Horologist Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Horologist Interview Questions & Answers

If you have a certificate in horology and looking for a job as horologist then we’ve number of openings. Horology is the study of the measurement of time. Clocks, watches, clockwork, sundials, hourglasses, clepsydras, timers, time recorders, marine chronometers and atomic clocks are all examples of instruments used to measure time. People interested in horology are called horologists. That term is used both by people who deal professionally with timekeeping apparatus (watchmakers, clockmakers), as well as aficionados and scholars of horology. There are many jobs related to it, examples assembler technician, workshop technician, watch maker, and watch specialist, luxury sales associate, accounts payable accountant, refinisher, watch technician and engineering tech etc on wisdomjobs. please look at our horologist jobs interview questions and answers page to shortlist in your interview.

Horologist Interview Questions

Horologist Interview Questions
    1. Question 1. What Is Breguet?

      Answer :

      Abraham Louis Breguet, 1747-1823. Horological genius and inventor, and one of the most famous watchmakers of all time. The name is also applied to a balance spring which has its outer coil raised above the body of the spring and curved inward.

    2. Question 2. What Is Clepsydra?

      Answer :

      Also known as a "water clock", an ancient Greek time-keeping device similar to an hour-glass, which used a regulated flow of water or mercury through a small aperture to mark the passage of time. It is said that the clepsydra was invented to limit the speaking time of Greek orators (public speakers), which means that the first clocks were really invented for the purpose of encouraging politicians to sit down and shut up!

    3. Question 3. What Is Dennison Gauge?

      Answer :

      Aaron Dennison was one of the "Fathers" of the American watch industry, and he invented several standards of measuring watches and mainsprings. The Dennison Gauge for watch sizes is based on a size A being 1" and for each additional size larger, you would add 1/16". The most common sizes were N (1 11/16), which is close to 18s and L (1 10/16), which is close to 16s. Used primarily by the E. Howard Watch Company (of which Dennison was a founder). Dennison Gauge is still used for the measurement of mainsprings for American pocket watches.

    4. Question 4. What Is Dynamic Poise?

      Answer :

      Poising a balance by measuring its errors ona timing machine while the watch is running in different positions. Dynamic poise compensates for the motion of the entire oscillating balance system.

    5. Question 5. What Is C.o.s.c?

      Answer :

      Control Officile Suisse de Chronometers or Swiss Controle Officiel des Cronometres- the independent Swiss regulatory organization that rigorously tests and certifies (or fails) watch movements for chronometer status.

    6. Question 6. What Is Cannon Pinion?

      Answer :

      A thin steel tube with pinion leaves at its lower end and which carries the minute hand on its upper end. Provides a friction "clutch" with the center arbor when setting the watch.

    7. Question 7. What Is Barrel?

      Answer :

      Also called "mainspring barrel." Thin cylindrical "can" which holds the mainspring of a watch and provides the motive power to drive the gear-train, usually through the center wheel. See also "Motor Barrel" and "Going Barrel."

    8. Question 8. What Is Annealing?

      Answer :

      The act of heating and slowly cooling a metal in order to render it softer for the purpose of machining, or to relieve internal stress.

    9. Question 9. What Is Band?

      Answer :

      A generic term used to refer to the band that holds a watch on your wrist. The preferred terms are bracelet and strap, which more clearly describe the two major types.

    10. Question 10. What Is Cabochon?

      Answer :

      Used to indicate a smooth round or oval convex shaped polished gemstone. In watch terminology, it often describes a decorative stone set in the watch crown.

    11. Question 11. What Is Draw?

      Answer :

      The force which holds the pallet against the banking pins. Draw results from the combined angles of the escape wheel teeth and the pallet-jewel locking faces.

    12. Question 12. What Is Crown?

      Answer :

      The knob used to wind the watch and set the hands

    13. Question 13. What Is Bezel?

      Answer :

      Part of the case. The ring or "frame" that holds the crystal in place.

    14. Question 14. What Is Banking Pin?

      Answer :

      Two pins, sometimes adjustable, which limit the side to side motion of the pallet fork. Adjusting the banking pin also controls the amount of slide of the escape tooth on the pallet jewel

    15. Question 15. What Is Caseback?

      Answer :

      The portion of the case covering the back of the watch.

    16. Question 16. What Is Click In Horology?

      Answer :

      The pawl which prevents the ratchet wheel from turning backward when the mainspring is wound.

    17. Question 17. What Is Cuvette?

      Answer :

      The inner cover on the back of a watch case. Typically found on hunter-case watches.

    18. Question 18. What Is Drop?

      Answer :

      The amount of the unrestrained motion of the escape wheel as it leaves one pallet jewel and drops onto the locking surface of the other pallet jewel.

    19. Question 19. What Are Curb Pins?

      Answer :

      The two regulator pins which "pinch" the balance spring and govern the fine-timekeeping of the watch.

    20. Question 20. What Is Bow?

      Answer :

      Part of the case. The loop to which a watch strap or chain is affixed. The part that may accidentally come off, allowing your precious watch to fall to the floor when you're pulling it out of your pocket.

    21. Question 21. What Is Arbor?

      Answer :

      The axle of a wheel or gear that turns in a bearing or jewel; e.g. barrel arbor, winding arbor, pallet arbor, etc.

    22. Question 22. What Is Caliber / Calibre?

      Answer :

      A word used to denote a unique movement model or design. Used for both quartz and mechanical movements. Also called Grade on American watches.

    23. Question 23. What Is Detent?

      Answer :

      The setting lever, or the part of the watch that retains the winding stem. Also refers to that part of a chronometer escapement that locks the escape wheel.

    24. Question 24. What Is Bridge?

      Answer :

      Complementary part fixed to the main plate to form the frame of a watch movement. The other parts of the watch are mounted inside the frame

    25. Question 25. What Is Balance Staff?

      Answer :

      The arbor (or axle) for the balance wheel. The part that, unfortunately, often breaks when you drop your watch.

    26. Question 26. What Is Acrylic Crystal?

      Answer :

      An acrylic crystal composed of plastic composite that is generally less expensive than a glass or mineral crystal. Sometimes called an "unbreakable" crystal, though this is a misnomer as they can definitely break. A high-quality acrylic crystal has optical properties very similar to glass.

    27. Question 27. What Is Chronometer?

      Answer :

      This term refers to a precision watch that is tested in various temperatures and positions, thus meeting the accuracy standards set by C.O.S.C. in Switzerland. These watches are provided with a chronometer certificate detailing specific test results by the C.O.S.C.

    28. Question 28. What Is Dial?

      Answer :

      The "face" of the watch. Most commonly made of metal, or glass-like enamel on a metal substrate (often incorrectly called porcelain). Can also be made from a wide variety of exotic materials and metals.

    29. Question 29. What Is Analemma?

      Answer :

      In astronomy, an analemma is a curve representing the angular offset of a celestial body (usually the Sun) from its mean position on the celestial sphere as viewed from another celestial body (usually the Earth). For instance, knowing that Earth's average solar day is exactly 24 hours (by definition), an analemma can be traced by plotting the position of the Sun as viewed from a fixed position on Earth at 24-hour intervals for an entire year. The resulting curve resembles a figure 8. This curve is commonly printed on globes. See also "Equation of Time."

    30. Question 30. What Is Balance Wheel?

      Answer :

      The spring-governed oscillating wheel that governs the timekeeping accuracy of the watch. This is the part of the watch that oscillates at a steady rate to measure the time.

    31. Question 31. What Is Double Roller?

      Answer :

      Two discs mounted on the balance staff: a larger disc which holds the roller jewel, and beneath it a smaller crescented disc which, along with the guard pin on the pallet, provides the roller safety function.

    32. Question 32. What Is Atomic Time Standard?

      Answer :

      Provided by the U.S. National Institute of Standards and Technology, Time and Frequency Division, Boulder, Colorado. Atomic time is measured through vibrations of atoms in a metal isotope. The result is extremely accurate time that can be measured on instruments. A radio signal transmits this exact time throughout North America and some 'atomic' watches and clocks can receive them and correct to the exact time.

    33. Question 33. What Is Case Or Watchcase?

      Answer :

      The metal housing that contains the internal parts of a watch. Can be made of almost any metal. Many vintage pocket watch cases are brass or base-metal plated with gold. There were also many alloys of nickel used for pocket watch cases. For wristwatches, stainless steel is the most typical metal used, but titanium, gold, silver and platinum can also be used.

    34. Question 34. What Is Compensating Balance?

      Answer :

      A bimetallic balance often constructed from brass and steel, and split near the balance arms and constructed so that its effective diameter will contract or expand with changes in temperature.

    35. Question 35. What Is Coin Silver?

      Answer :

      An alloy of 90% fine silver and 10% copper. It is called coin silver because early US coins were a ready source of this raw material and were sometimes melted down and made into watch cases.

    36. Question 36. What Is Chronograph?

      Answer :

      Not to be confused with Chronometer. Originally "time-writer". A chronograph is a fully-functional watch, with the addition of a start-stop timer. Most chronographs are operated by two "pushers," one to start and stop the chronograph second hand, and the other to return that hand to the starting position..

    37. Question 37. What Is Douzième?

      Answer :

      One-twelth of a Ligne. A unit of measurement used for (usually) Swiss and French watches. Often used to state the thickness of the watch movement. One Ligne is 0.1879mm or 0.0074 inches. There are 12 douzième to one Ligne, 12 Ligne to one French inch (pouce, French for thumb) and 12 pouce to a French foot (Pied).

    38. Question 38. What Is Automatic Winding?

      Answer :

      Also called self-winding, A mechanically powered watch that is wound by the motion of the wearer's arm rather than through turning the winding stem (manual mechanical). In response to this motion, a rotor turns and winds the watch's mainspring. If an automatic watch is not worn for a day or two, it will run down and need to be wound by hand to get it started again.

    39. Question 39. What Is Bracelet?

      Answer :

      A bracelet is the flexible metal band consisting of assembled links, usually in the same style as the watchcase. Detachable links change the length of the bracelet. Bracelets can be made of stainless steel, sterling silver, gold, or a combination. See also strap.

    40. Question 40. What Is Clutch Or Clutch Wheel?

      Answer :

      A cylindrical winding part, with beveled ratchet teeth on its upper end, a groove in the middle, and teeth on its lower end. Slides back and forth as the watch is moved from winding to setting position. Also called castle wheel.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial