Electronics and Communications Engineering Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 6 votes

Electronics and Communications Engineering Interview Questions & Answers

Are you looking for a job in Production, Quality,Networking? Do you have diploma, BE or BTech ECE? Electronic communications engineering is the utilization of science and math applied to practical problems in the field of communications. Electronic communications engineers engage in research, design, development and testing of the electronic equipment used in various communications systems. Electronic engineering is also called as electronics and communications engineering. Discipline which utilizes nonlinear and active electrical components such as semiconductor devices, especially transistors, diodes and integrated circuits to design electronic circuits, devices and VLSI devices etc. Some of its jobs are software engineer, electronics and communication engineer, supervisors, assistant professor, technical engineer and professor etc posted on wisdomjobs. Please look at our Electronics and Communications Engineering jobs interview questions and answers page to rock in your interview.

Electronics And Communications Engineering Interview Questions

Electronics and Communications Engineering Interview Questions
    1. Question 1. What Is Cut­off Frequency?

      Answer :

      The frequency at which the response is ­-3dB with respect to the maximum response.

    2. Question 2. What Is Op­-amp?

      Answer :

      An operational amplifier, often called an op­-amp , is a DCcoupled high ­gain electronic voltage amplifier with differential inputs and, usually, a single output. Typically the output of the op­amp is controlled either by negative feedback, which largely determines the magnitude of its output voltage gain, or by positive feedback, which facilitates regenerative gain and oscillation.

    3. Question 3. What Is Transistor?

      Answer :

      In electronics, a transistor is a semiconductor device commonly used to amplify or switch electronic signals. The transistor is the fundamental building block of computers, and all other modernelectronic devices. Some transistors are packaged individually but most are found in integrated circuits.

    4. Question 4. What Is Diode?

      Answer :

      In electronics, a diode is a two­terminal device. Diodes have two active electrodes between which the signal of interest may flow, and most are used for their unidirectional current property.

    5. Question 5. What Is A Semi Conductor?

      Answer :

      A semiconductor is a solid material that has electrical conductivityin between that of a conductor and that of an insulator(AnInsulator is a material that resists the flow of electric current. It is an object intended to support or separate electrical conductorswithout passing current through itself); it can vary over that wide range either permanently or dynamically.

    6. Question 6. What Is Conductor?

      Answer :

      A substance, body, or device that readily conducts heat, electricity, sound, etc. Copper is a good conductor of  electricity.

    7. Question 7. What Is Inductor?

      Answer :

      An inductor is a passive electrical device employed in electrical circuits for its property of inductance. An inductor can take many forms.

    8. Question 8. What Is Capacitor?

      Answer :

      A capacitor is an electrical/electronic device that can store energyin the electric field between a pair of conductors (called “plates”). The process of storing energy in the capacitor is known as “charging”, and involves electric charges of equal magnitude, but opposite polarity, building up on each plate. 

      Capacitors are often used in electric and electronic circuits asenergy­storage devices. They can also be used to differentiate between high­frequency and low­frequency signals. This property makes them useful in electronic filters.

      Capacitors are occasionally referred to as condensers. This term is considered archaic in English, but most other languages use acognate of condenser to refer to a capacitor.

    9. Question 9. What Is Resistor?

      Answer :

      A resistor is a two­terminal electronic component that opposes anelectric current by producing a voltage drop between its terminals in proportion to the current, that is, in accordance with Ohm’s law: V= IR

    10. Question 10. What Is A Rectifier?

      Answer :

      A rectifier changes alternating current into direct current. This process is called rectification. The three main types of rectifier are the half­wave, full­wave, and bridge. A rectifier is the opposite of an inverter, which changes direct current into alternating current. HWR­ The simplest type is the half­wave rectifier, which can be made with just one diode. When the voltage of the alternating current is positive, the diode becomes forwardbiased and current flows through it. When the voltage is negative, the diode is reverse­biased and the current stops.

      The result is a clipped copy of the alternating current waveform with only positive voltage, and an average voltage that is one third of the peak input voltage. This pulsating direct current is adequate for some components, but others require a more steady current. This requires a full­wave rectifier that can convert both parts of the cycle to positive voltage.

      FWR­ The full­wave rectifier is essentially two half­wave rectifiers, and can be made with two diodes and an earthed centre tap on the transformer. The positive voltage half of the cycle flows through one diode, and the negative half flows through the other. The centre tap allows the circuit to be completed because current cannot flow through the other diode. The result is still a pulsating direct current but with just over half the input peak voltage, and double the frequency.

    11. Question 11. What Is Crosstalk?

      Answer :

      Crosstalk is a form of interference caused by signals in nearby conductors. The most common example is hearing an unwanted conversation on the telephone. Crosstalk can also occur in radios, televisions, networking equipment, and even electric guitars.

    12. Question 12. What Is An Integrated Circuit?

      Answer :

      An integrated circuit (IC), also called a microchip, is an electronic circuit etched onto a silicon chip. Their main advantages are low cost, low power, high performance, and very small size.

    13. Question 13. What Is A Transducer And Transponder?

      Answer :

      A transducer is a device, usually electrical, electronic, electro­mechanical, electromagnetic, photonic, or photovoltaic that converts one type of energy or physical attribute to another for various purposes including measurement or information transfer.

      In telecommunication, the term transponder (shortforTransmitter­responder and sometimes abbreviated to XPDR, XPNDR, TPDR or TP) has the following meanings:

      1. An automatic device that receives, amplifies, andretransmits a signal on a different frequency (see alsobroadcast translator).
      2. An automatic device that transmits a predetermined messagein response to a predefined received signal.
      3. A receiver­transmitter that will generate a reply signal upon proper electronic interrogation.
      4. A communications satellite’s channels are called transponders, because each is a separate transceiver or repeater.

    14. Question 14. What Is Oscillator?

      Answer :

      An oscillator is a circuit that creates a waveform output  from a direct current input. The two main types of oscillator are harmonic and relaxation. The harmonic oscillators have smooth curved waveforms, while relaxation oscillators have waveforms with sharp changes.

    15. Question 15. Example For Negative Feedback And Positive Feedback.

      Answer :

      Examples :

      • –ve feedback is —Amplifiers.
      • +ve feedback is – Oscillators.

    16. Question 16. Advantages Of Negative Feedback Over Positive Feedback.

      Answer :

      Much attention has been given by researchers to negative feedback processes, because negative feedback processes lead systems towards equilibrium states. Positive feedback reinforces a given tendency of a system and can lead a system away from equilibrium states, possibly causing quite unexpected results.

    17. Question 17. What Is A Feedback? And Explain Different Types Of Feedback.

      Answer :

      Feedback is a process whereby some proportion of the output signal of a system is passed (fed back) to the input. This is often used to control the dynamic behaviour of the system.

      Types of feedback:

      Negative feedback: This tends to reduce output (but in amplifiers, stabilizes and linearizes operation). Negative feedback feeds part of a system’s output, inverted, into the system’s input; generally with the result that fluctuations are attenuated.

      Positive feedback: This tends to increase output. Positive feedback, sometimes referred to as “cumulative causation”, is a feedback loop system in which the system responds to perturbation (Aperturbation means a system, is an alteration of function, induced by external or internal mechanisms) in the same direction as the perturbation. In contrast, a system that responds to the perturbation in the opposite direction is called a negative feedback system. 

      Bipolar feedback: which can either increase or decrease output.

    18. Question 18. Explain Full Duplex And Half Duplex.

      Answer :

      Full duplex refers to the transmission of data in two directions simultaneously. For example, a telephone is a full­duplex devicebecause both parties can talk at once. In contrast, a walkie­talkie is ahalf­duplex device because only one party can transmit at a time. Most modems have a switch that lets you choose between full­duplex and half­duplex modes. The choice depends on whichcommunications program you are running.

      In full­duplex mode, data you transmit does not appear on yourscreen until it has been received and sent back by the other party. This enables you to validate that the data has been accurately transmitted. If your display screen shows two of each character, it probably means that your modem is set to half­duplex mode when it should be in full­duplex mode.

    19. Question 19. What Is Barkhausen Criteria?

      Answer :

      Barkhausen criteria, without which you will not know which conditions, are to be satisfied for oscillations. 

      “Oscillations will not be sustained if, at the oscillator frequency, the magnitude of the product of the transfer gain of the amplifier and the magnitude of the feedback factor of the feedback network ( the magnitude of the loop gain ) are less than unity”.

      The condition of unity loop gain ­Aβ = 1 is called the Barkhausencriterion. This condition implies that | Aβ|= 1and that the phase of – Aβ is zero.

    20. Question 20. What Is An Amplifier?

      Answer :

      An electronic device or electrical circuit that is used to boost (amplify) the power, voltage or current of an applied signal.

    21. Question 21. Difference Between Cdma And Gsm.

      Answer :

      These are the two different means of mobile communication being presently used worldwide. The basic difference lies in the Multiplexing method used in the aerial communication i.e. from Mobile Tower to your mobile and vice versa. CDMA uses Code Division Multiple Access as the name itself indicates, for example you are in a hall occupied with number of people speaking different language.

      You will find that the one  language you know will be heard by you and the others will be treated like noise. In the same manner each CDMA mobile communication takes place with a “code” communicating between them and the other end if one is knowing that code then only it can listen to the data being transmitted i.e. the communication is in the coded form.

      On the other hand GSM (Global System for Mobile Communications)uses narrowband TDMA, which allows eight simultaneous calls on the same radio frequency. TDMA works by dividing a radio frequency into time slots and then allocating slots to multiple calls. In this way, a single frequency can support multiple, simultaneous data channels.

    22. Question 22. What Is Cdma, Tdma, Fdma?

      Answer :

      Code division multiple access (CDMA) is a channel access methodutilized by various radio communication technologies. CDMA employsspread­spectrum technology and a special coding scheme (where each transmitter is assigned a code) to allow multiple users to be multiplexed over the same physical channel. By contrast, time division multiple access (TDMA) divides access by time, whilefrequency­division multiple access (FDMA) divides it byfrequency.

      An analogy to the problem of multiple access is a room (channel) in which people wish to communicate with each other. To avoid confusion, people could take turns speaking (time division), speak at different pitches (frequency division), or speak in different directions (spatial division). 

      In CDMA, they would speak different languages. People speaking the same language can understand each other, but not other people. Similarly, in radio CDMA, each group of users is given a shared code. Many codes occupy the same channel, but only users associated with a particular code can understand each other.

    23. Question 23. What Is Multiplexing?

      Answer :

      Multiplexing (known as muxing) is a term used to refer to a processwhere multiple analog message signals or digital data streams are combined into one signal over a shared medium. The aim is to share an expensive resource. For example, in telecommunications, several phone calls may be transferred using one wire.

    24. Question 24. What Is Attenuation?

      Answer :

      1. Attenuation is the reduction in amplitude and intensity of a signal. Signals may attenuate exponentially by transmission through a medium, or by increments calculated in electronic circuitry or set by variable controls.
      2. Attenuation is an important property in telecommunications and ultrasound applications because of its importance in determining signal strength as a function of distance. 
      3. Attenuation is usually measured in units of decibels per unit length of medium (dB/cm, dB/km, etc) and is represented by the attenuation coefficient of the medium in question.

    25. Question 25. What Is A Repeater?

      Answer :

      A repeater is an electronic device that receives a signal and retransmits it at a higher level and/or higher power, or onto the other side of an obstruction, so that the signal can cover longer distances without degradation.

    26. Question 26. How Many Satellites Are Required To Cover The Earth?

      Answer :

      3 satellites are required to cover the entire earth, which is placed at 120 degree to each other. The life span of the satellite is about 15 years.

    27. Question 27. What Is A Base Station?

      Answer :

      Base station is a radio receiver/transmitter that serves as the hub of the local wireless network, and may also be the gateway between a wired network and the wireless network

    28. Question 28. How Does A Mobile Work?

      Answer :

      When you talk into a mobile telephone it converts the sound of your voice to radiofrequency energy (radio waves). The radio waves are transmitted through the air to a nearby base station. The base station then sends the call through the telephone network until it reaches the person you are calling. When you receive a call on your mobile phone the message travels through the telephone network until it reaches a base station near to you. The base station sends out radio waves, which are detected by your telephone and converted back to speech. Depending on the equipment and the operator, the frequency that each operator utilises is 900MHz, 1800MHz or 2100MHz.

      The mobile phone network operates on the basis of a series of cells. Each cell requires a radio base station to enable it to function.

      There are three types of base station and each has a particular purpose:

      1. The Macrocell is the largest type and provides the main coverage for mobile phone networks.
      2. The Microcell is used to improve capacity in areas where demand to make calls is high, such as shopping centres.
      3. The Picocell only has a range of a few hundred metres and may be used to boost weak signals within large buildings.

      Each base station can only cope with a certain number of calls at any one time. So if demand exceeds the capacity of a base station an additional base station is needed.

    29. Question 29. Where Do We Use Am And Fm?

      Answer :

      • AM is used for video signals for example TV. Ranges from 535 to 1705 kHz. 
      • FM is used for audio signals for example Radio. Ranges from 88 to 108 MHz.

    30. Question 30. Explain Am And Fm.

      Answer :

      AM­Amplitude modulation is a type of modulation where the amplitude of the carrier signal is varied in accordance with the information bearing signal. FM­Frequency modulation is a type of modulation where the frequency of the carrier signal is varied in accordance with the information bearing signal.

    31. Question 31. Name The Modulation Techniques.

      Answer :

      For Analog modulation–AM, SSB, FM, PM and SM .
      Digital modulation–OOK, FSK, ASK, Psk, QAM, MSK,CPM, PPM, TCM, OFDM.

    32. Question 32. What Is Demodulation?

      Answer :

      Demodulation is the act of removing the modulation from an analog signal to get the original baseband signal back. Demodulating is necessary because the receiver system receives a modulated signal with specific characteristics and it needs to turn it to base­band.

    33. Question 33. What Is Modulation? And Where It Is Utilized?

      Answer :

      Modulation is the process of varying some characteristic of a periodic wave with an external signals. Radio communication superimposes this information bearing signal onto a carrier signal. These high frequency carrier signals can be transmitted over the air easily and are capable of travelling long distances. The characteristics (amplitude, frequency, or phase) of the carrier signal are varied in accordance with the information bearing signal. Modulation is utilized to send an information bearing signal over long distances.

    34. Question 34. Explain Rf?

      Answer :

      Radio frequency (RF) is a frequency or rate of oscillation within the range of about 3 Hz to 300 GHz. This range corresponds to frequency of alternating current electrical signals used to produce and detect radio waves. Since most of this range is beyond the vibration rate that most mechanical systems can respond to, RF usually refers to oscillations in electrical circuits or electromagnetic radiation.

    35. Question 35. Difference Between Mobile And A Cell Phone.

      Answer :

      There is no difference, just language use, which differs from country to country, so in Britain it is called a mobile, and in USA and South Africa and other places a cell phone. Even in Europe the name differs. The Germans call it a “handy”, which in English has completely another meaning as an adjective, meaning useful. In Italy it is called a telofonino or “little phone”.

       This difference in British and American English is also evident in many other things we use every day, like lifts and elevators, nappies and diapers, pickups and trucks. The list goes on and on, any student of English has to decide which he or she will use, as the default setting.

    36. Question 36. What Is Stop Band?

      Answer :

      A stopband is a band of frequencies, between specified limits, in which a circuit, such as a filter or telephone circuit, does not let signals through, or the attenuation is above the required stopband attenuation level.

    37. Question 37. What Is Pass Band?

      Answer :

      Passband is the range of frequencies or wavelengths that can pass through a filter without being attenuated.

    38. Question 38. State Sampling Theorem.

      Answer :

      It states that, while taking the samples of a continuous signal, it has to be taken care that the sampling rate is equal to or greater than twice the cut off frequency and the minimum sampling rate is known as the Nyquist rate.

    39. Question 39. What Is Sampling?

      Answer :

      The process of obtaining a set of samples from a continuous function of time x(t) is referred to as sampling.

    40. Question 40. Difference Between Electronic And Electrical.

      Answer :

      Electronics work on DC and with a voltage range of ­48vDC to +48vDC. If the electronic device is plugged into a standard wall outlet, there will be a transformer inside which will convert the AC voltage you are supplying to the required DC voltage needed by the device.

      Examples: Computer, radio, T.V, etc… 

      Electric devices use line voltage (120vAC, 240vAC, etc…).Electric devices can also be designed to operate on DC sources, but will be at DC voltages above 48v.

      Examples: incandescent lights, heaters, fridge, stove, etc…

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial