Freestyle Skiing Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Freestyle Skiing Interview Questions

    1. Question 1. What Is The Big Ski Jump Called?

      Answer :

      Ski jumping is a sport in which skiers go down an in-run, jump, and attempt to land as far as possible down the hill below. Ski jumping is widely considered one of the original extreme sports. It was one of the eight sports in the first Olympic Winter Games in 1924 in Chamonix, France.

    2. Question 2. What Is A Freestyle Skiing Mogul?

      Answer :

      Mogul skiing is a freestyle skiing competition consisting of one timed run of free skiing on a steep, heavily moguled course, stressing technical turns, aerial maneuvers and speed. Internationally, the sport is contested at the FIS Freestyle World Ski Championships, and at the Winter Olympic Games.

    3. Question 3. What Are The Different Types Of Skiing?

      Answer :

      Different Types of Skiing:

      • Alpine or downhill skiing. Of all the different types of skiing, this is the most popular.
      • Cross-country skiing. Rather than using lifts, cross-country skiers ski up the mountains themselves!.
      • Freestyle skiing.
      • Snowboarding.
      • Off-piste skiing.
      • Telemark Skiing.
      • Adaptive Skiing.

    4. Question 4. What Does Alpine Ski Mean?

      Answer :

      Alpine skiing, or downhill skiing, is the sport or recreation of sliding down snow-covered hills on skis with fixed-heel bindings. It is typically practiced at ski resorts which provide services such as ski lifts, artificial snow making and grooming, first aid, and restaurants.

    5. Question 5. What Is The Angle Of A Ski Jump?

      Answer :

      By leaning forward, the jumper will naturally start to glide down the prepared tracks along the in-run. The in-run normally has an angle of 38 to 36 degrees, which then curves into a transition; the last part of the in-run, the take-off, typically has an angle between 7 and 12 degrees downhill.

    6. Question 6. How High In The Air Are Ski Jumpers?

      Answer :

      Myth: Ski jumpers fly up to 30 feet above the ground. Fact: We're actually much lower to the ground. The average height above the ground during a jump ranges from 10-15 feet and follows the contour of the hill, thus the impact of up-landing on a slanted surface is not as intense as one might think.

    7. Question 7. How Do You Ski Moguls?

      Answer :

      Since you are initiating each turn on a flat mogul top, it is like making all your turns on easy green terrain. Another way to visualize the Green Line is to view the mongols as stairs with flat tops. You then conceptually “walk” down the stairs – in a slow and controlled way – to the bottom of the mogul run.

    8. Question 8. How Freestyle Skiing Is Played?

      Answer :

      Freestyle skiing is a skiing discipline comprising aerials, moguls, cross, halfpipe and slope style as part of the Winter Olympics. It can consist of a skier performing aerial flips and spins, and can include skiers sliding rails and boxes on their skis.

    9. Question 9. What Are The Different Types Of Skis?

      Answer :

      Types of Ski:

      • All round Skis: All round skis are the most common type of ski, and are intended to be reasonably good for most types of skiing.
      • Beginner Skis: Beginner skis are normally shorter, lighter, and more flexible.
      • Slalom Race Skis.
      • Freestyle Skis.
      • Powder Skis.
      • Giant Slalom Skis.
      • Downhill Skis.

    10. Question 10. What Is Ski Mountaineering Racing?

      Answer :

      Competitive ski mountaineering is typically a timed racing event that follows an established trail through challenging winter alpine terrain while passing through a series of checkpoints. Racers climb and descend under their own power using backcountry skiing equipment and techniques.

    11. Question 11. What Is The Difference Between The Downhill And Super G?

      Answer :

      Super giant slalom. Like the downhill event, the super-G is decided by just one run. It has more gates than the downhill course, but fewer than in slalom or giant slalom. Because the super-G is a speed event, it has a higher vertical drop than either the slalom or giant slalom courses.

    12. Question 12. What Is The Super G Race?

      Answer :

      Super giant slalom, or super-G, is a racing discipline of alpine skiing. Along with the faster downhill, it is regarded as a "speed" event, in contrast to the technical events giant slalom and slalom.

    13. Question 13. How Do You Measure A Ski Jump?

      Answer :

      In the past, jumps were measured by the distance from the take-off to the steepest point of the landing zone (most laymen assumed it measured the height of the ramp structure). At a jumping event such as the Olympics, officials require skiers to make one practice jump and two competition jumps.

    14. Question 14. How Fast Is A Downhill Skier Go?

      Answer :

      The Columbus Dispatch says the race at the Olympics will be decided at speeds in excess of 80 miles per hour. The International Herald Tribune notes that during a downhill race Austrian star Hermann Maier controls his ski edges at up to 90 miles per hour.

    15. Question 15. How Fast Is The Average Skier?

      Answer :

      The average speed for all observations was 43.0 km/h (26.7 mph), with a standard deviation of 11.2 km/h (7.0 mph). The average speed for skiers of 44.5 km/h (27.6 mph) was significantly higher than that for snowboarders at 38.9 km/h (24.1 mph).

    16. Question 16. How Do They Make Ski Moguls?

      Answer :

      Moguls are formed by skiers on virtually all ski trails that are not mechanically fastened with grooming equipment. They organize spontaneously as skiers move along a ski run, kicking up snow behind them as they turn. The kicked-up snow forms into piles, which eventually turn into moguls.

    17. Question 17. What Is Crud Ski?

      Answer :

      Crud is the term used whenever ski conditions aren't optimally groomed or powder trails. There are different types of cruddy snow conditions, but it's experienced mostly in the spring when the temps begin to warm up.

    18. Question 18. When Did Freestyle Skiing Become An Olympic Sport?

      Answer :

      After an appearance at the 1988 Games in Calgary, Alberta, Canada, as a demonstration discipline, freestyle skiing was approved for Olympic competition. Mogul skiing debuted at the 1992 Games in Albertville, France, and aerials events were added to the 1994 Olympics in Lillehammer, Norway.

    19. Question 19. What Year Did Freestyle Skiing Become An Olympic Sport?

      Answer :

      Freestyle skiing was a demonstration sport at the 1988 Winter Olympics, with moguls, aerials, and ballet events. Moguls become an official medal sport at the 1992 games, while aerials and ballet were still demonstration events.

    20. Question 20. What Is Difference Between Super G And Giant Slalom?

      Answer :

      Giant slalom (GS) is an alpine skiing and alpine snowboarding discipline. It involves skiing between sets of poles (gates) spaced at a greater distance from each other than in slalom but less than in Super-G. Giant slalom and slalom make up the technical events in alpine ski racing.

    21. Question 21. How Long Is A Downhill Ski Race?

      Answer :

      For men's international championship events, the downhill course is typically 2.4 to 5 km (1.5 to 3 miles) long, with a vertical descent of up to 1,000 metres (3,281 feet) and terrain of a steepness and difficulty appropriate to the skill and endurance of the competitors.

    22. Question 22. How Do You Measure The Distance Of A Ski Jump?

      Answer :

      The distance is measured between the front and the rear foot, if the jumper performs a telemark-landing. If the jumper lands with his feet side-by-side, the distance is measured directly under his feet.

    23. Question 23. What Is Freestyle Cross Country Skiing?

      Answer :

      Skate skiing: Cross-country skiing technique where the skier keeps the tips apart and the tails together and gets the kick by pushing off the inside edge of alternating skis (as in ice skating). Also called skating or freestyle skiing, this form of skiing is highly aerobic and can be very fast.

    24. Question 24. Where Did The Freestyle Stroke Originate?

      Answer :

      For the freestyle part of medley swimming competitions, however, one cannot use breaststroke, butterfly, or backstroke. Front crawl is based on the Trudgen that was improved by Richmond Cavill from Sydney, Australia. Cavill developed the stroke by observing a young boy from the Solomon Islands, Alick Wickham.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Freestyle Skiing Tutorial