HAL Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

HAL Interview Questions & Answers

Are you looking for an exciting job at HAL, but you don’t know where to search information for it, then here is your chance. Browse the wisdomjobs page to gain access to all the information related to the recruitments for HAL job. We give you list of all the jobs available at HAL which may be for technician, engineers or software developers. HAL is an important source of Aeronautics industry in India and is mainly involved in manufacturing, designing and assembling aircrafts, helicopters and jet engines. It is an exciting place to work at and you will have a wonderful experience, growing your career with the best people. At wisdomjobs you can get the details of the jobs like the eligibility, application process, selection process and interview details. The following HAL job interview questions and answers will keep you prepared for the big interview at your dream job.

HAL Interview Questions

HAL Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Know About Hal?

      Answer :

      Hindustan Aeronautics Limited is an Indian state-owned aerospace and defense company based in Bangalore, Karnataka. It is governed under the management of the Indian Ministry of Defense.The government-owned corporation is primarily involved in the operations of the aerospace industry. These include manufacturing and assembly of aircraft, navigation and related communication equipment and airports operation. It is currently involved in the design, fabrication and assembly of aircraft, jet engines, helicopters and their spare parts. It has several facilities spread across India. Hindustan Aeronautics has a long history of collaboration with several other international and domestic aerospace agencies such as Airbus, Boeing, Lockheed Martin, Sukhoi Aviation Corporation, and Elbit Systems.

    2. Question 2. Where Is The Company Headquarter?

      Answer :

      The Company is located at Bangalore, Karnataka, India.

    3. Question 3. When This Company Was Established?

      Answer :

      HAL was established as Hindustan Aircraft in Bangalore in 1940 on 23 Dec 1940. Hindustan Aircraft Company was duly incorporated under the Mysore Companies Act as a private Ltd Company. Walchand–Tulsidas-Khatau Ltd was the Managing agency.

    4. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Compan

      Answer :

      HAL’s Chairman and Managing Director is T Suvarna Raju since 1st April 2015.

    5. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

      Answer :

      HAL’s revenue for the year 2014-15 was ₹177.532614 billion (US$2.8 billion) and the profit in the same year was ₹26.925169 billion (US$420 million).

       

    6. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

      Answer :

      The government-owned corporation is primarily involved in the operations of the aerospace industry. These include manufacturing and assembly of aircraft, navigation and related communication equipment and airports operation. Also the company offers Transport aircraft, Fighter aircraft, Helicopters.

       

    7. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government This Company Function?

      Answer :

      It is governed under the management of the Indian Ministry of Defence.

    8. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

      Answer :

      The competitors of HAL are as follows:

      1. KAWASAKI HEAVY INDUSTRIES, LTD.
      2. LOCKHEED MARTIN CORPORATION.
      3. BAE SYSTEMS PLC.

    9. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

      Answer :

      It has several facilities spread across India. The locations where the manufacturing plants are operated by HAL include

      1. Nasik

      2. Korwa

      3. Kanpur

      4. Koraput

      5. Lucknow

      6. Bangalore

      7. Hyderabad.

    10. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

      Answer :

      HAL was in recent news as:

      The ruling that may force manufacturers to improve their safety track record of defence equipment, the Delhi high court held the government and Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) liable for injuries received by an IAF pilot in an air crash.

HAL Related Interview Questions

HAL Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial