HPCL Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

HPCL Interview Questions & Answers

Are you interested to work in HPCL ltd? HPCL jobs provide challenging platform for graduates and freshers. They have opened the doors for engineers’ technicians, industrial engineers, mechanical engineer, inspection engineer and other vacancies which are available. It is situated at Mumbai as it’s headquarter and has 25% share market in India among public sector companies and a strong marketing infrastructure. For all the above positions you need to cross the exam conducted by HPCL followed by personal interview. Candidates who are excited about to build a career in HPCL can look on to wisdom jobs site where we can guide you with job description, total posts vacant, eligibility criteria, educational qualifications, application details, selection procedure etc. So, discover many more jobs related to HPCL and attend the interview by looking at HPCL job interview questions and answers at our site.

HPCL Interview Questions

HPCL Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Know About Hpcl?

      Answer :

      Hindustan Petroleum Corporation Limited is an Indian state-owned oil and natural gas company with its headquarters at Mumbai, Maharashtra. It has about 25% market-share in India among public-sector companies (PSUs) and a strong marketing infrastructure. The Government of India owns 51.11% shares in HPCL and others are distributed amongst financial institutes, public and other investors. The company is ranked 367th on the Fortune Global 500 list of the world’s biggest corporations as of 2016.For the last 40 years and more; Hindustan Petroleum has meant different things to different people. Confident of creating a Future full of Energy.HPCL operates two major refineries producing a wide variety of petroleum fuels and specialties, one in Mumbai (West Coast) of 6.5 million metric tons per annum (MMTPA) capacity and the other in Visakhapatnam, (East Coast) with a capacity of 8.3 MMTPA. Some it represents an abundant supply of Petrol and Diesel. For others it stands for the easy availability of LPG and lubricants. Thousands of others see in it an inexhaustible reservoir of Kerosene and other petroleum products for meeting their energy needs.

    2. Question 2. Where Is The Company Headquartering?

      Answer :

      The Company is headquartered at Mumbai, Maharashtra, India.

    3. Question 3. When This Company Was Established?

      Answer :

      HPCL was incorporated in 1974 after the takeover and merger of erstwhile Esso Standard and Lube India Limited by the Esso (Acquisition of Undertakings in India) Act 1974.

    4. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

      Answer :

      Mr. Mukesh Kumar Surana has taken charge as Chairman & Managing Director – Hindustan Petroleum Corporation Limited effective April 01, 2016.

    5. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

      Answer :

      The revenue of HPCL in the financial year 2015 was ₹212,300 crore (US$33 billion) and the profits in the same year was 1,488 crore (US$230 million).

    6. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

      Answer :

      It’s an oil and natural gas company selling Oil, natural gas, petroleum, lubricant, and petrochemical.

    7. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government These Companies Function?

      Answer :

      HPCL works under The Ministry of Petroleum and Natural Gas.

    8. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

      Answer :

      HPCL has its competition with:

      1. Reliance
      2. IOC
      3. BPCL
      4. Essar Oil
      5. MRPL

    9. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

      Answer :

      HPCL has its refineries at:

      1. Mumbai Refinery — 6.5 million metric tons.
      2. Visakhapatnam Refinery — 8.3 MMT at Visakhapatnam.
      3. Mangalore Refinery Pvt. Ltd. — 9.69 MMT at Mangalore, Karnataka.
      4. Guru Gobind Singh Refinery — 9 MMT at Bathinda, Punjab.
      5. Barmer Refinery — 9 MMT capacity.

    10. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

      Answer :

      HPCL was in recent news as The Karnataka State Pollution Control Board (KSPCB) has issued a notice to Hindustan Petroleum Corporation Ltd. HPCL on the allegations of polluting a water body near its terminal in the industrial area near Hassan. A patch of a lake near Dodda Basavanahalli caught fire on Monday following oil wastes released from the terminal collected in the water body. Following the incident, residents of Dodda Basavanahalli blamed HPCL for the fire in the lake and demanded action against the unit. Senior officers of the district administration visited the spot.

    11. Question 11. I Have Got A Piece Of Land On Highway. Is It Possible To Set Up A Petrol Pump/kerosene Dealership Of Hpcl?

      Answer :

      The location for setting up of dealership is decided by Oil Companies after studying feasibility and the locations are included in the Expansion Plan earmarking the reservation category for each location. Thereafter, HPCL releases advertisement for the locations identified. The candidates meeting the eligibility criteria mentioned in the advertisement can make application on the prescribed format. Eligible candidates are called for interview by Selection Committee and finalizing the dealer selection. Preference is given to the candidates who are willing to transfer land on long-term lease /sale to HPCL.

    12. Question 12. How Much Capital Investment Is Needed For Setting Up Of A Petrol Pump Dealership?

      Answer :

      Capital investment required for setting up of a Petrol Pump outlet varies from location to location depending on cost of land, size of plot and facilities required to be developed to meet the requirement of consumers in the trading area of the outlet.

    13. Question 13. I Have Got A Complaint/suggestion. Whom Should I Approach?

      Answer :

      You may approach our Customer Service Cell operating at our Retail Regional Offices across the country. Address & telephone numbers of the Regional Offices are available on this website.

    14. Question 14. Where Can I Get More Details About Setting Up Of Hpcl Petrol Pump/kerosene Dealership?

      Answer :

      HPCL has got 41 Retail Regional Offices across the country. Please contact the nearest Regional Office for any further information on the Retail Business activities of HPCL.

    15. Question 15. How Do I Apply For Hpcl Petrol Pump/sko-ldo Dealership?

      Answer :

      After identifying the location for setting up retail outlet/SKO-LDO dealership, HPCL releases advertisement in leading newspaper (one English and one Hindi/vernacular) inviting applications from candidates belonging to the category for which the location is reserved. The eligibility criteria, terms & conditions and procedures are described in the advertisement. After scrutiny, the eligible candidates are called for interview by a Selection Committee. Selection Committee announces name of the selected candidate on the close of the interview.

    16. Question 16. Can I Apply For Hpcl Petrol Pump/kerosene Dealership Now?

      Answer :

      Application can be made only in the prescribed format for the locations advertised by HPCL. Completed applications have to be submitted to the concerned Regional Office within the time limit as stipulated in the advertisement. Unless advertisement for a particular location is released, applications are not accepted by HPCL.

    17. Question 17. I Want To Lodge A Complaint Against Behaviour Or Service Or Quality/quantity Of Products?

      Answer :

      You may approach the Customer Service Cells operating at our Retail Regional Offices across the country.

HPCL Related Interview Questions

HPCL Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Hpcl Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial