Inflation Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Inflation Interview Questions & Answers

Are you a person from the field of economics? Are you a person willing to work as a quantitative analyst then log on to www.wisdomjobs.com. Inflation is a sustained increase in the general price level of goods and services in an economy iver a period of time. Inflation affects economies in various positive and negative ways. It is the rate at which the general level of prices for goods and services is rising and consequently the purchasing power of currency is falling. It’s an increase in the money supply. Inflation and employment have an inverse relationship. It is most important variable that affect us in our daily lives. Lower the rate of unemployment, higher the rate of inflation. So, have a look over the Inflation job interview question and answers and place yourself as an efficient managing professional.

Inflation Interview Questions

Inflation Interview Questions
    1. Question 1. What Causes Inflation?

      Answer :

      There's no easy answer here. Think of a business that has more customers than it can handle and, therefore, is doing quite well. The owners of this business are likely to raise the prices they charge their customers. In this way, economic activity can, in general, lead to a temporary rise in the level of prices. Such a rise is temporary because high prices attract other firms to compete with the business owner. Also, every business owner's interest in high profits puts an emphasis on increasing productivity, and that can put downward pressure on prices.

      Often, when economists talk about inflation, they are referring to a sustained rise in prices that is "too high" or "too fast." Although economists may not agree on precise definitions for these terms, they describe the basic problem: too many dollars chasing too few goods.

    2. Question 2. What Is Inflation?

      Answer :

      A basic definition of inflation is that inflation is a rise in the general price level throughout the economy. This general price level is commonly measured by the Consumer Price Index

    3. Question 3. What Does "too Many Dollars Chasing Too Few Goods" Mean?

      Answer :

      Imagine if all the banks in the United States simultaneously placed an extra $500,000 in every bank account. Most people would probably rush out to spend a good bit of this money. Let's say most of them decided to buy a new car. Unfortunately, carmakers would not have enough cars to satisfy everyone. The likely response by car makers would be to raise their prices. In other words, too many dollars (people with "extra" money) chasing too few goods (cars).

    4. Question 4. How Would We End Up With Too Many Dollars In The Economy?

      Answer :

      Essentially, the Federal Reserve serves as the monetary authority in the United States and controls the amount (or supply) of money in the economy. If the Fed miscues, for instance, we could easily end up with too much money in the economy.

    5. Question 5. How Does The Federal Reserve Control The Amount Of Money In The Economy?

      Answer :

      The term "control" has to be qualified. For example, if the Fed wants to increase the supply of money, it can simply have more money printed (at the U.S. Mint). But that's unlikely because it would be the best way to make sure too many dollars are chasing too few goods.

      Instead, the Fed tries to influence the amount of money through interest rates. Currently, the Fed "targets" the short-term interest rate called the federal funds rate. The idea is this: if the Fed can keep interest rates low, there will be more money in the economy, and if the Fed can send interest rates higher, there will be less money in the economy. This policy is supposed to work through bank lending. Banks will lend more money when interest rates are low (because the price of credit is lower) and less money when they are high (because the price of credit is higher).

    6. Question 6. How Does The Federal Reserve Influence The Federal Funds Rate?

      Answer :

      The Fed employs a group of bond traders to buy and sell bonds on its behalf. If the Fed wants to increase the amount of money in the economy, it directs its traders to buy bonds. This money will end up in banks that, in order to profit, will lend the new money. If the banks want to lend the new money, then they will have to lower the price of credit-interest rates. The process is supposed to work in reverse, too; when the Fed wants to decrease the amount of money in the economy, it sells bonds, thus taking money out of the economy.

    7. Question 7. Ideally, What Should Be The Goal Of The Federal Reserve's Monetary Policy?

      Answer :

      The Federal Reserve's monetary policy should support a growing economy but should not adversely affect the general level of prices. Put another way, the Federal Reserve should constantly strive to maintain an amount of money and credit that meet the economy's need for cash and credit, but at levels that do not cause inflation.

    8. Question 8. What Influence Do Foreign Oil Producers Have On U.s. Inflation?

      Answer :

      The inflation rate can respond quickly to changes in the price of materials that are widely used in the economy. Because American consumers use a great volume of petroleum-derived goods, oil qualifies as such a material.

      The production policies of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) and non-OPEC producers that follow OPEC's lead can significantly affect overall prices in the short-term. Many people remember how much inflation rose during the oil boycott of the early 1970s, when the CPI hit double-digit levels several times. OPEC production policies, however, have short-term effects because high oil prices stimulate domestic production of oil and oil substitutes. Thus, the economic "shock" from high oil prices that Americans feel through higher prices for transportation, food, manufactured household products, and other goods dependent on energy from oil ultimately fades away as new sources of energy come onto to the U.S. energy market.

    9. Question 9. Does The Strength Of The Dollar In Foreign Money Markets Affect The Inflation Rate?

      Answer :

      There is a two-way relationship between exchange rates and inflation. When U.S. consumers buy foreign products they pay prices that reflect the exchange rate of the dollar against the currency of the country that produced the product. For example, if the importer of German beer to the United States must pay more dollars for the same amount of beer he usually buys, then U.S. consumers will in turn pay more dollars to the importer when they buy the beer at their grocery store. Thus, the exchange rate between Germany and the United States can impact inflation in the United States. Of course, inflation in either country could also impact the exchange rate between the two countries.

    10. Question 10. How Can We Measure Inflation?

      Answer :

      There are several ways to measure inflation, but the most commonly recognized is the Consumer Price Index (CPI).

    11. Question 11. What Exactly Is The Cpi?

      Answer :

      The CPI is a measure of what it costs to buy a bundle of goods today compared to what that bundle of goods cost in the past. The Bureau of Labor Statistics (BLS) conducts a survey (called the Consumer Expenditure Survey) that collects data on how much people pay for various goods and services. The BLS then uses this information to develop the cost of a "typical" bundle of goods. The actual index is calculated by dividing the price of the bundle in a given year by the price of the bundle in the base year (the starting point) and then multiplying by 100. The resulting number is the CPI.

      Although we frequently hear about "the CPI," the BLS actually computes more than one CPI, but the most used is the CPI-U, which measures prices for urban consumers.

    12. Question 12. How Do I Use The Cpi?

      Answer :

      It's quite easy to use the CPI. Let's measure the rate of inflation (how fast prices rose) from 2001 to 2002. The annual CPI for 2001 is 177.1, and the annual CPI for 2002 is 179.9. Just calculate the percentage change between the two index values ((179.9 - 177.1) / 177.1 )*100), and you'll see that prices rose 1.6 percent from 2001 to 2002.

      Another way of thinking about the inflation rate is to ask how much will a dollar buy now versus what a dollar would have bought before? In our example, $1.00 in 2001 had the same value as $1.06 in 2002. In terms of what you can buy with one dollar, you are worse off in 2002: to buy what cost $1.00 in 2001, you needed $1.06 in 2002.

      This relationship is easier to see if we use a longer time period. One dollar of goods in 1980 would cost $2.29 in 2004. You can calculate this measure for any two years with the BLS inflation calculator.

    13. Question 13. What Leads To Inflation?

      Answer :

      Mismatch of demand and supply leads to Inflation, where the purchasing power goes down in Inflation.  Inflation is a rise in the general price level of goods and services.

      Inflation is not the rise of prices, but the excess money printing and expansion of the money supply (Huge example is Zimbabwe, where the inflation is around in thousands).

      For example, earlier let say a product can be bought at Rs.10, but now the same product cost you Rs.50. An increase of 400%, If you ask any one why this happened, the answer will be simple the cost of production has gone up so the end value.

      The reason is right, but the perspective is wrong, the price has not gone up but the value of the money has gone down.

    14. Question 14. Now A Question May Arise, What Is Relation Between Demand, Supply, Cost Going Up?

      Answer :

      People has excess of money holding with them, which forces them to spend it, by which the demand is going up for the respective product but the supply is same/constant, simple rule applies here, demand is high, supply not reaching demand, price is high.

    15. Question 15. Now You May Ask, Why Do One Spend When The Rates Are Already High?

      Answer :

      The Answer is simple, ask your mother. She says, the prices may go even more up tomorrow, so let me buy and store the stock today itself.

      An Example of inflation is the recent times is the oil prices touching the sky, where oil is an essential need of any industry in the country so the demand exceeds the supply and inflation in India touched double digit.

    16. Question 16. What Are The Types Of Inflation?

      Answer :

      Inflation are of two types majorly,

      1.Cost Push Inflation and

      2.Demand Pull Inflation.

      In the former the prices goes up because the cost of production went up and in the later the demand exceeds supply and leads to excess in price of the available output of goods.

    17. Question 17. What Is Skewflation/ Skew-flation/skew Inflation?

      Answer :

      The economic survey as termed a new word called skew inflation which was termed after observing Inflation which was somewhat unusual, since there was an huge inflation in Food Sector where the Non-food sector was constant. 

      As some sector was facing an huge inflation and few other sectors faced were no changes or even deflation(opposite of inflation) so they termed its as “skewflation”.

    18. Question 18. How Inflation Impacts?

      Answer :

      These are the few impacts of Inflation:

      • It slow down the economic growth rate.
      • Prices goes up, that mean you pay more money for the same product which you got it lesser earlier. 
      • The standard of living declines. 
      • You got to save more to pay high expenses tomorrow, so your left with less income in hand.

    19. Question 19. Solution/steps To Control Inflation?

      Answer :

      Stop printing of excess money,

      Increasing in credit policy rates.

      Don't keep the cash in hand, Invest the money some where. Because it loses its value constantly.

    20. Question 20. Is Inflation Good Or Bad?

      Answer :

      When the government is trying to decrease the inflation rate at its best means the answer is the inflation is bad.but I say Inflation is absolutely Good, why As I said inflation means excess of demand over supply, so if the demand is more and supply is low there will be an start of new player entry, again advantages of competitive rates, best quality, latest methods technology comes in, most importantly the Foreign Direct Investment (FDI) goes up.

    21. Question 21. But I Say Inflation Is Absolutely Good, Why?

      Answer :

      As I said inflation means excess of demand over supply, so if the demand is more an

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial