IOCL Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

IOCL Interview Questions & Answers

If you are an expert in Oil related then this is for you. Let us know if you looking for a job change? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for IOCL job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. IOCL represents Indian Oil Corporation Limited is a registered gas company. It has its outlets everywhere in India. Mainly in petrol bunks they require men to fill the positions. There are also technical jobs as well which are related to Junior Operators, Administration, Accounts. Notifications are published when there are positions to fill. Below are the IOCL interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

IOCL Interview Questions

IOCL Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Know About Iocl?

      Answer :

      Indian Oil Corporation (Indian Oil) is India’s Largest Commercial Enterprise. Indian Oil’s business interests overlap the entire hydrocarbon value-chain, including refining, pipeline transportation, and marketing of petroleum products, exploration and production of crude oil, natural gas and petrochemicals. As India’s flagship national oil company, with a 33,000-strong work-force currently, Indian Oil has been meeting India’s energy demands for over half a century. With a corporate vision to be ‘The Energy of India’ and to become ‘A globally admired company,’ Indian Oil’s business interests straddle the entire hydrocarbon value-chain – from refining, pipeline transportation and marketing of petroleum products to exploration & production of crude oil & gas, marketing of natural gas and petrochemicals, besides forays into alternative energy and globalization of downstream operations. Having set up subsidiaries in Sri Lanka, Mauritius and the UAE, the Corporation is simultaneously scouting for new business opportunities in the energy markets of Asia and Africa. It has also formed about 20 joint ventures with reputed business partners from India and abroad to pursue diverse business interests.

    2. Question 2. Where Is The Company Headquarter?

      Answer :

      The company headquarters is situated at New Delhi, India.

    3. Question 3. When This Company Was Established?

      Answer :

      This Company was established in 1959.

    4. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

      Answer :

      Sanjiv Singh is the Chairman of Indian Oil Corporation Ltd, the nation’s largest company. Shri B. Ashok is the Managing Director of Indian Oil Corporation Limited.

    5. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

      Answer :

      The company’s revenue as of the financial year 2015-16 is ₹4.45526 trillion (US$69 billion). And the profit in the same year was ₹105.50 billion (US$1.6 billion).

    6. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

      Answer :

      Indian Oil’s business interests overlap the entire hydrocarbon value-chain, including refining, pipeline transportation, and marketing of petroleum products, exploration and production of crude oil, natural gas and petrochemicals. Also, Indian Oil has ventured into alternative energy and globalization of downstream operations. Also it offers Fuels, lubricants, petrochemicals.

    7. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government This Company Function?

      Answer :

      The Company works under The Ministry of Petroleum and Natural Gas of the central government.

    8. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

      Answer :

      Indian Oil Corporation has two major domestic competitors, Bharat Petroleum and Hindustan Petroleum. Both are state-controlled, like Indian Oil Corporation. There are two private competitors: Reliance Industries and Essar Oil.

    9. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

      Answer :

      IOCL has various refineries across India:

      • Digboi Refinery
      • Guwahati Refinery
      • Barauni Refinery
      • Gujarat Refinery
      • Haldia Refinery
      • Mathura Refinery
      • Panipat Refinery
      • Paradip Refinery

    10. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

      Answer :

      Indian Oil Corporation Limited was in the recent business news as it entered into the elite league of corporate entities with a market value of over Rs 2 lakh crore after the stock price of the company hit new high on the BSE. The company surpassed the fast moving consumer goods (FMCG) major Hindustan Unilever (HUL), which held m-cap of Rs 200,202 crore at 10:36 am.Thus far in the calendar year 2017, the stock has outperformed the market by surging 29% against 11% rise in the benchmark index.

Industrial Relations Management Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Industrial Relations Management Tutorial