LAN Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

LAN Interview Questions & Answers

Are you a network engineer and looking for a dream job where you can work as a LAN specialist? If yes, then we can help you. Here at wisdomjobs page you can get a list of jobs such as for a Network Administrator, a LAN Analyst, IT Engineer, Lead-Cloud Network Engineer among others. While working on a LAN job, you will be able to analyse, evaluate, support, test and monitor the various hardware and software systems related to the existing network systems. You may also gain experience in providing support to the end users for all applications based on LAN. To search from a wide selection of positions browse the wisdomjobs page. Our experts here have prepared a few LAN job interview questions and answers that will help you prepare confidently for the big interview.

LAN Interview Questions

LAN Interview Questions
    1. Question 1. Explain What Is Local Area Network?

      Answer :

      A local area network (LAN) is a computer network covering a small physical area, like a home, office, or small group of buildings, such as a school, or an airport.

      Lan stands for local area network. A number of systems connected in a physical connectivity in a limited geographical location that is called lan. It provides full time connective.

    2. Question 2. Explain How To Create Vlan?

      Answer :

      VLAN is technology in which we can administratively assign different ports of same layer to switch to different subnet works.

    3. Question 3. Explain What Is Difference Between Baseband And Broadband Transmission?

      Answer :

      In the baseband transmission, the entire bandwidth of the cable is consumed by a single signal. In broadband transmission, signals are sent on multiple frequencies, allowing multiple signals to be sent simultaneously.

      In baseband transmission we transmit digital signal without converting it into analog, here a low pass channel is used.

      In broadband transmission we transmit digital signal by converting it into analog. here a band pass channel is used.

    4. Question 4. Explain What Are The Different Type Of Networking / Internetworking Devices?

      Answer :

      Also called a regenerator, it is an electronic device that operates only at physical layer. It receives the signal in the network before it becomes weak, regenerates the original bit pattern and puts the refreshed copy back in to the link.

      Bridges:

      These operate both in the physical and data link layers of LANs of same type. They divide a larger network in to smaller segments. They contain logic that allow them to keep the traffic for each segment separate and thus are repeaters that relay a frame only the side of the segment containing the intended recipent and control congestion.

      Routers:

      They relay packets among multiple interconnected networks (i.e. LANs of different type). They operate in the physical, data link and network layers. They contain software that enable them to determine which of the several possible paths is the best for a particular transmission.

      Gateways:

      They relay packets among networks that have different protocols (e.g. between a LAN and a WAN). They accept a packet formatted for one protocol and convert it to a packet formatted for another protocol before forwarding it. They operate in all seven layers of the OSI model.

      I Think Switches has left both layer 2 and 3. Bridges aren't used these days and it also work on data link layer and not on physical layer.

      Switches (L2)

      It breaks collasion domain. Uses MAC address to communicate. Faster than bridges.

    5. Question 5. Explain Ping Utility?

      Answer :

      PING stands Packet Internet Gopher. This is a utility for ensuring connectivity between computers . ICMP protocol works behind this utility. Under it , sending node sends packets to destination node and reply is received if there is proper communication between two.

      PING : Packet Internet Gropper

      it's a diagnostic utility , which diagnose devices connectivity.

      it use ICMP: Internet Control Messaging protocol to send echo requests ( usually 4 packets) and receive echo replies (4 packets)

    6. Question 6. Explain What Is Netbios And Netbeui?

      Answer :

      NETBIOS is a programming interface that allows I/O requests to be sent to and received from a remote computer and it hides the networking hardware from applications.

      NETBEUI is NetBIOS extended user interface. A transport protocol designed by microsoft and IBM for the use on small subnets.

      NETBIOS is a programming interface that allows I/O request to be send to and received from a remote computer and it hides the networking hardware from applications.

      NETBEUI is a netBIOS extended user interface. A transport protocol designed by Microsoft and IBM for the use on small subnets.

    7. Question 7. Explain What Is An Access Point (ap)?

      Answer :

      An access point or AP is the infrastructure device that contains a wired network interface and one or more radio interfaces that bridges data between the air and the wire.

    8. Question 8. How Does Lan Work?

      Answer :

      LANwriter is installed on a WinXPP workstation equipped with a CD-Burner, USB Ports for flash drives and connectivity to the Internet for FTP . A LAN user wanting to write a CD or transfer data to a pen drive or an FTP server, starts up the browser on his machine and points it to a web application running on the LANwriter sever, logs in and is guided along by the software in transferring files to the LANwriter workstation.

      He then creates a data transfer job and asks LANwriter to write the data to the chosen destination viz. CD, Pen drive or Ftp server. LANwriter executes the writing job in a queued manner and stores the information about the job in a database and safely archives the files to an archive location for future reference and reuse. LANwriter thus keeps a detailed record of the History of all data writing jobs and acts as a secure data publishing system for the enterprise.

