GNU Image Manipulation Program(GIMP) Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

GNU Image Manipulation Program(GIMP) Interview Questions & Answers

Are you preparing for a GNU Image Manipulation Program(GIMP) job? Wisdomjobs is the right place to make your job search simple. GIMP is a cross-platform picture editor available for Linux/GNU, Windows, OS X, and other operating systems. You can distribute your changes and change its source code, It is a free software. Whether you are a photographer, graphic designer, scientist or illustrator, GIMP offers you with refined tools to get your work done. There is a huge requirement for GNU Image Manipulation Program(GIMP) jobs in popular cities like Delhi, Mumbai, Chennai, Pune, Hyderabad and many more. Go through our GNU Image Manipulation Program(GIMP) job interview questions and answers page designed by professionals that can help you to get ready to answer job-related interview questions.

GNU Image Manipulation Program(GIMP) Interview Questions

GNU Image Manipulation Program(GIMP) Interview Questions
    1. Question 1. What Is Gimp?

      Answer :

      The GNU Image Manipulation Program, or GIMP, is a raster graphics editor application with some support for vector graphics.GIMP is used to process digital graphics and photographs. Typical uses include creating graphics and logos, resizing and cropping photos, altering colors, combining multiple images, removing unwanted image features.

       

    2. Question 2. What Gimp Can Do?

      Answer :

      GIMP can be used to:

      • create layouts for websites,
      • to generate pictures and enhance existing images,
      • and everything else that has to do with 2D (bitmap based) graphics.

    3. Question 3. Where Do We Get Gimp?

      Answer :

      Most (if not all) GNU/Linux distributions will support GIMP through their package management systems and may even come with GIMP preinstalled. You can follow links to GNU/Linux and UNIX, Microsoft Windows and Apple Mac OS X for the latest binaries. Of course, this is free software so the source code is available to, along with instruction on how to compile it.

    4. Question 4. Is Gimp A Gnome Application?

      Answer :

      Not really. It doesn't use the GNOME application framework. The only thing it has in common is GTK+. GIMP can optionally use gnome-vfs, allowing you to load and edit images from remote servers.

    5. Question 5. Is Xinput Support Available In Gimp?

      Answer :

      Yes.XInput support available in GIMP.

    6. Question 6. Does Gimp Have Scanner Support?

      Answer :

      Yes.It's available on Windows and uses TWAIN, and on GNU/Linux you even have a choice between XSane and gnome-scan - both can be used as GIMP plug-ins.

    7. Question 7. Can Gimp Install Its Own Colormap?

      Answer :

      Yes. In either the system-wide gimprc file or your personal gimprc file, uncomment the line that includes install-colormap.

    8. Question 8. What Does "wire_read: Unexpected Eof" Mean In Gimp?

      Answer :

      This error message should say something like "the plug-in (or the main GIMP app) I was talking to has exited before returning any results, so I assume that it has crashed."

    9. Question 9. Do We Need An X Server To Run In Batch Mode For Gimp?

      Answer :

      Yes, you have to have some form of X server (unless you're running Windows, of course). It needs an X server for image processing, and for font manipulation. However, if you wish to run in batch mode, you can run with a special, frame-buffer-less X server called Xvfb, which doesn't require a graphics card or mess with your screen.

    10. Question 10. What Kind Of System Do We Need To Run Gimp?

      Answer :

      Any system capable of running Gnome 2, KDE 3.2, Windows 2000, Mac OS X and later versions should be able to run GIMP. GIMP's biggest appetite is for memory and how much you will need will depend on the how many images you are working with, their resolution, size, the number of layers you use and so on. As a general rule, more is better, but 128MB should be enough to be getting started with.

    11. Question 11. What Does The Future In Gimp?

      Answer :

      Version 2.8 may bring a combined Transform tool (Scale, Rotate, Shear, Flip and Perspective), more use of Cairo for beautiful antialiased graphics and more usability improvements. We will also make GIMP use more of GEGL, namely for projection (everything you see in a visible stack of layers). This will be another step to version 3.0, which will bring long requested features like support for 16+ bits per channel and adjustment layers, to name a few.

    12. Question 12. How Can We Draw A Circle With Gimp?

      Answer :

      The easiest way is to create a new selection with Ellipse Select tool and stroke it (Edit -> Stroke Selection...). We welcome patches that add tools to draw geometric primitives on canvas.

    13. Question 13. How Can We Create An Outline Around Text?

      Answer :

      Place some text somewhere. Then click "Create path from text" in the "Text tool option" window. Then use "Edit" -> "Stroke path" and select the appropriate options in the following dialog. Please also see the Paths section in the user manual.

    14. Question 14. How Do We Save A Selected Sub-image To A File In Gimp?

      Answer :

      Use "Edit->Paste As->New Image" menu command or press Ctrl-Shift-V key combination, then save newly created image.
      The script-fu-selection-to image can also be used to cut a selection out of an image and create a new image with it.

    15. Question 15. How Do We Merge An Image From A File To The Current Image In Gimp?

      Answer :

      Use "File->Open As Layers" menu command or just drag the file to a window and drop it there. The file will be added as a new layer on top of the layers stack.

    16. Question 16. How Do We Bind Keys To Menus For Shortcuts In Gimp?

      Answer :

      Make sure that "Use dynamic keyboard shortcuts" option in "Interface" tab of Preferences dialog is enabled, then go to the menu selection you are interested in. Keeping it selected (hold the mouse's menu selection down if necessary), press the key sequence you wish to assign to the menu. It will appear on the right of the menu. The new binding will be saved and used in future GIMP sessions. You can also use "Keyboard Shortcuts" dialog ("Edit->Keyboard Shortcuts") to assign keys to menus and functions

    17. Question 17. Is There A Macro Recording Interface In Gimp?

      Answer :

      Not at this time. With GIMP based on GEGL, so that all changes are non-destructive, it will be much easier to implement this feature by just remembering all nodes in given range and reapplying them to other images. This is something that can be part of a future release of GIMP like 3.0.

    18. Question 18. How Do We Draw In A Different Color In Gimp?

      Answer :

      At the bottom of the toolbar there is a box with two smaller boxes and an arrow. The uppermost box displays the current foreground color; the lowermost box displays the current background color. You can single-click on the arrow to switch these two. You can also double-click on either of the color boxes (or single-click if that box is already selected) to pop up a color selection tool, with which you can elect any color you like for that box. That color then becomes the new foreground or background color. Subsequent drawing operations (including text and color fill) will now use these colors.

    19. Question 19. When Can We See Layer Groups In Gimp?

      Answer :

      Sometimes it is nice to place layers in groups. It makes them easier to organize when you have lots of them. It also means you can easily apply the same effect to lots of layers, without directly affecting those layers. Long story short, it makes life easier. This will be much easier to program once GEGL has been integrated into GIMP.

    20. Question 20. How Do We Add New Plug-ins In Gimp?

      Answer :

      First, copy the plug-in[s] to your plug-in directory (typically /usr/local/lib/gimp/$VERSION/plug-ins/).
      After copying the plug-in to its proper directory, just run GIMP. It should automatically find new plug-ins.

    21. Question 21. Why Did Some Plug-ins Disappear For 0.99.19?

      Answer :

      Some of the plug-ins have proven unstable. These have been moved into a separate download, which should be available wherever you got the GIMP, in the file gimp-plugins-unstable-VERSION.tar.gz or gimp-plugins-unstable-VERSION.tar.bz2 .
      Since this list may change frequently, the unstable plug-ins are no longer listed here. Script-Fu

    22. Question 22. What Is Script-fu In Gimp?

      Answer :

      In the words of S&P:
      Script-Fu is the first GIMP scripting extension. Extensions are separate processes that communicate with the GIMP in the same way that plug-ins do. The distinction is that extensions don't require an active image to operate on, instead extending GIMP's functionality. GIMP internals for version 1.0 have been completely overhauled from version 0.54. In particular, the plug-in API has been made far more general with the advent of the procedural database (PDB). The PDB allows GIMP and its plug-ins to register procedures which can then be called from anywhere: internally, from extensions, and from plug-ins. There are already over 200 internal GIMP procedures, and more being created all the time. Because all of these procedures can be easily invoked from extensions, the logical next step was to create a scripting facility; thus, Script-Fu was born.

       

    23. Question 23. How Do We Call One Script-fu Script From Another?

      Answer :

      The trick to calling script-fu-scripts from another script is to just reference the main define for the script and not to try to use the pdb call. All the scripts in script-fu share a common name space; you call other scripts just like a regular function / define / whatever you call those those things in_scheme.

    24. Question 24. What Is Net-fu? Where Is It?

      Answer :

      Net-fu is a web-based interface to a script-fu server. The work is done at a remote site. To see Net-fu, point your web browser or one of the miiror sites, and then go to "gimp/net-fu/". Any web browser can read net-fu pages; the browser must be Java-enabled to actually run Script-fu. Fonts

    25. Question 25. How Can I Change The Gimp Font?

      Answer :

      You need to copy the gtkrc file that comes with the GIMP source (in the top level directory) into $HOME/.gimp/gtkrc . As of 0.99.10, this should be recognized. You then go in and edit the default font style, the one that looks like this:
      style "default" { font = "-adobe-helvetica-medium-r-normal--*-100-*-*-*-*-*-*" } 
      I'm sure ther's a lot of clever stuff that can be done here, and I'll try to track it down soon, but in the meantime, just change that "100" to something larger, like "120" or "140". (The number is points= 10, so 100 is a 10 point font).
      Obviously, you could stick in any font you have available.

    26. Question 26. What Is Gimps Native Graphics File Format?

      Answer :

      XCF is GIMP's "native" format. This will preserve all information about an image, including the layers.

    27. Question 27. How To Remove A Window Border In Gimp?

      Answer :

      • A screen shot feature is available that creates a new image from a given screen shot.
      • A screen shot cannot be taken without the window border.
      • The crop tool is used to remove the window border from the screen shot image.
      • The crop tool allows to draw around the borders of the image.
      • It cuts out the outside parts of the image.
      • The outside part in this case is the window border.

    28. Question 28. Does Gimp Support Digital Drawings?

      Answer :

      • GIMP supports free paintings on all operating systems.
      • There are several features like photo editing, image creation etc.
      • GIMPS allow to create digital drawings.
      • A computer mouse supports to draw hand- drawn digital images.
      • The digital drawings can be drawn, as if drawing on a canvas.
      • Mouse movements make the shapes of digital drawings.

       

    29. Question 29. Explain About Splitting An Image In Gimp?

      Answer :

      • Selecting portions of an image is useful for many applications.
      • Every portion can be edited independently.
      • A layer is properly made with the split image parts.
      • Every part of the split image can be filled with different color / pattern or gradient.
      • Simple tools are available to accomplish splitting the portions of an image.

    30. Question 30. How To Remove Parts Of An Image In Gimp?

      Answer :

      • Eraser tool is available to remove a part / entire image.
      • Alternative to Eraser tool, there are selection tools which performs erasing images much more efficient.
      • An area of a predefined shape can be deleted.
      • Rectangle and Ellipse shape tools are used to remove part of the image.
      • The selected will be removed according to the shape of the selection tool.
      • Fuzzy Select and Color Select tools can also be used.

    31. Question 31. What Is The Use Of Feather Command In Gimp?

      Answer :

      Feather command is used to :

      1. often the edges
      2. Fade
      3. Gradually dissolve to the edge of any selection.
      4. Blending
      5. Hiding slight imperfections
      6. Creating contemporary-looking edges.

       

    32. Question 32. How To Save A Selected Sub- Image To A File In Gimp?

      Answer :

      • Select Edit- >Paste As- > New Image menu item from the menu.
      • Alternatively, press Ctrl+Shift+V.
      • Save the newly created image in the destination directory.
      • Script- FU- Selection- To- Image can also be used for cutting a selection and creation of a new image.

    33. Question 33. When To See Layer Groups In Gimp?

      Answer :

      • Placing layers in groups in GIMP is a nice option,
      • It is simple to organize all the layers based on the application needs.
      • Similar effects can be applied for multiple layers.
      • These layers are affected indirectly. 
      • The grouping layers and setting similar effects is effective and easy by integrating GEGL into GIMP.

       

    34. Question 34. Explain About Work Flow Of Animstack In Gimp.

      Answer :

      Following is the typical workflow of AnimStack :

      • Create all frames for the animation.
      • Add the required colors for foreground and background layers.
      • Attach the frames with the appropriate AnimStack tags.
      • Attaching is done by placing them in square brackets anywhere in the layer’s name.
      • The menu command is Filters- >Animation- >Process AnimStack Tags.

       

    35. Question 35. What Configuration Is Needed To Run Gimp?

      Answer :

      • Any system that is compatible with GNome 2, KDE 3.2, Windows 2000 or Mac OS X.
      • GIMP needs more primary memory space depending on the type and number of images.
      • Numbers of layers in an application is also a concern for GIMP.
      • Minimum of 128 MB RAM is required.
      • Free disk space of 20 GB is advisable.

GNU Image Manipulation Program(GIMP) Related Tutorials

GNU Image Manipulation Program(GIMP) Related Interview Questions

GNU Image Manipulation Program(GIMP) Related Practice Tests

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Gnu Image Manipulation Program(gimp) Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial