1949) deal with the formal organization and concepts to increase management efficiency. Taylor presented scientific management concepts, Weber gave the bureaucratic approach, and Fayol developed the administrative theory of the organization.

    28. Question 28. What Is The Systems Thinking Approach?

      Answer :

      Systems thinking are a holistic approach to analysis that focuses on the way that a system's constituent parts interrelate and how systems work over time and within the context of larger systems.

    29. Question 29. What Are The Different Approaches To Management?

      Answer :

      A contingency approach to management is based on the theory that management effectiveness is contingent, or dependent, upon the interplay between the application of management behaviors and specific situations. In other words, the way you manage should change depending on the circumstances.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Managing the Manager Tutorial