    9. Question 9. Explain Is Setup, Configuration And Maintenance Easy?

      Answer :

      YES ! Setup is very easy. Even a lay computer user will be able to install LANwriter without any difficulty, thanks to the intelligent setup program that automatically installs the required system components and guides and prompts the user in a friendly way to input appropriate information as and when necessary. After the initial installation is done, the basic LANwriter setup may be further configured from any machine on the network via a web browser.

    10. Question 10. Explain Lan?

      Answer :

      LAN is a computer network that spans a relatively small area. Most LANs are confined to a single building or group of buildings. However, one LAN can be connected to other LANs over any distance via telephone lines and radio waves. A system of LANs connected in this way is called a wide-area network (WAN). Most LANs connect workstations and personal computers. Each node (individual computer) in a LAN has its own CPU with which it executes programs, but it also is able to access data and devices anywhere on the LAN. This means that many users can share expensive devices, such as laser printers, as well as data. Users can also use the LAN to communicate with each other, by sending e-mail or engaging in chat sessions.

    11. Question 11. Explain Can We Have Too Many Aps And What Is The Impact?

      Answer :

      We can absolutely have too many APs and this can actually be more troublesome than too few APs. When devices on the same channel are co-located without enough channel separation the result is wasted equipment and reduced performance.

    12. Question 12. Explain Can Lanwriter Be Used Over The Internet?

      Answer :

      LANwriter being a browser-based application can be accessed over the internet if the LANwriter host is published as a virtual server behind your firewall. However this accessibility is best used for approving jobs remotely rather than for creating jobs which requires actual bulk file transfer over the network and cannot be done through the browser.

    13. Question 13. Explain What Are The Security Features In Lanwriter?

      Answer :

      Every user is required to have a valid login account before using LANwriter to write data. User validation is against the WindowsXP security database of the computer hosting LANwriter. Users are of different kinds and there are ascending levels of security privileges.

      For eg. Admins have full control while Normal users can only compile data writing jobs and write them only after Approvers give approval. All data is cataloged and optionally archived to a spare Disk Drive before being written. This can be referred to at anytime to find out what data was written by any particular user for any particular job.

    14. Question 14. Explain How Is Lanwriter Administered?

      Answer :

      Administration of all aspects of LANwriter is done via a web browser from within the LANwriter application itself.

    15. Question 15. Can We Import Users From Active Directory?

      Answer :

      The next release of LANwriter will provide this facility of connecting to an Active Directory server on the network for user management.

    16. Question 16. Explain Are All Wlan Products Interoperable?

      Answer :

      All products that conform to IEEE 802.11 standards maintain some interoperability. Products that carry the Wi-Fi certification are tested to verify a base level of interoperability.

    17. Question 17. Explain What Do I Need To Make A Wlan Work?

      Answer :

      Basically all that is needed is a transmitting device, which connects to the Internet and operates in one of the unlicensed frequency bands, and a receiver (typically a PCMCIA card), which connects to your computer. But it's not that easy.

      There are many current products that have been designed with specific uses in mind. Some are very simple, and others very sophisticated. It's sort of like asking what kind of computer does someone need? Well it really depends on what it's being used for. Is it processing large amounts of data, maybe just used for surfing the web, possibly holding top-secret information! It's obvious that the type of job dictates the type of equipment needed. Are you confused yet? Don't worry! LBA has the expertise to help you decide what is the right system for your business application.

    18. Question 18. What Is A Wireless Lan (wlan)?

      Answer :

      Very simply, a WLAN is a wireless or radio frequency extension of a LAN. Some WLANs however, such as ad-hoc networks have no wired components. Generally these networks are based on the IEEE 802.11 protocol suite but can also consist of proprietary communication protocols.

    19. Question 19. Which Protocol Reduces Administrative Overhead In A Switched Network By Allowing The Configuration Of A New Vlan To Be Distributed To All The Switches In A Domain?explained It?

      Answer :

      Virtual Trunk Protocol (VTP) is used to pass a VLAN database to any or all switches in the switched network. The three VTP modes are server, client, and transparent.

    20. Question 20. When A New Trunk Link Is Configured On An Ios-based Switch, Which Vlans Are Allowed Over The Link?

      Answer :

      By default, all VLANs are allowed on the trunk link and you must remove by hand each VLAN that you don't want traversing the trunked link.

    21. Question 21. What Is Boot To Lan?

      Answer :

      Boot to LAN is most often used when you are doing a fresh install on a system. What you would do is setup a network-based installer capable of network-booting via PXE. Boot to LAN enables this by allowing a pre-boot environment to look for a DHCP server and connect to the broadcasting network installation server.

      Environments that have very large numbers of systems more often than not have the capability of pushing out images via the network. This reduces the amount of hands-on time that is required on each system, and keeps the installs more consistent.

Networking Tutorial

Lan Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Networking Tutorial