Lead Generation Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Lead Generation Interview Questions & Answers

Are you a person with strategic thinking skills, leading and managing the modern organizations? Are you a management graduate and want to enhance your skills then log on to www.wisdomjobs.com. Lead Management is a set of methodologies, systems and practices designed to generate new potential business clientele, generally operated through a variety of marketing campaigns or programs. It facilitates a business connection between its outgoing consumer advertising and responses to that advertising. This is also referred as customer acquisition management. It is such a feature helping business track and optimize the entire sales process. It is the process of tracking and managing prospective customers. It is the back bone of successful sales operation. So track your future in management sectors as Lead Development Executives, Team leaders or Service Manager by looking into Lead Management jobs interview question and answers given.

Lead Generation Interview Questions

Lead Generation Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Value Of Outsourcing Lead Generation?

      Answer :

      There are many benefits to outsourced lead generation and it ultimately begins with cost. It’s the cost related to salaries and benefits in addition to burden and expense associated with recruiting, hiring and training. Managerial time should also be taken into account, as should the ramp-up time it will take to build, train and maintain an inside team (that will likely have high turnover). Just as you’re an expert at what you do, B2B lead generation companies are experts at what they do. They follow the best practices based on proven results to produce the highest possible ROI for the time spent on prospecting.

    2. Question 2. What Is Cold Calling?

      Answer :

      Cold calling is making unsolicited phone calls, without any info about the potential prospects, in order to sell products or services.

    3. Question 3. What Is A Cold Lead?

      Answer :

      A new lead that has no prior knowledge about a business or its services/products.

    4. Question 4. What Is Lead Generation?

      Answer :

      Lead generation is the process or strategy used to inform prospects about a service or product offered by a business in order to capture their interest and increase the amount of leads in a sales pipeline.

    5. Question 5. What Are Sales Ready Leads (srls)?

      Answer :

      A sales ready lead meets the criteria of budget, authority, need and timing-- usually indicated by a lead score. A sales ready lead is a qualified buyer that is ready for interaction with a salesperson to figure out the available options that could solve their problem. 

    6. Question 6. What Is Solutions Selling?

      Answer :

      Solutions selling is all about problem solving. It's a sales methodology that aims to help salespeople truly engage with the customer, educate them on how their problem can be solved and lastly worry about what they can sell them. The point is to move beyond just selling and help the salesperson become more like a trusted advisor.

    7. Question 7. What Is Telemarketing?

      Answer :

      Telemarketing is a calling campaign to discover new leads or sales opportunities for a business over the telephone.

    8. Question 8. What Is A Warm Call?

      Answer :

      A warm call is a call with a potential prospect that is usually preceded with some form of prior contact - whether a referral, website inquiry or prior email that delivered relevant & valuable info. In other words, they have been "warmed up" and are much more likely to favorably received your call.

    9. Question 9. Please Explain What Are Good Telephone Etiquettes?

      Answer :

      When attending a client or customer on phone some basic telephone etiquettes should be followed.

      Following are telephone etiquettes that should be followed by a tele caller :

      1. Be quick in answering the phone.
      2. Always make sure that the customer is greeted well.
      3. When putting a line on hold take permission prior to it from the customer on the other end.
      4. When transferring a call make sure you do it the right way and make it polite.
      5. At the end of a call make sure that the customer is satisfied and does not have any query or doubt in mind.

    10. Question 10. Do You Know What Is Spamming?

      Answer :

      Random bulk messages used for telemarketing purposes are called spam and the process is termed as spamming

    11. Question 11. Tell Me How Will We Get Leads?

      Answer :

      • This usually comes from some mix of content marketing, paid advertising, sponsorships and even affiliate programs.
      • This is, essentially, what most beginners think of as lead generation – the campaigns you run to engage potential buyers with your company.
      • This, like all these topics really, is a much bigger topic than a simple section of a blog post. But here are a few things to get you started.

    12. Question 12. What Is “inbound” Lead Qualification?

      Answer :

      Commonly called Market Response Reps, they qualify marketing leads coming inbound through the website or 800 number. The sources of these leads are either marketing programs, search engine marketing, or organic word-of-mouth.

    13. Question 13. Tell Me What Are Some Words Or Phrases You Think Would Resonate With Our Target Customer?

      Answer :

      Sales is all about word choice and phrasing. Whether your organization uses a sales script or not, it's good to check if a candidate naturally gravitates to emotionally-charged words that will strike a chord with buyers.

    14. Question 14. Suppose You Called A Customer. What Are The Steps You Will Follow During The Call?

      Answer :

      When making a call to a customer the call should be directed in the following way:

      1. Greet customers politely.
      2. Introduce yourself to the customer.
      3. Make clear the objective of the call
        - Who are you calling?
        - What are you calling for?
      4. Give complete information of the product or business you are promoting.
      5. Make the customer understand how the objective of the call can be beneficial for him/her.
      6. Close the call with a warm end note.

    15. Question 15. Do You Know How Does Lead Generation Work?

      Answer :

      There are agencies that specialize in providing qualified leads to businesses. The process of lead generation is actually very easy. An agency develops a website or partnerships with several websites in which they promote and advertise your product or service. A consumer finds these directories or informational sites and they are able to complete an online quote request form. This form is submitted to the agency. The buyers information is verified and matched to the appropriate providers. These matched leads are then sent via email to the prospective providers with full contact information and purchasing requirements.

    16. Question 16. Do You Know What Are The Factors That Contribute To Projecting A Positive Image Of Yourself To The Customer?

      Answer :

      In the telemarketing industry it is critical that you know how to use your voice and choose your words to project a positive image while placing or taking a call.

      Factors that impact image over the telephone are:

      • Vocal quality
      • Vocal tone
      • Rate of speech
      • Pitch of the tone
      • Attitude
      • Body language
      • Use of appropriate words

    17. Question 17. What Is “account Executives” Or “sales”?

      Answer :

      “Account Executives” or “Sales”, are quota-carrying reps who close deals. They can be either inside or out in the field. As a best practice, even when a company has an Account Management/Customer Success function, Account Executives should stay in touch with new customers they close past the close until the new customer is deployed and launched.

    18. Question 18. Explain Some Of The Effective Listening Strategies That Would Be Helpful In The Telemarketing Industry?

      Answer :

      For survival in the telemarketing industry it is extremely essential that one possesses or acquires the ability to effectively listen and comprehend.

      Some of the effective listening strategies are as follows:

      • Understanding yourself
      • Being yourself
      • Never losing the personal touch
      • Your attitude
      • Be willing to listen
      • Setting personal goals
      • Being motivated
      • Listening actively
      • Paying attention
      • Asking questions
      • Sending appropriate feedback.

Marketing Strategy Tutorial

Lead Generation Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Marketing Strategy Tutorial