Graphic Design Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Graphic Design Interview Questions & Answers

Do you love graphics? Want to become a graphic designer? Graphic design is the process of visual communication and problem-solving using one or more of typography, photography and illustration. If you are expertise in creative skills in designing and video editing and after effects then this is the right job for you. Graphic designers should be well proficiency in C#, ASP/COM/SQL Server development knowledge of HTML, CSS, JavaScript, JQuery, Linux/Unix. Ninja skills in Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, InDesign).Knowledge of web trends. There is a huge demand for graphic designers in Advertising and ecommerce industry. A graphic designer job should encompass the skills like Adobe suite including Illustrator, PhotoShop, InDesign to get great paying job. Search and apply for the latest Graphic designer jobs posted on wisdom jobs. Following Graphic designer job interview questions and answers are available below:

Graphic Design Interview Questions

Graphic Design Interview Questions
    1. Question 1. What Is Graphic Design?

      Answer :

      Graphic design is art with a purpose. It involves a creative and systematic plan to solve a problem or achieve certain objectives, with the use of images, symbols or even words. It is visual communication and the aesthetic expression of concepts and ideas using various graphic elements and tools.

    2. Question 2. What Are The Elements Of Graphic Design?

      Answer :

      Elements of Graphic Design : Graphic design can use image-based designs involving photos, illustrations, logos and symbols, type-based designs, or a combination of both techniques. These designs can include various combinations of the following elements.

      Lines: Straight, curved, wavy, thick, thin - when it comes to lines, the possibilities are limitless. Lines allow designers to divide a space or separate content in a layout. They can also be used to guide the eyes of the viewer, or make other elements follow a strategic path for added findability, to get the viewer easily from point A to point B.

      Shapes: Shapes offer a variety of ways to fill spaces creatively, to support text and other forms of content, and to balance a design. Shapes can be created out of nothing, using white space to give a design structure and clarity.

      Colour: Colour, or the absence of colour, is an important element of any design. With a solid understanding of colour theory, designers can amazingly influence a design and a brand, seamlessly integrating colour boldly or with brilliant subtlety.

      Type: Type can transform a message from mere text to a work of art. Different fonts, combined with customized alignments, spacing, size, and colour, can add power to the point you are communicating to the world.

      Texture: Even a smooth and glossy advertisement can seem tangible with texture. It gives a sense of a tactile surface through its visual appearance and adds a sense of depth, enhanced by selection of appropriate paper and material.

    3. Question 3. What Are The Tools Of Graphic Design?

      Answer :

      Tools of Graphic Design : Professional designers possess a creative mind with an artistic inclination, and so much more. Keen observation skills and analytical thinking are essential tools for graphic design, before they dig into their physical tool kit and touch pen to paper or stylus to tablet. Designers employ a variety of methods to combine art and technology to communicate a particular message and create an impressive visual.

      Sketchpads: A traditional tool used to sketch out ideas; it is the quickest way to jot down the rough designs, which designers can develop further using other tools and technologies.

      Computers: Computers now occupy an essential place in every designer's tool kit. Hardware such as tablets allow designers to expand their creative freedom and maintain that sketchpad feel.

      Software: Technology has opened new doors for realizing creative vision. Specialized software such as Illustrator and Photoshop can help to create illustrations, enhance photographs, stylize text, and synergize all of the pieces in incredible layouts.

      Graphic Design communicates your brand and message visually with impressive business logos, enchanting brochures, newsletters with impact, and stunning posters.

    4. Question 4. What Is Visual Graphics?

      Answer :

      Graphic design is the process of visual communication and problem-solving through the use of typography, photography and illustration. The field is considered a subset of visual communication and communication design, but sometimes the term "graphic design" is used synonymously.

    5. Question 5. What Is A Graphic Material?

      Answer :

      Graphic materials are defined as documents in the form of pictures, photographs, drawings, watercolours, prints, and other forms of two-dimensional pictorial representations. The rules cover the description of most two-dimensional graphic materials, whether intended to be viewed by reflected or transmitted light.

    6. Question 6. What Is A Graphic Image?

      Answer :

      Graphics are visual images or designs on some surface, such as a wall, canvas, screen, paper, or stone to inform, illustrate, or entertain. ... Images that are generated by a computer are called computer graphics.

    7. Question 7. What Is The Visual Design?

      Answer :

      Visual design is the use of imagery, color, shapes, typography, and form to enhance usability and improve the user experience. Visual design as a field has grown out of both UI design and graphic design.

    8. Question 8. What Is The Use Of Graphic Design?

      Answer :

      Graphic design is art with a purpose. It involves a creative and systematic plan to solve a problem or achieve certain objectives, with the use of images, symbols or even words. It is visual communication and the aesthetic expression of concepts and ideas using various graphic elements and tools.

    9. Question 9. What Is A Computer System Design Consultant?

      Answer :

      Learn the job duties and employment outlook for computer system design consultants. Find out the education, skills, and experience required to work in this field.

    10. Question 10. What Is 3d Graphic Arts?

      Answer :

      3-D graphic arts (also called computer graphic animation) uses computer graphics to create lifelike 3-dimensional images for computer and video games, the web, movie animation, and even forensic analysis.

    11. Question 11. What Is Computer Graphic Design?

      Answer :

      Computer graphic design combines skills in technology, business and art, using computer-generated images and words to create unique concepts and messages for publishing and advertising.

    12. Question 12. What Is Adobe Pagemaker?

      Answer :

      Adobe PageMaker is a software program used to create flyers, brochures, reports and newsletters for educational or small business needs.

    13. Question 13. What Is A Web-based Graphic Designer?

      Answer :

      Explore the career requirements for web-based graphic designers. Get the facts about education requirements, salary, and potential job growth to determine if this is the right career for you.

    14. Question 14. What Is A Graphics Engineer?

      Answer :

      Graphic engineers use computer-aided design and imaging software to create digital sketches of models and plans. Read on to see if a career as a graphics engineer would be a fit for you.

    15. Question 15. What Is A Graphic Design Specialist?

      Answer :

      Publishing or advertising for print or the Internet would not be effective without the input from graphic design specialists. A graphic design specialist's understanding and use of combinations of art, words, and color can be applied to designing.

    16. Question 16. What Is A Graphic Design Consultant?

      Answer :

      Working in graphic design consultancy requires social and cultural savvy, along with the abilities to create designs on computers and meet tight deadlines.

    17. Question 17. What Is The Definition Of Graphic Design?

      Answer :

      A standard dictionary definition of graphic design may say it is an artistic profession or process that relies upon visual communication for the purpose of conveying information to a specific or general audience.

    18. Question 18. What Are The Components Of Graphic Design?

      Answer :

      There are four main components of design :

      1. color theory.
      2. composition and layout.
      3. perspective.
      4. typography.

    19. Question 19. What Are The Steps Involved In Graphic Design Process?

      Answer :

      Steps in Graphic Design Process to Follow:

      1. Project Initiation.
      2. Research.
      3. Strategy.
      4. Development.
      5. Presentation/Refinement.
      6. Production/Launch.
      7. Completion.

    20. Question 20. Explain Project Initiation Process In Graphic Design?

      Answer :

      Project Initiation : One of the most important steps in the design process is accumulating the information you’ll need. This is usually achieved by either a face-to-face meeting with the client, a questionnaire, or even a Skype meeting if you really wish to establish a personal relationship. In gathering this information, you now know your client’s objectives and can focus on the details for inclusion in your brief.

      • It ensures the client knows what he or she wants from the project
      • It acts as your point of reference during the project

      The more information the client provides initially, the better the result for the both of you (especially the client). Topics for inclusion in the design brief may vary but a few good starting points may be:

      • Corporate Profile – A summary of the business
      • Market Position – An evaluation of the company’s service/product in relation to the competition.
      • Communication Task – What’s the message trying to be conveyed and through what means (e.g. taglines, body copy, photography, etc.)
      • Target Market – Demographics — the age, gender, income, employment, geography, lifestyle of those the client wants to reach.
      • Objectives – What quantifiable result does the client want to achieve?
      • Schedule/Deadline – A realistic schedule of how the project should proceed.

      At this stage it’s also a good idea to accept a deposit for the first half of the project.


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Computer Graphics Tutorial