KVS Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

KVS Interview Questions & Answers

Are you looking for a teaching job? If yes, then you can apply for the recruitments at Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS). On the wisdomjobs page, you can get all the necessary information about KVS job, like job vacancies for various positions, the eligibility and qualification criteria for these positions, the work experience required and the important dates to apply for these posts. The KVS consists of Central Government Schools in India which are instituted under the Ministry of Human Resource Development. It is among one of the longest school chains in the world with more than 1000 schools across India. To be a part of this reputed institution, apply to the right job now through wisdomjobs page. Also prepare for the interview by reading the KVS job interview questions and answers given to you here, to build a successful career in teaching.

KVS Interview Questions

KVS Interview Questions
    1. Question 1. Let’s Pretend It’s Almost The First Day Of School And You Are A First Grade Teacher. How Would You Prepare Your Classroom?

      Answer :

      Come up with some creative decorating ideas, making sure
they are student-centered.  You could also mention a huge welcome sign, the daily schedule, age-appropriate posters, name tags for students, labeled desks (how will they be 
arranged). Or, mention that you might invite parents and students to visit the classroom the day before school
starts, with the administrator’s permission. If you have a portfolio with have pictures of other first days of school, this is a great chance to share them with the panel.

    2. Question 2. As A Grade One Teacher, How Would You Motivate Parents To Become Involved In The Classroom And In Their Child’s Education?



      Answer :

      Parental involvement means much more than just attending parent-teacher interviews. You must set goals to keep the parents abreast of what is going on in the classroom. You 
can communicate that information and ask for volunteers through weekly or bi-weekly newsletters. You might inform parents when you are starting a new unit or specific 
projects and make sure they clearly understand the homework assignments each week. You should contact or speak to parents not just when a child is having difficulty, but also when they are doing well.

    3. Question 3. Are You A Flexible Teacher? If So, Explain How.?

      Answer :

      Yes I am a flexible teacher. I can deal very effectively with people and students from all backgrounds and socio-economic groups. In teaching, I am completely aware that students have different learning rates and styles. Some are fast learners and some are slow learners. I will adjust according to the needs of the children.

    4. Question 4. What Ways Do You Assess And Evaluate Students?

      Answer :

      I make use of different methods. I use formal and informal assessment procedures to promote social, academic, and physical development. The usual
assessment that I use is written quizzes and examinations. Throughout the semester, I also grade and assess students on their class participation 
such as recitations, reports, group activities, and seat work.

    5. Question 5. What Will You Do To Modify Your Teaching To Meet The Needs Of A Gifted Student?

      Answer :

      What I will do is to modify his
 work assignments in expectation or length to fit his abilities. His tasks will require a higher level of understanding compared to the regular students. During class discussions, I can direct questions to him or her that require higher-level thinking skills. I also would
 encourage the gifted student to take a leadership role in group work so that his classmates can emulate and be inspired by him.

    6. Question 6. How Do You Differentiate Your Teaching? Please Provide A Couple Of Examples.

      Answer :

      My teaching is unique in the sense that while teaching approach is holistic, it is also inclusive and individualized. It is holistic because I not only share knowledge with my students, but I also elicit knowledge from them. For example, when I had a group of gifted children in my class, I
 will give them special assignments to stimulate their higher level thinking skills and will present them their work to the class.

    7. Question 7. What Are Your Strengths & Weaknesses?

      Answer :

      I have good communications skill and over the years of my academic studies i have been able to develop the leadership quality. You will need to mention the weaknesses that you had earlier and you managed to overcome them by your efforts and dedication.

    8. Question 8. Why You Quitting Previous Job?

      Answer :

      I personally follow a principle which is two-fold in nature. It should not only make me comfortable with good income but on the other hand, should also be able to provide me with a space to learn and grow over a period of time. My last job did satisfy by first criteria, but failed to satisfy the second.

    9. Question 9. Why Do You Want This Job?

      Answer :

      This is a section which indirectly asks you to flatter about the company for which you are appearing for. Make sure you have the right information about the company’s present condition and then start by way of- who doesn’t wants to be a part of such reputed company. Highlight the expected development projects of the company and then state that you would love to be a part of such esteemed company.

    10. Question 10. Describe A Difficult Work Situation How You Overcame It?

      Answer :

      Do not try to make a story in which you emerged as hero and rescued every one. Instead try to mention some incident in which you along with your team were able to came out of some problem. And try to be positive.

    11. Question 11. Explain What Is The Responsibilities Of A School Teacher?

      Answer :

      The  school teacher responsibilities includes many things.

      1. Helping children to move from early phases of learning to become expert
      2. Conducting and grading tests
      3. Working with students both in groups and personally
      4. Tracking, monitoring and Supervising the performance and progress of each student
      5. Regular meeting with parents to discuss student’s progress

    12. Question 12. Explain What Will Be Your Approach When A Lesson Does Not Work Well?

      Answer :

      Try to analyses what problem created

      1. Concentrate on the weakness of the lessons & Utilize useful resource
      2. Make the content easy and more comprehensive
      3. Take advice and guidance from other experienced teachers

    13. Question 13. Mention What Are The Duties Of School Teachers?

      Answer :

      School teacher duties includes many things

      1. Preparing material for seminars and presentations
      2. Enforcing disciplinary actions & conducting progress reports
      3. Assessment of student progress & Lecturing and discussing concepts
      4. Making administrative and budget decisions

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Kvs Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial