Fluid mechanics Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 4 votes

Fluid mechanics Interview Questions & Answers

Are you a graduate with mechanical, civil or chemical engineering? Are you passionate to work in laboratory and research field then log on to www.wisdomjobs.comFluid Mechanics is the branch of science that deals with behavior of fluids (gases or liquids) and forces on them. Fluid mechanics consists of fluid statics, fluid kinematics, fluid dynamics. Fluid Statics is the study of fluids in rest. Fluid Kinematics is study of fluids in motion considering the pressure force. Fluid dynamics is the study of fluids in motion considering the pressure force. Fluid mechanics is a subject that is particularly open to cross fertilization with other sciences and disciplines of engineering. So, find the opportunity of working in the fields of Biomedical sector, Engineering and mechanical sector, research sector, teaching, aerodynamic sector etc., by looking into Fluid Mechanic jobs interview question and answers given.

Fluid Mechanics Interview Questions

Fluid mechanics Interview Questions
    1. Question 1. How Cavitation Can Be Eliminated In A Pump?

      Answer :

      Cavitation means bubbles are forming in the liquid.

      • To avoid Cavitation, we have to increase the Pump size to One or Two Inch;
      • To increase the pressure of the Suction Head, or
      • Decrease the Pump Speed.

    2. Question 2. Which Pump Is More Efficient Centrifugal Pump Or Reciprocating Pump?

      Answer :

      Centrifugal pump. Because flow rate is higher compared to reciprocating pump. Flow is smooth and it requires less space to install. Lower initial cost and lower maintenance cost.

    3. Question 3. Why Centrifugal Pump Is Not Called As A Positive Displacement Type Of Pump?

      Answer :

      The centrifugal has varying flow depending on pressure or head, whereas the Positive Displacement pump has more or less constant flow regardless of pressure.

      Likewise viscosity is constant for positive displacement pump where centrifugal pump have up and down value because the higher viscosity liquids fill the clearances of the pump causing a higher volumetric efficiency. When there is a viscosity change in supply there is also greater loss in the system. This means change in pump flow affected by the pressure change.

      One more example is, positive displacement pump has more or less constant efficiency, where centrifugal pump has varying efficiency rate.

    4. Question 4. Why The Centrifugal Pump Is Called High Discharge Pump?

      Answer :

      Centrifugal pump is a kinetic device. The centrifugal pump uses the centrifugal force to push out the fluid. So the liquid entering the pump receives kinetic energy from the rotating impeller. The centrifugal action of the impeller accelerates the liquid to a high velocity, transferring mechanical (rotational) energy to the liquid. So it discharges the liquid in high rate. It is given in the following formulae:

      Centrifugal force F= (M*V2)/R.

      Where,
      M-Mass
      V-Velocity
      R-Radius

    5. Question 5. Why Cavitation Will Occur In Centrifugal Pumps And Not In Displacement Pumps?

      Answer :

      The formation of cavities (or bubbles) is induced by flow separation, or non-uniform flow velocities, inside a pump casing. In centrifugal pumps the eye of the pump impeller is smaller than the flow area of pipe. This decrease in flow area of pump results in increase in flow rate. So pressure drop happened between pump suction and the vanes of the impeller. Here air bubbles or cavities are formed because of liquid vapour due to increase in temperature in impeller. This air bubbles are transmitted to pump which forms cavitation.

    6. Question 6. What Is A Radialflow Turbine?

      Answer :

      In a radialflow turbine, steam flows outward from the shaft to the casing. The unit is usually a reaction unit, having both fixed and moving blades.

    7. Question 7. What Are Four Types Of Turbine Seals?

      Answer :

      1. Carbon rings fitted in segments around the shaft and held together by garter or retainer springs.
      2. Labyrinth mated with shaft serration’s or shaft seal strips.
      3. Water seals where a shaft runner acts as a pump to create a ring of water around the shaft. Use only treated water to avoid shaft pitting.
      4. Stuffing box using woven or soft packing rings that are compressed with a gland to prevent leakage along the shaft.

    8. Question 8. What Are Two Types Of Clearance In A Turbine?

      Answer :

      1. Radial – clearance at the tips of the rotor and casing.
      2. Axial – the foreandaft

      clearance, at the sides of the rotor and the casing.

    9. Question 9. What Is The Function Of A Thrust Bearing?

      Answer :

      Thrust bearings keep the rotor in its correct axial position.

    10. Question 10. What Is A Stage In A Steam Turbine?

      Answer :

      In an impulse turbine, the stage is a set of moving blades behind the nozzle. In a reaction turbine, each row of blades is called a "stage." A single Curtis stage may consist of two or more rows of moving blades.

    11. Question 11. What Is A Diaphragm?

      Answer :

      Partitions between pressure stages in a turbine’s casing are called diaphragms. They hold the vaneshaped nozzles and seals between the stages. Usually labyrinthtype seals are used. Onehalf of the diaphragm is fitted into the top of the casing, the other half into the bottom.

    12. Question 12. What Are The Two Basic Types Of Steam Turbines?

      Answer :

      1. Impulse type.
      2. Reaction type.

    13. Question 13. What Are Topping And Superposed Turbines?

      Answer :

      Topping and superposed turbines arc highpressure, noncondensing units that can be added to an older, moderatepressure plant. Topping turbines receive highpressure steam from new highpressure boilers. The exhaust steam of the new turbine has the same pressure as the old boilers and is used to supply the old turbines.

    14. Question 14. What Is A Combination Thrust And Radial Bearing?

      Answer :

      This unit has the ends of the Babbitt bearing extended radically over the end of the shell. Collars on the rotor face these thrust pads, and the journal is supported in the bearing between the thrust collars.

    15. Question 15. What Is Cavitation?

      Answer :

      Cavitation is the formation of vapor cavities (Air bubbles) in a liquid.

    16. Question 16. What Is Positive Displacement Pump?

      Answer :

      Positive displacement pumps are those that operate by forcing a fixed volume of fluid from the inlet pressure section of the pump into the discharge zone of the pump.

    17. Question 17. What Is Kinematic Viscosity?

      Answer :

      The kinematic viscosity is the ratio of absolute viscosity to the density of the liquid.

    18. Question 18. Differentiate Between The Uniform Flow And Non-uniform Flow?

      Answer :

      Uniform Flow: The flow is defined as uniform flow when in the flow field the velocity and other hydrodynamic parameters do not change from point to point at any instant of time.

      Non-Uniform Flow: When the velocity and other hydrodynamic parameters changes from one point to another the flow is de􀃡ned as non-uniform flow.

    19. Question 19. What Is The Difference Between The Unsteady Uniform Flow And Steady Uniform Flow?

      Answer :

      Unsteady uniform flow - changes with time.

      Steady uniform flow - does not change with time.

    20. Question 20. What Is Coefficient Of Contraction?

      Answer :

      Coefficient of contraction is the ratio of area of jet at vena contracta to the area of orifice.

      The typical value may be taken as 0.64 for a sharp orifice (concentric with the flow channel). The smaller the value, the more effect the vena contracta has.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Fluid Mechanics Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial