F Sharp (programming language) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

F Sharp (programming language) Interview Questions & Answers

Need to change your career to F Sharp (programming language)? Then we will offer you with all the essential entity for you to clear the interview on F Sharp (programming language) jobs. With our jobs portal you will find the number of jobs associated to you along with the F Sharp (programming language) Interview Questions and Answers. There are numerous important companies that offer jobs in several roles like Software Engineer - F#, Applications Development Intermediate Programmer Analyst, Software Engineer Apprenticeship and many other roles too. To save the time in searching for all the interview questions and answers on different site we have provided you all type of interview question and answers at one place. For more details visit our site www.wisdomjobs.com.

F Sharp (programming Language) Interview Questions

F Sharp (programming language) Interview Questions
    1. Question 1. What Is F#?

      Answer :

      F# is a Computer programming language. It was designed and developed by Microsoft. It supports functional, object-oriented and imperative programming approaches. You can create any type of application by using this programming language.

    2. Question 2. What Are The Features Of F#?

      Answer :

      F# has many features. Following are the main features of F#:

      • Type inference
      • Type extension
      • Less code
      • Immutable data
      • Pattern matching
      • Assertion
      • Lambda expression
      • Function composition and pipelining
      • Object expression
      • Lazy computation and many more

    3. Question 3. What Are Available Data Types In F#?

      Answer :

      F# provides rich set of data types. It helps to deal with any type of data whether it is scientific data, data of business analysis etc.

    4. Question 4. What Is Unit Type In F#?

      Answer :

      The unit type is a type which indicates the absence of specific value. The unit type has only a single value. This value acts as a placeholder when no other value exist.

    5. Question 5. What Is Upcasting And Downcasting In F#?

      Answer :

      Casting is a process of converting one type to another type. F# provides mainly two operators to deal with upcasting and downcasting. Further details are available here.

    6. Question 6. What Are Available Operators In F#?

      Answer :

      An operator is simply a symbol that is used to perform operations. There can be many types of operations like arithmetic, bitwise, logical etc.

      There are following types of operators to perform different types of operations in F# language:

      • Arithmetic operators
      • Boolean operators
      • Bitwise operators
      • Nullable operators

    7. Question 7. What Is Function Composition And Pipelining In F#?

      Answer :

      In F#, functions can be composed from other functions. It is a process of composing in which a function represents the application of two composed functions. F# function pipelining allows us to call functions in chain. Pipelining operator takes a function and an argument as operands and returns a value.

    8. Question 8. What Is Lambda Expression In F#?

      Answer :

      Lambda expression is an unnamed or anonymous function. Sometimes instead of defining a full name function you may create a lambda expression. It optimizes the code. You must use fun keyword to define lambda expression.

    9. Question 9. What Is Inline Function In F#?

      Answer :

      F# inline function is a function that is integrated directly into the calling code. It helps to optimize code and sometimes can improve performance too.

    10. Question 10. What Is Let Bindings In F#?

      Answer :

      Binding is a process of associating of identifier or function to a value. Let keyword is used to bind identifier to a value. In F#, We use let keyword to declare variable, function and private class members.

    11. Question 11. What Is Do Bindings In F#?

      Answer :

      Do binding is used to execute code without defining function or any type. You can write independent code by using do binding in F#.

    12. Question 12. What Is Type Annotation In F#?

      Answer :

      F# allows type annotation so that you can explicitly mention the type of identifier or parameter or return type of a function. You must use: (colon) to apply annotation in F#.

    13. Question 13. What Is Type Inference In F#?

      Answer :

      Type inference means when you are writing code then you don't need to specify type of values or variables. F# compiler is strong enough to infer the type of value.

    14. Question 14. What Is Automatic Generalization In F#?

      Answer :

      When code does not specify any type explicitly then the compiler considers generic type. This is called automatic generalization. It helps to write generic code without increasing complexity.

    15. Question 15. What Is Tuples In F#?

      Answer :

      In F#, tuples are collection of anonymous values. Values may be same or different types. It allows us to put expression as a value also.

    16. Question 16. Can A Function Return Multiple Values In F#?

      Answer :

      Yes, by using tuple, you can return multiple values in a function.

    17. Question 17. What Is List In F#?

      Answer :

      It is immutable collection of same type elements. It maintains order of elements.

    18. Question 18. What Is Array In F#?

      Answer :

      Arrays are mutable collections of data of same type. It starts from 0 index and goes to n-1 where n is length of arrays.

    19. Question 19. What Is Sequence In F#?

      Answer :

      Sequence is a series of same type of elements. It provides better performance than list.

    20. Question 20. What Is Generics In F#?

      Answer :

      F# allows you to write generic function, method, type, variable etc. It helps to avoid repeating of code for each type. By writing generic code you can apply it for any type or value.

    21. Question 21. What Is Options In F#?

      Answer :

      Options type is used when there is no value present for function or variable. It provides an expression Some and a value None for handling the empty values or variables.

    22. Question 22. What Is Records In F#?

      Answer :

      Records are used to store elements in the form of label and value. It can store any type of data. You are not bound to store same type values as list. Records are immutable by default so you can't modify original records.

    23. Question 23. What Is Enumeration In F#?

      Answer :

      Enumeration is popularly known as enums. It is a combination of label and value pair. Labels are assigned to a subset of the values. You can use them in place of literals to make code more readable and maintainable.

    24. Question 24. What Are Reference Cells In F#?

      Answer :

      Reference cells refer to memory locations. It allows you to create mutable values. F# uses immutable data structure by default.

    25. Question 25. What Is Structure In F#?

      Answer :

      F# structure is a data structure which is used to organize data, it is value types and efficient than class. It does not allow let binding, so you must declare fields by using val keyword.

    26. Question 26. What Is Discriminated Union In F#?

      Answer :

      It is useful data structure. It helps to store heterogeneous data. Union is used to represent tree data structures. It provides cases and each case consist of heterogeneous data.

    27. Question 27. What Is Object In F#?

      Answer :

      Object is a real world entity. It can be anything like - cell phone, car, football etc.

      Object is an instance of class we can access all the members of class by using object of this class.

    28. Question 28. What Is Class In F#?

      Answer :

      Class is a template or blue print of an object. It is used to encapsulate data members and member methods. It can contain fields, methods, constructor, static method etc.

    29. Question 29. What Is Constructor In F#?

      Answer :

      In F#, Constructor is somewhat different than other .Net languages. There are always primary constructors that may or may not have parameters. Scope of these parameters is throughout the class.

    30. Question 30. What Is Self In F#?

      Answer :

      In F#, self is used to refer current object of class type. Self is same as this keyword in C# and java. You can name the self identifier however you want. You are not restricted to names such as this or self as in .Net languages.

    31. Question 31. What Is Static In F#?

      Answer :

      In F#, static is a keyword. It is used to make static field or static method. Static is not the part of object. It has its own memory space to store static data. It is used to share common properties among objects.

    32. Question 32. What Is Inheritance In F#?

      Answer :

      In F#, inheritance is a process in which child class acquires all the properties and behaviors of its parent class automatically. It is used to reuse the code.

    33. Question 33. What Is Method Overriding In F#?

      Answer :

      Method overriding is a feature of Object oriented programming approach. It helps to achieve polymorphism. We can achieve method overriding using inheritance.

    34. Question 34. What Is Abstract Class?

      Answer :

      Abstract classes are those which don't provide full implementation of class members. It may contain non abstract methods. A class that inherits abstract class must provide implementation of all abstract methods of abstract class.

    35. Question 35. What Is Interface In F#?

      Answer :

      F# provides Interface type. It provides pure abstraction. It is a collection of abstract methods.

    36. Question 36. What Is Type Extension In F#?

      Answer :

      Type extension allows you to add new members to your previously defined object type.

    37. Question 37. What Is Delegate In F#?

      Answer :

      In F#, delegates are reference types. It allows us to call function as an object. It is a feature of this language. It gives advantage over the other functional programming languages.

    38. Question 38. What Is Objects Expression In F#?

      Answer :

      F# objects expression is a special expression. It creates a new instance of anonymous object type which is based on an existing base type, interface, or set of interfaces.

    39. Question 39. What Is Exception Handling?

      Answer :

      Exception handling is a standard mechanism to handle abnormal termination of program. Exception is a situation that occurs during program execution. It may lead to terminate program abnormally like dividebyzero or nullpointer.

    40. Question 40. What Is Try-with Block In F#?

      Answer :

      In F#, you can create user defined exception. It provides flexibility to define custom exceptions according to requirement.

    41. Question 41. What Is Failwith And Invalidarg In F#?

      Answer :

      In F#, you can throw exceptions explicitly. You are allowed to throw custom exception. You can also throw exceptions by using predefined methods of Exception like Failwith and InvalidArgs.

    42. Question 42. What Is Assertion In F#?

      Answer :

      The assert expression is a debugging feature of F#. You can use it to test an expression. It generates a system error dialog box upon failure in Debug mode.

    43. Question 43. What Is Module In F#?

      Answer :

      Module is a collection of classes, functions, and types. It helps to organize related code so we can maintain code easily.

    44. Question 44. What Is Access Control In F#?

      Answer :

      Access control specifies the accessibility of code. By using these you can specify the scope of data, method, class etc.

      There are 3 types of access control in F#.

      • Public or Default
      • Private
      • Internal

    45. Question 45. What Is Resource Management In F#?

      Answer :

      F# manages resources with the help of use and using keywords. Resources may be data, a file or network etc. It acquires resource from operating system or other service provider so that it can be provided to other application.

    46. Question 46. What Are Attributes In F#?

      Answer :

      In F#, attribute is used to enable metadata for program code construct. Attribute can be applied to any construct like function, module, method and type.

    47. Question 47. What Is Signature In F#?

      Answer :

      In F#, signature file contains information about the public signatures. Signatures can be of a set of program elements, such as types, namespaces, and modules.

    48. Question 48. What Is Open Keyword In F#?

      Answer :

      An import declaration specifies a module or namespace. You can reference it's elements without using a fully qualified name.

    49. Question 49. What Is Lazy Computation In F#?

      Answer :

      Lazy computation is a feature of F#. Lazy computation does not evaluate immediately. It is executed when result is needed.

    50. Question 50. What Is Xml Documentation In F#?

      Answer :

      In F#, you can produce documentation from triple-slash (///) code comments. XML comments can precede declarations in code files (.fs) or signature (.fsi) files.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

F Sharp (programming language) Tutorial