Internet Protocol version 4 (IPv4) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Internet Protocol version 4 (IPv4) Interview Questions & Answers

Are you looking for a job in networking? If yes, then be ready for an exciting career in Internet Protocol version 4 (IPv4), which has the most wider address space. The IPv4 provides connection between different kinds of networks to allow access to data communication. Over the years, IPv4 has become the basis for virtual communication at any home, business or any commercial internet. As IPv4 deals with most of the internet traffic, it has been able to create a number of jobs related to networking. Here at wisdomjobs, we give you a collection of all the IPv4 jobs and you can browse and search for your job based on your skills, qualification and experience. Prepare yourself for the big interview in a reputed organisation by reading the IPv4 job interview questions and answers given here.

Internet Protocol Version 4 (IPv4) Interview Questions

Internet Protocol version 4 (IPv4) Interview Questions
    1. Question 1. What Is Ipv4?

      Answer :

      IPv4 stands for Internet Protocol version 4. It is the fundamental technology that makes it possible for us to connect our devices to the Internet. Whenever a device accesses the Internet it is assigned a unique, numerical IP address such as 128.255.244.221. To send data from one computer to another through the Internet, a data packet must be transferred across the network containing the IP addresses of both the sender and the receiver. Without IP addresses it is not possible for devices to communicate with each other. It is fundamental to the existence of the Internet.

    2. Question 2. Why Are We Running Out Of Ipv4 Addresses?

      Answer :

      IPv4 uses 32 bits to address computers on the Internet. That means it can support 2^32 IP addresses in total -- around 4.29 billion. In the 1980’s a 4 billion computers on the Internet seemed like impossibility. Surprisingly, almost all 4.29 billion IP addresses have now been assigned to various institutions, leading to the crisis we face today. We have not totally run out of these addresses but with the growing population and the ever increasing number of devices that connect to the Internet, the day when we shall completely exhaust these addresses is very near. Hence the need to shift to a system that offers a larger addresses space.

    3. Question 3. What Is The Address Size Of Ipv4?

      Answer :

      32-bit number.

    4. Question 4. What Is The Address Format Of Ipv4?

      Answer :

      Address Format: Dotted Decimal Notation: 192.149.252.76

    5. Question 5. What Is The Prefix Notation Of Ipv4?

      Answer :

      Prefix Notation : 192.149.0.0/24

    6. Question 6. What Is The Main Limitation Of Ipv4?

      Answer :

      The biggest limitation of IPv4 is its 32-bit addressing space resulting in about 4.3 billion IP addresses only. The rapid growth of internet, wireless subscribers and deployment of NGN technology is leading to accelerated consumption of IP addresses with the result that IPv4 addresses are almost exhausted today.

    7. Question 7. Is Ipv6 Backward Compatible With Ipv4?

      Answer :

      IPv6 is not backward compatible with IPv4. These two protocols cannot talk to each other directly.

    8. Question 8. Is It Possible To Have An Ipv4 And An Ipv6 Addresses Simultaneously?

      Answer :

      Yes. Most of the operative systems that currently support IPv6 allow the simultaneous use of both protocols. This way, the communication with IPv4 only networks as well as IPv6 only networks is possible, and the use of the applications designed for both protocols.

    9. Question 9. What Does “ipv4 Depletion” Mean?

      Answer :

      It means that the central pool of available IPv4 addresses managed by the IANA is empty. As of February 2011, most of the four billion IPv4 addresses available have been allocated for use or reserved for a specific technical purpose.

    10. Question 10. Will The Internet Still Work When There Are No Ipv4 Addresses Left?

      Answer :

      Yes. The Internet will continue to work and the IPv4 addresses already in use will continue to function.

    11. Question 11. Why Can’t We Just Make More Ipv4 Addresses?

      Answer :

      IPv4 allows for a maximum of just over four billion unique addresses (for example: 10.142.131.235). It is limited by the number of unique number combinations that can be created in this format.

    12. Question 12. Can I Still Get Ipv4 Address Space From My Rir?

      Answer :

      As long as the RIRs still have available IPv4 address space, they will continue to distribute it in accordance with their regional policies.
      We cannot predict how long each RIR’s pool of IPv4 address space will last.

    13. Question 13. I Am An Internet User. How Will Ipv4 Depletion Affect Me?

      Answer :

      Internet users won’t notice the effect of IPv4 depletion in the foreseeable future.

      However, in the future there may be parts of the Internet that you cannot reach if the website or service is an IPv6-only network and your Internet Service Provider (ISP) does not provide its customers with IPv6 addresses.

