IBM Cloud Computing Infrastructure Architect V1 Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

IBM Cloud Computing Infrastructure Architect V1 Interview Questions & Answers

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. If you are expertise in Java then prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. IBM Cloud Computing Infrastructure Architect V1 job requires the candidates to design, plan, architecture and management principles of an IBM cloud computing infrastructure. We are having less number of professionals in the industry on this competency and high demand for them. Follow our Wisdomjobs page for Cloud Computing Infrastructure Architect V1 job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

IBM Cloud Computing Infrastructure Architect V1 Interview Questions

IBM Cloud Computing Infrastructure Architect V1 Interview Questions
    1. Question 1. Explain Business Benefits Involved In Cloud Architecture?

      Answer :

      The benefits involved in cloud architecture is:

      • Zero infrastructure investment
      • Just in time infrastructure
      • More efficient resource utilization

    2. Question 2. Explain Different Components That Are Required In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      • Cloud Ingress
      • Processor Speed
      • Cloud storage services
      • Cloud provided services
      • Intra-cloud communications

    3. Question 3. What Are The Different Phases Involved In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      • Launch Phase
      • Monitor Phase
      • Shutdown Phase
      • Cleanup Phase

    4. Question 4. What Is Zero Client?

      Answer :

      The zero or ultra-thin client initializes the network to gather required configuration files that then tell it where its OS binaries are stored. The entire zero client device runs via the network. This creates a single point of failure, in that, if the network goes down, the device is rendered useless.

    5. Question 5. What Is Iaas In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      Infrastructure as a service is taking the physical hardware and going completely virtual (e.g. all servers, networks, storage, and system management all existing in the cloud). This is the equivalent to infrastructure and hardware in the traditional (non-cloud computing) method running in the cloud. In other words, businesses pay a fee (monthly or annually) to run virtual servers, networks, storage from the cloud. This will mitigate the need for a data center, heating, cooling, and maintaining hardware at the local level.

    6. Question 6. What Is Paas In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      Platform as a service is cloud computing service which provides the users with application platforms and databases as a service. This is equivalent to middle-ware in the traditional (non-cloud computing) delivery of application platforms and databases.

    7. Question 7. What Is Daas In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      Development as a service is web based, community shared development tools. This is the equivalent to locally installed development tools in the traditional (non-cloud computing) delivery of development tools.

    8. Question 8. What Is Saas In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      The software-as-a-service (SaaS) service-model involves the cloud provider installing and maintaining software in the cloud and users running the software from their cloud clients over the Internet (or Intranet). The users' client machines require no installation of any application-specific software - cloud applications run on the server (in the cloud). SaaS is scalable, and system administration may load the applications on several servers. In the past, each customer would purchase and load their own copy of the application to each of their own servers, but with the SaaS the customer can access the application without installing the software locally. SaaS typically involves a monthly or annual fee.

    9. Question 9. What Are The Building Blocks In Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      • Reference architecture
      • Technical architecture
      • Deployment operation architecture

    10. Question 10. What Is Cloud Computing Architecture?

      Answer :

      Cloud computing architecture refers to the components and sub components required for cloud computing. These components typically consist of a front end platform (fat client, thin client, mobile device), back end platforms (servers, storage), a cloud based delivery, and a network (Internet, Intranet, Inter-cloud). Combined, these components make up cloud computing architecture.

    11. Question 11. What Is Hypervisor In Cloud Computing And Their Types?

      Answer :

      Hypervisor is a Virtual Machine Monitor which manages resources for virtual machines.

      There are mainly two types of hypervisors:

      • The guest Vm runs directly over the host hardware, eg Xen, VmWare ESXI
      • The guest Vm runs over hardware through a host OS, eg Kvm, oracle virtualbox.

    12. Question 12. What Ways Cloud Architecture Provide Automation And Performance Transparency?

      Answer :

      To provide the performance transparency and automation there are many tools used by cloud architecture. It allows to manage the cloud architecture and monitor reports. It also allows them to share the application using the cloud architecture. Automation is the key component of cloud architecture which helps to improve the degree of quality.

       

    13. Question 13. Explain What Are The Characteristics Of Cloud Architecture That Separates It From Traditional One?

      Answer :

      The characteristics that makes cloud architecture above traditional architecture is:

      • According to the demand cloud architecture provides the hardware requirement
      • Cloud architecture is capable of scaling the resource on demand
      • Cloud architecture is capable of managing and handling dynamic workloads without failure.

    14. Question 14. What Are The Different Cloud Service Models In Cloud Architecture?

      Answer :

      There are 4 types of cloud service models available in cloud architecture:

      1. Infrastructure as a service:

      It provides the consumer with hardware, storage, network and other resources on rent. Through this consumer can deploy and run software using dedicated software. This includes the operating system and the applications that are associated with it.

      2. Platform as a service: it provides the user to deploy their software and application on the cloud infrastructure using the tools that are available with the operating system.

      3. Software as a service: it provides the users the ability to run its application on the cloud infrastructure and can access it from any client device using any interface like web browser.

      4. Business Process as a service: it provides any business process that is delivered through cloud service model using the internet and accesses the resources through the web portal.

    15. Question 15. Explain What Is The Relationship Between Soa And Cloud Architecture?

      Answer :

      Service oriented architecture (SOA) is an architectural style that supports service oriented methodology that is being added in the cloud architecture as a mandatory component. Cloud architecture support the use of on-demand access to resources and it provides lots of other facilities that are being found in SOA as well. SOA makes these requirements optional to use. But, to get the full functionality and more performance based efficiency there is a requirement for the mixture of SOA and cloud architecture.

    16. Question 16. Tell Me What Are The Different Phases Involves In Cloud Architecture?

      Answer :

      There are four phases that basically gets involved in the cloud architecture:

      1. Launch phase: it launches the basic services and makes the system ready for communication and for application building

      2. Monitor phase: it monitors the services that is being launched and then manages them so that on demand the user will be able to get what he wants.

      3. Shutdown phase: it shutdown the services that are not required first and after all the services gets shutdown, and then it closes the system services.

      4. Cleanup phase: it clean up the left out processes and services that is being either broken or didn't get shutdown correctly.

    17. Question 17. Tell Me What Are The Different Components Required By Cloud Architecture?

      Answer :

      There are 5 major components of cloud architecture.

      1. Cloud Ingress: provides a mean to communicate with the outside world.

      This can be done with the help of communication methods such as:

      • Queue based communications
      • HTTP communications
      • REST/SOAP
      • Service Bus

      2. Processor Speed: processor speed is the major section on which the whole cloud architecture is based. It provides on demand resources that can be dynamically allocated to the user. It saves lots of cost and has many benefits of virtualization.

      3. Cloud storage services: cloud services provide means to store data to user's applications. It is used to provide services for different types of storages like: table data, files.

      4. Cloud provided services:

      Additional services are provided by the cloud, like data services, payment processing services, and search or web functionality services.

      5. Intra-Cloud communications: it provides a way to communicate with other systems that are using cloud architecture. Providers usually provide services so that one user can communicate easily with another user by being on cloud.

    18. Question 18. Explain What Are The Examples Of Cloud Architectures On Which Application Can Run?

      Answer :

      There are lot of examples that uses cloud architecture for their applications like:

      1. Processing Pipelines: uses like document processing pipelines that convert documents of any form into raw searchable text.

      • Image processing pipelines – create thumbnails or low resolution image
      • Video transcoding pipelines – convert video from one form to another online
      • Indexing – create an index of web crawl data
      • Data mining – perform search over millions of records

      2. Batch Processing Systems

      • Systems that uses log management or generate reports.
      • Automated Unit Testing and Deployment Testing

      3. Websites

      • Instant Websites – websites for conferences or events
      • Promotion websites

    19. Question 19. Explain Business Process As A Service?

      Answer :

      it provides any business process that is delivered through cloud service model using the internet and accesses the resources through the web portal.

    20. Question 20. Explain Software As A Service?

      Answer :

      it provides the users the ability to run its application on the cloud infrastructure and can access it from any client device using any interface like web browser.

    21. Question 21. Explain Platform As A Service?

      Answer :

      it provides the user to deploy their software and application on the cloud infrastructure using the tools that are available with the operating system.

    22. Question 22. Explain Infrastructure As A Service?

      Answer :

      It provides the consumer with hardware, storage, network and other resources on rent. Through this consumer can deploy and run software using dedicated software. This includes the operating system and the applications that are associated with it.

    23. Question 23. Explain What Are The Major Building Blocks Of Cloud Architecture?

      Answer :

      The major building blocks of cloud architecture are:

      1. Reference architecture: it is used for documentation, communication, designing and defining various types of models
      2. Technical Architecture: defines the structured stack, structure the cloud services and its components, show the relationship that exist between different components, management and security
      3. Deployment Operation Architecture: it is used to operate and monitor the processes and the services.

    24. Question 24. Tell Me What Are The Different Roles Defined By Cloud Architecture?

      Answer :

      Cloud architecture defines three roles:

      Cloud service consumer: it is used to provide different services to the consumer on demand.

      Cloud service provider: here provider provides the services to meet the requirements of the user by monitoring the traffic and demands that are coming.

      Cloud service Creator: here creator is used to create the services and provide the infrastructure to the user to use and give the access to the resources.

      The roles that are being defined can be performed by one person or it can be performed by many people together. There can be more roles defined depending on the cloud architecture and the complexity with which it will scale.

    25. Question 25. Explain How Does The Quality Of Service Is Being Maintained In The Cloud Architecture?

      Answer :

      Cloud architecture mainly focuses on quality of service. It is a layer that manages and secures the transmission of the resources that is being acquired by on-demand access. Quality of service is being maintained such that it increases the performance, automated management, and support services. Cloud architecture provides easy to use methods and proper ways to ensure the quality of service. It is represented by a common cloud management platform that delivers many cloud services based on the same foundation.

    26. Question 26. What Is The Business Benefits Involved In Cloud Architecture?

      Answer :

      1. Zero infrastructure investment:

      Cloud architecture provide user to build large scale system with full hardware, machines, routers, backup and other components. So, it reduces the startup cost of the business.

      2. Just-in-time Infrastructure: It is very important to scale the infrastructure as the demand rises. This can be done by taking cloud architecture and developing the application in the cloud with dynamic capacity management.

      3. More efficient resource utilization: Cloud architecture provides users to use their hardware and resource more efficiently and utilize it in a better way. This can be done only by applications request and relinquish resources only when it is needed (on-demand).

    27. Question 27. What Are The Advantages Of Cloud Architecture?

      Answer :

      1. Cloud architecture uses simple APIs to provide easily accessible services to the user through the internet medium.
      2. It provides scale on demand feature to increase the industrial strength.
      3. It provides the transparency between the machines so that users don't have to worry about their data. Users can just perform the functionality without even knowing the complex logics implemented in cloud architecture.
      4. It provides highest optimization and utilization in the cloud platform.

    28. Question 28. What Are The Three Differences That Separate Out Cloud Architecture From The Tradition One?

      Answer :

      The three differences that make cloud architecture in demand are:

      1. Cloud architecture provides the hardware requirement according to the demand. It can run the processes when there is a requirement for it.
      2. Cloud architecture is capable of scaling the resources on demand. As, the demand rises it can provide infrastructure and the services to the users.
      3. Cloud architecture can manage and handle dynamic workloads without failure. It can recover a machine from failure and always keep the load to a particular machine to minimum.

    29. Question 29. Tell Me How Does Cloud Architecture Overcome The Difficulties Faced By Traditional Architecture?

      Answer :

      Cloud architecture provide large pool of dynamic resources that can be accessed any time whenever there is a requirement, which is not being given by the traditional architecture. In traditional architecture it is not possible to dynamically associate a machine with the rising demand of infrastructure and the services. Cloud architecture provides scalable properties to meet the high demand of infrastructure and provide on-demand access to the user.

    30. Question 30. Explain What Is The Use Of Defining Cloud Architecture?

      Answer :

      Cloud architecture is a software application that uses on demand services and access pool of resources from the cloud. Cloud architecture act as a platform on which the applications are built. It provides the complete computing infrastructure and provides the resources only when it is required. It is used to elastically scale up or down the resources according to the job that is being performed.

    31. Question 31. Tell Me How Does Cloud Architecture Provide Performance Transparency And Automation?

      Answer :

      There are lots of tools that are being used by the cloud architecture to provide the performance transparency and automation. The tools allow the user to monitor report and manage the cloud architecture.

      It also allows them to share the applications using the cloud architecture. Automation is the key component of cloud architecture as it provides the services to increase the degree of the quality. It brings the capacity on demand and allows the requirements of the user to be met.

    32. Question 32. Can You Please Explain The Difference Between Vertical Scale Up And Horizontal Scale Out?

      Answer :

      Vertical scale up provides more resources to a single computational unit, whereas horizontal scale out provides additional computational unit and run them in parallel.

      Vertical scale up provides a provision to move a workload to other system that doesn't have workload, whereas horizontal scale out split the workload among various computational units.

      Vertical scale up doesn't have a database partitioning concept, whereas horizontal scale out provides the database partitioning.

Cloud Computing Tutorial

Ibm Cloud Computing Infrastructure Architect V1 Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Cloud Computing Tutorial