Linux Shell Scripting Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Linux Shell Scripting Interview Questions & Answers

Linux shell script is a computer program developed to run the Unix/Linux shell which includes following components such as the Bourne Shell, The C Shell, The Korn Shell and The GNU Bourne-Again Shell. If you have knowledge on C, Unix Shell scripting then number of job opportunities are available in this functional skill. Search and apply for the Unix developer, Unix application support, Business analyst, Data migration analyst, senior consultant Unix/Perl, Oracle pl.sql developer, senior software automation engineer and Devops engineer etc. If you have experience in validating scripts using Shell or Perl or Python , ACL & package/patch management, Kernel parameters and configuring VNC,cron jobs, NFS, CIFS, sendmaillogrotate, etc. will be helpful to build better career. Have a look at wisdom jobs Linux shell scripting interview questions and answers to be selected for the interview.

Linux Shell Scripting Interview Questions

Linux Shell Scripting Interview Questions
    1. Question 1. What Is Shell Script And Why It Is Required?

      Answer :

      A Shell Script is a text file that contains one or more commands. As a system administrator we often need to issue number of commands to accomplish the task, we can add these all commands together in a text file (Shell Script) to complete daily routine task.

    2. Question 2. What Is The Default Login Shell And How To Change Default Login Shell For A Specific User?

      Answer :

      In Linux like Operating system “/bin/bash” is the default login shell which is assigned while user creation. We can change default shell using the “chsh” command.

      Example is shown below:

      # chsh <username> -s <new_default_shell>

      # chsh linuxtechi -s /bin/sh

    3. Question 3. What Are The Different Type Of Variables Used In A Shell Script?

      Answer :

      In a shell script we can use two types of variables:

      • System defined variables
      • User defined variables

      System defined variables are defined or created by Operating System (Linux) itself. These variables are generally defined in Capital Letters and can be viewed by “set” command.

      User defined variables are created or defined by system users and the values of variables can be viewed by using the command “echo $<Name_of_Variable>”.

    4. Question 4. How To Redirect Both Standard Output And Standard Error To The Same Location?

      Answer :

      There two methods to redirect std output and std error to the same location:

      Method:1 2>&1 (# ls /usr/share/doc > out.txt 2>&1 )

      Method:2 &> (# ls /usr/share/doc &> out.txt )

    5. Question 5. What Is The Syntax Of “nested If Statement” In Shell Scripting?

      Answer :

      Basic Syntax is shown below:

      if [ Condition ]

      then

      command1

      command2

      …..

      else

      if [ condition ]

      then

      command1

      command2

      ….

      else

      command1

      command2

      …..

      fi

      fi

    6. Question 6. What Is The Use Of “$?” Sign In Shell Script?

      Answer :

      While writing a shell script, if you want to check whether previous command is executed successfully or not, then we can use “$?” with if statement to check the exit status of previous command.

      Basic example is shown below:

      root@localhost:~# ls /usr/bin/shar

      /usr/bin/shar

      root@localhost:~# echo $

      0

      If exit status is 0 , then command is executed successfully

      root@localhost:~# ls /usr/bin/share

      ls: cannot access /usr/bin/share: No such file or directory

      root@localhost:~# echo $

      2

      If the exit status is other than 0, then we can say command is not executed successfully.

    7. Question 7. How To Compare Numbers In Linux Shell Scripting?

      Answer :

      Test command is used to compare numbers in if-then statement.

      Example is shown below:

      #! /bin/bash

      x=10

      y=20

      if [ $x -gt $y ]

      then

      echo “x is greater than y”

      else

      echo “y is greater than x”

      fi

    8. Question 8. What Is The Use Of Break Command?

      Answer :

      The break command is a simple way to escape out of a loop in progress. We can use the break command to exit out from any loop, including while and until loops.

    9. Question 9. What Is The Use Of Continue Command In Shell Scripting?

      Answer :

      The continue command is identical to break command except it causes the present iteration of the loop to exit, instead of the entire loop. Continue command is useful in some scenarios where error has occurred but we still want to execute the next commands of the loop.

    10. Question 10. Tell Me The Syntax Of “case Statement” In Linux Shell Scripting?

      Answer :

      The basic syntax is shown below:

      case word in

      value1)

      command1

      command2

      …..

      last_command

      !!

      value2)

      command1

      command2

      ……

      last_command

      ;;

      esac

    11. Question 11. What Is The Basic Syntax Of While Loop In Shell Scripting?

      Answer :

      Like the for loop, the while loop repeats its block of commands a number of times. Unlike the for loop, however, the while loop iterates until its while condition is no longer true.

      The basic syntax is :

      while [ test_condition ]

      do

      commands…

      done

    12. Question 12. How To Make A Shell Script Executable?

      Answer :

      Using the chmod command we can make a shell script executable.

      Example is shown below :

      # chmod a+x myscript.sh

    13. Question 13. What Is The Use Of “#!/bin/bash” ?

      Answer :

      #!/bin/bash is the first of a shell script , known as shebang , where # symbol is called hash and ‘!’ is called as bang. It shows that command to be executed via /bin/bash.

    14. Question 14. What Is The Syntax Of For Loop In Shell Script?

      Answer :

      Basic Syntax of for loop is given below:

      for variables in list_of_items

      do

      command1

      command2

      ….

      last_command

      done

    15. Question 15. How To Debug A Shell Script?

      Answer :

      A shell script can be debug if we execute the script with ‘-x’ option ( sh -x myscript.sh). Another way to debug a shell script is by using ‘-nv’ option (sh -nv myscript.sh).

    16. Question 16. How Compare The Strings In Shell Script?

      Answer :

      Test command is used to compare the text strings. The test command compares text strings by comparing each character in each string.

    17. Question 17. What Are The Special Variables Set By Bourne Shell For Command Line Arguments?

      Answer :

      The following table lists the special variables set by the Bourne shell for command line arguments.

      Special Variables: Holds

      • $0: Name of the Script from the command line
      • $1: First Command-line argument
      • $2: Second Command-line argument
      • …..
      • …….
      • $9: Ninth Command line argument
      • $#: Number of Command line arguments
      • $*: All Command-line arguments, separated with spaces

    18. Question 18. How To Test Files In A Shell Script?

      Answer :

      Test command is used to perform different test on the files. Basic test are listed below:

      Test: Usage

      • -d file_name: Returns true if the file exists and is a directory.
      • -e file_name: Returns true if the file exists.
      • -f file_name: Returns true if the file exists and is a regular file.
      • -r file_name: Returns true if the file exists and have read permissions.
      • -s file_name: Returns true if the file exists and is not empty.
      • -w file_name: Returns true if the file exists and have write permissions.
      • -x file_name: Returns true if the file exists and have execute permissions.

    19. Question 19. How To Put Comments In Your Shell Script?

      Answer :

      Comments are the messages to yourself and for other users that describe what a script is supposed to do and how its works. To put comments in your script, start each comment line with a hash sign (#).

      Example is shown below:

      #!/bin/bash

      # This is a command

      echo “I am logged in as $USER”

    20. Question 20. How To Get Input From The Terminal For Shell Script?

      Answer :

      ‘read’ command reads in data from the terminal (using keyboard). The read command takes in whatever the user types and places the text into the variable you name.

      Example is shown below:

      # vi /tmp/test.sh

      #!/bin/bash

      echo ‘Please enter your name’

      read name

      echo “My Name is $name”

      # ./test.sh

      Please enter your name

      LinuxTechi

      My Name is LinuxTechi

    21. Question 21. How To Unset Or De-assign Variables?

      Answer :

      ‘unset’ command is used to de-assign or unset a variable.

      Syntax is shown below:

      # unset <Name_of_Variable>

    22. Question 22. How To Perform Arithmetic Operation?

      Answer :

      There are two ways to perform arithmetic operations:

      1. Using expr command (# expr 5 + 2).
      2. Using a dollar sign and square brackets ( $[ operation ] ) Example : test=$[16 + 4] ; test=$[16 + 4].

    23. Question 23. Basic Syntax Of Do-while Statement?

      Answer :

      The do-while statement is similar to the while statement but performs the statements before checking the condition statement.

      The following is the format for the do-while statement:

      do

      {

      statements

      } while (condition)

    24. Question 24. How To Define Functions In Shell Scripting?

      Answer :

      A function is simply a block of of code with a name. When we give a name to a block of code, we can then call that name in our script, and that block will be executed.

      Example is shown below:$ disk usage () { df -h ; }

    25. Question 25. How To Use Bc (bash Calculator) In A Shell Script?

      Answer :

      Use the below Syntax to use bc in shell script.

      Variable=`echo “options; expression” | bc`.

Linux Tutorial

Linux Shell Scripting Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Linux Tutorial