    14. Question 14. Why Is Ipv4 Depletion Such A “hot Topic” When There Are Plenty Of Ipv6 Addresses That Can Be Used Instead?

      Answer :

      IPv4 addresses and IPv6 addresses are not automatically compatible with each other, so network operators need to make investments to ensure that this can happen. Some network operators are not prioritizing the investment to make their software and hardware IPv6-ready.

      The RIRs and other industry partners are working hard to ensure that everyone is aware of IPv4 depletion and the importance of preparing for the widespread adoption of IPv6 on the Internet.

    15. Question 15. Will Ipv4 Address Depletion Mean That Services Will Get Switched Off?

      Answer :

      No. Both IPv4 and IPv6 will run in parallel until there is no longer any need to do so.

    16. Question 16. How Long Do You Think We Will Have The Ipv4 And Ipv6 Protocols Active At The Same Time?

      Answer :

      No one will put a date on when IPv4 will be turned off. This will depend on market forces. When IPv6 becomes the dominant network it will draw more people in and less people will worry about IPv4. There will always be backwards compatibility for things like older network printers that cannot transition to IPv6.

    17. Question 17. I Run An Isp With A Block Of Ipv4 Address Space. Can I Just Convert That Into Ipv6 Space?

      Answer :

      You will need to obtain new IPv6 addresses in addition to your existing IPv4 address blocks. IPv4 address space that you have today can still be used in a dual IPv4-IPv6 environment. The RIRs all have policies that make it straightforward for an ISP with IPv4 space to apply for and receive IPv6 address space. You should contact the RIR for your region or your ISP for more information on how to acquire IPv6 addresses.

      It may also be good idea to use this opportunity to redesign your addressing plan, taking advantage of the greater flexibility of IPv6 to assign subscriber address blocks more optimally. Similarly, customer sites may use IPv6 as an opportunity to redesign and optimise their internal addressing plan. However, it may be possible to re-use an existing subnet addressing plan within the new IPv6 block, if that is preferred.

    18. Question 18. When Will I Need To Turn Off Ipv4?

      Answer :

      Possibly never. The purpose of deploying IPv6 is to ensure network growth and continued interconnectivity when IPv4 address space becomes depleted and difficult to obtain. In addition, as the global Internet continues to expand, it is likely that some Internet sites will only be available via IPv6.

      To avoid problems, one should be fully IPv6-enabled by the time IPv6-only sites start appearing. However, in practice, it is only the public (or user) facing part of an enterprise's infrastructure that needs to be IPv6 enabled at the outset. The back-end infrastructure - which users do not interact with directly - can continue to be based entirely on IPv4, so long as that is the most cost-effective approach. (Enterprises may determine that it is more cost-effective to progressively turn off IPv4 in parts of their network once it is no longer needed or in significant use.)

      One should expect, however, that it might never be cost-effective (or possible) to upgrade certain legacy systems. Thus, it will likely be a decade or more before enterprise sites find themselves in a position to consider completely turning off IPv4. In practice, there is no need to turn it off so long as IPv4-only applications still remain in use.

    19. Question 19. How Do I Connect Ipv4 And Ipv6?

      Answer :

       Click Network and Sharing Center on your computer. Click Local Area Connections and then click Properties to configure network addresses and other information. Click the Networking tab and then, click either Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) or Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) and then click Properties.

    20. Question 20. How Do You Reset Ipv4 And Ipv6?

      Answer :

      • Type ” netsh winsock reset ” ( without quotes ) in the Command Prompt and press Enter.
      • Type netsh interface ipv4 reset in command prompt and press Enter. 
      • Type netsh interface ipv6 reset in command prompt and press Enter. 
      • ipconfig /flushdns press Enter.

    21. Question 21. What Is The Difference Between Ipv4 And Ipv6?

      Answer :

      The Internet Protocol version 4 (IPv4) is a protocol for use on packet-switched Link Layer networks (e.g. Ethernet). IPv4 provides an addressing capability of approximately 4.3 billion addresses. The Internet Protocol version 6 (IPv6) is more advanced and has better features compared to IPv4.

    22. Question 22. What Is Ipv6 Ipv4 Dual Stack?

      Answer :

      One technique, called dual stack, involves running IPv4 and IPv6 at the same time. End nodes and routers/switches run both protocols, and if IPv6 communication is possible that is the preferred protocol. A common dual-stack migration strategy is to make the transition from the core to the edge.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Internet Protocol version 4 (IPv4) Tutorial