Emc Vmax Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Emc Vmax Interview Questions & Answers

Need to change your career to EMC Vmax? Then we will offer you with all the essential entity for you to clear the interview in EMC Vmax jobs. With our jobs portal, you will find the number of jobs associated to you along with the EMC Vmax Interview Questions and Answers. There are numerous important companies that offer jobs in several roles like AIX System Administrator, Technical Engineer Storage, EMC Storage Administrator, Storage Admin- Principal Infrastructure Engineer and many other roles too. To save the time in searching for all the topics related EMC Vmax on different websites we have provided you with all types of topics at one place. For more details please feel free to visit our site www.wisdomjobs.com.

Emc Vmax Interview Questions

Emc Vmax Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Major Components Of Symmetrix Vmax?

      Answer :

      System Bay: 

      • VMAX Engines 
      • Matrix Interface Board Enclosure (MIBE) 
      • Power subsystem components 
      • Standby power supplies (SPS) 
      • Service Processor (server, keyboard/video/mouse, UPS). 

      VMAX Engine: 

      Symmetrix VMAX systems provide up to eight VMAX Engines within a system bay on standard configurations and up to four VMAX Engines on extended drive loop configurations. Each VMAX Engine includes: 

      Two directors that support front-end, back-end and SRDF connections. Each director has:

      • 16, 32, or 64 GB of physical memory 
      • One System Interface board (SIB) that connects the director and the Matrix Interface Board Enclosure (MIBE) 
      • Two Back End I/O Modules (2 ports, 4 Gb/s) that connect to storage bay drives. 
      • Two I/ O Module carriers that provide connectivity between each director and the front-end I/O ports. Front End 

      I/O Modules support: 

      • Fibre Channel host connectivity (4 ports, 2, 4, or 8 Gb/s) 
      • Fibre Channel SRDF connectivity (2 ports, 2, 4, 8 Gb/s) 
      • FICON host connectivity (2 ports, 2, 4, or 8 Gb/s) 
      • iSCSI host connectivity (2 ports, 1 Gb/s) 
      • GigE SRDF connectivity. 
      • Two Management Modules that provide environmental monitoring 
      • Two VMAX engine power supplies 
      • Four cooling fans. 

      Storage Bay: 

      • Disk array enclosures (DAEs) 
      • Power subsystem: PDPs, PDUs, AC connectors 
      • Standby power supply unit (SPS) 
      • Disk array enclosures (DAEs) 

      Each disk array enclosure contains: 

      • Two redundant disk array enclosure power /cooling fans 
      • Two link control card (LCC) modules 
      • From 5 to 15 drives per direct-attach enclosure 
      • From 4 to 15 drives per daisy-chain enclosure.

    2. Question 2. What Are The Features Of Vmax Se?

      Answer :

      Supported Disks: 48 to 360 disks 

      Single V-Max Engine—two directors.

      FICON, Fibre Channel, iSCSI, Gigabit Ethernet connectivity.

      Up to 128 GB global memory.

    3. Question 3. What Are Features Of V-max?

      Answer :

      • 96 to 2,400 disks, up to 2 PB—three times more usable capacity.
      • One to eight V-Max Engines (16 directors). 
      • Up to 1 TB (512 GB usable) global mirrored memory.
      • Twice the host ports—Fibre Channel, iSCSI, Gigabit Ethernet, FICON connectivity (up to 128 ports*). 
      • Twice the back-end connections for Flash, Fibre Channel, and SATA drives (up to 128 ports). 
      • Quad-core 2.3 GHz processors to provide more than twice the IOPS.
      • Virtual Matrix architecture connects and shares resources across director pairs, providing massive scalability.

    4. Question 4. What Are The Management Tools For Symmetrix Vmax?

      Answer :

      Symmetrix Management Console: 

      The primary interface for managing Symmetrix arrays. 

      EMC z/OS Storage Manager (EzSM): 

      An Interactive System Productivity Facility (ISPF) interface that manages Symmetrix system arrays in mainframe environments. 

      EMC Control Center: 

      An intuitive, browser-based family of products that provides management of the overall storage environment, including multi vendor storage reporting, monitoring, configuration, and control. 

      EMC Solutions Enabler SYMCLI: 

      A library of commands that are entered from a command line or from a script. 

      EMC SMI-S Provider: 

      An SMI-compliant interface for EMC Symmetrix and CLARiiON arrays.

    5. Question 5. What Are The Supported Disk Drive Types In Vmax?

      Answer :

      Symmetrix VMAX systems support Flash, Fibre Channel, and SATA II drives.

    6. Question 6. What Are The Features Of Enginuity 5874?

      Answer :

      Auto-provisioning Groups: 

      Simplifies provisioning of configurations with a large number of hosts by allowing the creation of initiator, port and storage groups. Auto-provisioning Groups is especially helpful in large, virtualized server environments that require the availability of many volumes to many host initiators and many storage ports. 

      Dynamic configuration changes

      Allows the dynamic configuration of BCV and SRDF device attributes. Decreases impact to hosts during BCV and SRDF set and clear operations. 

      Concurrent configuration changes:

      Provides the ability run scripts concurrently instead of serially. 

      New Management Integration:

      New Management Integration features free up host resources and simplify Symmetrix system management by allowing you to:

      • Load Symmetrix Management Console on the Service Processor.
      • Attach the Service Processor to your network. 
      • Open a browser window from any server in the network. 
      • Manage the Symmetrix system from anywhere in your enterprise. 

      SRDF Features:

      SRDF Extended Distance Protection (SRDF/EDP), Add and remove dynamic devices to SRDF/A (consistency exempt), Two-mirror SRDF Enginuity Consistency Assist (ECA), SRDF/Star with R22 device protection, 250 SRDF group support ,etc.. 

      Tiered storage optimization:

      Fully Automated Storage Tiering (FAST) — Reduces cost for performance, saves energy, and simplifies storage tier management by allowing the dynamic allocation of data across storage tiers, based on user defined policies and on the changing performance requirements of the applications. 

      Enhanced Virtual LUN technology: 

      Provides the ability to non disruptively change disk and protection type of a logical volume, and allows the migration of open systems, mainframe, and IBM i volumes to unallocated storage, or to existing volume.

      Virtual Provisioning: 

      Simplifies storage management: 

      Improves capacity utilization by allowing the allocation of more storage to than is physically consumed by a host at onset, and is allocated, as needed, from a shared pool. 

      Automates pool re balancing: 

      Allows users to nondisruptively balance workloads and extend thin pool capacity, in small increments if required, while maximizing performance and reducing total cost of ownership.

    7. Question 7. Can We Run The Concurrent Configuration Change Sessions On Vmx?

      Answer :

      Yes, each session holds the different configuration change locks.

    8. Question 8. How Many Configuration Change Sessions We Can Run Concurrently On Vmax?

      Answer :

      Up to four concurrent configuration change sessions are allowed to run at the same time, when they are non-conflicting. This means that multiple parallel configuration change sessions can run at the same time as long as the changes do not include any conflicts on Device back-end port, Device front-end port and on Device.

    9. Question 9. How Do You List The Reserved Devices?

      Answer :

      Symconfigure -sid "SymID" list -reserved.

    10. Question 10. What Are The Advantages Of Auto-provisioning Groups?

      Answer :

      • Eliminates of searching for required storage on arrays.
      • Eliminates the mapping and masking devices which requires separate tasks for each initiator/port combinations. 
      • Eliminates the host interruptions. 
      • Eliminates the storage reclamation.
      • Initiators can be dynamically added or removed from initiator groups. 
      • Ports can be dynamically added or removed from port groups.
      • Storage can be dynamically added or removed from storage groups.

    11. Question 11. What Are The Different Types Of Ports Can Be A Member Of Initiator Group?

      Answer :

      Only Fibre and Gig-E ports on front end directors allowed.

    12. Question 12. What Are The Restrictions Of Initiator Group?

      Answer :

      • Initiator can belongs to only one Initiator Group.
      • Maximum of 32 Initiators contains one initiator group. 
      • Initiator groups can be cascaded.

    13. Question 13. What Are The Steps To Replace A Faulty Hba?

      Answer :

      • Find out and Note down the old HBA WWN
      • Symaccess list logins
      • Swap out the old HBA card with new HBA 
      • Discover the new HBA and note down the WWN 
      • Symaccess discover hba or symaccess list hba 
      • Replace the WWN 
      • Symaccess -sid "SymID" replace -wwnn "old WWN" -new_wwn "news WWN" 
      • Establish the new alias for the HBA 
      • Symaccess discover hba -rename

    14. Question 14. What Are The Advantages Of Thin Provisioning?

      Answer :

      • Reduce the amount of allocated but unused physical storage. 
      • Avoid over allocation of physical storage to applications.
      • Reduces energy consumption and footprint. 
      • Provision independently of physical storage infrastructure. 
      • Minimize the challenges of growth and expansion. 
      • Simplifies data layout. 
      • Saves costs by simplifying procedures to add new storage. 
      • Reduces disk contention and enhances performance. 
      • Maximize return on investment.
      • Avoided the application interruptions/host downtime.

    15. Question 15. Can You Explain Step By Step Procedure To Implement Virtual/thin Provisioning?

      Answer :

      Creating Data Devices: 

      Symconfigure -sid "SymID" -cmd "create dev count=16, config=2-Way-Mir, attribute=datadev, emulation=FBA, size=4602;" commit -v -nop 

      Creating Thin Pool: 

      symconfigure -sid "SymID" -cmd "create pool PoolName type=thin;" commit -nop 

      Adding Data Devices to thin pool: 

      Symconfigure -sid "SymID" -cmd "add dev 10E4:10E5 to pool PoolName type=thin, member_state=ENABLE;" commit -nop 

      Creating Thin Devices: 

      symconfigure -sid "SymID" -cmd "create dev count=16, size=4602, emulation=fba, config=TDEV;" commit -nop 

      Binding Thin devices to Thin Pool: 

      symconfigure -sid "SymID" -cmd "bind tdev 10F4:10F7 to pool PoolName;" commit -nop

    16. Question 16. How Many Thin Pools Can We Create In An Array?

      Answer :

      The number of pools that can be configured in a Symmetrix array is 512. 

      This is the total number of pools, including Virtual Provisioning thin v pools, SRDF/A Delta Set Extension (DSE) pools, or Time Finder/Snap pools.

    17. Question 17. Maximum No. Of Data Devices In A Thin Pool?

      Answer :

      As many as data devices can be member of a thin pool, however the limit to the number of thin and data devices that can be configured within a Symmetrix system is 64,000.

    18. Question 18. What Are The Thin Pools Recommendations When You Are Adding Data Devices?

      Answer :

      • Only data devices may be placed in a thin pool. 
      • The data devices must all have the same emulation. 
      • The data devices must all have the same protection type. 
      • It is recommended that data devices in a pool all reside on drives that have the same rotational speed. 
      • The data devices in the pool should generally be spread across as many DAs and drives of a given speed as possible. 
      • The devices should be evenly spread across the DAs and drives. 
      • The wide striping provided by Virtual Provisioning will spread thin devices evenly across the data devices. The storage administrator must ensure that the data devices are evenly spread across the back end. 
      • It is recommended that all data devices in a pool are of the same size. Using different size devices could result in uneven data distribution. 
      • The data device sizes should be as large as possible to minimize the number of devices required to encompass the desired overall pool capacity.

    19. Question 19. What Are The Vmax Storage Optimization Features?

      Answer :

      Dynamic Cache Partitioning: 

      Allows the allocation of portions of cache to specific device groups.

      Symmetrix Priority Controls: 

      Allows the prioritization of read I/O and SRDF/S transfers by host applications. 

      Symmetrix Optimizer: 

      Optimizes performance by monitoring access patterns on storage arrays and transparently moving data between storage tiers. 

      Virtual LUN: 

      Allows the movement of data between storage tiers. 

      Fully Automated Storage Tiering (FAST): 

      provides sophisticated background algorithms that can automate the allocation and relocation of data across storage tiers based on the changing performance of applications. 

      Storage provisioning with symaccess allows you to create a group of devices, a group of director ports, a group of host initiators, and with one command, associate them in what is called a masking view. Once a masking view exists, devices, ports, and initiators can be easily added or removed from their respective groups.

    20. Question 20. Can You Explain The Step By Step Procedure For Creating Auto Provisioning Groups?

      Answer :

      The steps for creating a masking view are: 

      1. Search the environment for Symmetrix devices on each HBA 
      2. Symaccess discover hba
      3. Create a storage group (one or more devices) 
      4. Symaccess -sid XXXX create -name StorageGroupName -type storage devs 3250:3350 
      5. Create a port group (one or more director/port combinations) 
      6. Symaccess -sid XXXX create -name PortGroupName -type port -dirport 7E:0,7G:1,8F:0 
      7. Create an initiator group (one or more host WWNs or iSCSIs) 
      8. symaccess -sid XXXX create -name InitiatorGroupName -type initiator -wwn wwn 
      9. Create a masking view containing the storage group, port group, and initiator group. 
      10. When a masking view is created, the devices are automatically masked and mapped. 
      11. symaccess -sid XXXX create view -name MaskingViewName -sg StorageGroupName -pg PortGroupName -ig InitiatorGroupName.

    21. Question 21. What Is Purpose Fast (fully Automated Storage Tiering)?

      Answer :

      FAST is Symmetrix software that runs background algorithms continuously analyze the utilization (busy rate) of the Symmetrix array devices. 

      FAST can move the most-used data to the fastest storage, such as Enterprise Flash Drives, the least-used data to the slowest storage, such as SATA drives, while maintaining the remaining data on Fibre Channel drives, based on user-defined Symmetrix tiers and FAST policies. 

      The objective of tiered storage is to minimize the cost of storage by putting the right data, on the right Symmetrix tier, at the right time.

    22. Question 22. How Do You Configure The Symmetrix Array For Fast?

      Answer :

      • By defining symmetrix tiers 
      • By defining FAST Policies 
      • By defining storage groups

Ibm Mainframe Tutorial

    Procedures And Symbolic Parameters

  • Proc

    Introduction To Rexx

  • Rexx

Emc Vmax Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

IBM Mainframe Tutorial