Electric Power Generation Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 3 votes

Electric Power Generation Interview Questions & Answers

Are you a person with an Electrical Engineering background? Are you interested to work in the field of power devices and power conversion units then log on to wisdom jobs online site. Electric power generation is the process of producing electric energy or the amount of electrical energy produced by transforming other forms of energy into electrical energy. It is expressed in mega watts or kilo watts per hour. It is the process of generating electric power from sources of primary energy. Electric power is the rate per unit time at which electrical energy is transferred by an electric circuit. Power generation is done by electromechanical generators, primarily driven by heat engines fueled by combustion or flowing water or wind or solar or geothermal means of energies. So, plan to work for long time, high pay and secure job in a really fascinating industry by looking into Electrical Power Generation job interview question and answers .

Electric Power Generation Interview Questions

Electric Power Generation Interview Questions
    1. Question 1. Define Luminous Flux?

      Answer :

      It is defined as the total quantity of light energy emitted per second from a luminous body. 

      • It is represented by symbol F and is measured in lumens. 
      • The conception of luminous flux helps us to specify the output and efficiency of a given light source.

    2. Question 2. What Is Meant By Luminance?

      Answer :

      It is defined as the luminous per unit projected area of either a surface source of light or a reflecting surface and is denoted by L.

    3. Question 3. What Are The Laws Of Illumination?

      Answer :

      Law of Inverse squares:

      Illumination at a point is inversely proportional to square of its distance from the point source and directly proportional to the luminous intensity (CP) of the source of light in that direction.

      • If a source of light which emits light equally in all directions be placed at the centre of a hollow sphere, the light will fall uniformly on the inner surface of the sphere. 
      • If the sphere be replaced by one of the larger radius, the same total amount of light is spread over a larger area proportional to the square of the radius.

      Lambert’s cosine law:

      The illumination at a point on a surface is proportional to cosine of the angle which ray makes with the normal to the normal to the surface at that point.

    4. Question 4. What Is Meant By Candle Power?

      Answer :

      It is defined as the number of lumens given out by the source in a unit solid angle in a given direction. 

      It is denoted by CP

      Cp = lumens /ω

    5. Question 5. Define Mhcp?

      Answer :

      The mean of candle power in all directions in the horizontal plane containing the source of light is termed as Mean Horizontal Candle Power.

    6. Question 6. What Are All The Sources Of Light?

      Answer :

      As per the principle of operation the light sources may be grouped as follows:

      1. Arc lamps
      2. High temperature Lamps
      3. Gaseous Discharge Lamps
      4. Fluorescent type Lamps

    7. Question 7. Define Utilization Factor?

      Answer :

      It is defined as the ratio of total lumens reaching the working plane to total lumens given out by the lamp

      utilisation factor  = [Total lumens reaching the working plane] / [Total lumens given out by the lamp]

    8. Question 8. Name The Various Photometer Heads?

      Answer :

      1. Bunsen head or Grease spot photometer
      2. Lummer-brodhun photometer head

      There are two types of lummer brodhun heads:

      1. Equality oc Brightness type photometer head
      2. Contrast type photometer head

    9. Question 9. What Is Polar Curve?

      Answer :

      • In most lamps or sources of light the luminous intensity is not the same in all directions. 
      • If the luminous intensity, ie, the candle power is measured in a horizontal plane about a vertical axis and a curve is plotter between candle power and the angular position, a curve obtained is called as horizontal polar curve.
      • The luminous intensity in all the directions can be represented by polar curves. 
      • If the luminous intensity in a vertical plane is plotted against position, a curve known as vertical polar curve.

    10. Question 10. Define Space-height Ratio?

      Answer :

      It is defined as the ratio of horizontal distance between adjacent lamps and height of their mountings.

      Space-height ratio = [Horizontal distance between two adjacent lamps] / [Mounting height of lamps above working plane]

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial