IBM Watson Analytics Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

IBM Watson Analytics Interview Questions

    1. Question 1. What Operating System(s) Is The Service Based On?

      Answer :

      The operating system is based on CentOS. The layout diagram (Diagram A) shows the architecture of the service, including how it is secured.

    2. Question 2. What Is The Data Storage Platform For The Service?

      Answer :

      Watson Analytics uses IBM DB2 and MongoDB for data storage. Data at rest is encrypted in our secure data center and secured through SoftLayer (an IBM Company) compliance and controls.

    3. Question 3. How Is Data Replicated Between Watson Analytics Data Centers?

      Answer :

      Currently, when the data is uploaded, it is replicated/backed up to the other data center within the same geographic region.

    4. Question 4. Is Watson Analytics Hipaa Ready?

      Answer :

      The IBM HIPAA Program Office (HPO) has deemed that Watson Analytics now meets certain controls as specified in the US Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA). The offering is ready to accept Protected Health Information (PHI).

      To onboard a customer who is HIPAA regulated, a Business Associates Agreement (BAA) must be signed and the customer must feel comfortable that Watson Analytics’ security posture meets their requirements. Once WA accepts PHI, the offering becomes regulated by the US Department of Health and Human Services.

      Note: The compliant and recommended way to load Personal Health Information data into Watson Analytics is to load via a CSV in the web UI or by leveraging the public push data APIs. The IBM Bluemix Data Connect that is integrated in Watson Analytics is not HIPAA enabled at this time.

    5. Question 5. What Are The Implementation Requirements For This Service?

      Answer :

      We recommend that you are up to date with security and compliance for your choice(s) of web browser under the browsers recommendations for particular browser versions and support. See the browser compliance information in the Watson Analytics Community.

    6. Question 6. How Is Multitenancy Supported In This Service?

      Answer :

      The tenancy model is based on S4 shared application tenancy. Database servers are shared, data is partitioned by SQL schema in the underlying database. Folders are provided to users and managed through barriers and privileges.

    7. Question 7. What Methods Are Supported To Access The Watson Analytics Service?

      Answer :

      Web access via a web browser over SSL.

    8. Question 8. Is Data In A Database, Flat Files, Or Both When It Is Stored In Watson Analytics?

      Answer :

      Data is stored in a secured database secured through SoftLayer (an IBM Company) compliance and controls.

    9. Question 9. Is The Data Encrypted In Transit?

      Answer :

      Yes, the encryption process is completed through the user’s browser and Watson Analytics.

    10. Question 10. When I Delete Data, Is It Really Deleted?

      Answer :

      When a data set is deleted from Watson Analytics not only is the data set deleted, but the source file stored in the environment is also deleted

    11. Question 11. How Often Are Backups Created?

      Answer :

      Backups are run and stored encrypted at minimum every 24 hours to Softlayer in different data centers within the same geographic region as the production system.

    12. Question 12. Are Backups Encrypted?

      Answer :

      Yes, backups are encrypted.

    13. Question 13. Is A Client Able To Have Periodic Copies Of The Data From The Service? If So, How?

      Answer :

      Because Watson Analytics provides analytics from data provided into the service, we do not currently provide a ‘copy’ of the data functionality because the client typically has the source data. Watson Analytics does provide an export of certain artifacts into disconnected formats like PDF and PPTX.

    14. Question 14. How Are Client Accounts And Passwords Created Or Synchronized With Client?

      Answer :

      Currently, an IBM ID user account must be created for each client user and these users cannot share data. Identity federation, where Client identity sources can be used to assert an identity (depending on the technology used within Client) is available.

    15. Question 15. Is Access From The Client Accounts Role-based?

      Answer :

      Yes, users are assigned roles in Watson Analytics.

    16. Question 16. How Granular Is Client Account Access?

      Answer :

      At this time, we do not provide audit or access logs for client accounts.

    17. Question 17. What Is Watson Analytics?

      Answer :

      It is cloud and analytics based service for the individuals in business to successfully solve the problems faced in business which they need to skip through each day.

      These difficulties include problems related to any tools or data, measuring difficulties and they might be lacking the skills. They might also be in the board like understanding the churn of the customer, able to analyze which employer might decide to leave, analyzing the loss of money by operations. There are many other things that can be measured but they are rarely predicted with any accuracy. And these include marketing, failures in asset and satisfaction of the customers. 

    18. Question 18. Mention The Group Which Would Be Benefitted From The Watson Analytics?

      Answer :

      People who don’t have any expertise in analysis are the one who benefit the most out of this. They might have very trivial problems in the organization’s point of view. Someone might have a interaction of data on the cloud. A person can access it because it is at the lesser end in the list of priorities. In that data of interaction one can view who has posted, the time duration and the number of tweets that went up.

      This information can be thrown into the Watson Analytics and get insights into information like what is the time during which it was posted and the amount of people reading it. So these are the people who benefit who might have analytic problems which are solvable by Watson Analytics but need not necessarily have access to the required resources.

    19. Question 19. What Else Can Be Accomplished By The Business Through Watson Analytics?

      Answer :

      This is to know what is the real problem and trying to know what exactly can be done about the dame. Trying to find out a sale managers data around the deals, the quantity of the deal, is the deal old or new, people working on that deal etc. On the spreadsheets there are many variables and the results can either be a win or loss in deal. So Watson Analytics can take these deal and predict if they are going to be a win or loss. So action can be taken before hand and this can be helpful for changing of the outcome. It also helps in showing the effect of the down side of any decisions.

    20. Question 20. Role Of Cloud In The Watson Analytics?

      Answer :

      When using a new technology or app most of the people expect to use all of it almost immediately without any guide or manual to go through. Cloud is that which brings to the user new features without any waiting period or date. It can be implemented almost immediately and the users can help with the testing which can enable in the development of newer features. It’s a huge advantage to both the users as well as the makers. It is also helpful in studying the using pattern of the people. It can be useful in studying the features which  are favored by the people and the ones which they aren’t using much. These things can be taken and molded to make it better for the usage of the people. 

    21. Question 21. Mention One Of The Most Important Feature In The Journey Of Watson Analytics?

      Answer :

      There are various processes like accessing the data, preparation, analyzing it, refining it and many of such processes. Watson Analytics is the one which unifies all of it. This is done by very innovative methods of automation and allowing people to do all of this at their own will. It works on an interaction which is language like. It bridges the gap between understanding of human and the advanced methods of computing. It moves matter from discovering to knowing about what is most important and is essential. 

    22. Question 22. Name Some Of The Organizations Which Are Using Ibm Watson Analytics?

      Answer :

      Paschall Truck Lines, Mears Groups, Minter Ellison, Caliber Patient Care are the names of some of the organizations which are using the Watson Analysis. 

    23. Question 23. How Do You Think This Has Benefitted Them?

      Answer :

      It gas helped them with their patterns of hiring, it has helped with the development of health strategies and safety, identifying the profitable companies and redirecting the resources accordingly, helping the companies with the policies, determining the performances of people in the company, helps in studying the sales of the company and their practices, helping the making real time adjustment in their campaigns of marketing. These are some of the ways in which the organizations have been helped and benefitted with the use of Watson Analytics. 

    24. Question 24. How Is It Useful In Terms Of Social Media?

      Answer :

      The IBM Watson Analytics is useful when it comes to social media. It is helpful in guiding the individual by giving them the usage of the social networking and create visualization of the data on its own which is insightful and all of this happens on cloud. A person gets relevant and reliable content on any topic and this gives the user the patterns and their relationships. It is useful in collecting the audience preference and gain insight into the market and also comparison of data with other sources which gives information from different perspectives. 

    25. Question 25. Who Developed Ibm Watson Analytics?

      Answer :

      It was developed by David Ferucci along with a research team which was lead by him. 

    26. Question 26. Why Was It Developed?

      Answer :

      It was initially developed for answering the questions on Jeopardy which was a quiz show and it was specifically designed for that. And it acquires the price money by competing with the previous winners. 

    27. Question 27. What Was Its First Commercial Use?

      Answer :

      Its first commercial use was in the year of 2013 in the month of February. It was first used for utilizing management related decisions in the treatment of lung cancer at a Center in New York along with a insurance company. This was the first use of IBM Watson software. 

    28. Question 28. What Is The Source Of Information For Watson?

      Answer :

      It obtains information from different sources which includes newswire, dictionaries, thesaurus, literary work. it also makes use of taxonomies, ontologies and database. It used WrodNet, Yago, DBPedia. Various documents, references and encyclopedias were used to build upon the knowledge. 

    29. Question 29. How Is It Beneficial For The Business?

      Answer :

      It is a service of visualization and analysis of data used to discover the meaning and patterns in the data quickly in your own way. One can get answer they understand with the guided way to discover the data and its automatic prediction of analysis and a use of natural language. Its about spotting a data and a trend quickly and visualizing the data quickly on dashboard. 

    30. Question 30. What Do You Mean By Cognitive Solutions?

      Answer :

      It is a method of stimulating human thought processes in a computer. It includes using data mining, processing of data language, pattern recognition for mimicking the work of a human brain. It involves the system of self learning.

    31. Question 31. What Is Cognitive Technology?

      Answer :

      Cognitive technology is the product of the artificial intelligence. Now these products can conduct tasks which could initially be performed only by human beings. 

    32. Question 32. Give Examples Of Cognitive Technologies?

      Answer :

      Some of the examples of cognitive technologies are machine learning, speech recognition, computer visions, robotics and language processing. These are some of the many such products of cognitive technology.

    33. Question 33. What Can Be Said About Cognitive Automation?

      Answer :

      There’s a lot of work done in terms of artificial intelligence and automation processes in robotics and there are many more capabilities which are emerging. This cognitive automation is useful to enhance and emulate the strengths that human mind has. 

    34. Question 34. What Is Cognitive Analysis?

      Answer :

      It is a terminology which is a description of application of analytics and technologies of cognitive computing by the organizations which helps the human make smarter, quicker and effective decisions. 

    35. Question 35. What Are Certain Features Of Watson Analytics?

      Answer :

      It provides an programmed list of terms and context related to the topic which strengthens the analysis and improves it. It also breaks the topics in different metrics which helps in analyzing the topic in a better way. It helps in understanding the shades of the social media automatically. With the help of technical and advanced knowledge and training audience insight can be gained. One can obtain answers in language one can understand. Guides a person to appropriate conclusions effectively and quickly. It also helps to move beyond a programmed sentiment. 

    36. Question 36. Are There Any Software Or Hardware Requirements?

      Answer :

      There are not any hardware or software requirement for the social media use of IBM Watson Analytics. 

    37. Question 37. What Are Some Of The Technical Details Required?

      Answer :

      Some of the browsers which support it are Mozilla Firefox, ESR, Google Chrome, Microsoft Explorer, Apple Safari. So the user needs to have a device workstation or a mobile that can run the web browsers which supports it. 

    38. Question 38. What Do You Mean By Cognitive Artificial Intelligence?

      Answer :

      It is one subdivision of artificial intelligences which deals with behaviors which are cognitive that is which are related to thinking and has not much to do with motor control or perception. 

    39. Question 39. What Are Some Of The Advantages Of Ibm Watson Analytics?

      Answer :

      Some of the advantages of IBM Watson Analytics are as follows:

      it is known to process the data which is unstructured, it fills in any limitations by the human and also has minimal errors as opposed to humans, it is like a support for making decision and it does not act as a replacement for human in anyway. It is known to improve the performance and it also improves the abilities by providing the data which is available at its best. It transforms as well as improves the services which are provided to the customers. It can handle a huge amount of data. It can at one point accumulate and posse a large amount of data with it. It is known to have competitive sustainable advantages.

    40. Question 40. What Are Some Of The Disadvantages Of Ibm Watson Analytics?

      Answer :

      Some of the disadvantages of IBM Watson Analytics are as follows:

      It is available only in one language which is English because of this the area of usage becomes limited. It is known to be seen as a technology which is disruptive. It takes a lot of time and money for its maintenance. One limitation is that it cannot directly process the data which is structured. It increases the rate of the data but it does it only with the help of limited use of resources. 

    41. Question 41. What Are Certain Barriers For The Adoption Of Ibm Watson Analytics?

      Answer :

      The barriers for the adoption of IBM Watson Analytics is as follows:

      The cost of switching is apparently very high in the IBM Watson. It requires a lot of time for the integration of Watson and the services provided by it in a company or an organization. It usually focuses its target to the bigger companies and organizations that they think can afford taking the Watson. It also requires a lot of time and equal amount of efforts in order to teach the use of Watson if it needs to be taught to its optimal potential. 

    42. Question 42. What Is The Future Use Of Ibm Watson?

      Answer :

      IBM is known to have announced an inauguration of new unit of business which would look after the development and commercialize cognitive advisories which will be delivered by cloud. 

    43. Question 43. In What Sectors Can Ibm Watson Be Applied?

      Answer :

      It can be applied in various sectors which includes Cognitive applications, healthcare, information technology, travel, retail, government etc. These are only some of the areas and it can be applied in many such areas. 

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial