HTAccess Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

HTAccess Interview Questions & Answers

Are you appearing for an HTAccess job interview? Are you worried about frequently asked HTAccess interview questions? Knowing how to correctly respond to these questions will provide you a foundation to build on an interview. HTAccess is a configuration file which is used on web servers that run the Apache Web Server software. When an HTAccess file is kept in a directory which is in turn loaded through the Apache Web Server, then the HTAccess file is identified and processed by the Apache Web Server software. There is the huge demand for HTAccess jobs in famous cities like Delhi, Mumbai, Rajasthan, Hyderabad, Chennai, Bangalore, Pune etc. Visit our HTAccess job interview questions and answers page designed by www.wisdomjobs.com professional experts that can help you in winning a job.

HTAccess Interview Questions

HTAccess Interview Questions
    1. Question 1. What Is .htaccess?

      Answer :

      .htaccess files are configuration files of Apache Server which provide a way to make configuration changes on a per-directory basis.

    2. Question 2. Why Do We Use This And Where?

      Answer :

      Using this “.htaccess” file, we can control “php.ini” and “httpd.conf” file.

    3. Question 3. What Can Be Done With .htaccess File?

      Answer :

      Some examples of what can be done with a .htaccess file. They are all covered in this tutorial:

      • Define custom error pages
      • Banning certain IP addresses from accessing your site
      • redirecting users to other pages / sites
      • password protecting directories
      • enabling certain PHP modules
      • enabling SSI (server side includes)

    4. Question 4. How To Create .htaccess Files?

      Answer :

      Creating a .htaccess file is very easy and can be done with any ASCII text editor like textpad or notepad. I´ve noticed that many people are confused about the strange filename. Well – actually this file doesn´t even have a name at all, it´s just a long file name extension – .htaccess. Hence, the DOT before “htaccess” is NOT a type.

      To create a .htaccess file, simply open a new blank document in your favorite text editor and save the file as .htaccess. Some text editors (like notepad) do not support the Unix file format and therefore you won´t be able to save a file with the “.htaccess” extension only. In this case you can simply save the file as 1.htaccess or htaccess.txt and later (after you have uploaded it to your server) rename it to .htaccess through your FTP client.

    5. Question 5. How To Define Custom Error Pages Using .htaccess?

      Answer :

      You can define your own error pages to improve the communication with your visitors in case something´s wrong with your site or if they are trying to access pages that are no longer available. Simply create a webpage for each of the error codes you like.

      Here are some of the most common errors:

      401 – Authorization Required – occurs when users try to access password protected pages without giving the correct credentials.

      403 – Forbidden – occurs when users try to access a file (web document, script, graphic, etc …) whose file permissions do not allow the requested action (execute / read / write).

      404 – Not Found – occurs when users try to access a webpage that doesn´t exist on your site.

      500 – Internal Server Error.

      You can name these custom error pages anything you like, but I recommend you choose file names that remind you of the function of each document (f.ex. notfound.html or 404.html for the 404 error page) and you can store them in any location on your server that has web access (either your root directory or a subdirectory). Then you can define these pages as custom error pages in your .htaccess file.

      Supposing you have named your error pages 401.html, 404.html and 500.html and stored them in your website´s root directory, then you would add these lines to your .htaccess file:

      ErrorDocument 401 /401.html

      ErrorDocument 404 /404.html

      ErrorDocument 500 /500.html

      If you have named these pages “notfound.html”, “authorization.html” and “internalerror.html” and uploaded them to a subdirectory named “errorpages”, you would add this to your .htaccess file:

      ErrorDocument 401 /errorpages/authorization.html

      ErrorDocument 404 /errorpages/notfound.html

      ErrorDocument 500 /errorpages/internalerror.html

    6. Question 6. How To Enable Ssi On Static Webpages (.html And .htm) Using .htaccess?

      Answer :

      SSI (server side includes) provide a very flexible and easy way to update the content and style of certain parts (footer, header, sidebars, menus, ad blocks) of all your webpages by modifying a single file only. To learn more about SSI, read the SSI tutorial.

      To enable SSI on static .html and .htm webpages, you need to add the following line to your .htaccess file. Please note that this only works if your webhost supports SSI.

    7. Question 7. How To Enable Php Parsing On Static Webpages (.html And .htm) Using .htaccess?

      Answer :

      If you want to execute dynamic PHP code on otherwise static .html and .htm webpages, you need to enable PHP parsing on this type of webpage. To do this, simply add the following line to your .htaccess file and then you can include PHP code directly in the source code of your .html and .htm webpages. Make sure that you embed all PHP code inside opening and closing PHP tags (<?php and ?>).

      AddType application/x-httpd-php .html .htm

      Please note that you cannot use SSI and PHP parsing at the same time. But don´t worry: you can include PHP code in SSI enabled webpages, too. For this purpose you would need to paste the PHP code into a blank text document, save the file as whateveryoulike.php, upload it to your server and then include it with SSI:

      <!–#include virtual=”path-to/whateveryoulike.php” –>

    8. Question 8. How To Ban Certain Ip Addresses From Accessing Your Site Using .htaccess?

      Answer :

      Whatever the reasons are, sometimes you may want to ban certain IP addresses from accessing your website(s). This can easily be achieved by adding the following lines to your .

      htaccess file (replace IP with the IP address you want to ban from accessing your site, f.ex. 123.33.64.1):

      • order allow,deny
      • deny from IP
      • allow from all

      Of course, you can specify more than one IP addresses and also C or B class IPs – this way you would ban all IPs from the entire class. F.ex. deny from 125.30.5. would ban all the IPs that start with 125.30.5. (125.30.5.1, 125.30.5.2, etc …).

      Add one IP per line in your .htaccess file like this:

      • order allow,deny
      • deny from 125.30.5.1
      • deny from 125.30.5.
      • allow from all

    9. Question 9. How To Protect Password Of Individual Directories On Your Site Using .htaccess?

      Answer :

      If you are offering downloads from your site, you may want to place these into a subdirectory of your website and protect it with a password in order to prevent the downloads from unauthorized access. This way, you can allow access only for registered members or for your newsletter subscribers and also change the password from time to time.

      Most webhosts offer this password protection feature directly in their control panels, so I recommend you log into your control panel and define usernames and passwords for the directories that you want to protect there, because this requires more than just editing the .htaccess file.

    10. Question 10. How To Redirect Http To Https?

      Answer :

      • RewriteEngine on
      • RewriteCond %{HTTPS} off
      • RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

    11. Question 11. How To Redirect Http:// To Https://www?

      Answer :

      • RewriteEngine on
      • RewriteCond %{HTTPS} off
      • RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

    12. Question 12. How To Redirect Non-www To Www ?

      Answer :

      • RewriteEngine On
      • RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.
      • RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

    13. Question 13. How To Redirect All Pages To Newdomain?

      Answer :

      RewriteEngine On

      • RewriteBase /
      • RewriteCond %{HTTP_HOST} !^olddomain.com$ [NC]
      • RewriteRule ^(.*)$ http://newdomain.com [R=301,L]

    14. Question 14. What Is Meaning Of R & L Flag In Htaccess?

      Answer :

      • htacces R flag causes a HTTP redirect to be issued to the browser and 301 means its permanent redirect.
      • htaccess L fag causes to stop processing the rule set, if the rule matches, no further rules will be processed.
      • Also we can set more than 2 flags in brackets []
      • More flags

    15. Question 15. How To Redirect Homepage To Another Website?

      Answer :

      Redirect / http://www.web-technology-experts-notes.in/

    16. Question 16. How To Redirect To Another Directory Within Same Domain?

      Answer :

      Redirect /olddir /newdir

    17. Question 17. How To Set Environment In .htaccess?

      Answer :

      SetEnv APPLICATION_ENV development

    18. Question 18. How To Set The Php Config Variables In .htaccess?

      Answer :

      php_value upload_max_filesize 32M

    19. Question 19. How To Set Display_error Off In .htaccess?

      Answer :

      php_flag display_errors off

      php_flag display_startup_errors off

    20. Question 20. How To Block Few Ip Address?

      Answer :

      order allow,deny

      deny from xxx.xxx.xxx.xxx #specify a specific address

      allow from all

    21. Question 21. How To Redirect To Error/404.html When 404 Errors Comes?

      Answer :

      ErrorDocument 400 error/404.html

    22. Question 22. How To Set The Caching For Javascript/images/css?

      Answer :

      ExpiresActive On

      ExpiresByType application/javascript "now plus 3 day"

      ExpiresByType application/x-javascript "now plus 3 day"

      ExpiresByType image/jpg "now plus 1 week"

      ExpiresByType image/jpeg "now plus 1 week"

      ExpiresByType image/png "now plus 1 week"

      ExpiresByType image/pjpeg "now plus 1 week"

      ExpiresByType image/gif "now plus 1 week"

      ExpiresByType text/css "now plus 3 day"

    23. Question 23. What Is Meaning Of 301, 302, 400, 401, 403, 404 And 500 Error Codes?

      Answer :

      301 - Permanent movement

      302 - Temporary movement

      400 - Bad request

      401 - Authorization Required

      403 - Forbidden

      404 - Page Not Found

      500 - Internal Server Error

    24. Question 24. How Does Rewritebase Works In .htaccess?

      Answer :

      It is used to set a base URL for your rewrites rules.

      RewriteEngine On

      RewriteBase /~new/

      By setting the RewriteBase there in htaccess, you make the relative path come off the RewriteBase parameter.

    25. Question 25. How To Create Subdomains On The Fly Using .htaccess?

      Answer :

      for this, you have set the virtual host

      Follow the following steps:

      Step 1: Create a wildcard DNS entry

      *.domain.com.   3600  A  127.0.0.1

      Step 2: Setup the Virtual Host, in vhost file.

        DocumentRoot "E:wampwwwmyproject"

          ServerName myproject.domain.com

         AllowOverride All

              Order allow,deny

              Allow from all

      Step 3: Now write your all codes in in Document Root path i.e.E:wampwwwmyproject

      Step 4: Done, now you can access with myproject.domain.com

    26. Question 26. Do I Need To Restart The Apache After Changes In .htaccess?

      Answer :

      No

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Internet Technologies Tutorial